ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Νοέμβρη 2008
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
«Ελληνικό σχέδιο» αντιλαϊκής δράσης
  • Τα βάρη της κρίσης στα λαϊκά στρώματα ρίχνει το «ελληνικό σχέδιο δράσης», που παρουσίασε χτες ο πρωθυπουργός στο Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο
  • Μετά το σχέδιο στήριξης των τραπεζών το βάρος ρίχνεται στις αντιλαϊκές «μεταρρυθμίσεις»

Διαβεβαιώσεις στην πλουτοκρατία ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να υλοποιηθεί το «ελληνικό σχέδιο δράσης», που ρίχνει τα βάρη της κρίσης στο λαό, έδωσε εκ νέου ο Κ. Καραμανλής.

Παρουσιάζοντας το κυβερνητικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης κατά τη διάρκεια της χτεσινοβραδινής ομιλίας του στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι στόχος είναι «να μεταβάλουμε τη διεθνή πρόκληση σε εθνική ευκαιρία», εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι «θα πετύχει».

Κεντρικό άξονα στο «ελληνικό σχέδιο δράσης», όπως ο ίδιος το αποκάλεσε, καταλαμβάνει το σχέδιο στήριξης των τραπεζών, που υπερασπίστηκε με τα γνωστά «έωλα» επιχειρήματα («ωφελεί όλους τους πολίτες», «συμβάλλει στη μείωση του κόστους του χρήματος» και «καλύπτονται με επάρκεια οι ανάγκες επιχειρήσεων και νοικοκυριών»). Το βάρος όμως στη συνέχεια πέφτει στις «μεταρρυθμίσεις», που «αναβαθμίζουν το επενδυτικό περιβάλλον, δυναμώνουν την παραγωγική βάση και δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας».

Στον «άξονα» αυτό διευκρίνισε ότι περιλαμβάνονται τα Ειδικά Χωροταξικά Πλαίσια, που προσφέρουν «γην και ύδωρ» στο μεγάλο κεφάλαιο, η εφαρμογή προγράμματος δημόσιων έργων και η κατασκευή των μεγάλων ιδιωτικών αυτοκινητόδρομων, το σχέδιο για την ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων, το πρόγραμμα για την εγκατάσταση δικτύου οπτικών ινών νέας γενιάς, εννοείται από και για τους ιδιώτες, οι Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) που φτάνουν τα 5,7 δισ. ευρώ, οι ιδιωτικές επενδύσεις χάρη στα κίνητρα του αναπτυξιακού νόμου, ύψους 11 δισ. ευρώ, κ.ά.

Αναφέρθηκε ακόμα στην ιδιωτικοποίηση της «Ολυμπιακής» και του ΟΣΕ, ενώ χαρακτήρισε «εξέλιξη στρατηγικής σημασίας» την παραχώρηση του εμπορευματικού σταθμού του ΟΛΠ στην κινεζική εταιρεία «Cosco». «Η Ελλάδα, αποκτώντας ισχυρούς στρατηγικούς εταίρους στα λιμάνια, μετεξελίσσεται σε γέφυρα Ανατολής και Δύσης. Η Ελλάδα αποδεικνύει στην πράξη ότι παρέχει σημαντικές ευκαιρίες επενδυτικών πρωτοβουλιών σε Ελληνες και ξένους», τόνισε.

Χαρακτήρισε «σημαντικό γεγονός» ότι «τόσο το ΔΝΤ, όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ προβλέπουν ύφεση στην Ευρωζώνη, εκτιμούν ότι η ανάπτυξη στη χώρα μας θα κινηθεί με ρυθμούς 2 έως 2,5% του ΑΕΠ», επισημαίνοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να ξεπεράσει το όριο αυτό. «Αμεση επιδίωξή μας είναι η στήριξη της πραγματικής οικονομίας, σε όλους τους τομείς», τόνισε, επισημαίνοντας ότι επιδίωξη της κυβέρνησης δεν είναι μόνο να περιοριστούν «οι δυσμενείς επιπτώσεις της διεθνούς συγκυρίας», αλλά κυρίως «να θεμελιωθούν όλες εκείνες οι προϋποθέσεις» που θα διασφαλίσουν στα μονοπώλια ισχυρότερη θέση και ευκαιρίες μετά την κρίση. Επικαλούμενος την «κρισιμότητα της διεθνούς συγκυρίας» αξίωσε συσπείρωση γύρω από το κυβερνητικό σχέδιο και τη «σύμπραξη όλων των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων». Στο πλαίσιο αυτό απηύθυνε τις γνωστές εκκλήσεις του:

-- Προς τις τράπεζες, «να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που δημιουργούνται για την ενίσχυση της ρευστότητας, τη συνέχιση της πιστωτικής επέκτασης και τη μείωση των επιτοκίων».

-- Προς τις επιχειρήσεις, «να δώσουν έμφαση στην παραγωγικότητα και την εξωστρέφεια, αλλά και να προσαρμοστούν στην ιδέα συγκρατημένου κέρδους, αποφεύγοντας πρακτικές απολύσεων».

-- Προς τα συνδικάτα, «να λειτουργήσουν με αυξημένη υπευθυνότητα απέναντι στο κοινωνικό σύνολο, εστιάζοντας τη δράση τους στην προστασία της εργασίας για τους πολλούς και όχι στα προνόμια για τους λίγους»...

Η παγκόσμια οικονομική κρίση επηρεάζει την ελληνική οικονομία και συγκεκριμένα την κατανάλωση, την παραγωγή, τη μεταποίηση, το εμπόριο, τις κατασκευές. Πολύ περισσότερο όμως, όπως είπε, επηρεάζει «τους εξωστρεφείς κλάδους, τον τουρισμό και τη ναυτιλία. Πιέζει τις μικρομεσαίες, αλλά και τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις».

Επανέλαβε επίσης τα διαχειριστικού χαρακτήρα ψευτοδιλήμματα παρουσιάζοντας την κυβέρνηση ως τον υπεύθυνο και αποτελεσματικό διαχειριστή, σε αντίθεση με το λαϊκισμό και τα ευχολόγια του ΠΑΣΟΚ.

ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ
Ευθεία παρέμβαση και στην οικονομική πολιτική!

Υποδεικνύει συνέχιση των «μεταρρυθμίσεων», συγχαίρει τον Γ. Αλογοσκούφη και υπερασπίζεται την «ελευθερία των αγορών» και τον καπιταλισμό

Επιτάχυνση του «προγράμματος μεταρρυθμίσεων» υπέδειξε ο αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, αξιώνοντας να αγνοηθούν οι «φωνές» που ζητούν την καθυστέρησή τους!

Σε μια νέα απροκάλυπτη παρέμβασή του στα εσωτερικά πράγματα της χώρας, ο Ντάνιελ Σπέκχαρντ θέλησε να στηρίξει την κυρίαρχη πολιτική, υποδεικνύοντας τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, ενώ δε δίστασε να αθωώσει τον καπιταλισμό για την κρίση.

Μια μέρα μετά την ωμή παρέμβασή του υπέρ των αμερικανικών φαρμακοβιομηχανιών, ο Αμερικανός αξιωματούχος, μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, επισήμανε την ανάγκη να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις στην οικονομία της αγοράς και να μην επικρατήσουν στην Ελλάδα οι φωνές που ζητούν την καθυστέρησή τους και την εφαρμογή περισσότερης ρύθμισης!

Επισείοντας «τα αδύνατα σημεία της ελληνικής οικονομίας», όπως το έλλειμμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και την πτώση της ανταγωνιστικότητας, σύμφωνα με την έκθεση Ανταγωνιστικότητας του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (Νταβός), για τη διετία 2008-2009, προχώρησε σε συγκεκριμένες υποδείξεις.

«Καμία χώρα ή λαός δεν μπορεί να ωφεληθεί, εάν δεν ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Οταν θα περάσει η κρίση, οι επενδύσεις θα εξακολουθήσουν να αποτελούν την κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη των χωρών», δήλωσε ο Γκ. Σπέκχαρντ και χαρακτήρισε «γενναία» την προχτεσινή δήλωση του Γ. Αλογοσκούφη περί συνέχισης των μεταρρυθμίσεων. «Αντιλαμβάνομαι την ανησυχία των πολιτών, για τον κίνδυνο ενίσχυσης των ανισοτήτων, αλλά θα είναι λάθος εάν περιοριστεί η ατομική πρωτοβουλία και κατά συνέπεια να επιβραδυνθεί η οικονομική ανάπτυξη», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Ενώ οι συνετές κυβερνητικές αποφάσεις μπορούν να ωφελήσουν σημαντικά, οι ενέργειες οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη και πιο παρεμβατική κυβέρνηση μπορεί τελικά να ζημιώσουν την οικονομία»(!). Απέδωσε εύσημα στην κυβέρνηση γιατί τα τελευταία χρόνια «κατάφερε να περιορίσει το χρέος, να ξεκινήσει φορολογική και ασφαλιστική μεταρρύθμιση και να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση δημοσίων επιχειρήσεων».

Μιλώντας για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, είπε ότι «αισθάνεται πολύ καλά για τις προοπτικές των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, αλλά λιγότερο καλά για τις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης στην Ελλάδα».

Αναφερόμενος στη διεθνή καπιταλιστική κρίση, ο Γκ. Σπέκχαρντ υποστήριξε ότι, αν και χρειάζονται σοβαρές αλλαγές στο εγχώριο αλλά και το διεθνές οικονομικό σύστημα, η υπερβολική ρύθμιση δεν αποτελεί το φάρμακο για τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν και τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης της ανάπτυξης, ως μέσο διεξόδου από την κρίση. Σε ό,τι αφορά τα αίτια της κρίσης, ο Αμερικανός διπλωμάτης τα απέδωσε στα ...λάθη από την πλευρά δανειστών, χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και κυβερνήσεων, αλλά και στους πολίτες που βρήκαν την ευκαιρία να χρηματοδοτήσουν μεγαλύτερα σπίτια και ακριβές καταναλωτικές συνήθειες, αθωώνοντας πλήρως τον καπιταλισμό. Μάλιστα, τον υπερασπίστηκε επιθετικά, απορρίπτοντας «τους ισχυρισμούς ότι το σύστημα των ελεύθερων αγορών είναι εξ υποθέσεως λάθος», υπογραμμίζοντας ότι είναι σημαντικό να διατηρηθεί η ελευθερία των αγορών, με αλλαγές οι οποίες θα αφορούν τη διαφανή λειτουργία τους και την καλύτερη ενημέρωση των καταναλωτών...

Κυνικές ομολογίες Κ. Χατζηδάκη

«Μοχλός θωράκισης της οικονομίας» ο τουρισμός, κατά τον Αρη Σπηλιωτόπουλο

Με κυνικές ομολογίες διάνθισε την εκτενή του ομιλία στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο ο υπουργός Μεταφορών - Επικοινωνιών, Κ. Χατζηδάκης, υποστηρίζοντας επί της ουσίας ότι η εμμονή της κυβέρνησης στις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις (σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις) ...εγγυάται «ανάπτυξη και ευημερία», παρέχοντας ταυτόχρονα ...«θωράκιση απέναντι στις κρίσεις»!

Αναφερόμενος στο θέμα της «Ολυμπιακής» ο Κ. Χατζηδάκης ομολόγησε κυνικά ότι η λύση που εξασφάλισε η κυβέρνηση «απαλλάσσει τελείως τον υποψήφιο επενδυτή από χρέη του παρελθόντος, ενώ, παράλληλα, του δίνει τη δυνατότητα να διαμορφώσει ο ίδιος τη δομή της εταιρείας του, υπογράφοντας ατομικές συμβάσεις από την αρχή». Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο υπουργός και στο «Σχέδιο Ανασυγκρότησης του ΟΣΕ», με κεντρικό στόχο τη μείωση του λειτουργικού ελλείμματος του οργανισμού στα 80 εκατ. ευρώ μέχρι το 2010, από τα 455 εκατ. ευρώ που ήταν το 2007. Σημειώνεται ότι το κυβερνητικό σχέδιο για τον ΟΣΕ, σε αδρές γραμμές, προβλέπει δραστική μείωση του προσωπικού, αυξήσεις στα εισιτήρια (με απαρχή το νέο έτος), περικοπές δρομολογίων, είσοδο εταιρειών στις κερδοφόρες δραστηριότητες, εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας από ιδιώτες, κλπ.

Ο υπουργός Τουρισμού

Από το ίδιο βήμα, ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, Α. Σπηλιωτόπουλος, χαρακτήρισε τον τουρισμό «μοχλό θωράκισης της πραγματικής οικονομίας» και - αξιοποιώντας την «ευκαιρία» της χρηματοπιστωτικής κρίσης - ζήτησε γενναίες χρηματοδοτήσεις υπέρ των μεγάλων επιχειρήσεων του κλάδου, για την ανταγωνιστικότητα της τουριστικής βιομηχανίας.

Είναι ενδεικτικές οι μέχρι τώρα χρηματοδοτικές επιδόσεις της κυβέρνησης προς αυτή την κατεύθυνση, αφού κατόρθωσε να εντάξει στον «αναπτυξιακό» νόμο 888 έργα δημιουργίας νέων ξενοδοχείων και εκσυγχρονισμού παλιών, με αποτέλεσμα να διοχετευτούν 2 δισ. ευρώ για τη δημιουργία δεκάδων χιλιάδων κλινών 4 και 5 αστέρων! Ακόμη 1,8 δισ. ευρώ εγκρίθηκαν για 100.000 κλίνες στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού υφιστάμενων μονάδων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ