ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Αυγούστου 2006
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Φωτογραφίες» στα αποκαΐδια

Οταν το Ισραήλ βομβάρδιζε, η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών σιωπούσε. Τώρα, σε περιοδεία της στην περιοχή «φωτογραφίζεται» αδιακρίτως με τους σφαγείς και τα θύματα

To όψιμο ενδιαφέρον της για την καταστροφή του Λιβάνου επέδειξε η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών κατά την επίσκεψή της χτες στη Βηρυτό, στο πλαίσιο της περιοδείας της που περιλαμβάνει και επισκέψεις σε Ισραήλ και Ιορδανία.

Η Ντόρα Μπακογιάννη, μετά από τις επαφές που είχε με την ηγεσία του Λιβάνου, έκανε λόγο για την ευαισθησία της Ελλάδας, τη συμβολή της σε ανθρωπιστική βοήθεια και τη διάθεσή της να συνεισφέρει δυνάμεις για τη διατήρηση της ειρήνης. Για τη σιωπή της Ελλάδας το διάστημα που το Ισραήλ σφυροκοπούσε και εισέβαλε στο Λίβανο, η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών δεν είπε τίποτε...

Ολοκληρώνοντας την επίσκεψή της στο Λίβανο, η υπουργός Εξωτερικών, σε δηλώσεις της, σημείωσε: «Ολοκληρώνεται η επίσκεψή μου στο Λίβανο. Μία επίσκεψη ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα. Το ελληνικό μήνυμα ήταν σαφές. Πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρξει εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ. Μία εφαρμογή δύσκολη, η οποία, όμως, πρέπει να υπάρξει για να μπορέσουμε να κάνουμε βήματα προόδου προς την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή. Εχει ιδιαίτερη σημασία ότι η θέση της Ελλάδας έχει γίνει αποδεκτή εδώ στο Λίβανο. Αναγνωρίζεται επίσης και η προσφορά της και στο επίπεδο της ανθρωπιστικής βοήθειας, αλλά και στο επίπεδο της συμβολής της για τη διατήρηση της ειρήνης».

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στο Λίβανο, η υπουργός Εξωτερικών κ. Μπακογιάννη είχε συναντήσεις με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου Fuad Siniora, τον πρόεδρο της Βουλής Nabih Berri, τον υπουργό Εξωτερικών Fawzi Salloukh, τον υπουργό Πολιτισμού Tareq Mitri και τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Βηρυτού Ηλία.

Οι στόχοι της επίσκεψης της Ντόρας Μπακογιάννη, όπως διατυπώνονται από συνεργάτες της, ήταν να αποσταλεί «μήνυμα αδελφοσύνης και αλληλεγγύης προς το λαό του Λιβάνου». Η υπουργός Εξωτερικών έφτασε χτες το πρωί από την Κύπρο στο Λίβανο και, επισκεπτόμενη το κατεστραμμένο τμήμα της Βηρυτού από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, παρατήρησε ότι «πάντα, μία από τις χειρότερες εντυπώσεις είναι η εντύπωση της απόλυτης καταστροφής».

«Επιθυμία της Ελλάδας είναι να βοηθήσει όσο πιο επιτυχώς για μια καλύτερη μέρα, καθώς ο Λίβανος δικαιούται να ζήσει σε συνθήκες ειρήνης», συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, η επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας σημείωσε ότι, προκειμένου να ξεπεραστεί η ανησυχία που δημιουργείται από την ύπαρξη ενός διαστήματος που χαρακτηρίζεται από κενό ασφαλείας (ως την εφαρμογή δηλαδή της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας), θα πρέπει «οι δυνάμεις να αναπτυχθούν το ταχύτερο δυνατόν και να υποστηριχτεί η εκεχειρία». Ως προς τη συμμετοχή της Ελλάδας, η Ντόρα Μπακογιάννη υπενθύμισε πως η χώρα μας είναι μια ναυτική δύναμη και σημείωσε ότι η συμβολή της θα αναφέρεται σε αυτό το πεδίο, όπως άλλωστε αποφάσισε την περασμένη Τρίτη το ΚΥΣΕΑ.

Στη Λευκωσία

Η περιοδεία της Ελληνίδας υπουργού Εξωτερικών ξεκίνησε την περασμένη Τρίτη από τη Λευκωσία, καθώς η Κύπρος ενδέχεται να αποτελέσει κέντρο ανεφοδιασμού της «ειρηνευτικής» δύναμης που όταν συγκροτηθεί θα αναπτυχθεί στο Λίβανο. Κατά την άφιξή της στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, η Ντόρα Μπακογιάννη υπογράμμισε την ανθρωπιά του κυπριακού λαού και τη φιλοξενία που επέδειξε ανταποκρινόμενος στις ανάγκες που γέννησε ο πόλεμος του Λιβάνου.

«Ελλάδα και Κύπρος ήταν και είναι παρούσες ανταποκρινόμενες στα αισθήματα των λαών τους», σημείωσε η Ελληνίδα υπουργός.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, και η υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, σε δείπνο που είχαν την Τρίτη το βράδυ, αντάλλαξαν απόψεις για την κατάσταση στο Λίβανο, το Κυπριακό και τις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Αργά χθες το βράδυ, η Ντόρα Μπακογιάννη έφθασε στο Αμμάν της Ιορδανίας, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, που βρίσκεται στο Αμάν, όπου συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή της Φατάχ.

Το πρόγραμμα της περιοδείας της Ντόρας Μπακογιάννη περιλαμβάνει, επίσης, συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία του Ισραήλ και της Ιορδανίας. Η περιοδεία, επισήμως, πραγματοποιείται ενόψει της ανάληψης της Προεδρίας του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών από την Ελλάδα την 1η Σεπτέμβρη και υπό το φως του ψηφίσματος 1701 για κατάπαυση του πυρός στην κρίση στο Λίβανο.


ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Τι σημαίνει η αποστολή τους στο Λίβανο

Με την προχτεσινή του απόφαση το ΚΥΣΕΑ υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή εμπλέκει τη χώρα μας (με τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις να καταφθάνουν στις ακτές του Λιβάνου) στους στόχους των Αμερικανών και του Ισραήλ και συγκεκριμένα:

-- Με χρήματα, όπλα και ενόπλους του ελληνικού λαού να εξουδετερώσει την αντίσταση του λιβανέζικου λαού, αφού τα πλοία μας θα συμβάλλουν στην απομόνωση (εμπάργκο) διά θαλάσσης του ενός των εμπολέμων (της «Χεζμπολάχ»).

-- Προσθέτει τη δική της βοήθεια στη δυσοίωνη προοπτική για νέο εμφύλιο μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων στο Λίβανο, αφού η στρατιωτική βοήθεια που παρέχεται, συντηρεί τη δυστυχία των μουσουλμάνων.

-- Αποκλείει τον ανεφοδιασμό του αντιστεκόμενου λιβανέζικου λαού και παρέχει χρόνο στο Ισραήλ να αναπληρώσει τα πυρομαχικά του (μήπως οι αποθήκες των ΗΠΑ στη Σούδα παίζουν ρόλο εδώ;) μετά την εξάντληση των βομβών του κατά των αμάχων και των περιουσιών τους στο Λίβανο. Ολοι λένε πως το Ισραήλ απέτυχε σ' αυτόν τον πόλεμο και αυτός είναι σημαντικός λόγος, να είναι ακόμα πιο σκληρό και ανάλγητο στη συνέχεια.

-- Βοηθά στη διατήρηση της προσφυγιάς των εκατομμυρίων Παλαιστινίων, στην εξαθλίωση, την πείνα και το μαρασμό ενός υπερήφανου λαού.

-- Ενισχύει το Ισραήλ να διαθέτει τις δυνάμεις του στις παραβιάσεις της εκεχειρίας και σε επιχειρήσεις κατά των Παλαιστινίων και τις συλλήψεις των στελεχών της Παλαιστινιακής Αρχής κλπ. Αδιαφορώντας για τις αντιδράσεις σημαντικού τμήματος του ισραηλινού λαού και εφέδρων στρατιωτικών του.

-- Βοηθά στη διατήρηση από το Ισραήλ της κατοχής εδαφών του Λιβάνου και της Συρίας, εκτός των παλαιστινιακών.

-- Συμπράττει στη διατήρηση των ανελεύθερων οικογενειακού τύπου καθεστώτων των αραβικών χωρών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους λαούς τους, αφού αποδέχεται τη λογική της θεώρησης των οργανώσεων τύπου «Χεζμπολάχ» και «Χαμάς» ως τρομοκρατικών και των καθεστώτων τύπου Συρίας και Ιράν ως δικτατορικών, παριών, κακών.

-- Ενισχύει τις προσπάθειες των ΗΠΑ και του Ισραήλ να επέμβουν για ανατροπή των καθεστώτων της Συρίας και του Ιράν, που είναι και ο κύριος στόχος τους μετά την εισβολή, καταστροφή και κατοχή του Ιράκ. Τώρα το Ιράν σκληραίνει πάλι τη στάση του στο θέμα της ανάπτυξης της πυρηνικής του τεχνολογίας και αντίστοιχων δυνατοτήτων, αφού δεν αποδέχεται πως, το Ισραήλ, οι ΗΠΑ και άλλοι θα κατέχουν ατομικές βόμβες, ενώ αυτές οι χώρες τού απαγορεύουν να κάνει το ίδιο. Εκτιμάται πως η προσπάθεια για εξουδετέρωση της «Χεζμπολάχ» και της παλαιστινιακής αντίστασης απέβλεπε στην εκκαθάρισή των, ώστε ανενόχλητο το Ισραήλ να συμπράξει σε επίθεση κατά του Ιράν.

-- Απελευθερώνει δυνάμεις του Ισραήλ και των ΗΠΑ για άλλες επεμβάσεις (οι τελευταίες δε διαθέτουν ενόπλους στη σύνθεση της πολυεθνικής δύναμης, ενθυμούμενες προφανώς πολύνεκρες επιθέσεις εναντίον τους).

-- Συμβάλλει στη «Νέα Μέση Ανατολή» όπως την οραματίζονται οι ΗΠΑ. Δηλαδή με έλεγχο όλων των κυβερνήσεων, με κατοχή, διάλυση, συντριβή όσων κρατών διαφωνούν και με εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων (πετρελαίων και φυσικού αερίου).

-- Συνεργάζεται στο να μετατρέπεται το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σε όργανο των ομάδων που ελέγχουν τις ΗΠΑ και τις χώρες συμμάχους τους (η Ελλάδα σύρεται από τις κυβερνήσεις της ως σύμμαχος των ΗΠΑ σε τέτοιες δράσεις, αλλά ο λαός μας κανένα όφελος δεν έχει από τις συμπράξεις αυτές).

-- Η Νέα Τάξη Πραγμάτων εγκαθιδρύεται με τέτοιες επιχειρήσεις - επεμβάσεις και η χώρα μας βοηθά με τις Ενοπλες Δυνάμεις της σ' αυτές. Ο έλεγχος της Μέσης Ανατολής και των πετρελαίων της είναι ισχυρός παράγοντας στους παρόμοιους για έλεγχο όλων των περιοχών με ενεργειακούς πόρους, καθώς και των περιοχών στρατηγικής σημασίας. Η αποδυνάμωση «Χεζμπολάχ», Λιβάνου, Συρίας και Ιράν αποτελούν σημαντικούς αλληλοδιάδοχους κρίκους στην περικύκλωση, αποδυνάμωση, έλεγχο της Ρωσίας, Κίνας και Ινδίας και των πετρελαίων Κασπίας και Μέσης Ανατολής.

Η χώρα μας με την αποστολή στο Λίβανο πλοίων, ελικοπτέρων και βατραχανθρώπων, βοηθά στα παραπάνω, αποδυναμώνοντας αντίστοιχα την αμυντική μας ισχύ και πλήττοντας, στην ουσία, τις παραδοσιακές καλές σχέσεις με τους αραβικούς και λοιπούς λαούς της περιοχής. Λησμονεί η κυβέρνηση την κυπριακή τραγωδία και το ρόλο Αγγλων και Αμερικανών. Δεν είναι θέμα εισβολής και κατοχής ο Νότιος Λίβανος και η Βόρεια Κύπρος; Ξεχάσανε τον «Αττίλα»; Γιατί βοηθούν τον ισραηλινό ιμπεριαλισμό και τον δικό του «Αττίλα»; Οι Ενοπλες Δυνάμεις μας είναι παράρτημα των ΗΠΑ και του Ισραήλ ή ανήκουν στον ελληνικό λαό απ' όπου και προέρχονται;


Α. ΚΑΚΑΡΑΣ
Αρχιπλοίαρχος ε.α., μέλος της Κίνησης για την Εθνική Αμυνα



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ