ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 29 Αυγούστου 2004
Σελ. /32
Αλληλεγγύη στο Νησί της Επανάστασης

Από τη συνάντηση με τους δύο Κουβανούς Ολυμπιονίκες της Αθήνας (Φρ. Σεπέδα και Γ. Μορένο), όταν, σε ένδειξη εκτίμησης στο ΚΚΕ, της φόρεσαν το χρυσό μετάλλιο
Από τη συνάντηση με τους δύο Κουβανούς Ολυμπιονίκες της Αθήνας (Φρ. Σεπέδα και Γ. Μορένο), όταν, σε ένδειξη εκτίμησης στο ΚΚΕ, της φόρεσαν το χρυσό μετάλλιο
Οι επιτυχίες της κουβανικής Ολυμπιακής Αποστολής, μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, συνεχίζονταν. Οι επιτυχίες αυτές, για μια χώρα που αντιμετωπίζει μόνιμα την ιμπεριαλιστική απομόνωση, απειλή και περικύκλωση, αποτελούν ιδιαίτερα σημαντικό κατόρθωμα, που απορρέει από ένα πολύ αξιόλογο αθλητικό σύστημα με μαζική βάση, που έχει εξασφαλίσει η οικοδόμηση του σοσιαλισμού στο Νησί της Επανάστασης.

Η ομάδα που συμμετέχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας είναι κατά 70% ανανεωμένη και περιλαμβάνει νεαρούς αθλητές, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους είναι φοιτητές. Είναι όλοι τους δημιουργήματα της μαζικής λαϊκής αθλητικής υποδομής της Κούβας, των αθλητικών σχολείων και της Ανώτατης Σχολής Αθλητισμού Υψηλών Προδιαγραφών. Είναι αθλητές και αθλήτριες, που δε σπονσοράρονται από κεφαλαιοκράτες χορηγούς και πολυεθνικές, αγωνίζονται για την πατρίδα και το λαό τους, αποδίδοντας σ' αυτούς την όποια δόξα τους αξίζει ως αντιπροσώπους της χώρας τους.

Γιατί είναι η ολόπλευρη ανάπτυξη του αθλητισμού ως εξασφαλισμένο λαϊκό δικαίωμα, που φέρνει τα όποια αποτελέσματα και στο πιο υψηλό επίπεδο. Ο αθλητισμός είναι για τους Κουβανούς μια δραστηριότητα, που αξιοποιείται για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων, της υγείας τους, στο σχολείο, στη γειτονιά, στο εργοστάσιο. Σκοπός της δραστηριότητας αυτής είναι οι αθλητές να είναι ολοκληρωμένες προσωπικότητες, με ιδανικά και αξίες που υπηρετούν την κοινωνία στην οποία όλοι παλεύουν να την βελτιώσουν, να την αναπτύξουν, προς όφελος όλων.

Εγκάρδια συνάντηση στην ΚΕ του ΚΚΕ

Αυτή η εκτίμηση στο βαθιά ανθρωπιστικό σύστημα της Κούβας εκφράστηκε και στην προχτεσινή εγκάρδια συνάντηση, που έγινε στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, αντιπροσωπείας της Κουβανικής Ολυμπιακής Αποστολής, με την ΓΓ της ΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και την υπεύθυνη του Τμήματος Αθλητισμού της ΚΕ του ΚΚΕ, Λούλα Καρατζά. Η κουβανική αντιπροσωπεία αποτελούνταν από τον Πέδρο Καμπρέρα Ισιδρόν, από το Ινστιτούτο Αθλητισμού, Φυσικής Αγωγής και Αναψυχής και βέβαια από τον χρυσό Ολυμπιονίκη με την ομάδα του μπέιζμπολ Φρεντερίκο Σεπέδα Κρουζ και την αργυρή Ολυμπιονίκη στη σφύρα Γίπσι Μορένο Γκονζάλες. Στη συνάντηση αυτή, εκφράστηκαν οι ευχαριστίες στο ΚΚΕ για τη διεθνιστική αλληλεγγύη του προς την κουβανική ομάδα σε όλη τη διάρκεια των Αγώνων και με μια χαρακτηριστική συμβολική κίνηση ο Κουβανός μπεϊζμπολίστας φόρεσε στην Αλ. Παπαρήγα το χρυσό του μετάλλιο.

Από την πλευρά της, η Αλέκα Παπαρήγα, υπογράμμισε την εκτίμηση του Κόμματος στην προσπάθεια του κουβανικού λαού και της κυβέρνησής του. Είπε χαρακτηριστικά: «Ξέρουμε πολύ καλά ότι, για να αναπτυχθεί ο αθλητισμός στην Κούβα, στις σημερινές συνθήκες της ιμπεριαλιστικής απομόνωσης και περικύκλωσης, χρειάζονται τεράστιες θυσίες. Επομένως, τα δικά σας μετάλλια αξίζουν πολύ περισσότερο».

Ταυτόχρονα, διαβεβαίωσε τους Κουβανούς συντρόφους: «Ως κόμμα θα συνεχίσουμε να ενημερώνουμε τον ελληνικό λαό, για την κατάσταση στην Κούβα, για τον αγώνα του λαού της, για την Επανάστασή του, για την ανάγκη αλληλεγγύης. Γιατί, για μας, η αντίσταση της Κούβας είναι μια ελπίδα παγκόσμια. Πιστεύουμε ότι αυτό που γίνεται σήμερα στην Κούβα είναι μια βοήθεια για τους λαούς όλης της Γης. Δεν είναι μόνο για το συμφέρον του ίδιου του κουβανικού λαού, αλλά για το συμφέρον όλων των λαών της Γης».


Τα μετάλλια της Κούβας

Από τη θερμή υποδοχή του θρύλου των στίβων Αλμπέρτο Χουαντορένα στο Περιστέρι, στη λαμπαδηδρομία ειρήνης με αφορμή το πέρασμα της φλόγας από την πόλη
Από τη θερμή υποδοχή του θρύλου των στίβων Αλμπέρτο Χουαντορένα στο Περιστέρι, στη λαμπαδηδρομία ειρήνης με αφορμή το πέρασμα της φλόγας από την πόλη
Πώς είναι δυνατό να αναπτύσσεται ένα τέτοιο αθλητικό σύστημα και να έχει υψηλά αποτελέσματα χωρίς να στηρίζεται στους χορηγούς πολυεθνικές αλλά σε πλατιά μαζική ερασιτεχνική βάση; Την απάντηση την έδωσε ο χρυσός Ολυμπιονίκης Φρεντερίκο Σεπέδα με την ομάδα μπέιζμπολ της Κούβας:

«Στην Κούβα μπορεί να μην έχουμε αρκετούς οικονομικούς πόρους και ανέσεις αλλά έχουμε ψυχή και πίστη στο κοινωνικό μας σύστημα. Γι' αυτό καταφέρνουμε να έχουμε υψηλό αθλητισμό. Δεν αγωνιζόμαστε για το χρήμα, αλλά για την πατρίδα και ό,τι πετυχαίνουμε, το πετυχαίνουμε με την καλή οργάνωση και την ενότητα του λαού μας».

Τα 15 μετάλλια της Κούβας (μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές) 3 χρυσά, 4 αργυρά και 8 χάλκινα είναι η καλύτερη απόδειξη των δυνατοτήτων που έχει αυτό το λαϊκό αθλητικό σύστημα ενός υπερήφανου, αξιοπρεπή και ανεξάρτητου λαού.

Οι διακρίσεις της Κούβας είναι: Χρυσό: Η ομάδα μπέιζμπολ, η Γιουμιλέιντις Κούμπα στη σφαιροβολία, η Οσλέιντις Μενέντεζ στο ακόντιο. Αργυρο: η Γίπσι Μορένο στη σφύρα, η Ντάιμα Μπελτράν στο τζούντο - 78 κιλά, η Γιανέλις Λαμπράδα, στο ταεκβοντό - 49 κιλά, ο Ρομπέρτο Μονσόν στην ελληνορωμαϊκή στα 60 κιλά. Χάλκινο: ο Ανιερ Γκαρσία στα 110 μέτρα με εμπόδια, ο Χουάν Ροντρίγκεζ στη σκοποβολή, ο Γιορντάνις Αρενσιμπία στα 66 κιλά στο τζούντο ανδρών και οι αθλήτριες του τζούντο Αμαριλίς Σαβόν στα 54 κιλά, Γιουρισλέιντι Λουπετέι στα 57 κιλά, Ντριούλις Γκονζάλεζ στα 63, Γιουρισέλ Λαμπόρντε στα 78 κιλά, Ντάιμα Βελτράν στα +78 κιλά.


Οι επιτυχίες των αθλητών και αθλητριών αφιερώνονται στο λαό τους και τον Φιντέλ
Οι επιτυχίες των αθλητών και αθλητριών αφιερώνονται στο λαό τους και τον Φιντέλ

Η κουβανική αποστολή στο Ολυμπιακό Χωριό
Η κουβανική αποστολή στο Ολυμπιακό Χωριό

H «αργυρή» σφαιροβόλος Γιουμιλέιντις Κούμπα

ICON

H «αργυρή» σφαιροβόλος Γιουμιλέιντις Κούμπα

Ο Ρομπέρτο Μονσόν «αργυρός» στην πάλη (πρώτος από δεξιά)

Associated Press

Ο Ρομπέρτο Μονσόν «αργυρός» στην πάλη (πρώτος από δεξιά)

Ο πανηγυρισμό της ομάδας μπέιζμπολ

Associated Press

Ο πανηγυρισμό της ομάδας μπέιζμπολ

Ο Γκιγιέρμο Ορτίζ σε μια μονομαχία του στην πυγμαχία που αναμενόταν να δώσει πολλά μετάλλια

Associated Press

Ο Γκιγιέρμο Ορτίζ σε μια μονομαχία του στην πυγμαχία που αναμενόταν να δώσει πολλά μετάλλια

Η «χρυσή» ακοντίστρια Οσλέιντις Μενέντεζ

Associated Press

Η «χρυσή» ακοντίστρια Οσλέιντις Μενέντεζ

ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ
ΜΝΗΜΕΣ Κ. ΒΙΔΑΛΗ

(Κάλεσμα χρέους)

ΚΑΘΕ χρόνο οι αυγουστιάτικες τούτες μέρες φέρνουν πάντα στο νου και στην καρδιά τον αξέχαστο δημοσιογράφο Κώστα Βιδάλη, το σύντροφο και δάσκαλό μας στης αγωνιστικής δημοσιογραφίας τα πρώτα εκείνα δύσκολα βήματα.

ΕΙΧΕ ολοκληρώσει μια επική διαδρομή στα χρόνια της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης και δούλεψε με φλόγα για να στηθούν στην κατοχική Αθήνα οι μηχανισμοί προκειμένου να εξασφαλιστούν τα τυπογραφεία για τη σίγουρη έκδοση του «Ριζοσπάστη», της «Ελεύθερης Ελλάδας», αλλά και σειράς επίσης εφημερίδων στα βουνά.

ΤΕΡΑΣΤΙΑ η προσφορά του, εξασφάλισε τυπογραφεία, τυπογραφικά υλικά και φυσικά και το ρεπορτάζ που έκανε καθημερινά στη φωλιά του λύκου, στο γραφείο του κουίσλιγκ πρωθυπουργού Γ. Ράλλη. Η μεταβαρκιζιανή περίοδος θα βρει τον Βιδάλη υπεύθυνο για τα οικονομικά και αμέσως έπειτα πολιτικό συντάκτη του «Ρ», κορυφαίο της ελληνικής δημοσιογραφίας με γενική εκτίμηση.

ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ του 1946, μερικές βδομάδες πριν από το δημοψήφισμα για την επαναφορά του Γλίξμπουργκ, έχει εξαπολυθεί ο πιο αιματηρός διωγμός, εξοντωτικός του κόσμου της Εθνικής Αντίστασης. Η πρώτη σελίδα του «Ρ» τρέχει αίμα από τους μοναρχοφασίστες και τις συμμορίες, που είναι διαρθρωμένες στις διάφορες περιοχές.

Η ΘΕΣΣΑΛΙΑ κολυμπάει στο αίμα. Οι μοναρχοφασίστες έχουν λόγους να χτυπήσουν την περιοχή, που στάθηκε του αντιστασιακού αγώνα το αχτύπητο μετερίζι. Ετσι κι οι Σούρληδες, οι Βουρλάκηδες δολοφονούν καθημερινά τους αγωνιστές στη Θεσσαλία.

ΠΡΕΠΕΙ να πάμε στη Θεσσαλία. Πρέπει να δούμε με τα μάτια μας εμείς και να γράψουμε. Δεν μπορούμε να διαβάζουμε τις «μπούρδες» του Σπ. Θεοτόκη (υπουργό, τότε, Δ. Τάξης). Αυτά έλεγε φωναχτά ο Κ. Βιδάλης. Πολλοί προσπάθησαν να τον πείσουν για το παράτολμο ταξίδι, που θα επιχειρούσε και τους μεγάλους κινδύνους που διέτρεχε.

Σ' ΟΛΟΥΣ αυτούς, συντρόφους και φίλους, απαντούσε λέγοντας: «Είμαι δημοσιογράφος. Και πρέπει να κάνω τη δουλιά μου. Να καταγγείλω όλο αυτό το όργιο της τρομοκρατίας και ν' αποκαλύψω τους δράστες...». Ετσι ο Βιδάλης δεν άκουσε τη φωνή της «λογικής» και σαν σίφουνας στις 10 του Αυγούστου έφευγε τελικά για τη Θεσσαλία για να δει και να γράψει στο μεγάλο ρεπορτάζ, που αυτή τη φορά θα το έγραφε με το αίμα του.

ΕΦΥΓΕ σαν σίφουνας για τη Θεσσαλία αφού με τη συντρόφισσά του, την Κάτια, είχε παραβρεθεί σ' ένα γάμο φιλικού του ζευγαριού. Κι είναι γνωστά όλα όσα ακολούθησαν με την άγρια δολοφονία του σ' ένα χωράφι κοντά σ' ένα χωριό που το όνομά του είναι Μελία. Στο χωριό αυτό υπάρχει ένας γρανιτένιος βράχος με τα μηνύματα της μεγάλης θυσίας.

Η ΑΘΗΝΑ συγκλονισμένη μάθαινε ότι ο Κώστας Βιδάλης είχε βρει από τους λυκανθρώπους του Σούρλα μαρτυρικό θάνατο. Μεγάλη κι η δοκιμασία, ο πόνος και στην εφημερίδα μας, που έχανε τόσο τραγικά μια τέτοια κολόνα, όπως ήταν ο Κώστας Βιδάλης.

ΑΠΟ τα πρώτα του βήματα στη δημοσιογραφία στάθηκε ο ακούραστος αλλά και έμπειρος ρεπόρτερ. Θα ασχοληθεί με το πολιτικό ρεπορτάζ και ως πολιτικός συντάκτης της εφημερίδας μας αναδείχτηκε κορυφαίος στον τομέα του.

ΝΑ μη νομιστεί πως το πέρασμά του στο πολιτικό τον αποτράβηξε από τα οικονομικά. Τα παρακολουθούσε με πάθος. Ετσι τον βλέπαμε να «αλωνίζει» την κεντρική αγορά, να παίρνει σβάρνα αλευρέμπορους, λαδέμπορους και να βγάζει ειδήσεις που ήταν τότε με την οξύτητα που είχε το επισιτιστικό πολύ σημαντικές ειδήσεις, ιδιαίτερα για την εφημερίδα μας.

ΔΕΝ έκανε με τον τρόπο αυτό επίδειξη αλλά, κυρίως, ζητούσε να μπάσει στο ρεπορτάζ τους νέους που βρεθήκαμε στη σύνταξη του «Ρ» οι περισσότεροι βγαλμένοι από την Αντίσταση.

ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ, έλεγε, έρευνα, θέλει τρεχατό κι όχι εφησυχασμός και «κρέμασμα» στο τηλέφωνο. Αυτό μας το 'λεγε φωναχτά μέσα στη σάλα αλλά το έκανε ο ίδιος καθημερινά πράξη. Μεγάλος δάσκαλος.

ΠΕΝΗΝΤΑ χρόνια από το μαρτυρικό θάνατο του κομμουνιστή δημοσιογράφου, που η πένα του θαρραλέα και άτρομη αποκάλυπτε τα σκάνδαλα της ελληνικής πλουτοκρατίας, που ο Μανιαδάκης τον εξόρισε στα Κύθηρα για όσα έβγαλε στο φως για τον Μποδοσάκη.

ΣΤΟΥ ΒΙΔΑΛΗ τα βήματα. Δεν είναι μια απλή επετειακή αναφορά. Είναι κάλεσμα ζωής, είναι μήνυμα αγώνα. Είναι θύμηση χρέους ύψιστου για τον νέο αγωνιστή, το δημοσιογράφο του σήμερα.


Του
Νίκου ΚΑΡΑΝΤΗΝΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ