ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Σεπτέμβρη 2005
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Κλιμακώνεται η ένταση στη Βασόρα

Δυναμικές διαδηλώσεις χτες στη Βασόρα

Associated Press

Δυναμικές διαδηλώσεις χτες στη Βασόρα
ΒΑΓΔΑΤΗ.-

«Ατυχές περιστατικό, που δεν επηρεάζει τις σχέσεις των δύο χωρών» χαρακτήρισαν τις τελευταίες εκρηκτικές εξελίξεις στη Βασόρα ο Ιρακινός «πρωθυπουργός» Ιμπραχίμ αλ Τζαφάρι και ο Βρετανός υπουργός Αμυνας, Τζον Ράιντ, που συναντήθηκαν, χτες, στο Λονδίνο. Ο Ιρακινός «πρωθυπουργός» απέφυγε να εκφράσει συγκεκριμένη άποψη για την εισβολή βρετανικών στρατιωτικών δυνάμεων σε ιρακινή φυλακή, τη Δευτέρα, με σκοπό την απελευθέρωση 2 Βρετανών των ειδικών δυνάμεων που είχαν συλληφθεί, σύμφωνα με την ιρακινή πλευρά, επειδή σκότωσαν 1 Ιρακινό αστυνομικό και τραυμάτισαν άλλους 3.

Αρκέστηκε να δηλώσει ότι «αναμένει τα αποτελέσματα των ερευνών που έχει διατάξει». Ο Ράιντ, από την άλλη, επέμεινε στην εκδοχή του, ότι, δηλαδή, η ανοιχτή αντιπαράθεση με τις ιρακινές δυνάμεις κρίθηκε απαραίτητη, καθώς «υπήρχαν πληροφορίες ότι είχαν παραδοθεί σε σιιτικές παραστρατιωτικές ομάδες».

Τη βρετανική εκδοχή διαψεύδουν αξιωματούχοι της Βασόρα, αλλά και ο «υπουργός Εσωτερικών» της κυβέρνησης Τζαφάρι, ο οποίος επιμένει ότι δεν υπήρχε λόγος κλιμάκωσης. Αντίθετα, ο «σύμβουλος ασφαλείας» της ιρακινής «κυβέρνησης» Μουγαφάκ αλ Ρουμπάιγ υποστήριζε ότι είναι γεγονός η διάβρωση των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας από σουνίτες και σιίτες αντάρτες, απλώς είναι άγνωστο το εύρος της διείσδυσής τους.

Οπως και να έχει, στη Βασόρα, χτες, τα πνεύματα παρέμεναν τεταμένα. Ιρακινοί διαδήλωσαν εκ νέου και ήρθαν αντιμέτωποι με τις βρετανικές δυνάμεις. Ανάμεσά τους υπήρχαν πολλοί ένοπλοι αλλά και Ιρακινοί ένστολοι αστυνομικοί. Σύμφωνα με το βρετανικό Τύπο, οι βρετανικές δυνάμεις στο νότιο Ιράκ εξασφάλισαν, κατά μεγάλο ποσοστό, τη σχετική ηρεμία που επικρατούσε την περιοχή μέχρι πρότινος, αφήνοντας σχεδόν ανέπαφες τις σιιτικές παραστρατιωτικές ομάδες.

Σχολιάζοντας την κατάσταση, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, συντηρητικός Μάλκομ Ρίφκιντ, υποστήριζε ότι «η ανάμειξη στο Ιράκ ήταν το πλέον ολέθριο λάθος της βρετανικής εξωτερικής πολιτικής τα τελευταία 60 χρόνια». Πάντως, όπως πάνε τα πράγματα, θεωρείται απίθανο, στο άμεσο μέλλον τουλάχιστον, να αρχίσει μια σταδιακή αποχώρηση των βρετανικών δυνάμεων από την κατεχόμενη χώρα, σχέδιο που είχε διαρρεύσει στα μέσα του καλοκαιριού.

Μάχες...

Σφοδρή ανταλλαγή πυρών σημειώθηκε, χτες το πρωί, στη συνοικία Μανσούρ της Βαγδάτης, όταν άνδρες των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας περικύκλωσαν σπίτι, όπου είχαν πληροφορίες ότι βρίσκονται αντάρτες. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, σκοτώθηκαν 5 αντάρτες και 3 Ιρακινοί κομάντος, ενώ τραυματίστηκαν άλλοι 3 Ιρακινοί αστυνομικοί και 2 στρατιώτες.

Στη Μοσούλη, λίγες ώρες νωρίτερα, Αμερικανοί στρατιώτες, σε ανάλογη επιδρομή σε σπίτι μετά από πληροφορίες, σκότωσαν 1 παιδάκι και τραυμάτισαν ένα δεύτερο. Επισήμως, υποστηρίχτηκε ότι «οι 7 ύποπτοι που τελικά σκοτώθηκαν χρησιμοποίησαν τα παιδιά ως ανθρώπινη ασπίδα». Στην ίδια πόλη, χτες, δολοφονήθηκαν, από αγνώστους, 2 Ιρακινοί δημοσιογράφοι της εφημερίδας «Ας Σαφίρ» και σκοτώθηκε, σε βομβιστική επίθεση, πράκτορας ασφαλείας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που υπηρετούσε στις αμερικανικές προξενικές αρχές.

... και κώδωνας κινδύνου

Με κατάρρευση απειλούνται ανά πάσα στιγμή τα προγράμματα παροχής τροφίμων που διατηρεί στο Ιράκ το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού του ΟΗΕ. Σύμφωνα με κατεπείγουσα ανακοίνωσή του, από τα προγράμματά του εξαρτώνται 3 εκατομμύρια άνθρωποι, κυρίως παιδιά και έγκυες. Εντούτοις, μέχρι στιγμής, δεν έχει λάβει από τους δωρητές παρά το 44% των 66 εκατομμυρίων δολαρίων που χρειάζονται.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Σενάρια για «μεγάλο συνασπισμό»...

...αλλά χωρίς Μέρκελ και Σρέντερ

Τρίτη μέρα μετά τις εκλογές, χτες Τετάρτη, και το πολιτικό τοπίο είναι ακόμη σκεπασμένο από πυκνή ομίχλη. Τα παντός είδους μέσα ενημέρωσης περιπλανώνται από τη μία κομματική παράταξη στην άλλη, χωρίς να μπορούν να δουν ακόμα φως στο τούνελ, που ονομάζεται σχηματισμός της νέας κυβέρνησης.

Πολιτικοί από τα τέσσερα αστικά κόμματα έδιναν, ανάλογα με τα συμφέροντα που εκπροσωπούν, διαφορετικές απαντήσεις στη δυνατότητα συγκρότησης μιας από τις τέσσερις μορφές κυβέρνησης: Σοσιαλδημοκράτες - (SPD) με Χριστιανοδημοκράτες - (CDU), κυβέρνηση τριών κομμάτων [SPD, με Ελεύθερους Δημοκράτες-(FDP) και Πράσινους], κυβέρνηση μειοψηφίας (SPD με Πράσινους) και με την ανοχή του FDP ή του Αριστερού Κόμματος ή τέλος αντίστροφα κυβέρνηση μειοψηφίας CDU με FDP και ανοχή Πρασίνων.

Υπέρ μιας εξ αυτών των μορφών διακυβέρνησης εκφράστηκαν την Τετάρτη οι επιτελείς των προαναφερόμενων αστικών κομμάτων και είναι ενδεικτικό ότι και ο πρόεδρος του SPD, Φραντς Μιντεφέρινγκ, μετά τις συνομιλίες που είχε με τους Πράσινους έκανε έκκληση στο FDP να προσέλθουν σε συνομιλίες με τους Σοσιαλδημοκράτες. Ομως, η ηγεσία του FDP αποκλείει πάντοτε και απλή συνομιλία με το SPD. Ωστόσο - τουλάχιστον θεωρητικά - ηγετικοί παράγοντες του SPD και της CDU τονίζουν ότι είναι εύκολος ο σχηματισμός μιας κυβέρνησης με ένα από τα δύο μικρότερα κόμματα (FDP και Πράσινους), αφού οι διαφορές τους δεν είναι μεγάλες και απαριθμούν αρκετά σημεία της πολιτικής που είναι ταυτόσημα ή παρόμοια.

Αυτό που φαίνεται σχετικά νέο και ενδιαφέρον είναι ότι και φανερά (μέσω κυρίως των δηλώσεών τους στον Τύπο), αλλά και στα παρασκήνια γίνεται λόγος πια για κυβέρνηση «μεγάλου συνασπισμού», δηλαδή Χριστιανοδημοκρατών -Σοσιαλδημοκρατών, αλλά υπό τον όρο να μη γίνει καγκελάριος ούτε ο Γκέρχαρντ Σρέντερ ούτε η Αγγελα Μέρκελ. Για την περίπτωση αυτή, αναφέρονται σαν «διάδοχοί τους» στα δύο κόμματα ο πρόεδρος του SPD Μιντεφέρινγκ και για τους Χριστιανοδημοκράτες είτε ο πρωθυπουργός της Κάτω Σαξονίας, Χρίστιαν Βουλφ είτε ο πρωθυπουργός της Εσσης Ρόλαντ Κοχ.

Τη λύση αυτή προετοιμάζει ή προβλέπει και η εφημερίδα «Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ» σε κύριο άρθρο της με τον τίτλο «Θυσία της Ντάμας συν δολοφονία του Βασιλιά», δανειζόμενη την παραβολή από το σκάκι. Ομως και η «Ντάμα» και η «Βασιλιάς» αρνούνται έως αυτή τη στιγμή να «θυσιαστούν» και επιμένουν να πάρουν στα χέρια τους το πηδάλιο της καγκελαρίας.

Πάντως, έχει κάτι οσμιστεί ο ως τώρα Πράσινος υπουργός Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ που παραιτήθηκε από τα κομματικά αξιώματα και προετοιμάζεται να περάσει στην αντιπολίτευση.

Στο μεταξύ, επανέρχονται στο προσκήνιο οι εκπρόσωποι του μεγάλου κεφαλαίου, με νέες δηλώσεις στον Τύπο: «Κορυφαίοι σύνδεσμοι της οικονομίας απαίτησαν επειγόντως από τα κόμματα να σχηματίσουν μια κυβέρνηση ικανή για δράση», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα της «Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ».


Θ. Β.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Παράταση της (ματωμένης) εκεχειρίας

ΑΓΚΥΡΑ.--

Παρατείνουν, ως την ημερομηνία έναρξης (3 Οκτώβρη) των διαπραγματεύσεων εισδοχής της Τουρκίας στην ΕΕ, την «εκεχειρία» που είχαν κηρύξει οι αντάρτες του κουρδικού αυτονομιστικού κινήματος KONGRA-GEL (πρώην ΡΚΚ), αν και οι μάχες ουσιαστικά δε διακόπηκαν στη διάρκειά της.

Στο μεταξύ, έρευνα που διεξήγαν το Συνδικάτο Τούρκων Εργαζομένων στη Βιομηχανία των Τροφίμων, με την υποστήριξη του Ιδρύματος «Ρόζα Λούξεμπουργκ» (Γερμανία) και της Συνομοσπονδίας Επαναστατικών Συνδικάτων της Τουρκίας (DISK), εκτιμά ότι το 44% των Τούρκων εργαζομένων βλέπουν «θετικά» την ΕΕ και υποστηρίζουν την ένταξη της χώρας σε αυτήν, το 41,1% αντιτίθενται σε αυτήν, ενώ ένα ποσοστό 14,5% παραμένει αναποφάσιστο. Ανάμεσα σε αυτούς που αντιτίθενται στην ένταξη της χώρας στην ΕΕ, πολλοί «ανησυχούν για τη μείωση του εισοδήματός τους», την «ένταση της εξάρτησης της χώρας», την «καταστροφή του αγροτικού τομέα» και τη «ζημιά στη βιομηχανία», την επιδείνωση των «κοινωνικών δικαιωμάτων και ελευθεριών», ενώ υπάρχουν «και εθνικιστές οι οποίοι φοβούνται το ενδεχόμενο διχασμού» της Τουρκίας, σύμφωνα με έναν από τους επιστήμονες που διεξήγαν την έρευνα, και μίλησαν γι' αυτή στο «Bianet». Οι υποστηρικτές της ένταξης προσβλέπουν σε βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και των μισθών και αύξηση των πολιτικών ελευθεριών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ