ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Μάρτη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ - ΣΡΕΝΤΕΡ
Ο ισχυρότερος τα παίρνει όλα

Eurokinissi

ΒΕΡΟΛΙΝΟ (Του απεσταλμένου μας).--

Η σχέση του «ισχυρού εταίρου» προς ένα «κράτος - μέλος δεύτερης ταχύτητας» διαπέρασε τη συνάντηση Καραμανλή - Σρέντερ, με τον Γερμανό καγκελάριο να μένει ανένδοτος στην απόφασή του για περικοπή των κοινοτικών κονδυλίων και τον Ελληνα πρωθυπουργό να εμφανίζεται περίπου ικανοποιημένος!

Από τις πρώτες φράσεις των δηλώσεών του ο Γκ. Σρέντερ φρόντισε να καταστήσει ολοφάνερη την ανισοτιμία στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, τονίζοντας ότι «η Γερμανία είναι η πιο σημαντική χώρα χρηματοδότης της ΕΕ, ενώ η Ελλάδα είναι αποδέκτης οικονομικών πόρων». Στη βάση αυτή δε δίστασε να δηλώσει ευθέως πως «είναι προφανές ότι δεν μπορεί να υπάρχει σύμπτωση απόψεων», αναφερόμενος στο ύψος των κοινοτικών ενισχύσεων για την περίοδο 2007-2013.

Οπως είναι γνωστό, η Γερμανία και οι άλλες «χρηματοδότριες» χώρες πιέζουν να μειωθούν οι κοινοτικές ενισχύσεις στο 1% του μέσου ΑΕΠ των «25», γεγονός που θα σημάνει άγρια περικοπή των κονδυλίων από το Δ΄ ΚΠΣ για τη χώρα μας.

Από την πλευρά του ο Κ. Καραμανλής επανέλαβε την υποστήριξή του στην πρόταση της Κομισιόν που προβλέπει να διατηρηθεί το ύψος των κοινοτικών ενισχύσεων στο 1,24%.

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «αποτελεί το ελάχιστο για να επιλυθούν τα προβλήματα που προκύπτουν από το διαφορετικό επίπεδο ανάπτυξης μεταξύ των 25 κρατών - μελών», δήλωσε ο Ελληνας πρωθυπουργός, αποφεύγοντας οποιαδήποτε αιχμηρή αναφορά. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στην αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας που επιτεύχθηκε στο ΕΚΟΦΙΝ, με τον Γερμανό καγκελάριο να δηλώνει ότι πρόκειται για «μια εξισορροπημένη θέση, που κατατείνει στη σταθερότητα και ανάπτυξη μαζί».

Συμφωνία σημειώθηκε και για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, για την οποία ο Γερμανός καγκελάριος άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι δεν πρόκειται να ανακοπεί.

«Οι δεσμεύσεις που έχουν συμφωνηθεί και πιστεύουμε ότι δε θα μείνουν μόνο στα χαρτιά, θα επιτρέψουν να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις στις 3 Οκτωβρίου 2005», είπε ο Γκ. Σρέντερ, συμπληρώνοντας όμως με νόημα ότι «δεν έχω υπόψη μου καμία φωνή στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που να έχει προτείνει μετάθεση της ημερομηνίας έναρξης των διαπραγματεύσεων».

Παράλληλα, θεώρησε δεδομένο ότι η Τουρκία θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της, στις οποίες, όπως είπε, περιλαμβάνεται και η υπογραφή του Πρωτοκόλλου της Αγκυρας και οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις για την Τουρκία θα ξεκινήσουν στις 3 Οκτώβρη.

Απαντώντας σε ερώτηση για το πότε η γερμανική κυβέρνηση θα αναγνωρίσει την ΠΓΔΜ με το όνομα «Μακεδονία», όπως ζητείται και σε ψήφισμα του γερμανικού Κοινοβουλίου, ο Γκ. Σρέντερ απέφυγε να απαντήσει ευθέως και περισσότερο φάνηκε να προτρέπει τον Ελληνα πρωθυπουργό να «συμβιβαστεί», αποκαλώντας διαρκώς την ΠΓΔΜ ως «Μακεδονία».

Χαρακτήρισε «σοφή» τη στάση του Ελληνα πρωθυπουργού «υπέρ μιας ταχείας λύσης που είναι προσήκουσα στην εθνική κυριαρχία της "Μακεδονίας" και δίνει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να στηρίξει τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό αυτής της χώρας».

Από την πλευρά του ο Κ. Καραμανλής είπε ότι «προωθούμε μια πολιτική που θα οδηγήσει σε αμοιβαία αποδεκτή λύση και περιμένουμε ανταπόκριση και από την άλλη πλευρά».

Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε πάντως ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός επέλεξε να κάνει τις δηλώσεις του στα γερμανικά, κάνοντας επίδειξη γλωσσομάθειας.

Κατάφερε βέβαια να αποσπάσει το κολακευτικό σχόλιο του καγκελάριου, ο οποίος του είπε: «Τον Σεπτέμβριο που συναντηθήκαμε τα καταλάβαινες όλα στα γερμανικά, αλλά είχες μιλήσει λίγο. Τώρα βλέπω ότι έχεις κάνει εξαιρετική πρόοδο. Φαίνεται ότι είσαι διάνοια στις ξένες γλώσσες».


ΔΕΙΠΝΟ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ - ΕΡΝΤΟΓΑΝ
Μία από τα ίδια...

Καμιά αξιόλογη πρόοδος δεν σημειώθηκε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις κατά τη διάρκεια του δείπνου που είχαν χθες βράδυ στις Βρυξέλλες οι Κ.Καραμανλής και Τ. Ερντογάν. Ο Ελληνας πρωθυπουργός έκφρασε τη συμφωνία του στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας παρά τη συνέχιση της τουρκικής προκλητικότητας σε Αιγαίο και Κύπρο. Την ίδια ώρα ο Ερντογάν δεν έκανε βήμα πίσω από τις θέσεις του.

Ο Κ. Καραμνλής στη δήλωση που έκανε λίγο πριν τα μεσάνυχτα στις Βρυξέλλες επανέλαβε την υποστήριξή του στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι θα είναι μακρύς και δύσκολος ο δρόμος της. Η Τουρκία είπε, πρέπει να κάνει αρκετά πράγματα για να συμμορφωθεί με τις προδιαγραφές της ΕΕ. Ανάμεσα σ' αυτά και να υπογράψει το πρωτόκολλο της Αγκυρας μέχρι τις 30 Οκτώβρη. Παράλληλα είπε ότι, όπως έδειξε τον τελευταίο καιρό, η ΕΕ δεν είναι διατεθειμένη να φανεί ελαστική, εννοώντας την εξέλιξη σε σχέση με την Κροατία.

Αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις, είπε ότι επιβεβαιώθηκε η βούληση των δύο μερών να συνεχιστεί η συνεργασία στους τομείς του εμπορίου, του τουρισμού και της ενέγειας.

Ο Κ. Καραμανλής είπε ότι έθεσε στον Τούρκο πρωθυπουργό το ζήτημα των τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο, λέγοντας ότι «ορισμένες δραστηριότητες στο Αιγαίο δεν συνάδουν με τη σχέση καλής γειτονίας». Για το Κυπριακό είπε ότι «επαναλάβαμε τη θέση για την επανένωση του νησιού και για διαπραγματεύσεις στη βάση του Σχεδίου Ανάν και με βάση το κοινοτικό κεκτημένο».

Από τη μεριά του ο Τ. Ερντογάν απέφυγε να δεσμευτεί συγκεκριμένα για την υπογραφή του πρωτοκόλλου της Αγκυρας λέγοντας ότι θα κάνουν όλα τα βήματα που πρέπει πριν τις 3 Οκτώβρη και ειδικοί θα εξετάσουν ποιά βήματα πρέπει να γίνουν. Αναφερόμενος στο Κυπριακό σημείωσε ότι επιθυμεί λύση μεσω του ΟΗΕ και ότι υπαρχει βούληση για κάτι τέτοιο και από τη μεριά του ΟΗΕ. Σημείωσε όμως, ότι σε πρώτο επίπεδο «δεν είμαι εγώ και ο Καραμανλής αλλά ο Ταλάτ και ο Παπαδόπουλος» και τόνισε ότι μετά τις προεδρικές εκλογές στα κατεχόμενα θα δουν τι μπορει να γίνει.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ