ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Δεκέμβρη 2011
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ
Ιδιο νόμισμα η φοροδιαφυγή και φοροαπαλλαγή του κεφαλαίου

Τις ευθύνες τους για την υπηρέτηση της πλουτοκρατίας με κάθε τρόπο προσπαθούν να κρύψουν τα αστικά κόμματα

Στη φενάκη της «αυτοκάθαρσης» του αστικού συστήματος προσανατολίζεται σκόπιμα η συζήτηση και οι πολιτικές αντιπαραθέσεις γύρω από την παραίτηση των οικονομικών εισαγγελέων Γρ. Πεπόνη και Σπ. Μουζακίτη, προκειμένου να κρυφτεί το γεγονός ότι η φοροδιαφυγή για το μεγάλο κεφάλαιο είναι η άλλη όψη των νόμιμων φοροαπαλλαγών που απολαμβάνει και γι' αυτό είναι σύμφυτη με τον καπιταλισμό και το κράτος του.

Χτες, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ι. Τέντες διέταξε κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα για τους λόγους παραίτησης των δύο οικονομικών εισαγγελέων και τη φράση που περιέχεται στην επιστολή τους, ότι δεν είναι «υπό απαγόρευση και καθ' υπαγόρευση». Επίσης, θα ρωτηθούν για το ποιος προσπάθησε να τους επηρεάσει και σε ποιες υποθέσεις.

Λίγο αργότερα οι παραιτηθέντες συναντήθηκαν με τον Ι. Τέντε και τον εποπτεύοντα αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ν. Παντελή, ενώ ακολούθησε συνάντηση με τον αντεισαγγελέα Φ. Μακρή, ο οποίος ερευνά την υπόθεση και τους ζήτησε να καταθέσουν με γραπτό υπόμνημα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εισαγγελείς εμμένουν στις καταγγελίες τους και φέρονται έτοιμοι να κατονομάσουν όσους έκαναν παρεμβάσεις στο έργο τους. «Αν μας ζητήσουν ονόματα, θα τα πούμε», φέρεται να είπαν.

Στην υπόθεση παρενέβη χτες ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος, ο οποίος συναντήθηκε με τους προέδρους των ανωτάτων δικαστηρίων, παρουσία του υπουργού Δικαιοσύνης Μιλτ. Παπαϊωάννου. Από το Μέγαρο Μαξίμου διαρρεόταν ότι ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον υπουργό Δικαιοσύνης «να τελειώσει ακόμα και σήμερα (σ.σ. χτες)» το θέμα της προκαταρκτικής εξέτασης, ανησυχώντας προφανώς για τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει η όλη υπόθεση στο πολιτικό σύστημα, που απαξιώνεται ραγδαία στις λαϊκές συνειδήσεις.

Καμώνονται τους ανήξερους

Χαρακτηριστικός είναι και ο τρόπος με τον οποίο τα αστικά κόμματα προσπαθούν να αποποιηθούν τις ευθύνες τους για την υπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου, πλευρά της οποίας είναι και η φοροδιαφυγή. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Π. Μπεγλίτης, υπέδειξε την ευθύνη των δυο παραιτηθέντων εισαγγελέων «να προχωρήσουν, χωρίς καμία καθυστέρηση, στην παροχή όλων των στοιχείων που διαθέτουν, για να καταστήσουν συγκεκριμένες τις καταγγελίες τους», ανησυχώντας ότι «δηλώσεις και καταγγελίες, που δεν συνοδεύονται από αδιάψευστα στοιχεία, δηλητηριάζουν το κλίμα».

Από την πλευρά της, η ΝΔ, με δήλωση του Κ. Τζαβάρα, χαρακτήρισε «συγκλονιστικές» τις καταγγελίες, θετική την έναρξη της διαδικασίας διερεύνησης της υπόθεσης και «επιτακτική ανάγκη να μάθουν όλοι οι πολίτες ποια "οργανωμένα συμφέροντα" και ποιοι "ποικιλώνυμοι εκφραστές τους" κρύβονται πίσω από τις παρεμβάσεις στο έργο της δίωξης του οικονομικού εγκλήματος». Ο εκπρόσωπος τύπου του ΛΑ.Ο.Σ., Κ. Αϊβαλιώτης, αρκέστηκε να ζητήσει σε βάθος διερεύνηση της υπόθεσης και γρήγορα «ώστε να μην αφήνουν κενά εκμετάλλευσης».

Παίζοντας στο ίδιο ταμπλό με τα αστικά κόμματα, ο Ν. Χουντής, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε πως η αντίδραση των εισαγγελέων άφησε έκθετη την κυβέρνηση και όσους τη στηρίζουν, στους οποίους πρότεινε «να πάψουν να παριστάνουν τους οργισμένους και στον πρωθυπουργό να απορρίψει το ρόλο του τροχονόμου, των οικονομικών συμφερόντων και των "ποικιλώνυμων" πολιτικών σκοπιμοτήτων, που του έχουν αναθέσει». Σε ανακοίνωσή της η ΔΗΜ.ΑΡ. ζητά διερεύνηση των όσων καταγγέλλονται και άμεση ενημέρωση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής από τους ίδιους τους παραιτηθέντες εισαγγελείς.

Αιχμές από το δικαστικό χώρο

Οι παραιτήσεις των δύο οικονομικών εισαγγελέων προκάλεσαν αντιδράσεις και στο δικαστικό χώρο. Η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων σε ανακοίνωσή της αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «είναι απορίας άξιον, τι οδήγησε το υπουργείο Οικονομικών να επιθυμεί να προβεί, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, στην αλλαγή αυτή του νομοθετικού πλαισίου και στην αντικατάσταση των εν λόγω εισαγγελικών λειτουργών, δεδομένου ότι ο θεσμός, υπό το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, έχει λειτουργήσει μέχρι σήμερα απολύτως ικανοποιητικά».

Επίσης, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας σημειώνει σε ανακοίνωσή του ότι με τις παραιτήσεις των δύο εισαγγελέων η δικαιοσύνη υπέστη «ένα ακόμα ισχυρότατο πλήγμα στην ίδια της την αξιοπιστία» και πως οι καταγγελίες των Πεπόνη και Μουζακίτη συνιστούν «μείζον ζήτημα λειτουργίας και ανεξαρτησίας των θεσμών».

ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Αποκαλύψεις για πρακτόρικες επιθέσεις στην Ελλάδα

Στις δηλώσεις Γιλμάζ προστίθενται δημοσιεύματα για σαμποτάζ σε στρατόπεδο της Λαμίας και εκρήξεις στην Κρήτη

ΑΓΚΥΡΑ.--

Συνέχεια στις αποκαλύψεις του πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας, Μεσούτ Γιλμάζ, τις οποίες προσπάθησε στη συνέχεια να ανασκευάσει, δίνουν οι τουρκικές εφημερίδες, επιβεβαιώνοντας συμμετοχή τουρκικών μυστικών υπηρεσιών σε επιθέσεις ενάντια σε στόχους στην Ελλάδα και εμπρησμούς τη δεκαετία του '90. Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η τουρκική εφημερίδα Μιλλιέτ, επικαλούμενη μυστική έκθεση του διευθυντή του γραφείου του Μ. Γιλμάζ, ομάδες Τούρκων πρακτόρων ευθύνονται για πυρκαγιές σε ελληνικά δάση, για την τοποθέτηση βομβών στη Ρόδο και για μία ακόμα επίθεση σε στρατόπεδο της Λαμίας.

Ο δημοσιογράφος που υπογράφει το ρεπορτάζ, Τζαν Ντουντάρ, παρουσιάζει τους εμπρησμούς ως αντίποινα της Αγκυρας προς την Ελλάδα, για την ύπαρξη «στρατοπέδων εκπαίδευσης Κούρδων ανταρτών (σ.σ. του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν) σε ελληνικό έδαφος». Σύμφωνα με τη Μιλλιέτ, «δύο ομάδες χωρίς να γνωρίζει η μία την άλλη ξεκίνησαν τη δράση τους. Τότε, οι ειδικές δυνάμεις ανέλαβαν τις πυρκαγιές και ο τομέας των μυστικών υπηρεσιών τις βόμβες». Οπως αναφέρει το δημοσίευμα, η Αθήνα επικοινώνησε με την Τουρκία και ζήτησε «κατάπαυση του πυρός», κάτι που έγινε, γι' αυτό και στη συνέχεια σταμάτησε «η λειτουργία των στρατοπέδων του ΡΚΚ στην Ελλάδα».

Αντίστοιχο δημοσίευμα στη Βατάν, συνδέει τα γεγονότα με την Εργκένεκον. Οπως υποστηρίζει, σε έκθεση του διευθυντή του γραφείου του Μ. Γιλμάζ, η οποία βρέθηκε μετά τη σύλληψη του μέλους της οργάνωσης, Ντογού Περίντσεκ, αναφέρεται ως στόχος επίθεσης κάποιο στρατόπεδο στη Λαμία, καθώς επίσης πυρκαγιές σε ελληνικά νησιά και εκρήξεις στην Κρήτη.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΜΟΝΗΣ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ
Παρέμβαση και από το Ρώσικο Πατριαρχείο

Με επιστολή του προς τον Κάρολο Παπούλια ζητάει την αποφυλάκιση Εφραίμ

Μετά την προχτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας και την απάντηση από την πλευρά της Ελλάδας, τη σκυτάλη των ρωσικών αντιδράσεων για την προφυλάκιση του ηγούμενου Εφραίμ πήρε χτες ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλος. Με μήνυμά του προς τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, εκφράζει τη βαθιά ανησυχία του για την προφυλάκιση του ηγούμενου, ο οποίος φέρεται σαν ηθικός αυτουργός για μια σειρά παράνομες πράξεις που σχετίζονται με τις δοσοληψίες ανάμεσα στη Μονή Βατοπεδίου και το ελληνικό δημόσιο.

Ο Ρώσος Πατριάρχης ζητάει την αποφυλάκιση του ηγούμενου. Μεταξύ άλλων σημειώνει ότι «δεν αμφισβητώ τη δικαιοδοσία των οργάνων της ελληνικής Δικαιοσύνης και εκφράζω την ελπίδα για μια δίκαιη και αντικειμενική απόφαση στην υπόθεση, σχετικά με την περιουσία της μονής Βατοπεδίου», αλλά «την ίδια στιγμή διατελώ εν απορία λόγω της εφαρμογής της προφυλάκισης προ της δικαστικής διερεύνησης της υπόθεσης, επί της ουσίας, ενός μοναχού ο οποίος δεν αποτελεί απειλή για την κοινωνία και επανειλημμένως έχει εκφράσει την ετοιμότητά του να συνεργαστεί με την ανάκριση».

Επιπρόσθετα και σε μια προσπάθεια να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια των πιέσεων προς την ελληνική πλευρά, ισχυρίζεται στην επιστολή του ότι «στη Ρωσία, στη Λευκορωσία, στην Ουκρανία, στη Μολδαβία και άλλες χώρες, οι λαοί των οποίων ποιμαίνονται πνευματικά από τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, εκατομμύρια πιστών αισθάνονται αγωνία για τα αστυνομικά μέτρα, τα οποία ελήφθησαν ως προς έναν γνωστό σε ολόκληρο τον ορθόδοξο κόσμο ηγούμενο μιας δοξασμένης αγιορείτικης μονής εκείνες τις ίδιες ημέρες, κατά τις οποίες η ορθόδοξη Ελλάδα εορτάζει τα Χριστούγεννα».

Στο ίδιο πνεύμα ήταν και οι παρεμβάσεις που έκαναν τις προηγούμενες μέρες άλλοι πολιτικοί και θρησκευτικοί παράγοντες της Ρωσίας, αφήνοντας να διαφανεί το αυξημένο ενδιαφέρον τους για τις εξελίξεις γύρω από την υπόθεση με το Βατοπέδι και επιβεβαιώνοντας ότι το παρασκήνιο είναι πολυπλόκαμο, με οικονομικές και πολιτικές προεκτάσεις.

«Κασέτες» της ΕΥΠ για το σκάνδαλο «Ζήμενς»

Στοιχεία που εμπλέκουν άτομα από το χώρο της Εκκλησίας, της πολιτικής και της Δικαιοσύνης στο σκάνδαλο «Ζήμενς», έφερε στη δημοσιότητα το περιοδικό «Επίκαιρα», επικαλούμενο μαγνητοφωνημένες συνομιλίες της ΕΥΠ. Σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού, στις μαγνητοφωνημένες συνομιλίες που βρίσκονται στη διάθεση των δικαστικών Αρχών, γνωστός ρασοφόρος με πρωταγωνιστικό ρόλο στο παραδικαστικό, φέρεται να συνομιλεί με δικηγόρους για τη μεθόδευση και το συντονισμό πιέσεων προς δικαστικούς λειτουργούς, προκειμένου να διωχθεί ο πρώην Δ' Ειδικός Ανακριτής, Νικόλας Ζαγοριανός από την υπόθεση «Ζήμενς». Ο πρωτοδίκης είχε αναλάβει την ανάκριση των πρωταγωνιστών της υπόθεσης και διώχτηκε την ώρα που κατέληγε στον πυρήνα της συμφωνίας για την προμήθεια του συστήματος C4I, ζητώντας το άνοιγμα των λογαριασμών του εκπροσώπου της συμπαραγωγού εταιρείας SAIC, Γ. Τρεπεκλή. Στις ίδιες ηχογραφήσεις ακούγονται και ονόματα πολιτικών από το χώρο του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι φέρονται πρόθυμοι να χειραγωγήσουν τη Δικαιοσύνη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ