ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Σεπτέμβρη 2001
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Ολοι «προτρέχουν», αλλά και προτείνουν «σύνεση»...

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζ. Στρο

Associated Press

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζ. Στρο
ΜΑΔΡΙΤΗ - ΠΑΡΙΣΙ - ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Πλήρως ευθυγραμμισμένος με τη διακηρυγμένη «διαρκή και διεθνή σταυροφορία» της Ουάσιγκτον έναντι της «τρομοκρατίας» εμφανίστηκε σε συνέντευξή του στο προχτεσινό φύλλο της ισπανικής εφημερίδας «Ελ Παΐς», ο επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Χαβιέ Σολάνα. Το ίδιο διάστημα, ο Γάλλος υπουργός Αμυνας, Αλέν Ρισάρ, εμφανίστηκε πιο επιφυλακτικός έναντι της σπασμωδικής σπουδής της Ουάσιγκτον να εξαπολύσει αντίποινα επιμένοντας στον σαφή και τεκμηριωμένο εντοπισμό των δραστών που ευθύνονται για τις επιθέσεις της 11ης του Σεπτέμβρη...

«Ταύτιση» Σολάνα με τη «σταυροφορία» των ΗΠΑ

«Χωρίς αμφιβολία είναι ανάγκη να δημιουργήσουμε ένα μεγάλο διεθνή συνασπισμό για να πολεμήσουμε αυτή τη μάστιγα της τρομοκρατίας που δεν έχει σύνορα ούτε διαστάσεις και τα Ηνωμένα Εθνη θα πρέπει να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο». Αυτό το στίγμα (πλήρως ταυτισμένο με την επίσημη πολιτική της Ουάσιγκτον) έδωσε ο επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Χαβιέ Σολάνα σε συνέντευξη που παραχώρησε την Κυριακή στην ισπανική εφημερίδα «ΕΛ ΠΑΪΣ».

Σε άλλο σημείο, βέβαια, ο Σολάνα δεν παραλείπει να διαχωρίσει πως «άλλο οι υπεύθυνοι» των συγκεκριμένων επιθέσεων και άλλο η ταύτισή τους με συγκεκριμένο λαό, πολιτισμό ή θρησκεία... «Αυτές οι επιθέσεις δεν είναι έργο ενός λαού ή μιας θρησκείας... Πρέπει να αποφύγουμε να προσβάλλουμε ή να ταπεινώνουμε. Χώρες και θρησκείες πρέπει να συμβιώνουν».

Αναλόγου ύφους και περιεχομένου δηλώσεις ήταν αυτές που έκανε σε συνέντευξή του σε μία άλλη ισπανική εφημερίδα, την «Ελ Μούνδο», ο υπουργός Αμυνας της Ισπανίας, Φρεντερίκο Τρίγιο. Σ' αυτή τη συνέντευξη ο Τρίγιο έκανε λόγο για «άνευ όρων» βοήθεια της Μαδρίτης σ' ό,τι αποφασίσουν οι ΗΠΑ όσον αφορά τα αντίποινα που σχεδιάζουν.

Το Λονδίνο «βασιλικότερο του βασιλέως»...

Τι εννοούσε άραγε ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, όταν χτες έκανε λόγο για τις «δύσκολες αποφάσεις και επιλογές» που πρέπει να ληφθούν στο πλαίσιο της «αντιτρομοκρατικής διεθνούς σταυροφορίας» που επιτάσσουν οι ΗΠΑ; Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησής του πάντως είπε πως η απάντηση που θα δοθεί έναντι των δραστών και των υποστηριχτών των επιθέσεων της 11ης του Σεπτέμβρη «θα δοθεί ήρεμα και καλά σταθμισμένα» και πως δε θα πρέπει να περιορίζεται «μόνο στους δράστες της συγκεκριμένης επίθεσης», γιατί ο βασικότερος στόχος είναι «να αποτραπούν παρόμοιες τραγωδίες στο μέλλον»... Αξίζει δε να σημειωθεί πως δίχως καλά καλά να ερωτηθεί σχετικά από τους δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μπλερ δεν παρέλειψε να πει πως η βρετανική κυβέρνηση «παραμένει ενωμένη». Οπως είπε: «Θα υπάρξει απάντηση (στις επιθέσεις) που είναι πιθανό να οδηγήσει σε δύσκολες αποφάσεις και επιλογές, αλλά, όπως και στο Κοσσυφοπέδιο, η κυβέρνηση θα παραμείνει ενωμένη»...

Πολλοί συσχετίζουν τις χτεσινές ανακοινώσεις του εκπροσώπου της βρετανικής κυβέρνησης με τα πρότερα σχόλια - δηλώσεις της υπουργού «Διεθνούς Ανάπτυξης» Κλαρκ Σορτ, που χαρακτήρισε «αφόρητο» το ενδεχόμενο να «χαθούν οι ζωές περισσότερων αθώων ανθρώπων» σε περίπτωση εξαπόλυσης αντιποίνων. Η Σορτ μάλιστα επέμεινε ιδιαίτερα στο να μην προβούν οι ΗΠΑ σε ενέργειες «που θα έκαναν δυσκολότερη τη ζωή των Αφγανών πολιτών, μετά από 20 χρόνια πολέμου και τέσσερα χρόνια ξηρασίας»(!).

Οι ανακοινώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου έγιναν μετά την έναρξη ενός μαραθώνιου επαφών και συναντήσεων στον οποίο επιδίδεται το τελευταίο 24ωρο ο πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ. Χτες είχε επαφές με τον Πρόεδρο του Πακιστάν και τον Ιταλό πρωθυπουργό (με την ιδιότητα του προεδρεύοντος της «Ομάδας των Οκτώ»), ενώ σήμερα ο Μπλερ θα συναντήσει ηγέτες αφρικανικών χωρών προτού μεταβεί (εκτάκτως...) μεθαύριο (Τετάρτη) στη Γερμανία για συνάντηση με τον καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρο, ανακοίνωσε πως οι «ανεξάρτητες» έρευνες των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών φωτογραφίζουν τον Οσάμα Μπιν Λάντεν ως «κύριο ύποπτο» των επιθέσεων της 11ης Σεπτέμβρη. Πάντως, σε αντίθεση με το χαρακτηρισμό του Οσάμα Μπιν Λάντεν ως «βασικού υπόπτου» από το Λονδίνο, στη διάρκεια σύσκεψης που έγινε χτες στις Βρυξέλλες μεταξύ αστυνομικών και δικαστικών αξιωματούχων από τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ολλανδία και το Βέλγιο ανακοινώθηκε επίσημα (διά στόματος του Βέλγου εισαγγελέα Μπερνάρ Μισέλ) πως «από τις μέχρι τώρα έρευνες και ανακρίσεις συλληφθέντων υπόπτων (στις παραπάνω χώρες) δεν υπάρχουν στοιχεία που να ενισχύουν τη θεωρία πως οι επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη συνδέονται με τον Οσάμα Μπιν Λάντεν»!

Το Παρίσι προτείνει σύνεση...

Η Γαλλία διαφαίνεται πως είναι μία από τις ελάχιστες ευρωπαϊκές χώρες που τηρούν μία πιο προσεχτική στάση έναντι της βιασύνης των ΗΠΑ να προβούν (μαζί με παλιούς και νέους συμμάχους τους...) σε αντίποινα κατά παντός (αγνώστου...) υπευθύνου. Το Σαββατοκύριακο, ο υπουργός Αμυνας, Αλέν Ρισάρ, τόνισε με κάθε τρόπο πως ένα απ' αυτά που θα πρέπει να διασφαλιστούν είναι το εξής: Να μην προκαλέσουν περισσότερη αστάθεια η όποια απάντηση ή αντίποινα ληφθούν έναντι των επιθέσεων που υπέστησαν οι ΗΠΑ...

Κάνοντας δηλώσεις στη διάρκεια επιθεώρησης ειδικών αστυνομικών δυνάμεων στη Νότια Γαλλία, ο Ρισάρ δήλωσε επί λέξει: «Η ένοπλη δράση είναι ένας μόνον από τους τρόπους απάντησης. Αυτό που χρειάζεται είναι ένας τρόπος που δε θα προκαλέσει άλλα στοιχεία αστάθειας... Πιστεύουμε ότι οι Αμερικανοί εταίροι μας θα λάβουν υπόψη τους την ευθύνη που έχουν και θα σκεφτούν το μέλλον πριν επιλέξουν τη μορφή της απάντησής τους».

Και ο Ρισάρ κατέληξε σημειώνοντας: «Οταν συμβαίνει μια τρομοκρατική πράξη τέτοιου μεγέθους, το μυαλό όλων εκείνων που κατέχουν θέσεις ευθύνης πρέπει να στρέφεται στο τι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο της τρομοκρατίας μακροπρόθεσμα και όχι να περιορίζονται σε μια τιμωρητική ενέργεια που δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα».

Πιθανή συνάντηση της «Ομάδας των Οκτώ»

Η έντονη κινητικότητα που υπάρχει ανάμεσα στα επιτελεία των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων ή των εταίρων του ΝΑΤΟ, επεκτείνεται και στο πλαίσιο της Ομάδας των Επτά πλουσιότερων χωρών του κόσμου και της Ρωσίας. Σύμφωνα με χτεσινές ανακοινώσεις του Ρενάτο Ρουτζέρο, υπουργού Εξωτερικών της Ιταλίας (που προεδρεύει αυτό το διάστημα της «Ομάδας των Οκτώ»), δεν αποκλείεται η ομάδα των (ισάριθμων) υπουργών Εξωτερικών να συναντηθούν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών την ερχόμενη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη. «Είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί μια συνάντηση της G8 στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ την ερχόμενη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη και εάν αυτή γίνει, τότε θα οργανώσουμε μία συνάντηση της G8».


Μουσουλμάνοι στόχος ρατσιστικών επιθέσεων

Συγγενείς του δολοφονηθέντος Ινδού

Associated Press

Συγγενείς του δολοφονηθέντος Ινδού
ΑΤΛΑΝΤΑ-ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ-ΧΑΓΗ-ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Την οργή τους, δικαιολογημένη και αδικαιολόγητη, οι Αμερικανοί πολίτες, αφού πρώτα «βομβαρδίστηκαν» από τα αμερικανικά μέσα, την ξεσπούν στην πλάτη παντελώς αθώων συμπολιτών τους, κυρίως αραβικής καταγωγής αλλά και συλλήβδην κατά μουσουλμάνων.

Το πρώτο θύμα ήταν στην πόλη Μέσα, της πολιτείας της Αριζόνα. Ενας Ινδός, 49 ετών, ο Μπαλμπίρ Σινγκ Σόντι, ο οποίος έπεσε νεκρός από τις σφαίρες του Φρανσίσκο Ρόκε, 42 ετών, σύμφωνα με την αστυνομία της πολιτείας, η οποία μάλιστα τον επικήρυξε για 1.000.000 δολάρια λέγοντας ότι ήταν αναμεμειγμένος και σε άλλες δολοφονίες, ρατσιστικού χαρακτήρα.

Ωστόσο, μετά τα γεγονότα της περασμένης Τρίτης, η Επιτροπή Αμερικανικών και Ισλαμικών Σχέσεων ανακοίνωσε ότι έλαβε 300 αναφορές για επιθέσεις και παρενοχλήσεις, από την Τρίτη μέχρι και την Πέμπτη. Ο Κχαλίντ Ικμπαλ, επικεφαλής της Επιτροπής, τόνισε ότι σε όλες τις περιπτώσεις κύριο χαρακτηριστικό ήταν το στοιχείο της εκδίκησης αφού όλοι όσοι φέρονταν κατά των μουσουλμάνων και των Αράβων φώναζαν «Πηγαίνετε πίσω στη χώρα σας».

Η ραγδαία άνοδος των ρατσιστικών εγκλημάτων, και κυρίως κατά Ινδών Σιχ, που θεωρούνται οπτικά παρεμφερείς με τον Οσάμα μπιν Λάντεν, οδήγησε και τον Ινδό πρωθυπουργό, Ιτάλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ, να κάνει έκκληση προς τον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζορτζ Μπους, για να προστατευτούν οι Ινδοί που διαμένουν στις ΗΠΑ.

Ομως, το «σύνδρομο» που διακατέχει μία μερίδα των Αμερικανών πολιτών φαίνεται ότι πέρασε τον Ατλαντικό. Ετσι, χτες στη βρετανική πρωτεύουσα, ένας Αφγανός ταξιτζής μαχαιρώθηκε ενώ ένα τέμενος και ένα ισλαμικό σχολείο στην Ολλανδία υπέστησαν σοβαρές ζημιές από τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν μετά τον εμπρησμό τους από αγνώστους, όπως ανακοίνωσε χτες η ολλανδική αστυνομία. Οι αστυνομικοί δεν απέκλεισαν την πιθανότητα οι εμπρηστικές αυτές ενέργειες να αποτελούν αντίδραση στις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης του Σεπτέμβρη στις ΗΠΑ, χωρίς ωστόσο να μπορούν να επιβεβαιώσουν την υπόθεση αυτή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ