ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Δεκέμβρη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Θρησκευόμενοι και μη να διεκδικήσουν μαζί χωρισμό κράτους - εκκλησίας

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Κόμματος σχετικά με το κείμενο που θα μοιράσει η Ιερά Σύνοδος την ερχόμενη Κυριακή στους ναούς

«Δεν επιδιώκουν άλλα από αυτά που λένε, όσοι ζητούν τον χωρισμό της εκκλησίας από το κράτος. Αλλα επιδιώκει ο αρχιεπίσκοπος και όσοι ιεράρχες δέχονται τις απόψεις του».

Τα παραπάνω αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, σχολιάζοντας τις θέσεις της Ιεράς Συνόδου, όπως αυτές περιέχονται σε κείμενο που πρόκειται να μοιραστεί στους ναούς την ερχόμενη Κυριακή. Και συνεχίζει:

«Ο αρχιεπίσκοπος χρησιμοποιεί το θρησκευτικό συναίσθημα για να διχάσει το λαό σε πιστούς και σε άπιστους! Προσποιείται πως δεν καταλαβαίνει ότι ο διαχωρισμός εκκλησίας - κράτους δε θίγει τις θρησκευτικές πεποιθήσεις κανενός, αλλά αφορά ένα μέτρο που έχει υλοποιηθεί σε άλλες χώρες εδώ και 200 χρόνια. Η σύμπλεξη κράτους - ηγεσίας της εκκλησίας είχε πάντα και έχει περιεχόμενο αντιλαϊκό. Τα ιστορικά παραδείγματα είναι πολλά. Η σύμπλεξή τους σημαίνει "κράτα με να σε κρατώ".

Τον λαό πρέπει να ενώνουν τα προβλήματα της φτώχειας, των μισθών και συντάξεων πείνας, της ανεργίας. Ολα όσα προκαλεί η αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Θρησκευόμενοι και μη πρέπει να διεκδικήσουν το χωρισμό κράτους - εκκλησίας, για να πνεύσει κάποιο αεράκι στην κοινωνική ζωή».

Τι λέει το κείμενο

Στο κείμενο, με τίτλο «ενημέρωση για τις αληθινές επιδιώξεις της προτάσεως για χωρισμό Εκκλησίας-Κράτους», η Ιερά Σύνοδος, ανάμεσα στα άλλα σημειώνει, ότι το σύνθημα διαχωρισμού κράτους-εκκλησίας είναι μια εσκεμμένη διαστρέβλωση της αλήθειας γιατί κατά τη Σύνοδο, όταν το ακούει κάποιος, νομίζει ότι στη χώρα μας οι δύο θεσμοί είναι ενωμένοι ή ότι οι ρόλοι τους δεν είναι διακριτοί... Θεωρεί επίσης, ότι αυτό το σύνθημα, όπως λέει, σε άλλους στόχους αποβλέπει. Κι αφού παραθέτει μέρος των προτάσεων που έχουν κατατεθεί, με το δικό της φυσικά σκεπτικό, μιλά για πίεση της Βουλής να τα εγκρίνει ερήμην, όπως λέει, του ελληνικού λαού. Επιμένει στην άποψή της, περί περιθωριοποίησης της εκκλησίας αλλά και της ίδιας της θρησκείας της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων, της Ορθοδοξίας. Και καταλήγει το κείμενο της Ιεράς Συνόδου, ότι για αυτά τα θέματα μόνο ο λαός μπορεί να αποφανθεί «που φέρει την ευθύνη της προστασίας της πολιτιστικής του ταυτότητας και των θρησκευτικών παραδόσεών του».

  • Χτες, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, ανακοίνωσε την παραχώρηση χώρου της εκκλησίας στο Σχιστό, για τη δημιουργία μουσουλμανικού νεκροταφείου.
ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ «ΤΗΛΕΦΑΚΕΛΩΜΑ»
Καταγγέλλει η Ολομέλεια Δικηγορικών Συλλόγων

Διαφωνούν και δεν πρόκειται να ψηφίσουν την εφαρμογή του στην Κύπρο ΑΚΕΛ και ΕΔΕΚ

Ως «έγκλημα» σε βάρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που διαπράχθηκε από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με τη συμμετοχή και Ελλήνων ευρωβουλευτών, χαρακτηρίζει με χτεσινή ανακοίνωσή της η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας την ψήφιση από το Ευρωκοινοβούλιο της νομοθεσίας για παρακολούθηση, καταγραφή και αποθήκευση όλων των τηλεπικοινωνιακών δεδομένων όλων των πολιτών.

Η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων τονίζει χαρακτηριστικά ότι «το έγκλημα ολοκληρώθηκε», ενώ εκφράζει «την αγανάκτησή της για τη συνεχή βεβήλωση των αξιών, της δημοκρατίας και της ελευθερίας». Παράλληλα, η Ολομέλεια δηλώνει ότι με τη συνεργασία του Ευρωπαϊκού Δικηγορικού Συλλόγου, που αριθμεί 700.000 μέλη, θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, «για να περισώσει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τις θεμελιώδεις αρχές του ευρωπαϊκού Πολιτισμού».

Στην ανακοίνωσή της η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων αναφέρει ότι έχουμε «πλήρη απαξίωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και «κατ' ευφημισμό» εθνικά συντάγματα.

Ειδικότερα, στη χτεσινή ανακοίνωσή της η Ολομέλεια αναφέρει μεταξύ άλλων και τα εξής:

-- Οδηγούμαστε έτσι σε μία συνεχή συρρίκνωση του νομικού μας πολιτισμού, σε μία απαξίωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σε έναν ευτελισμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, αφού ο καθένας πλέον θα παρακολουθείται και θα ελέγχεται όλη η προσωπική ζωή του, αλλά και της οικογένειάς του, με κατάργηση κάθε είδους συνταγματικά κατοχυρωμένης προστασίας του απορρήτου της επικοινωνίας, της ελεύθερης ανταπόκρισης και γενικότερα ατομικών δικαιωμάτων που το Σύνταγμά μας πρόβλεψε.

-- Αναρωτιέται κάθε σκεπτόμενος άνθρωπος πλέον μετά τη συνεχή υποβάθμιση συντεταγμένων εξουσιών και θεσμών, αν τα Συντάγματα υπάρχουν κατ' ευφημισμό για να θυμίζουν δοξασμένη ιστορική εποχή, ανήκοντας πλέον στο ένδοξο παρελθόν των ανθρωπιστικών κατακτήσεων.

-- Με τις συνήθεις λοιπόν συνοπτικές διαδικασίες που η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει καθιερώσει, ο Ευρωπαίος πολίτης θα αισθάνεται τόσο έντονα ανασφαλής, ώστε η ανασφάλειά του να τον οδηγεί εκούσια - ακούσια να παραδίδει στις διωκτικές αρχές ένα μεγάλο κομμάτι της προσωπικότητάς του, της ελευθερίας του, της ίδιας της ψυχής του.

Κάθετη διαφωνία ΑΚΕΛ - ΕΔΕΚ

Το ΑΚΕΛ από την Κύπρο θεωρεί ότι η υπερψήφιση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της πρότασης για διατήρηση δεδομένων από ηλεκτρονικές επικοινωνίες σε πανευρωπαϊκό επίπεδο συνιστά πλήγμα κατά της δημοκρατίας και των ελευθεριών του πολίτη. Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, είπε ότι η απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου «στρέφεται κατά των κινημάτων που αγωνίζονται για ανθρώπινα δικαιώματα, για την ειρήνη και τη δημοκρατία ενάντια στη "νέα τάξη" και τη νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση», προσθέτοντας ότι «η τρομοκρατία δεν πρόκειται να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά ενόσω οι γενεσιουργές της αιτίες δε διαπιστώνονται και δεν καταπολεμούνται».

Με την απόφαση αυτή, συνέχισε, στο όνομα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες θα θεωρούνται αυτόματα ύποπτοι για πιθανά τρομοκρατικά αδικήματα και οι συνομιλίες/επικοινωνίες τους θα παρακολουθούνται και θα αποθηκεύονται.

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι το ΑΚΕΛ δεν πρόκειται να ψηφίσει παρόμοιο νόμο στην κυπριακή Βουλή, ούτε και πρόκειται να ψηφίσει για αλλαγή του Συντάγματος, για να περάσει ένας τέτοιος νόμος.

Ούτε η ΕΔΕΚ δεν πρόκειται να ψηφίσει στην κυπριακή Βουλή νόμο, που θα θέτει σε εφαρμογή στην Κύπρο την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για παραβίαση του απόρρητου της επικοινωνίας των Ευρωπαίων πολιτών, δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος, Γιαννάκης Ομήρου.

Ο Γ. Ομήρου υποστήριξε ότι η με οποιοδήποτε πρόσχημα κατάργηση, φαλκίδευση και παραβίαση ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών «συνιστά πράξη ολοκληρωτισμού και οικοδόμησης αυταρχικών κοινωνιών».

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Με διάλογο θα λυθεί το θέμα στην οδό Λήδρας

Μόνο με διάλογο θα λυθεί το θέμα που έχει προκύψει με την παράνομη κατασκευή, από τον τουρκικό στρατό, της γέφυρας στην οδό Λήδρας, νοουμένου, όμως, ότι ικανοποιούνται οι βασικές αρχές που έχει θέσει η ελληνική κυπριακή πλευρά, δήλωσε ο πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος.

Σχολιάζοντας εκτίμηση, ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας στο ψήφισμά του για ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης τηρεί ίσες αποστάσεις αναφορικά με το θέμα της οδού Λήδρας, ο πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι και οι δύο πλευρές καλούνται να καταβάλουν προσπάθειες για επίλυσή του. Απέρριψε επίσης την άποψη ότι και οι δύο πλευρές τίθενται στην ίδια μοίρα, για την ευθύνη για το αδιέξοδο που δημιουργήθηκε.

Ο πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι στο ψήφισμα καταβλήθηκε μεγάλη προσπάθεια να παραμείνει η λέξη «κατασκευή» για την παράνομη γέφυρα, καθώς κάποιες χώρες - μέλη ήθελαν να αφαιρεθεί, γιατί αποτελούσε σαφή αναφορά στα κατασκευάσματα του τουρκικού στρατού.

«Ναι» στην ανανέωση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης από την κυπριακή κυβέρνηση

Μετά την υιοθέτηση ψηφίσματος από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την εξάμηνη ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης του διεθνούς Οργανισμού στην Κύπρο, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας στον ΟΗΕ, πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης, δήλωσε ότι «στηριζόμαστε στη βοήθεια των Ηνωμένων Εθνών προκειμένου να αποτραπούν νέα τετελεσμένα και για την αποκατάσταση του στάτους κβο».

Ο Α. Μαυρογιάννης τόνισε ότι «ταυτόχρονα, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για τη δημιουργία των συνθηκών που θα επιτρέψουν την επανέναρξη μιας ουσιαστικής διαπραγμάτευσης, ώστε επιτέλους να επιτύχουμε μια ισότιμη, λειτουργική και μόνιμη διευθέτηση στο κυπριακό πρόβλημα».

Ο Κύπριος αντιπρόσωπος τόνισε ότι «η κυπριακή κυβέρνηση έδωσε τη συγκατάθεσή της και καλωσορίζει την υιοθέτηση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ψηφίσματος 1642, το οποίο ανανεώνει τη θητεία της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο για ακόμα έξι μήνες με το ίδιο επίπεδο δυνάμεων, τους ίδιους όρους εντολής και την ίδια επιχειρησιακή δομή».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ