ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Νοέμβρη 2018
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Μοχλός ευρύτερων ζυμώσεων και παζαριών

«Επίλυση» του Κυπριακού για αναβάθμιση του ρόλου της Κύπρου στα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή ζήτησε ο Ν. Αναστασιάδης
«Επίλυση» του Κυπριακού για αναβάθμιση του ρόλου της Κύπρου στα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή ζήτησε ο Ν. Αναστασιάδης
ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΑΘΗΝΑ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Παζάρια και σχέδια σε πολλά επίπεδα προχωρούν στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, όπου η αξιοποίηση του ενεργειακού της πλούτου και της γεωστρατηγικής της θέσης εντείνει τις αντιθέσεις ανάμεσα σε ιμπεριαλιστικά κέντρα. Αυτό δείχνει και η ορμή με την οποία οι ΗΠΑ ετοιμάζουν την ένταξή τους στην τριμερή Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, για την οποία τις επόμενες μέρες φτάνει στην περιοχή ο αρμόδιος για την Ευρασία υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Γουές Μίτσελ.

Χτες, ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, μιλώντας σε εκδήλωση του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ), τόνισε πως «δεν έχουμε προκαταλήψεις όσον αφορά τις συνεργασίες με γειτονικές χώρες, και όταν λέμε γειτονικές δεν εξαιρούμε βεβαίως την Τουρκία. Συνεπώς, αντί του ανταγωνισμού ή των κρίσεων που μπορεί να προκαλέσει ο φυσικός πλούτος, πιστεύουμε ότι είναι μια πηγή που μπορεί να μας φέρει κοντά και να συμβάλει σημαντικά στην προκοπή της πατρίδας μας, των γειτόνων μας, της Ευρώπης. Είναι αδιαμφισβήτητο πως ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που θα οδηγήσει στην περαιτέρω αναβάθμιση του ρόλου που η Κύπρος μπορεί να διαδραματίσει στην ευρύτερη περιοχή, ως πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας, δεν είναι άλλος από την επίλυση του Κυπριακού». Νωρίτερα, είχε χαρακτηρίσει «προτεραιότητα υψίστης σημασίας» την «υλοποίηση του ενεργειακού μας προγράμματος μέσω της δημιουργίας υποδομών για τη χρήση φυσικού αερίου, της υιοθέτησης του πλαισίου διαχείρισης των μελλοντικών εσόδων από το φυσικό αέριο και της ανάπτυξης Διαδρόμου Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου, ο οποίος θα συνδέει τις ανακαλύψεις στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά και της Ανατολικής Μεσογείου ευρύτερα, τόσο μεταξύ των χωρών της περιοχής όσο και με την Ευρωπαϊκή Ενωση». Επανέλαβε ότι αναμένονται «με ιδιαίτερο ενδιαφέρον» τα αποτελέσματα των γεωτρήσεων της «ExxonMobil» στην κυπριακή ΑΟΖ και τόνισε ότι «κανένας δεν έχει στόχο το σφετερισμό του φυσικού πλούτου που ανήκει σε όλους τους νόμιμους κατοίκους της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Το Κυπριακό αναμένεται να συζητηθεί και στη συνάντηση που θα έχει με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο Αντρος Κυπριανού, που σήμερα θα βρεθεί στην Αγκυρα για να πάρει μέρος σε εκδήλωση του Ερευνητικού Ιδρύματος Τουρκικών Οικονομικών Πολιτικών (TEPEV). Σε δηλώσεις του είπε ότι για τη συνάντηση στην Αγκυρα είναι ενήμεροι τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και το Εθνικό Συμβούλιο, προσθέτοντας ότι ο πρώτος δεν τον εξουσιοδότησε να μεταφέρει οτιδήποτε στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών. Σχετικά με τη συνάντηση που είχε προχτές στην Αθήνα με τον Ελληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, δήλωσε ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα και είπε ότι συζητήθηκαν εκτενώς και σε βάθος τα θέματα ασφάλειας στο Κυπριακό.

Νέες τουρκικές προκλήσεις

Στο μεταξύ, η Τουρκία συνεχίζει να κλιμακώνει τις προκλήσεις. Χτες ήταν η σειρά του προέδρου της τουρκικής Βουλής Μπιναλί Γιλντιρίμ, που είπε ότι «στο θέμα της εξόρυξης των υδρογονανθράκων που βρίσκονται γύρω από το νησί υπάρχει μια σοβαρή κρίση». Κατηγόρησε κι αυτός τη Λευκωσία για «μονομερή» εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου και πρόσθεσε ότι για να γίνει οποιαδήποτε εξόρυξη πρέπει να προηγηθεί συμφωνία ανάμεσα στη «νότια Κύπρο» και το ψευδοκράτος, «οπωσδήποτε, μα οπωσδήποτε». Είπε ακόμα ότι «σε αυτό το θέμα οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες που θα κάνουν έρευνα εκεί πρέπει να προσέξουν» και ότι «η Τουρκία ανά πάσα στιγμή μπορεί να απαντήσει, θα κάνει αυτό που πρέπει ενάντια σε κάθε είδους τετελεσμένα που απειλούν τα συμφέροντα της Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο και τα συμφέροντα της χώρας μας... Να γνωρίζουν όλοι ότι δεν θα υποχωρήσουμε ούτε ένα χιλιοστό από τα δικαιώματα και συμφέροντά μας στη θάλασσα».

Ο Γιλντιρίμ αναφέρθηκε στην έξοδο του ερευνητικού πλοίου «Πίρι Ρέις» στο Αιγαίο, το 1987, υποστηρίζοντας ότι η Αγκυρα έκανε εκείνο το βήμα «για να ανακαλύψουμε ξανά τις θάλασσες, να αποκαλύψουμε τις δυνατότητες και ικανότητές μας» και υποστήριξε ότι «η Ελλάδα και σήμερα όπως και τότε συνεχίζει την αδιάλλακτη στάση της στο θέμα της υφαλοκρηπίδας».

ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Συνεχόμενες ασκήσεις σε ευρωατλαντικό φόντο

Eurokinissi

Αλλη μια άσκηση ευρωατλαντικού χαρακτήρα ολοκληρώνεται σήμερα στην Ελλάδα. Πρόκειται για την άσκηση μεγάλης κλίμακας της ΕΕ, «EU HEX-ML 18 (PACE)», που επισήμως αφορά στην «αντιμετώπιση κρίσεως» και διεξήχθη από το Ελληνικό Στρατηγείο Επιχειρήσεων της ΕΕ (ΕΣΕΕΕ, ένα από τα 5 Στρατηγεία της ΕΕ), το οποίο εδρεύει στις εγκαταστάσεις της 1ης Στρατιάς στη Λάρισα.

Πρόκειται για άλλη μια άσκηση που εντάσσεται στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς της ΕΕ για την επέκταση της στρατιωτικής και άλλης παρουσίας της όπου διακυβεύονται τα συμφέροντα των ευρωενωσιακών μονοπωλίων, με διάφορα προσχήματα.

Η άσκηση, που αφορούσε το σχεδιασμό και τη λήψη αποφάσεων σε επίπεδο διοίκησης στρατηγείου, ξεκίνησε στις 5/11 με τη συμμετοχή 120 ανώτατων αξιωματικών από 14 χώρες της ΕΕ και έγινε σε άμεση διασύνδεση με τις Βρυξέλλες. Αφορούσε «αντιμετώπιση κρίσεως», με το υποθετικό σενάριο να εκτυλίσσεται σε κάποια χώρα εκτός Ευρώπης, όπου στρατιωτικές δυνάμεις της ΕΕ συντονιζόμενες από το ΕΣΕΕΕ επεδίωκαν να δημιουργήσουν «ασφαλές περιβάλλον».

Ταυτόχρονα, κομμάτι της εξελισσόταν στο Κιλκίς στους χώρους άσκησης της 71 Α/Μ ταξιαρχίας «Πόντος», με συμμετοχή προσωπικού από 4 χώρες της ΕΕ. «Σκοπός ήταν να βελτιώσει τη διαδικασία λήψεως αποφάσεων και τις διαδικασίες που εκτελούνται τόσο σε στρατιωτικό όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο» επεσήμαινε χτες σχετικά, σε ενημέρωση δημοσιογράφων, ο διοικητής της 1ης Στρατιάς, αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης.

«Αυτού του είδους οι κρίσεις παράγουν αποτελέσματα που γίνονται ορατά και στην πατρίδα μας, όπως οι ροές μεταναστών, προσφύγων, ανθρώπων που φεύγουν από τα κράτη τους και θέλουν να πάνε κάπου αλλού. Το υπουργείο Εθνικής Αμυνας πιστεύει πως τέτοιου είδους ασκήσεις είναι πολύ εποικοδομητικές και προσφέρουν εμπειρίες στους στρατιωτικούς, για να μπορούν να σταματούν την κρίση στη ρίζα τους», προσέθετε ο υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ αντιστράτηγος Κων/νος Φλώρος.

Θυμίζουμε ότι το ΕΣΕΕΕ έχει ηγηθεί στην πράξη τέτοιων αποστολών και επιχειρήσεων, καθώς με Γάλλο διοικητή και Ελληνα επιτελάρχη συντόνισε αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων της ΕΕ στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία (Φλεβάρης 2014 - Μάρτης 2015) για «αποκατάσταση της τάξης», «αποφυγή της ανθρωπιστικής κρίσης» κ.λπ.

Ξεκινάει η «Μέδουσα»

Εξάλλου, από σήμερα μέχρι και τις 30/11 πραγματοποιείται η κοινή διακλαδική άσκηση Ελλάδας - Αιγύπτου, με την επωνυμία «ΜΕΔΟΥΣΑ 7 - ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ 18», στο πλαίσιο της υφιστάμενης στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών, σε υλοποίηση των περιλάλητων σχημάτων συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο όπου προΐσταται η κυβέρνηση, υλοποιώντας αμερικανοΝΑΤΟικά προτάγματα εμπέδωσης ευρωατλαντικής τάξης και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή όπου εντοπίζονται κοιτάσματα υδρογονανθράκων και διατρέχουν σημαντικοί δίαυλοι.

Διόλου τυχαία, άλλωστε, στην άσκηση θα συμμετάσχουν «παρατηρητές» από τις ΗΠΑ και «μετριοπαθή μουσουλμανικά» - όπως οι ίδιοι τα χαρακτηρίζουν - κράτη, δεμένα στο ευρωατλαντικό άρμα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μαρόκο. Θα μετέχουν, επίσης παρατηρητές από Ιταλία και Πορτογαλία.

Επιπλέον, στην άσκηση θα συμμετάσχουν και οι Ενοπλες Δυνάμεις (ΕΔ) της Κύπρου με προσωπικό και μέσα, σε ακριβή αντιστοίχιση με το σχήμα συνεργασίας στα Ενεργειακά, και άλλους τομείς, Ελλάδας - Αιγύπτου - Κύπρου.

Στα τεχνικά ζητήματα η άσκηση διακρίνεται σε φάσεις δραστηριοτήτων εν όρμω και εν πλω, στο Ναύσταθμο Κρήτης και στο Κρητικό Πέλαγος, αντίστοιχα.

Οι Ελληνικές ΕΔ θα συμμετάσχουν με: 3 φρεγάτες με οργανικά ελικόπτερα, 1 υποβρύχιο, 2 πυραυλακάτους, 1 αρματαγωγό, 8 αεροσκάφη «F-16», 1 αεροσκάφος - ιπτάμενο ραντάρ, 1 ελικόπτερο SUPER PUMA, 3 ελικόπτερα CHINOOK, 4 επιθετικά ελικόπτερα AH-64, 2 διμοιρίες πεζοναυτών, προσωπικό μονάδων ειδικών δυνάμεων.

Οι Κυπριακές ΕΔ θα συμμετάσχουν με 1 πλοίο ανοικτής θαλάσσης και προσωπικό μονάδων ειδικών δυνάμεων.

Οι Αιγυπτιακές ΕΔ θα συμμετάσχουν με: 1 ελικοπτεροφόρο πλοίο (MISTRAL CLASS), 1 φρεγάτα, 1 υποβρύχιο, 2 πυραυλακάτους, 6 αεροσκάφη «F-16», 1 αεροσκάφος Ε2-C, προσωπικό μονάδων ειδικών δυνάμεων.

Επισήμως, σκοπός της άσκησης είναι «η περαιτέρω προαγωγή της συνεργασίας των ΕΔ των συμμετεχουσών χωρών με τη βελτίωση του επιπέδου επιχειρησιακής εκπαίδευσης σε περιβάλλον πολλαπλών απειλών», όπως ορίζεται πλέον η Ανατολική Μεσόγειος, όπου σωρεύονται πολεμικοί στόλοι από όλα τα ιμπεριαλιστικά κέντρα και ισχυρά καπιταλιστικά κράτη στην όξυνση των ανταγωνισμών για τα μερίδια στην καπιταλιστική λεία.

ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ - ΚΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Εκδήλωση για την Παγκόσμια Μέρα Αλληλεγγύης στο λαό της Παλαιστίνης

Στις 29 Νοέμβρη, στο γήπεδο του Σπόρτιγκ

Πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση την Πέμπτη 29 Νοέμβρη, στις 19.00, στο γήπεδο του Σπόρτιγκ στα Πατήσια, με τίτλο «Λευτεριά στην Παλαιστίνη - Οι λαοί θα νικήσουν!», διοργανώνουν η Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ και το Κεντρικό Συμβούλιο της ΚΝΕ, με αφορμή την 29η Νοέμβρη που είναι η Παγκόσμια Μέρα Αλληλεγγύης στο λαό της Παλαιστίνης.

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος, και ο πρέσβης της Παλαιστίνης στην Ελλάδα, Μαρουάν Τουμπάσι. Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Την 29η Νοέμβρη, κάθε χρόνο από το 1977, πραγματοποιούνται εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο για την έκφραση αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό. Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ μέσα από την εκδήλωση δηλώνουν τη στήριξή τους στον δίκαιο αγώνα του Παλαιστινιακού λαού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ