ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ 2005
«Νοικοκύρεμα» σε βάρος των λαϊκών εισοδημάτων

Κυβερνητική σύσκεψη με τον πρωθυπουργό και τους οικονομικούς υπουργούς

Περιτύλιγμα από ανέξοδες ανακοινώσεις για ενίσχυση της ...«κοινωνικής πολιτικής» θα έχει το πακέτο λιτότητας που ετοιμάζει η κυβέρνηση και πρόκειται να δημοσιοποιήσει στο επόμενο διάστημα, αρχής γενομένης με τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες στη ΔΕΘ. Αλλοθι, για την περιοριστική πολιτική σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, θα αποτελέσουν και πάλι τα λεγόμενα ελλείμματα και οι «αντοχές του προϋπολογισμού», οι διάφορες υπερβάσεις, τα φέσια και τα πανωπροίκια, όλα εκείνα που είναι «γέννημα θρέμμα» της εφαρμοζόμενης πολιτικής σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου. Ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, στο πλαίσιο των εξαγγελιών στη ΔΕΘ, πρόκειται να αξιοποιήσει, την «κληρονομιά» της προηγούμενης διαχείρισης του ΠΑΣΟΚ. Στο πλαίσιο αυτό εκτενείς αναφορές αναμένονται για τα αναθεωρημένα στοιχεία που προέκυψαν από τη λεγόμενη δημοσιονομική απογραφή.

Οι τελικές πινελιές για το «ύφος» των κυβερνητικών εξαγγελιών στη ΔΕΘ μπήκαν στη χτεσινή σύσκεψη του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή με τη συμμετοχή του κυβερνητικού εκπροσώπου Θ. Ρουσόπουλου και των υπουργών Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη, Ανάπτυξης Δ. Σιούφα και ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η πολιτική της μονόπλευρης λιτότητας θα παρουσιαστεί ως ...«νοικοκύρεμα της οικονομίας». Εμφαση θα δοθεί στο νέο αναπτυξιακό νόμο, με τον οποίο εκχωρούνται νέες και γενναίες φοροαπαλλαγές και άλλα προνόμια προς το μεγάλο κεφάλαιο, στο όνομα της «περιφερειακής ανάπτυξης». Ειδικές αναφορές θα υπάρχουν και για «μεγάλα δημόσια έργα» στην περιοχή της Θεσσαλονίκης και στη Βόρεια Ελλάδα. Ο Γ. Αλογοσκούφης απέφυγε να μιλήσει για τις κυβερνητικές αποφάσεις, λέγοντας πως «δεν μπορεί κανείς από εμάς να προκαταλάβει τον πρωθυπουργό. Θα τα ακούσουμε όλα το Σάββατο».

Η υποτιθέμενη κοινωνική πολιτική, τουλάχιστον αυτή που αφορά στο έτος 2005, εξαντλείται σε μηδενικού κόστους παροχές προς τα νοικοκυριά με 3 ανήλικα παιδιά, τα οποία θα μπουν σε ένα ιδιότυπο καθεστώς πολύτεκνης οικογένειας. Οι «παροχές» συνεχίζονται με τη ...μείωση του χρόνου στρατιωτικής θητείας για το πρώτο παιδί, στη χορήγηση κάρτας πολυτέκνου για μειωμένο εισιτήριο στις συγκοινωνίες και στην πριμοδότηση για το ΑΣΕΠ. Τα νοικοκυριά αυτά (σύμφωνα με τα στοιχεία της Εφορίας αριθμούν σε περίπου 124.000) δεν πρόκειται να αποκτήσουν τις όποιες κουτσουρεμένες παροχές που ισχύουν για τους πολύτεκνους με 4 παιδιά (όπως μηνιαίο επίδομα, σύνταξη πολύτεκνης μητέρας, αυτοκίνητο χωρίς τέλη ταξινόμησης).

Περίπατο πηγαίνουν και οι «υποσχέσεις» για τις φορολογικές ελαφρύνσεις στους μισθωτούς και συνταξιούχους, οι οποίες σύμφωνα με τους κυβερνητικούς παράγοντες θα υλοποιηθούν σε ορίζοντα τριετίας. Στο όνομα των «δημοσιονομικών προσαρμογών» εξετάζεται ακόμη και το ενδεχόμενο να παραμείνει αμετάβλητο το αφορολόγητο όριο και η φορολογική κλίμακα, εξέλιξη που θα ξαλαφρώσει τα λαϊκά εισοδήματα, εξανεμίζοντας και τις όποιες μισθολογικές αυξήσεις, οι οποίες για το δημόσιο τομέα θα κινηθούν στα «όρια του πληθωρισμού». Οι κυβερνητικοί σε αυτή τη φάση αναδιπλώνονται και στην υποτιθέμενη μείωση του φόρου για αγορά κατοικίας. Εκτός πρωθυπουργικών εξαγγελιών θα βρεθούν οι ρυθμίσεις του νέου φορολογικού νόμου, για τις οποίες, σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα υπάρξουν μόνο γενικόλογες αναφορές...

ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αξιώνουν «τολμηρές αποφάσεις»

Απαιτούν μεγαλύτερη μείωση φορολογίας και από αυτή που προωθεί η κυβέρνηση, επιδοτήσεις, κίνητρα, «τομές» και «ρήξεις»

«Τολμηρές αποφάσεις» και «τομές» για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους με τα βάρη να φορτώνονται και πάλι στις πλάτες των εργαζομένων και του λαού συνολικά, ζήτησαν από την κυβέρνηση οι βιομήχανοι της βόρειας Ελλάδας που συναντήθηκαν χτες με τον πρωθυπουργό και πρόεδρο της ΝΔ Κ. Καραμανλή και τον υπουργό Ανάπτυξης Δ. Σιούφα. Μετά τη συνάντηση, η ηγεσία του Συνδέσμου Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) παραχώρησε και συνέντευξη Τύπου και συγκεκριμενοποιώντας τις αξιώσεις τους, ζήτησαν γενναία μείωση της φορολογίας, επιδοτήσεις, ειδικά κίνητρα, έργα υποδομής, αλλά και προώθηση αυτοχρηματοδοτούμενων έργων, παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό και στις εργασιακές σχέσεις κ.ά.

«Είναι περισσότερο ζήτημα πολιτικής βούλησης και λιγότερο πόρων», επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ Δ. Συμεωνίδης, για να προσθέσει ότι «η πολιτεία μπορεί να βρει πόρους, ας κάνει και τις υπερβάσεις της και οι πολίτες θα ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους»! Αργότερα διευκρίνισε ότι δε θα κληθεί σε θυσίες ο λαός, για τους πόρους υπάρχει ο... δανεισμός και η αυτοχρηματοδότηση.

Ολες αυτές οι υπερβάσεις, οι τομές και οι τολμηρές αποφάσεις συγκεντρώνονται στις εξής απαιτήσεις:

  • Μείωση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων, πέραν των 10 μονάδων που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, μέχρι το... 15%.
  • Μείωση της φορολόγησης από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, μείωση των τιμολογίων για τις επιχειρήσεις.
  • Στήριξη των ελληνικών επιχειρήσεων στα Βαλκάνια, ένταξη της Θεσσαλονίκης, της Δράμας και της Καβάλας σε υψηλή ζώνη κινήτρων, να χαρακτηριστεί η Θεσσαλονίκη «πόλη καινοτομίας».

Ο ΣΒΒΕ θεωρεί ότι όλα αυτά αφορούν παρεμβάσεις που μπορούν να γίνουν σε σύντομο χρονικό διάστημα, ενώ για τα υπόλοιπα μπορεί και να περιμένει μερικούς μήνες, έως και το 2004 για τα μεγάλα έργα υποδομής που πρέπει να γίνουν στη βόρεια Ελλάδα, είτε γίνει είτε δε γίνει η EXPO 2004. Για το ασφαλιστικό εξέφρασε την αποφασιστικότητα των επιχειρηματιών αλλά και των... εργαζομένων, να μη δώσουν άλλα λεφτά! Για τα έργα υποδομής δε ζήτησε χρονοδιάγραμμα από τον Κ. Καραμανλή, επισήμανε όμως ότι οι προτάσεις του θα αξιοποιηθούν «άμεσα ως οδηγός άσκησης περιφερειακής πολιτικής».

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΞΑΓΩΓΕΩΝ
Ζητούν ποικιλόμορφη στήριξη

Απαιτήσεις στην «πεπατημένη» μείωσης φορολογίας, άρσης αντικινήτρων και άλλων διευκολύνσεων

Η «αξιοποίηση» του ευνοϊκού κλίματος που δημιουργήθηκε από την επιτυχημένη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων περνά - για τους επιχειρηματίες - μέσα από τη μείωση της φορολογίας τους, την άρση αντικινήτρων και την ενίσχυσή τους μέσα από τον «αναπτυξιακό νόμο». Αυτές και άλλες αξιώσεις που προέβαλλε χτες η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων, Χ. Σακελλαρίδη, δεν είναι πρωτότυπες, ιδίως αυτές τις μέρες πριν από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη.

Τα αιτήματα των εξαγωγέων έρχονται σε μια περίοδο κάμψης των εξαγωγών. Τους πρώτους πέντε μήνες του 2004 έχουν υποχωρήσει κατά 8,4% από 5,15 εκατ. ευρώ το 2003 στα 4,71 εκατ. ευρώ το 2004. Για την αντιστροφή αυτής της εικόνας, επιζητούν μεταξύ άλλων ενισχύσεις για την ανάπτυξη των εξαγωγικών επιχειρήσεων και την πλήρη διεθνοποίησή τους, την υιοθέτηση τεχνολογικής καινοτομίας, την εκπαίδευση σε ηλεκτρονικά συστήματα. Εμφαση δίνουν στις διευκολύνσεις «αναζήτησης επιχειρηματικών συνεργασιών και συμμαχιών» και στη συνεργασία μικρών με μεγάλες επιχειρήσεις. Πρόκειται για το σχήμα που προωθεί και ο ΟΟΣΑ, όπου «μικρές» επιχειρήσεις μπορούν να υπάρχουν και να ευημερούν μόνο σε μια κατάσταση «δορυφόρων» των μεγάλων!

Η Χ. Σακελλαρίδη πρότεινε επίσης τη δημιουργία μιας «πλατφόρμας εξαγωγών» με τη συνένωση φορέων και επιχειρηματικών δυνάμεων σε συγκεκριμένους τομείς, χώρες ή περιοχές και μια «πλατφόρμα υπηρεσιών υποστήριξης των εξαγωγών» με την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ