ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Ιούλη 2003
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΕΥΡΩΒΑΡΟΜΕΤΡΟ»
Ανεργία, το μεγάλο πρόβλημα των Ελλήνων

Το προφίλ των πολιτών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, επιχειρείται να σκιαγραφηθεί με την περιοδική κοινοτική δημοσκόπηση «ευρωβαρόμετρο», που πραγματοποιήθηκε στα 15 κράτη - μέλη το Μάρτη και τον Απρίλη. Στην Ελλάδα η έρευνα έγινε σε δείγμα 1.000 ατόμων. Μέσα από την έρευνα και με βάση πάντα βέβαια τα συγκεκριμένα ερωτήματα που τέθηκαν, καταγράφονται οι απόψεις των πολιτών της ΕΕ για θεσμούς, διεύρυνση ΕΕ, ευρώ, διεθνή τρομοκρατία, κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική άμυνας.

Σύμφωνα με τις απαντήσεις που δόθηκαν, ο μέσος Ελληνας εμφανίζεται να ανησυχεί για την ανεργία, να εμπιστεύεται λιγότερο τα μέσα ενημέρωσης σε σχέση με τους άλλους Ευρωπαίους, να έχει εμπιστοσύνη σε θεσμούς όπως οι Ενοπλες Δυνάμεις, η Δικαιοσύνη και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις. Στο διεθνές επίπεδο, εμφανίζεται να είναι υπέρμαχος της κοινής εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής άμυνας της ΕΕ, καθώς επίσης και ιδιαίτερα αρνητικός έναντι των ΗΠΑ.

Πιο συγκεκριμένα, σχετικά με τα θέματα που απασχολούν σε γενικές γραμμές τους Ευρωπαίους πολίτες, οι Ελληνες αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στην καταπολέμηση της ανεργίας. Το 62% των Ελλήνων πολιτών τη θεωρούν την υπ' αριθμό ένα προτεραιότητα που θα πρέπει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση. Μεγαλύτερο ποσοστό εμφανίζεται μόνο στη Γερμανία (66%). Σε γενικές γραμμές, το 41% των Ευρωπαίων πολιτών θεωρούν την καταπολέμηση της ανεργίας ύψιστη προτεραιότητα, ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά συναντώνται στη Βρετανία (8%), την Ιρλανδία (18%) και την Ολλανδία (19%).

Αντίθετα, οι Ελληνες δε φαίνεται να εκτιμούν την «ανασφάλεια» ως βασικό πρόβλημα, αφού μόνο το 24% τη θεωρούν πρωτίστης σημασίας πρόβλημα. Στην Ολλανδία το αντίστοιχο ποσοστό είναι 49%, ενώ κατά μέσο όρο το 29% των κοινοτικών πολιτών θεωρούν την ανασφάλεια υψίστης προτεραιότητας ζήτημα.

Αναφορικά με το ρόλο των ΗΠΑ στον «αγώνα κατά της διεθνούς τρομοκρατίας», σε επίπεδο ΕΕ το 35% θεωρεί το ρόλο των ΗΠΑ αρνητικό, το 45% θετικό και το 15% δεν έχει άποψη. Σε σχέση με το προηγούμενο ευρωβαρόμετρο, αυτοί που έχουν αρνητική άποψη για το ρόλο των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 7%, ενώ αυτοί που έχουν θετική άποψη μειώθηκαν κατά 9%. Πάντως σε πέντε χώρες, πάνω από το ήμισυ του πληθυσμού εξακολουθεί να έχει θετική άποψη για το ρόλο των ΗΠΑ στην καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας. Πρόκειται για το 68% των Βρετανών, το 64% των Δανών, το 56% των Σουηδών και των Ολλανδών και το 53% των Ιρλανδών εκτιμούν το ρόλο των ΗΠΑ θετικό. Στην Ελλάδα πάνω από 80% θεωρούν το ρόλο των ΗΠΑ αρνητικό.

Σε ό,τι αφορά το ρόλο των ΗΠΑ στη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης, το 58% των Ευρωπαίων πολιτών τον κρίνουν αρνητικό έναντι 46% που ήταν στο προηγούμενο ευρωβαρόμετρο. Ειδικότερα στην Ελλάδα το ποσοστό φθάνει στο 91%, στη Γαλλία στο 73%, στην Ισπανία στο 68%, στο Βέλγιο και στη Γερμανία στο 66%. Μόνο στην Ιρλανδία και τη Βρετανία εμφανίζεται πλειοψηφία του πληθυσμού που εκτιμά θετικό το ρόλο των ΗΠΑ στη διατήρηση της ειρήνης.

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
«Ακριβή» ψηφοθηρία

Κλιμακώνει την προεκλογική εκστρατεία της με στόχο την ψηφοθηρία η ηγεσία της ΝΔ, χρησιμοποιώντας κατ' εξοχήν το «όπλο» της ασύστολης δημαγωγίας πάνω στα οξυμένα λαϊκά προβλήματα.

Μετά την επίδειξη κοινωνικής ευαισθησίας με την επίσκεψη σε ίδρυμα πρόνοιας, ο Κ. Καραμανλής συνέχισε χτες με την παρουσίαση των προτάσεών του για το καυτό πρόβλημα της ακρίβειας. Οπως αναμενόταν, οι προτάσεις της ηγεσίας της ΝΔ δε διαφέρουν σε τίποτα από αυτές της κυβέρνησης, αφού αναγνωρίζουν στην αγορά (μονοπώλια) τη διαμόρφωση των τιμών στα προϊόντα. Παρόλο, λοιπόν, που έρχεται να στηρίξει τη (νεοφιλελεύθερη) κυβερνητική πολιτική υπερακοντίζοντας στην αναγκαιότητά της, ωστόσο επιχειρεί να διαφοροποιηθεί υποστηρίζοντας ότι αυτή θα την εφαρμόσει «με τόλμη και ταχύτητα»! «Ο τρόπος που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση μέχρι σήμερα τη μάχη κατά της ακρίβειας μοιάζει με κυνήγι μαγισσών», διαπίστωσε μιλώντας χτες το βράδυ στην Πεύκη ο Κ. Καραμανλής, προσθέτοντας: «Για να υπάρξουν απτά αποτελέσματα για τους καταναλωτές χρειάζεται ένας συνδυασμός αλληλοσυμπληρούμενων και ουσιαστικών μέτρων και όχι παιχνίδια επικοινωνιακών εντυπώσεων». Παρουσιάζοντας στη συνέχεια τις προτάσεις του κόμματός του για το πρόβλημα της ακρίβειας, ως πρώτη ανέφερε την επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών(!), δηλαδή ιδιωτικοποιήσεις (που, ως γνωστόν, διπλασίασαν και τριπλασίασαν τα τιμολόγια των υπηρεσιών), απελευθέρωση αγορών (ελαστικές εργασιακές σχέσεις, μερική απασχόληση και αποδοχές). Υποκριτικά ζήτησε «να σταματήσει το κράτος να σέρνει το χορό των ανατιμήσεων με τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ», ξεχνώντας ότι αυτό είναι νομοτέλεια των μετοχοποιήσεων ή ιδιωτικοποιήσεων που υποστηρίζει μετά πάθους. Επίσης, ζήτησε να αναμορφωθεί το κύκλωμα διακίνησης των αγροτικών προϊόντων, αλλά δε διευκρίνισε πώς θα γίνει αυτό. Ως άλλοθι στην ελεύθερη διαμόρφωση των τιμών από τα μονοπώλια τάχθηκε υπέρ μιας ισχυρής Επιτροπής Ανταγωνισμού, η οποία τάχα θα βάλει «τάξη στην αγορά και θα σταματήσει τη δράση των κερδοσκόπων»!

Ο Κ. Καραμανλής αναφέρθηκε, επίσης, πάντα περιγραφικά και διαπιστωτικά, και στο πρόβλημα της ανεργίας, επικαλούμενος και τα ευρήματα του «ευρωβαρόμετρου», ενώ επανέλαβε και τις «ενδιαφέρουσες ιδέες» επιστημονικών φορέων για το κυκλοφοριακό πρόβλημα του Λεκανοπεδίου, χωρίς φυσικά να δεσμευτεί για τίποτα... Δε δεσμεύτηκε επίσης ούτε για τα οικονομικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, περιοριζόμενος απλά στην επισήμανση του προβλήματος και στην απαρίθμηση γνωστών στοιχείων.

Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Τοιχογραφίες των «γκράφιτι»

Ο καθηγητής και ακαδημαϊκός Γ. Μπαμπινιώτης με άρθρο του σε καθημερινή εφημερίδα καταγγέλλει τα «γκράφιτι» σε τοίχους σπιτιών και δημοσίων κτιρίων που «βρίθουν από βωμολοχίες, ύβρεις, προκλήσεις και προσβολές». Η γραφορύπανση, όπως την ονομάζει, «τείνει να εξελιχθεί σε εθνικό άθλημα, με μία ευρεία και αχαλίνωτη εκτονωτική δράση μερικών συμπατριωτών μας...

Αναγνωρίζει, βέβαια, την εξαίρεση, δηλαδή «ελάχιστων ατόμων που για λόγους ιδεολογίας (ή έστω ιδεοληψίας) αναγράφουν συνθήματα πολιτικού ή κοινωνικού περιεχομένου, τα οποία όντως περιέχουν συγκεκριμένα μηνύματα, ενίοτε ευφάνταστα και ευρηματικά...».

Θα λέγαμε, ότι «ο τοίχος γράφει τη δική τους ιστορία» και ότι ανεξάρτητα από ασχημίες και ακρότητες, τα «γκράφιτι» και η αναγραφή συνθημάτων δεν μπορούν ν' αποτελούν αφορμή για απαγορεύσεις, διωγμούς και ανάμειξη της «δημόσιας δύναμης».

Με το άρθρο του όμως αυτό ο Γ. Μπ. προχωρεί ακόμη περισσότερο, προτείνοντας γενικότερη και συλλογική κινητοποίηση για να αποτραπεί η αισθητική ρύπανση του περιβάλλοντος και ενθαρρύνοντας την Ντόρα Μπακογιάννη που ανέλαβε, μαζί με άλλους φορείς, το «μακιγιάρισμα» των προσόψεων.

Οι τοίχοι όμως έχουν πραγματικά τη δική τους ιστορία, που γράφτηκε πάνω τους πολλές φορές με αίμα, όπως π.χ. κατά τη διάρκεια της Εθνικής μας Αντίστασης και μεταγενέστερα.

Και η εφημερίδα του τοίχου - συμπεριλαμβανομένων των «γκράφιτι» - παραμένει σε όλο τον κόσμο η φωνή αγώνα και διαμαρτυρίας. Εκεί όπου τα έντυπα και η ηλεκτρονικά μέσα και τα διαδίκτυα, εκτός από τις λίγες εξαιρέσεις, υπηρετούν το καταπιεστικό σύστημα.

Γιατί ορισμένα «γκράφιτι» μπορεί να αποτελούν «ρύπο», που είναι όμως σταγόνα στον ωκεανό των ρύπων του εκμεταλλευτικού συστήματος που λέγεται «νέα τάξη» της βαρβαρότητας.


Του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ

Θα ελεγχθούν ... μόνοι τους

Αρμόδια για την άρση του χρηματιστηριακού, τραπεζικού και φορολογικού απορρήτου των βουλευτών έχρισε τον ...εαυτό της η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου των οικονομικών των κομμάτων, στη χτεσινή συνεδρίασή της, μετά από γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής. Στη γνωμάτευση του συμβουλίου, το οποίο αποτελείται από 3 ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς, πιστοποιείται η δυνατότητα της επιτροπής να προχωρήσει σε ελέγχους χρηματιστηριακών συναλλαγών αλλά και σε αναδρομικούς ελέγχους για το «πόθεν έσχες». Η ίδια επιτροπή άλλωστε έχει διενεργήσει ήδη ελέγχους των τελευταίων «πόθεν έσχες» των βουλευτών χωρίς να διαπιστώσει κάποιο πρόβλημα.

Πάντως, για το αν θα ζητηθεί τελικά η άρση του τραπεζικού και χρηματιστηριακού απορρήτου καθώς και για το εύρος της αναδρομικής έρευνας του «πόθεν έσχες» η επιτροπή θα συνεδριάσει ξανά τις επόμενες μέρες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ