ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Φλεβάρη 1997
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Εντονη αντιπαράθεση γύρω από το γαλλογερμανικό σύμφωνο

ΠΑΡΙΣΙ.-

Σε ιδιαίτερα έντονους τόνους κινείται η συζήτηση, που γίνεται τις δύο τελευταίες ημέρες στο γαλλικό Κοινοβούλιο, με θέμα την υπογραφή του γαλλογερμανικού αμυντικού συμφώνου από τους Ζακ Σιράκ και Χέλμουτ Κολ, τον περασμένο Δεκέμβρη στη Νυρεμβέργη.

Ως πρώτο γαλλογερμανικό ντοκουμέντο "που προσδιορίζει το δόγμα και τις κατευθύνσεις της Γαλλίας και της Γερμανίας στον τομέα της άμυνας, της στρατηγικής, της στρατιωτικής συνεργασίας και του εξοπλισμού" παρουσίασε το κείμενο της συμφωνίας ο υπουργός Εξωτερικών, Ερβέ ντε Σαρέτ. Προσέθεσε, μάλιστα, ότι είναι "ένα πολιτικό κείμενο γενικών κατευθύνσεων που δείχνει την αποφασιστικότητα της Γαλλίας και της Γερμανίας να ενισχύσουν τη συνεργασία τους στον τομέα της ασφάλειας σε μια ευρωπαϊκή προοπτική. Ταυτόχρονα, προσπάθησε να κατευνάσει τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης σχετικά με την καθυστέρηση ενημέρωσης της Βουλής για το περιεχόμενο του κειμένου μιλώντας για "γραφειοκρατικές δυσκολίες".

Η ομιλία του ντε Σαρέτ δε φάνηκε να ικανοποιεί την αντιπολίτευση, ούτε του Σοσιαλιστικού Κόμματος ούτε και του Κομμουνιστικού Κόμματος. Το επιχείρημα της γαλλικής κυβέρνησης ότι το σύμφωνο αυτό οδηγεί σε έναν "εξευρωπαϊσμό του ΝΑΤΟ" απορρίφθηκε και από τα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία αντίθετα το χαρακτήρισαν ντοκουμέντο απαρχής της ΝΑΤΟποίησης της Ευρώπης. Επιπλέον, το Κομμουνιστικό Κόμμα χαρακτήρισε το σύμφωνο "επικίνδυνο για την εθνική κυριαρχία της Γαλλίας".

Αίσθηση προκάλεσε η επιφυλακτική στάση που τήρησε ο Φρανσουά Λεοτάρ, πρόεδρος του κεντροδεξιού κόμματος UDF, που μετέχει στην κυβέρνηση, ο οποίος, αν και δεν άσκησε κριτική στην υπογραφή της συμφωνίας, επισήμανε ότι η Γαλλία δε θα πρέπει, στο εξής, να προχωρήσει σε βήματα προσέγγισης του ΝΑΤΟ "αν δεν εξασφαλίσει σαφείς εγγυήσεις από τις ΗΠΑ".

ΖΑΪΡ
Ο ηγέτης των ανταρτών καλεί την κυβέρνηση σε διάλογο

ΚΙΝΣΑΣΑ. -

Την κυβέρνηση του Μομπούτου Σεσεσέκο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κάλεσε χτες ο Λόρεντ Καμπίλα, ηγέτης των ανταρτών του ανατολικού Ζαϊρ, αποκαλώντας "φιάσκο" τις τελευταίες προσπάθειες ανακατάληψης εδαφών από τα κυβερνητικά στρατεύματα.

"Τα αντίποινα του στρατού ήταν αποτυχημένα. Ο ζαϊρινός στρατός και οι σύμμαχοί του πρέπει τώρα να σκεφτούν τι θα κάνουν μετά από αυτές τις αποτυχίες", υποστήριξε ο Καμπίλα σε συνέντευξη που έδωσε στη γαλλική εφημερίδα "Λε Φιγκαρό", ανακοινώνοντας ότι από το τελευταίο δίμηνο του '96 μέχρι σήμερα οι απώλειες των κυβερνητικών στρατευμάτων ανέρχονται σε 2.363 νεκρούς - εκ των οποίων οι επτά ήταν ξένοι μισθοφόροι... Στην ίδια συνέντευξη ο Λόρεντ Καμπίλα υποστήριξε ότι η οργάνωσή του "Δημοκρατική Συμμαχία για την ΑπελευθέρωσηΚονγκό - Ζαϊρ" έχασε μόνον έξι άνδρες και 23 τραυματίες. Το ίδιο 24ωρο, ο Καμπίλα μιλώντας στο γαλλόφωνο ραδιοσταθμό "Ράδιο Φρανς Ιντερνασιονάλ" πρότεινε στη ζαϊρινή κυβέρνηση τη διεξαγωγή απευθείας συνομιλιών προκειμένου να αποφευχθεί, όπως τόνισε, η ανάμειξη του ΟΗΕ, της Ρουάντας και της Ουγκάντας στην κρίση.

Την ίδια στιγμή, ο απεσταλμένος της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην περιοχή των Μεγάλων Λιμνών, Ανλντο Ατζελο, ανακοίνωσε ότι εντείνει τις πιέσεις τους προς τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές ώστε να βρεθεί λύση μέσω της διαπραγματευτικής οδού, προειδοποιώντας ότι η "συνέχιση των συγκρούσεων θα οδηγήσει μόνον στον διαμελισμό του Ζαϊρ". Ο Ατζελο, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων, υποστήριξε ότι τα ζαϊρινά κυβερνητικά στρατεύματα δεν είναι πλέον ικανά να προχωρήσουν στην ανακατάληψη εδαφών που έχουν κατακτήσει οι δυνάμεις της "Δημοκρατικής Συμμαχίας".

Παγώνουν την ανθρωπιστική βοήθεια

Οι τοπικοί αξιωματούχοι του ανατολικού Ζαϊρ αρνούνται να δώσουν άδεια για την προσγείωση αεροσκαφών που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια σε πάνω από 160.000 Ρουαντέζους πρόσφυγες που έχουν καταλύσει στα στρατόπεδα Τίντγκι -Τίνγκι και Πούντζια, με αποτέλεσμα την περαιτέρω επιδείνωση των σκληρών συνθηκών διαβίωσης και τον κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους εκατοντάδες άτομα από υποσιτισμό και ασθένειες.

Η εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες,Παμ Ο' Τουλ σημείωσε ότι οι αρχές των επαρχιών Κισανγκάνι και Μανιέμα απαίτησαν την άμεση παύση όλων των διεθνών αποστολών ανθρωπιστικής βοήθειας, θεωρώντας ότι είναι "παράνομες" δραστηριότητες όπως το στήσιμο των προσφυγικών στρατοπέδων, η προσγείωση των μεταγωγικών αεροσκαφών και η είσοδος των ξένων δημοσιογράφων που καλύπτουν την κρίση στο ανατολικό Ζαϊρ. "Η κατάσταση είναι ήδη σοβαρή σε πολλά προσφυγικά στρατόπεδα. Χιλιάδες πρόσφυγες αδυνατούν να σταθούν στα πόδια τους εξαιτίας του υποσιτισμού, ενώ έχει ήδη αρχίσει να παρατηρείται σοβαρή έλλειψη σε τρόφιμα, νερό, φάρμακα και είδη υγιεινής" κατέληξε η εκπρόσωπος της "Υπατης Αρμοστείας".

ΑΛΒΑΝΙΑ
Αυτοκτονίες, διαδηλώσεις και υποσχέσεις...

ΤΙΡΑΝΑ.-

Οσο η προσοχή είναι στραμμένη στις συλλήψεις των 149 πολιτών, οι οποίοι κατηγορούνται ότι προκάλεσαν υλικές ζημιές στην κρατική περιουσία της Αλβανίας, ανθρώπινες τραγωδίες εξελίσσονται. Με πιο χαρακτηριστικές τις αυτοκτονίες δυο μεσόκοπων ανθρώπων, οι οποίοι έπεσαν στην παγίδα των "πυραμίδων", επενδύοντας σε αυτές τα πάντα.

Η μία αυτοκτονία, ενός 50χρονου οδηγού, συνέβη την Τρίτη, όταν ο Νικολίν Μέτα απαγχονίσθηκε στο διαμέρισμά του. Η 6χρονη κόρη του, αντικρίζοντάς τον νεκρό, αποπειράθηκε να πέσει από το παράθυρο του σπιτιού της, αλλά τη συγκράτησαν περίοικοι. Η δεύτερη, ενός 42χρονου πατέρα πέντε παιδιών, έγινε στην πόλη Λιζμπράντ, στην ανατολική Αλβανία. Ο Σιγκίρι Τόπι κατάπιε εντομοκτόνο.

Η αντιπολίτευση

Παρά τις συλλήψεις, το Δημοκρατικό Φόρουμ (το κοινό μέτωπο που συγκρότησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, του Σοσιαλιστικού συμπεριλαμβανομένου) σχεδιάζει νέα κινητοποίηση στο λιμάνι του Δυρραχίου, σήμερα και αύριο. Εκπρόσωπος του Σοσιαλιστικού Κόμματος είπε ότι "θα διαδηλώσουμε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το κλείσιμο των εταιριών (...) και για να ζητήσουμε την επιστροφή όλων των χρημάτων μας".

Το Φόρουμ, στο οποίο μετέχει επίσης μια ομάδα πρώην πολιτικών κρατουμένων, ζητεί ακόμη άμεση δικαστική διερεύνηση του σκανδάλου των παρατραπεζών και παραίτηση της κυβέρνησης Μέξι.

Την Πέμπτη, πάντως, το Κοινοβούλιο ψήφισε νόμο για την επιστροφή των χρημάτων των πιο αδύναμων οικονομικά από τους συμμετέχοντες στις εταιρίες - πυραμίδες. Η επιστροφή των χρημάτων αναμένεται να ξεκινήσει την 5η Φλεβάρη.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Η Ιερουσαλήμ πάλι στο προσκήνιο

Τον εξιουδαϊσμό της ανατολικής αραβικής Ιερουσαλήμ προσπαθεί να επιτύχει με διάφορες μεθόδους η ισραηλινή κυβέρνηση. Αυτό κατήγγειλε, χτες, η παλαιστινιακή αρχή, η οποία τόνισε ότι τέτοιου είδους ενέργειες αποτελούν ανοιχτή παραβίαση των υπαρχουσών ειρηνευτικών συμφωνιών.

Το έναυσμα της νέας τριβής Παλαιστινίων και Ισραηλινών σχετικά με την Ιερή Πόλη έδωσαν οι δηλώσεις του Αραβοϊσραηλινού βουλευτή Αζμί Μπεσάρα, ο οποίος αποκάλυψε ότι μόλις πριν από ένα 24ωρο ο Ισραηλινός υπουργός Εσωτερικών, Ελί Σουισά, παρουσίασε στο Κοινοβούλιο τα τελευταία στοιχεία της"επιχείρησης απομάκρυνσης" των Παλαιστινίων από τον αραβικό τομέα της πόλης. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Μπεσάρα, οι ισραηλινές αρχές έχουν, με διάφορους τρόπους, καταφέρει να αναγκάσουν 600 Παλαιστινίους να εγκαταλείψουν την Ιερουσαλήμ. Ως συνηθέστερος τρόπος απομάκρυνσης, χρησιμοποιείται η αφαίρεση της ταυτότητας των Παλαιστινίων, οπότε η παραμονή τους στην πόλη κρίνεται παράνομη.

Ανάλογου περιεχομένου ήταν και η χτεσινή ομιλία του θρησκευτικού ηγέτη των Παλαιστινίων, μετά το τέλος της καθιερωμένης προσευχής της Παρασκευής, στο τζαμί Αλ Ακσά στην Ιερουσαλήμ. Σχολιάζοντας προς το πλήθος των 200.000 πιστών την παρουσία των 3.000 Ισραηλινών αστυνομικών, καθώς και την εφαρμογή αυστηρότατων μέτρων ασφαλείας, ο Γιουσέφ Αμπού Σνέινεχ κατηγόρησε την κυβέρνηση Νετανιάχου ότι δυσχεραίνει τη ζωή των 150.000 Παλαιστινίων κατοίκων της Ιερουσαλήμ, σε μια προσπάθεια να ανατρέψει την πληθυσμιακή αναλογία, έτσι ώστε να εμφανιστεί με ευνοϊκότερες θέσεις κατά τη διάρκεια των διμερών διαπραγματεύσεων της τρίτης φάσης της ειρηνευτικής διαδικασίας, οπότε και θα κριθεί το μέλλον της πόλης.

ΣΛΑΒΟΝΙΑ
"Παράξενη" επίθεση σε όχημα του ΟΗΕ

ΖΑΓΚΡΕΜΠ.-

Ενας 25χρονος τοξικομανής με διαταραγμένη προσωπικότητα ήταν κατά τις σερβικές αρχές ο δράστης που επιτέθηκε χτες το μεσημέρι με πυροβόλο όπλο σε όχημα του ΟΗΕ στο Βούκοβαρ, προκαλώντας το θάνατο ενός Βέλγου δεκανέα, το σοβαρό τραυματισμό ενός Ιορδανού στρατιώτη και ενός αξιωματικού της "Μεταβατικής Διοίκησης Ηνωμένων Εθνών".

Το γιουγκοσλαβικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ΤΑΝΓΙΟΥΝΓΚ, επικαλούμενο δηλώσεις Σέρβων αξιωματούχων της περιοχής, μετέδωσε ότι ο δράστης ήταν ο 25χρονος Νέμποτζσα Τζόριτς και ότι η πράξη του δεν είχε "πολιτικό κίνητρο". Ο Γκόραν Χάτζιτς, τοπικός Σέρβος αξιωματούχος, καταδίκασε την πράξη αυτή, καλώντας παράλληλα "όλους τους πολίτες της περιοχής να απέχουν από ενέργειες που βλάπτουν τα συμφέροντα ολόκληρου του σερβικού πληθυσμού". Παρόμοια ήταν η ερμηνεία που έδωσε ανώνυμος εκπρόσωπος της "Μεταβατικής Διοίκησης του ΟΗΕ", αναφερόμενος στο παραπάνω περιστατικό. Ο αξιωματούχος σημείωσε ότι παρά το γεγονός πως στη συγκεκριμένη περιοχή υπήρχαν και άλλα αυτοκίνητα, ο δράστης πυροβόλησε μόνο το όχημα του ΟΗΕ. Εντούτοις, είπε ότι "το περιστατικό αυτό ήταν περισσότερο πράξη μίας διαταραγμένης προσωπικότητας, παρά ενέργεια με πολιτικό υπόβαθρο".

Ο Βέλγος δεκανέας είναι το πρώτο μέλος της διεθνούς δύναμης των Ηνωμένων Εθνών που χάνει τη ζωή του στην Ανατολική Σλαβονία από το Γενάρη του 1996, οπότε τα Ηνωμένα Εθνη ανέλαβαν την ειρηνική μετάβαση της διοίκησης της περιοχής από τους Σέρβους στους Κροάτες.

Ενας από τους χώρους που χρησιμοποιήθηκε σαν παρατράπεζα "πυραμίδα"



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ