ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 10 Σεπτέμβρη 2000
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Αγωνιστικά και ταξικά ενάντια στην επίθεση

Πανελλαδική συνδικαλιστική σύσκεψη στις 23 Σεπτέμβρη στην Αθήνα και συμμετοχή σε αντικαπιταλιστικές εκδηλώσεις στην Πράγα, οι επόμενοι σταθμοί του ΠΑΜΕ. Καλεί τους εργαζόμενους , να δώσουν ταξικό περιεχόμενο στην απεργία στις 10 Οκτώβρη

 

 

 

Αταλάντευτα προχωρεί το ΠΑΜΕ στην υλοποίηση του αγωνιστικού του προγράμματος, με σκοπό την ενεργοποίηση των εργαζομένων για μια συνολική αντιπαράθεση στην επίθεση της κυβέρνησης, όπως αυτή εκφράζεται και στις εργασιακές σχέσεις, αλλά και σε μια σειρά άλλους τομείς, όπως στην υγεία, στην παιδεία, στο ασφαλιστικό κ.α.

Ιδιαίτερη σημασία δίνει επίσης, στο διεκδικητικό πλαίσιο της απεργίας που κήρυξε για τις 10 Οκτώβρη η Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ, κάτω από την πίεση των εργαζομένων και των ταξικών δυνάμεων. Η Γραμματεία του ΠΑΜΕ έχει υπογραμμίσει ότι «ο αγώνας επιβάλλεται να συνεχιστεί, να ενταθεί και να μην "ξεφουσκώσει" με μια κινητοποίηση. Στην ανάγκη για κλιμάκωση και συνέχιση της πάλης, θα κριθούν όλες οι δυνάμεις στο συνδικαλιστικό κίνημα». Ταυτόχρονα έχει τονίσει ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να πάρουν οι ίδιοι «στα χέρια τους» την υπόθεση της αντίστασης στα αντεργατικά σχέδια που προωθούν η κυβέρνηση, οι βιομήχανοι και η Ευρωπαϊκή Ενωση. Στα πλαίσια αυτά, οι εργαζόμενοι με τη συμμετοχή τους στην απεργία θα πρέπει να της δώσουν ταξικό περιεχόμενο και να διευρύνουν τους στόχους της, ενάντια στις ανατροπές που επιχειρούνται στους τομείς της παιδείας, της υγείας, της ανεργίας, του ασφαλιστικού, των ιδιωτικοποιήσεων, του δημόσιου τομέα.

Το κάλεσμα του ΠΑΜΕ έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία, καθώς η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ συνεχίζει τους ελιγμούς της. Από τη μια δηλώνει ότι αρνείται να συζητήσει τις τελευταίες, δήθεν διαφορετικές, προτάσεις της κυβέρνησης για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, το όριο απολύσεων, τη μερική απασχόληση και τις εργοδοτικές εισφορές. Από την άλλη δηλώνει έτοιμη να συνεχίσει τον «κοινωνικό διάλογο» για... άλλα ζητήματα απασχόλησης, σε μια προσπάθεια να περισώσει τη δυνατότητα παρέμβασής της στις εξελίξεις, αλλά και το κύρος του ψευδεπίγραφου «διαλόγου».

Η Γραμματεία του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, που συνεδρίασε την περασμένη Πέμπτη για να εμπλουτίσει το αγωνιστικό της πρόγραμμα, σημείωσε επίσης στη σχετική ανακοίνωσή της ότι «ο βαθύς αντεργατικός χαρακτήρας των νέων κυβερνητικών μέτρων, η εκδηλωμένη αντίδραση όχι μόνο των εργαζομένων αλλά ακόμη και συνδικαλιστικών στελεχών του κυβερνώντος κόμματος, αλλά κυρίως η έντονη και καθοριστική δραστηριότητα του ΠΑΜΕ όλο το καλοκαίρι και τελευταία στη θεσσαλονίκη με αφορμή τη ΔΕΘ, αναγκάζουν ακόμα και τον κοινωνικοεταιρικό συνδικαλισμό της πλειοψηφίας των ΓΣΕΕ -ΑΔΕΔΥ να προβεί σε κάποιες κινητοποιήσεις έστω για το θεαθήναι».

Το αγωνιστικό πρόγραμμα

Το αγωνιστικό πρόγραμμα που αποφάσισε την Πέμπτη η Γραμματεία του ΠΑΜΕ προβλέπει ειδικότερα:

  • Πανελλαδική σύσκεψη ταξικών συνδικάτων και συνδικαλιστών στις 23 Σεπτέμβρη στην Αθήνα, στο ξενοδοχείο «ΠΑΡΚ». Οι εργασίες της σύσκεψης θα διαρκέσουν από τις 9 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι.
  • Μετάβαση εργαζομένων στην Πράγα από 23-28 Σεπτέμβρη και συμμετοχή στις διεθνείς αντικαπιταλιστικές διαδηλώσεις ενάντια στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) που αυτές τις μέρες θα συνεδριάζει εκεί για ν' αποφασίσει τη νέα επέλαση του διεθνούς κεφαλαίου κατά των δικαιωμάτων των εργαζομένων όλου του κόσμου.
  • Αντικαπιταλιστική συγκέντρωση έξω από τα γραφεία του ΟΗΕ στην Αθήνα στις 26 του Σεπτέμβρη στις 7 το απόγευμα, ενάντια στην αντεργατική δράση του κεφαλαίου με αφορμή και τη συνεδρίαση του ΔΝΤ στην Πράγα το ίδιο διάστημα.
  • Συμμετοχή του ΠΑΜΕ στην Πανευρωπαϊκή Σύσκεψη των ταξικών συνδικάτων που γίνεται στη Γαλλία στις 29,30 του Σεπτέμβρη και την 1η Οκτώβρη.
  • Για την Τρίτη 10 Οκτώβρη, το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο καλεί την εργατική τάξη να συμμετάσχει καθολικά και μαχητικά στην πανελλαδική πανεργατική απεργία, προβάλλοντας και διεκδικώντας το περιεχόμενο και το ταξικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ με ζητήματα αιχμής τις ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, το ασφαλιστικό, την υγεία, την παιδεία, τη δημόσια διοίκηση, τις ιδιωτικοποιήσεις, την ανεργία.
  • Στις 21 Οκτώβρη διοργανώνει μεγάλη πανεργατική συγκέντρωση - συλλαλητήριο στην Αθήνα, στην πλατεία Ομονοίας στη 1 το μεσημέρι, με τη συμμετοχή εργαζομένων, αγροτών, νεολαίας, σπουδαστών και συνταξιούχων.
  • Για την κλιμάκωση του αγώνα και των κινητοποιήσεων, το ΠΑΜΕ απευθύνεται σε όλα χωρίς εξαίρεση τα συνδικάτα και τα καλεί να αποφασίσουν και νέα απεργιακή κινητοποίηση το δεύτερο δεκαήμερο του Νοέμβρη.
«ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ»
Απεγνωσμένη προσπάθεια διάσωσης

«Εντός, εκτός και επί τ' αυτά» η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ, ελίσσεται  κάτω από την πίεση εργαζομένων και ταξικών δυνάμεων

Σε «θεατρικό» έργο με πολλές πράξεις εξελίσσεται ο περιβόητος «κοινωνικός διάλογος» μεταξύ της κυβέρνησης και των «κοινωνικών εταίρων» και ιδιαίτερα της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΓΣΕΕ. Στόχος είναι η αδράνεια των εργαζομένων και η μετατροπή τους σε απαθείς θεατές των εξελίξεων. Για όσους διατηρούσαν ακόμα κάποιες αυταπάτες για τις σκοπιμότητες του «διαλόγου» αυτού, αλλά και το ρόλο που έχει αναλάβει στα πλαίσια αυτά η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, τα γεγονότα της τελευταίας εβδομάδας δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνειών.

Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, υπό το πρόσχημα ότι δεν έχουν συγκεκριμενοποιηθεί τα μέτρα της κυβέρνησης, κράτησε παθητική στάση αναμονής από τις 24 Αυγούστου έως και την περασμένη Δευτέρα, με ανάλογες συνέπειες για τους εργαζόμενους. Νωρίτερα, συμμετείχε στο «διάλογο» - απάτη και για δύο ολόκληρους μήνες έσπερνε αυταπάτες στους εργαζόμενους, ότι δήθεν οι αποφάσεις της κυβερνητικής επιτροπής, στις αρχές Ιούλη, μπορεί και να διαφοροποιηθούν. Το πιο συγκεκριμένο «πακέτο», όμως, που έδωσε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα ο υπουργός Εργασίας, όχι μόνο κινούνταν στην ίδια κατεύθυνση των αποφάσεων της κυβερνητικής επιτροπής, αλλά σε πολλά σημεία χειροτέρευαν ακόμη περισσότερο το εργασιακό καθεστώς, που ετοιμάζεται να νομοθετήσει η κυβέρνηση.

Μπροστά σ' αυτή την εξέλιξη, η φανερή αγανάκτηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των εργαζομένων, αλλά ιδιαίτερα η αποφασιστική στάση των ταξικών δυνάμεων και η αγωνιστική δράση του ΠΑΜΕ, υποχρέωσαν την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ να αποστασιοποιηθεί -έστω προσωρινά- από τον ψευτοδιάλογο. Η 24ωρη απεργία για τις 10 Οκτώβρη που αποφασίστηκε στην ΕΕ της ΓΣΕΕ την Τρίτη, είναι σίγουρο ότι δε θα προκηρυσσόταν αν οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες δεν «ένιωθαν στην πλάτη τους», την καταλυτική πίεση που ασκούν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ.

Αν η εκτίμηση αυτή έχει τη σημασία της, ακόμα μεγαλύτερη αξία αποκτά η εκτίμηση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, ότι σήμερα δε χωρά καμιά αυταπάτη. Στην ανακοίνωση, με αφορμή την εξαγγελία των «νέων» μέτρων, υπογραμμιζόταν: «Η αντεργατική επίθεση πρέπει να αποκρουστεί, με την οργανωμένη πάλη. Αυτό το μεγάλο καθήκον δεν μπορεί να ανατεθεί στις πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Πρέπει να το αναλάβουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. Η αντιλαϊκή επίθεση είναι ολομέτωπη και απαιτεί ολομέτωπη, ενιαία αγωνιστική απάντηση».

Η πρόσφατη συνάντηση της ηγεσίας της ΓΣΕΕ με τον υπουργό Εργασίας κάνει αυτό το κάλεσμα ακόμα πιο επίκαιρο. Στη συνάντηση της Παρασκευής η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ συνέχισε τους ελιγμούς. Ενώ από τη μια δηλώνει ότι δε συνεχίζει το διάλογο για τα εργασιακά, προτείνει και συμφωνεί με τον Τ. Γιαννίτση στην έναρξη ενός δεύτερου γύρου «διαλόγου» συνολικά για την απασχόληση, την ανεργία, ακόμα και το ασφαλιστικό, που το «ανοίγει» με δική της πρωτοβουλία..!

Η παλινωδία της γίνεται ακόμα πιο εξόφθαλμη, αν αναλογιστεί κανείς τις διακηρύξεις της, ότι η ΓΣΕΕ απεργεί κατά των μέτρων της κυβέρνησης. Και από την άλλη συνεχίζει να συζητά το υπόλοιπο πλαίσιο διαχωρίζοντας τεχνητά το πακέτο της κυβέρνησης σε θέματα που μπαίνουν στο διάλογο και σε άλλα που δεν μπαίνουν. Το γεγονός ότι δέκα μέρες πριν την απεργία, και κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας της, η πλειοψηφία της διοίκησης θα διαπραγματεύεται και θα συνεχίζει το διάλογο, ουδόλως την απασχολεί. Φαίνεται όμως ότι ο ρόλος «υπηρέτη δυο αφεντάδων», στη συμβιβασμένη συνδικαλιστική ηγεσία της πηγαίνει... γάντι.

Οπως γάντι πηγαίνει η τακτική αυτή και στην κυβέρνηση, αφού απερίσπαστη θα συνεχίσει την επόμενη εβδομάδα το «διάλογο» - απάτη με τους «κοινωνικούς εταίρους», ώστε όταν η διαδικασία ολοκληρωθεί, να προχωρήσει στη νομοθέτηση των αντεργατικών μέτρων. Απόδειξη αυτού αποτελεί και η δήλωση του υπουργού Εργασίας -σε αντίθεση με την επίδειξη «αποφασιστικότητας» των προηγούμενων ημερών- ότι «αίρονται οι παρεξηγήσεις» και ότι -ούτε λίγο ούτε πολύ- δε χάθηκε και ο κόσμος που η ΓΣΕΕ δεν επιθυμεί να συζητήσει τα «εργασιακά». Για την κυβέρνηση αρκεί ότι ο διάλογος συνεχίζεται, η κυβέρνηση δεν αποσύρει κανένα μέτρο και ότι τελικά αυτή θα νομοθετήσει.

Αλλά αν η κυβέρνηση βρήκε βολικούς συνομιλητές και ομοτράπεζους στις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, είναι σίγουρο ότι δε θα βρει την ίδια ανταπόκριση και από τις ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις, από τους εργαζόμενους -που ανεξάρτητα πού ανήκουν- είναι αποφασισμένοι μαζί με το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, να δώσουν τη μάχη, να χαλάσουν τα κυβερνητικά σχέδια και ν' αναχαιτίσουν την αντεργατική λαίλαπα.

ΤΡΙΑΝΤΑΠΕΝΤΑΩΡΟ
Επιχείρηση διαστρέβλωσης

Σε αντίθεση με τη θέση του ταξικού κινήματος, η διατύπωση του αιτήματος από την πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ, παραπέμπει σε νέα αφαίρεση εργασιακών δικαιωμάτων

Η συζήτηση γύρω από τη μείωση του χρόνου εργασίας και ειδικότερα την εφαρμογή του 35ωρου είναι έντονη τα τελευταία χρόνια. Η αρχική διατύπωση του αιτήματος έδωσε τη θέση της σε μια προσπάθεια διαστρέβλωσής του. Οι εργαζόμενοι της χώρας «βομβαρδίζονται» με παραλλαγές για την υλοποίησή του και ενστάσεις για την ωφελιμότητά του, που προκαλούν σύγχυση και ενισχύουν την ουσιαστική άγνοια γύρω από το αίτημα.

Η καθαρή θέση των ταξικών δυνάμεων στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα τοποθετεί το 35ωρο και γενικότερα την ανάγκη μείωσης του χρόνου εργασίας στη σωστή του διάσταση. Η μείωση του χρόνου εργασίας, σε συνδυασμό με βελτίωση των αποδοχών και των άλλων δικαιωμάτων των εργαζομένων, έχει σκοπό να μειώσει, ως ένα βαθμό τουλάχιστον, το μέγεθος της εκμετάλλευσης των εργαζομένων.

Η ΓΣΕΕ, με ευθύνη της πλειοψηφίας της διοίκησής της, διεκδικεί ένα ψευδεπίγραφο «35ωρο», το οποίο όχι μόνο δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των εργαζομένων, αλλά στρέφεται και εναντίον τους! Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αρνείται τη ρύθμιση, παραπέμποντας σε συμφωνία των «κοινωνικών εταίρων» και σε μελλοντική εφαρμογή του ταυτόχρονα ή και αργότερα ακόμη από τα άλλα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι βιομήχανοι εμφανίζονται αρνητικοί, αντιπροτείνοντας την «ελαστικοποίηση» του χρόνου εργασίας μέσα από το σύστημα της «διευθέτησης». Είναι φανερή η επιδίωξη του ΣΕΒ για ένα 35ωρο που όταν πια θα έρθει η ώρα της εφαρμογής του, μόνο σε μείωση του χρόνου εργασίας δε θα οδηγήσει. Στο μεταξύ, η κυβέρνηση ενισχύει με τα μέτρα που έχει ανακοινώσει τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, σε μια φιλότιμη προσπάθεια να εξυπηρετήσει τους βιομήχανους.

Ενδεικτική είναι η δήλωση του υπουργού Εργασίας Τ. Γιαννίτση σε συνέντευξή του στο «ΒΗΜΑ» στις 3 Σεπτέμβρη: «Το 35ωρο σημαίνει μια αύξηση του κόστους εργασίας κατά 12%. Κανένας δε θα διανοούνταν να πάει σε συλλογική σύμβαση εργασίας προτείνοντας αύξηση μισθών 12%. Καταλαβαίνεται ότι αυτό θα ήταν καταστροφή».

Το πραγματικό 35ωρο

Αναλυτικά, η πρόταση των ταξικών δυνάμεων στο συνδικαλιστικό κίνημα αφορά την εφαρμογή του 35ωρου με τους εξής όρους: Γενικευμένη - Νομοθετική εφαρμογή του,σε εβδομαδιαία βάση, με 5 μέρες απασχόληση και 7 ώρες δουλιά την ημέρα. Διατήρηση των 6 ενσήμων ασφάλισης στην 5ήμερη βδομάδα. Αύξηση των ημερομισθίων και των μισθών ταυτόχρονα με τη μείωση των ωρών εργασίας. Απόκρουση της εντατικοποίησης της παραγωγικής διαδικασίας. Λιγότερες ακόμα ώρες δουλιάς για τους εργαζόμενους σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

Αυτό είναι το 35ωρο. Μια πραγματική μείωση του εργάσιμου χρόνου, με αύξηση αποδοχών, με πλήρη δικαιώματα, που θα ανακουφίσει τους εργαζόμενους, θα τους προσφέρει περισσότερο χρόνο ξεκούρασης και ψυχαγωγίας και τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν τον επιπλέον χρόνο που θα κερδίσουν.

Το κάλπικο αίτημα

Η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ διεκδικεί τη... μείωση του χρόνου εργασίας στα πλαίσια της «ελαστικοποίησης». Για την εφαρμογή του 35ωρου - «μαϊμού», προτείνει: Αμεση εφαρμογή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ΔΕΚΟ, τράπεζες καθώς και στις ιδιωτικές επιχειρήσεις εντάσεως κεφαλαίου, σε τομείς δηλαδή υψηλής κερδοφορίας και ανταγωνιστικότητας. Από 1.1.2001 σε όλες τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, οι οποίες την 1.1.2000 απασχολούσαν άνω των 20 εργαζόμενους (το αναδρομικό κριτήριο τίθεται για την αποφυγή τυχόν απολύσεων, ώστε να μη συμπληρώνεται το όριο των 20 εργαζομένων. Για τις νέες επιχειρήσεις το κριτήριο θα αναφέρεται στο χρόνο εφαρμογής του 35ωρου). Από 1.1.2002 σε όλες τις ιδιωτικές επιχειρήσεις άνω των 10 και μέχρι 20 εργαζόμενους. Από 1.1.2003 σε όλο τον ιδιωτικό τομέα, σε εθνικό επίπεδο.

Στα πλαίσια αυτά, προτείνει και νέες οικονομικές παροχές προς τους βιομήχανους, για τη στήριξη της... ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, που απαιτεί και ένα «πλέγμα εξισορροπητικών κινήτρων ή αντισταθμιστικών παροχών». Δηλαδή: Φορολογικά κίνητρα, διοχέτευση πόρων από ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης.

Η ΓΣΕΕ συνδυάζει το «35ωρο» με τη μείωση της ανεργίας που μπορεί να δημιουργήσει. Η προβολή αυτής της «χρησιμότητας» αποπροσανατολίζει τους εργαζόμενους, επειδή η ανεργία είναι σύμφυτη με τον καπιταλισμό και επειδή οι βιομήχανοι στην πράξη εντατικοποιούν περισσότερο την εργασία αντί να κάνουν νέες προσλήψεις. Το 8ωρο δεν είχε διεκδικηθεί τον περασμένο αιώνα στη βάση της μείωσης της ανεργίας. Αμεσα συνδεδεμένο με το χρόνο ανάπαυσης και ψυχαγωγίας, αποσκοπούσε στην ελάφρυνση της θέσης των εργαζομένων. Σήμερα δε θα μπορούσε να έχει άλλη βάση διεκδίκησης.

Η άρνηση των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και Αυτ. Παρέμβαση, για 35ωρο - 5ήμερο - 7ωρο, είναι εξαιρετικά επιζήμια για τους εργαζόμενους. Χωρίς 5ήμερο και αυστηρά προσδιορισμένο ημερήσιο ωράριο εργασίας, το «35ωρο» δεν είναι τίποτα άλλο από μερική απασχόληση και διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Η πρότασή τους δεν είναι ξεκάθαρη σχετικά με τη μείωση των ενσήμων της βδομάδας, επιτρέποντας ερμηνείες και ρυθμίσεις που θα οδηγήσουν σε ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές απώλειες για τους εργατοϋπαλλήλους.

Παρόμοια είναι και η θέση της Αυτόνομης Παρέμβασης, για σταδιακή εφαρμογή του «35ωρου» αρχικά σε τράπεζες, ΔΕΚΟ, κερδοφόρες επιχειρήσεις σε τομείς έντασης του κεφαλαίου και τεχνολογίας, καθώς και στο Δημόσιο. Τον επόμενο χρόνο σε επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 10 εργαζόμενους και στη συνέχεια σε όσες επιχειρήσεις απασχολούν κάτω από 10 εργαζόμενους. Η συγκεκριμένη παράταξη δέχεται και την εφαρμογή της μερικής απασχόλησης μέχρι 10%. Επίσης, δέχεται την διευθέτηση του χρόνου εργασίας, κάνοντας λόγο για «πιθανές διαφοροποιήσεις που έχουν αντικειμενική βάση και πραγματοποιούνται σε εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση και πάντα με τη σύμφωνη γνώμη των συνδικάτων». Προτείνει επίσης και οικονομικά «κίνητρα» προς τις επιχειρήσεις που θα εφαρμόσουν το μειωμένο ωράριο πριν την ημερομηνία της γενικής εφαρμογής του, αλλά και σε μικρές επιχειρήσεις.


ΚΕΙΜΕΝΑ:
Γιώργος ΦΛΩΡΑΤΟΣ, Γιάννης ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ

«Βελτίωση» το 11ωρο!

Ακόμη χειρότερα ήταν τα μέτρα για τις εργασιακές σχέσεις που ανακοίνωσε την περασμένη Δευτέρα ο υπουργός Εργασίας Τ. Γιαννίτσης, σε μια πλαστή προσπάθεια μεταστροφής της κυβέρνησης, για να στηριχτεί ο «διάλογος» - απάτη.

Συγκεκριμένα: Η πρώτη «βόμβα» του υπουργού Εργασίας έπεσε σε σχέση με τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Η κυβέρνηση πρότεινε τη θέσπιση του 10ωρου και του 11ωρου στη θέση του 9ωρου και 10ωρου που ισχύει τώρα! Αν και δεν πρότεινε το διευθυντικό δικαίωμα, τη δυνατότητα δηλαδή του εργοδότη να αποφασίζει μόνος του για την αλλαγή του ωραρίου, ωστόσο η νέα ρύθμιση προβλέπει τη συμφωνία μέσα από γενικές συνελεύσεις εργαζομένων, εκεί που δεν υπάρχει σωματείο! Φανερή είναι η πλεονεκτική θέση των εργοδοτών, οι οποίοι θα μπορούν να κάνουν «λάστιχο» το χρόνο εργασίας για ένα έτος τουλάχιστον. Σε περίπτωση διετούς εφαρμογής του μέτρου, τότε θα παγιώνεται! Οι εργαζόμενοι δε θα αμείβονται έτσι, για τις υπερωρίες και δε θα έχουν δεδομένο ωράριο. Ως αντιστάθμισμα, προσφέρθηκε ένα εικονικό...«38ωρο».

Επίσης, η κυβέρνηση θέλει να καταργήσει το όριο του 2% στις ομαδικές απολύσεις σε επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι 250 εργαζόμενους, δίνοντας το δικαίωμα για πέντε απολύσεις το μήνα!

Επαναλείφτηκε ακόμη, ο στόχος για μείωση των εργοδοτικών εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία, κάτι που θα δώσει ανελέητο χτύπημα στο ασφαλιστικό σύστημα!

Τέλος, ενισχύεται ακόμη περισσότερο η μερική απασχόληση και η υποαπασχόληση. Οι ρυθμίσεις για μια συμβολική αύξηση της αμοιβής των μερικώς απασχολουμένων - της τάξης μερικών ποσοστιαίων μονάδων ανά... ώρα εργασίας - συνδυάζονται με επιβολή της διακεκομμένης εργασίας (δυο ώρες το πρωί και δυο το απόγευμα), ενώ αφήνει επίτηδες αόριστο το μέγεθος του ελάχιστου ημερήσιου χρόνου εργασίας για τη μερική απασχόληση!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ