ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Αυγούστου 2006
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ - ΙΣΡΑΗΛ
Ενας πρώτος απολογισμός...

Σ' αυτά τα συντρίμμια καλούνται να επιστρέψουν οι περίπου 1.000.000 Λιβανέζοι πρόσφυγες που δημιούργησαν οι περίπου 7.000 βόμβες των ισραηλινών αεροσκαφών

Associated Press

Σ' αυτά τα συντρίμμια καλούνται να επιστρέψουν οι περίπου 1.000.000 Λιβανέζοι πρόσφυγες που δημιούργησαν οι περίπου 7.000 βόμβες των ισραηλινών αεροσκαφών
ΔΑΜΑΣΚΟΣ-ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Ο απολογισμός των 33 ημερών της ισραηλινής ιμπεριαλιστικής επέμβασης στο Λίβανο κάθε άλλο παρά είναι πλήρης. Τα αριθμητικά στοιχεία για τους νεκρούς αμάχους αυτού του βρώμικου πολέμου παραμένουν θολά και φειδωλά... Κυρίως γιατί οι τουλάχιστον 1.100 νεκροί Λιβανέζοι (οι περισσότεροι άμαχοι και παιδιά) αναμένεται να αυξηθούν όσο θα περνούν οι μέρες και τα συνεργεία θα επιχειρούν να ανοίξουν δρόμους μέσα απ' τα συντρίμμια. Μόνο χτες, σε Τύρο, Σιδώνα και άλλες περιοχές του Νοτίου Λιβάνου ανασύρθηκαν απ' τα ερείπια τουλάχιστον 40 πτώματα ανθρώπων που είχαν σκοτωθεί απ' τις ισραηλινές βόμβες και είχαν εγκλωβιστεί σ' αυτά. Οσο για τους τουλάχιστον 3.700 Λιβανέζους τραυματίες; Η νοσηλεία τους δεν είναι καθόλου εύκολη, αφού πολλά απ' τα νοσοκομεία και τις κλινικές έχουν υποστεί σημαντικές υλικές ζημιές ή έχουν δραματικές ελλείψεις σε ιατροφαρμακευτικό υλικό...

Το κόστος για τον εισβολέα

Με πρόχειρους υπολογισμούς, το οικονομικό κόστος αυτού του πολέμου για το Λίβανο ανέρχεται σε τουλάχιστον 2,5 δισ. δολάρια. Και ας συμπεριλαμβάνεται σ' αυτό το κόστος οι χιλιάδες κατεστραμμένες οδικές και άλλες υποδομές της χώρας, τα εργοστάσια και περίπου 15.000 κατοικίες... Σ' αυτά τα συντρίμμια καλούνται να επιστρέψουν οι περίπου 1.000.000 Λιβανέζοι πρόσφυγες που δημιούργησαν οι περίπου 7.000 βόμβες των ισραηλινών αεροσκαφών και οι 2.500 άλλες των πολεμικών πλοίων. Δύσκολη θεωρείται και η επιστροφή των περίπου 60.000 ξένων που ζούσαν και εργάζονταν στο πρώην «Παρίσι» της Μέσης Ανατολής...

Και για τον εισβολέα, όμως, το κόστος αυτού του πολέμου είναι δυσβάσταχτο. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της ισραηλινής Κεντρικής Τράπεζας, οι οικονομικές ζημιές στον τουρισμό και τη βιομηχανία της χώρας ανέρχονται σε τουλάχιστον 1,5 δισ. δολάρια, ήτοι το 1% του ισραηλινού ΑΕΠ.

Ο απολογισμός του πολέμου για το Τελ Αβίβ αναφέρει τα πλήγματα από τουλάχιστον 4.000 ρουκέτες της «Χεζμπολάχ», με αποτέλεσμα 157 νεκρούς (οι περισσότεροι στρατιώτες...), τουλάχιστον 1.000 τραυματίες και ένα προσωρινό προσφυγικό κύμα περίπου 300.000 Ισραηλινών απ' το βόρειο τμήμα της χώρας...

Το βέβαιο είναι ότι οι επιπτώσεις αυτού του πολέμου δε θα είναι, για το Ισραήλ, μόνο οικονομικές αλλά και πολιτικές. Πολλοί αναλυτές προβλέπουν ως πιθανή την πτώση της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Εχούντ Ολμέρτ και αλλαγές στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων που τους κατηγορούν (τα περισσότερα ισραηλινά ΜΜΕ) για ανικανότητα και πλήρη αποτυχία επίτευξης των βασικών στόχων που είχαν τεθεί προ του πολέμου...

«ΗΠΑ-Ισραήλ σχεδίαζαν τον πόλεμο»

Οσο για τον πόλεμο δηλώσεων από Ουάσιγκτον, Τελ Αβίβ, Δαμασκό και Τεχεράνη, που έχει ξεσπάσει μετά την υποτιθέμενη «λήξη» του πολέμου; Οι ηθικώς μεγάλοι ηττημένοι (ΗΠΑ, Ισραήλ αλλά και ΕΕ) εξακολουθούν να βλέπουν τις εξελίξεις σαν «νίκη του Τελ Αβίβ κατά της "Χεζμπολάχ"» και να απειλούν πως ο τρομολαγνικός «αντιτρομοκρατικός» τους πόλεμος θα ενταθεί ανά την υφήλιο... Δε θα μπορούσαν να πουν άλλωστε και τίποτε άλλο, ιδιαίτερα μετά τις πρόσφατες αποκαλύψεις του Αμερικανού δημοσιογράφου-ερευνητή (βραβευμένου με Πούλιτζερ) Σέιμουρ Χερς στο περιοδικό NEW YORKER, πως ΗΠΑ και Ισραήλ είχαν σχεδιάσει αυτόν τον πόλεμο εδώ και τρία χρόνια.

Σύμφωνα με τον Χερς, οι Ισραηλινοί είχαν εξασφαλίσει την άδεια του αντιπροέδρου Ντικ Τσένεϊ (και έπειτα του Προέδρου Μπους και της υπουργού Εξωτερικών Κ. Ράις...). Οι ισραηλινές επιχειρήσεις ήταν κομμένες και ραμμένες στα σχέδια των Αμερικανών για το Ιράν, το οποίο σκοπεύουν - σύμφωνα μ' αυτές τις πληροφορίες - να πλήξουν τον επόμενο χρόνο... Μάλιστα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ φέρεται πως έδωσε το «πράσινο φως» σ' αυτόν τον πόλεμο «γιατί πίστευε πως μ' αυτόν τον τρόπο θα ενισχυόταν η λιβανέζικη κυβέρνηση» και θα καταστρεφόταν η «Χεζμπολάχ».

Οι αρχικοί υπολογισμοί ΗΠΑ-Ισραήλ έφεραν τον πόλεμο «να είναι ταχύς και αποτελεσματικός» και πως θα τελείωνε «μετά από μία βδομάδα με τη συντριβή και καταστροφή του οπλοστασίου της "Χεζμπολάχ"», ώστε οι Αμερικανοί να μη φοβούνται αντίποινα της οργάνωσης στο Βόρειο Ισραήλ σε περίπτωση που εξαπολύσουν τον πόλεμο στο Ιράν...

Μέσα σ' όλα αυτά, ο Σύρος Πρόεδρος, Μπασάρ αλ Ασαντ, δήλωσε πως δεν αναμένει καμία «ειρήνη με το Ισραήλ» κυρίως λόγω της πολιτικής των ΗΠΑ, και το Ισραήλ ανταπάντησε κατατάσσοντας τον πρώτο «στο εξτρεμιστικό στρατόπεδο της Μέσης Ανατολής που περιλαμβάνει το Ιράν, τη "Χεζμπολάχ", τη "Χαμάς" και την "Τζιχάντ"».

ΙΡΑΚ
Ιούλης, «ο φονικότερος μήνας» του πολέμου

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Το μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων και μαχών συνεχίζεται στο κατεχόμενο Ιράκ, όπου ο Ιούλης - σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα - ήταν ο φονικότερος μήνας του πολέμου από το 2003. Και ενώ ο στρατός των ΗΠΑ και οι τοπικοί δοσίλογοί του αδυνατούν να ελέγξουν την κυβέρνηση, η Ουάσιγκτον εξετάζει αλληλοαντικρουόμενα σχέδια για την «ασφάλεια» του Ιράκ και ο αμερικανικός Τύπος κάνει λόγο για «φιάσκο» όσον αφορά στον λεγόμενο ιρακινό στρατό (μεγάλο μέρος του οποίου προσχωρεί στην αντίσταση), ο Μπους φέρεται «δυσαρεστημένος» με τα έργα και τις ημέρες της «κυβέρνησης». Και όχι μόνο: Η Ουάσιγκτον «διέψευσε» χτες ότι υπάρχουν σχέδια κατάτμησης του Ιράκ, γεγονός που δημιούργησε σε πολλούς γνώστες της διγλωσσίας της αμερικανικής ηγεσίας την εντύπωση ότι το θέμα εξετάζεται πολύ σοβαρά.

Αναλυτικότερα: Χτες στη Μοσούλη ιρακινές κυβερνητικές δυνάμεις σκότωσαν έξι αντάρτες που φέρεται να ανήκαν σε «ακραία» σουνιτική οργάνωση. Επίσης στη Μοσούλη, οκτώ άνθρωποι βρήκαν το θάνατο και 51 τραυματίστηκαν από επίθεση αυτοκτονίας. Στη Βασόρα, ένας αστυνομικός σκοτώθηκε από μάχη ανάμεσα σε μια τοπική σιιτική φυλή και άνδρες πιστούς σε τοπικό κυβερνήτη, και ένας Δανός κατοχικός «στρατιώτης της συμμαχίας» τραυματίστηκε από ενέδρα. Στην Κερμπάλα, οι ιρακινές δυνάμεις έχασαν πλήρως τον έλεγχο της κατάστασης και ενεπλάκησαν σε οδομαχίες με τον «ιδιωτικό στρατό» του μουσουλμάνου ιερέα Μοκτάντα αλ Σαντρ, σκοτώνοντας 10 άτομα, συλλαμβάνοντας 281 και επιβάλλοντας απαγόρευση κυκλοφορίας. Στη Βαγδάτη, τρεις βομβιστικές επιθέσεις είχαν αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο 12 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 58. Ακόμα και στον κουρδικό θύλακο, κοντά στη μεθόριο Ιράκ-Ιράν, σημειώθηκαν συγκρούσεις ανάμεσα σε φιλο-ιρανούς και αντι-ιρανούς, με οκτώ νεκρούς. Στην περιοχή των συγκρούσεων των τελευταίων ωρών έχουν παλαιότερα παρέμβει και ο ιρανικός και ο τουρκικός στρατός. Δυτικοί αναλυτές παραδέχονται ότι οι κατοχικές δυνάμεις αδυνατούν να ελέγξουν ακόμη και σήμερα - τρία χρόνια μετά την επιβολή της κατοχής - την κατάσταση.

Ο Ιούλης του 2006, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της φιλοαμερικανικής κυβέρνησης του Ιράκ, ήταν ο φονικότερος από την έναρξη του πολέμου του 2003: Είχε 3.597 νεκρούς Ιρακινούς αμάχους (+25% σε σχέση με τον Ιούνη), και στον απολογισμό αυτό δεν περιλαμβάνονται οι νεκροί των κατοχικών δυνάμεων, της αστυνομίας και του στρατού. Τους πρώτους επτά μήνες του 2006, κατά την ίδια πηγή, έχουν χάσει τη ζωή τους 17.776 Ιρακινοί.

Και ενώ οι Αμερικανοί με κωμικό τρόπο μιλούν για «κίνδυνο» εμφυλίου στο Ιράκ, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Ου. Μπους, επιχείρησε χτες διά του εκπροσώπου του Τόνι Σνόου (πρώην παρουσιαστή του τηλεοπτικού δικτύου Φοξ Νιους) να πείσει ότι «απορρίπτει» το σενάριο της κατάτμησης του Ιράκ σε καντόνια ώστε να «τερματιστεί η βία». Η αιτιολόγηση; «Δεν είναι εφικτό» (!), κατά τον Σνόου.

ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Συζητήσεις Χαμάς - Φατάχ

Συνεχίζει τις εγκληματικές επιθέσεις το Ισραήλ

ΓΑΖΑ.- Τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 10 τραυματίστηκαν νωρίς χτες Τετάρτη όταν ισραηλινά μαχητικά βομβάρδισαν και κυριολεκτικά ισοπέδωσαν ένα διώροφο σπίτι και προκαλώντας ζημιές σε παρακείμενα κτίρια, σύμφωνα με ειδησεογραφικά πρακτορεία. Κάτοικοι της περιοχής είπαν ότι ο ένας νεκρός ήταν μέλος των Ταξιαρχιών του αλ Ακσα και ο άλλος ο πατέρας του. Ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε ότι το σπίτι χρησιμοποιούνταν ως «αποθήκη όπλων». Αργά το βράδυ της Τρίτης, Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν δύο Παλαιστίνιους - που σύμφωνα με το αλ Τζαζίρα φέρονται να ήταν μέλη των Ταξιαρχιών αλ Κουντς, της ένοπλης πτέρυγας του κινήματος Ισλαμικός Τζιχάντ.

Από την 28η Ιουνίου, όταν ο ισραηλινός στρατός άρχισε μαζικής κλίμακας επιχειρήσεις με πρόσχημα την προσπάθεια απελευθέρωσης ενός στρατιώτη που απήχθη, τουλάχιστον 177 Παλαιστίνιοι και ένας Ισραηλινός στρατιώτης έχουν βρει το θάνατο.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση της Χαμάς, εκπροσωπούμενη από τον πρωθυπουργό Ισμαΐλ Χανίγια και ο Μαχμούντ Αμπάς, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής και ηγέτης της Φατάχ, άρχισαν χτες, σύμφωνα με πληροφορίες από τη Ραμάλα, διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συμμαχίας. «Είμαστε καθ' οδόν προς την εξεύρεση λύσης. Μια από αυτές προβλέπει τη δημιουργία μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας», είπε ο Αμπάς. Σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές, η συμφωνία προβλέπει την αναγνώριση, από μέρους της Χαμάς, του κράτους του Ισραήλ.

Οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, το Ισραήλ και η ΕΕ έχουν επιβάλλει πλήρες και ασφυκτικό εμπάργκο στη (νόμιμα και δημοκρατικά εκλεγμένη) παλαιστινιακή κυβέρνηση της Χαμάς έως ότου αναγνωρίσει το κράτος του Ισραήλ. Η κυβέρνηση αδυνατεί να πληρώσει 165.000 εργαζόμενους της Παλαιστινιακής Αρχής εδώ και μήνες - ενώ η κατάσταση των απλών πολιτών πάει από το κακό στο χειρότερο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ