ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Αυγούστου 2021
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Πολύνεκρες επιθέσεις στο αεροδρόμιο της Καμπούλ

Πολλές δεκάδες νεκροί και τραυματίες - Ανάμεσά τους τουλάχιστον 12 νεκροί στρατιώτες των ΗΠΑ

Καπνοί στο αεροδρόμιο της Καμπούλ μετά τις εκρήξεις

Copyright 2021 The Associated

Καπνοί στο αεροδρόμιο της Καμπούλ μετά τις εκρήξεις
Δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και ακόμα περισσότεροι τραυματίστηκαν από βομβιστικές επιθέσεις που εξαπολύθηκαν χτες το απόγευμα στο αεροδρόμιο της Καμπούλ στο Αφγανιστάν, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι επιχειρήσεις απομάκρυνσης ξένων πολιτών και συνεργατών των αμερικανοΝΑΤΟικών δυνάμεων από τη χώρα, μετά την ολοκλήρωση της 20χρονης ιμπεριαλιστικής επέμβασης ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν και την επιχειρούμενη αναδιάταξη των δυνάμεών τους σε άλλα μέτωπα των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Μέχρι αργά χτες το βράδυ, πληροφορίες έκαναν λόγο για τουλάχιστον 60 νεκρούς και πάνω από 140 τραυματίες (πολλοί από τους οποίους σε σοβαρή κατάσταση) από δύο βομβιστικές επιθέσεις σε πύλη του αεροδρομίου (Abbey Gate) και σε κοντινό ξενοδοχείο, την ώρα που όλη η περιοχή ήταν γεμάτη με κόσμο που επιχειρούσε να φτάσει στο αεροδρόμιο και να βρει τρόπο για να φύγει από τη χώρα. Διεθνή ΜΜΕ μετέδιδαν ότι σημειώθηκε και ανταλλαγή πυροβολισμών, ενώ μέχρι αργά το βράδυ έρχονταν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για νέες εκρήξεις, σε αεροδρόμιο και άλλα σημεία της Καμπούλ.

Οπως επιβεβαίωσε ο στρατηγός Κένεθ Φ. ΜακΚένζι, επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης των αμερικανικών δυνάμεων (CENTCOM), στους νεκρούς στο αεροδρόμιο περιλαμβάνονται τουλάχιστον 12 Αμερικανοί στρατιώτες, ενώ άλλοι 15 είναι τραυματίες.

Δεκάδες είναι οι νεκροί και οι τραυματίες από τις χτεσινές επιθέσεις
Δεκάδες είναι οι νεκροί και οι τραυματίες από τις χτεσινές επιθέσεις
Μήνυμα ανάληψης της ευθύνης για τις επιθέσεις στο αεροδρόμιο δημοσιοποίησε το τοπικό παρακλάδι του «Ισλαμικού Κράτους» (ISIS) γνωστό με το προσωνύμιο «ISIS του Χορασάν» (ιστορική περιοχή που περιλαμβάνει εδάφη Ιράν - Αφγανιστάν - Πακιστάν κ.ά.).

Ο δε Κ. ΜακΚένζι είπε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις «τώρα εστιάζουμε σε άλλες μεγάλες απειλές που παραμένουν ενάντια στο αεροδρόμιο», ενώ ξεκαθάρισε ότι παρά τις πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις, οι επιχειρήσεις απομάκρυνσης θα συνεχιστούν.

Πρόσθεσε ότι «μοιραζόμαστε πληροφορίες μας με τους Ταλιμπάν ώστε να μπορούν να ερευνούν κάποια πράγματα για μας και θεωρούμε ότι ορισμένες επιθέσεις ματαιώθηκαν από αυτούς (...) Δεν λαμβάνουν όλο το εύρος των πληροφοριών μας, αλλά τους δίνουμε αρκετές για να έχουν χρόνο ώστε να δράσουν έγκαιρα και περιθώριο ώστε να προσπαθούν να τις αποτρέπουν».

Από τη μεριά των Ταλιμπάν, ο Ζαμπιχουλάχ Μουτζάχιντ (που πολλοί εμφανίζουν ως εκπρόσωπο Τύπου των νέων αφγανικών αρχών) δήλωσε ότι «καταδικάζουμε κατηγορηματικά τις βομβιστικές επιθέσεις που στοχοθέτησαν πολίτες», προσθέτοντας ότι «η έκρηξη έγινε σε μια ζώνη όπου οι αμερικανικές δυνάμεις είναι υπεύθυνες για την ασφάλεια». Οι Ταλιμπάν δήλωσαν επίσης ότι στα θύματα περιλαμβάνονται και μέλη τους. Ο Αμπντούλ Καχάρ Μπάλχι (άλλο στέλεχος των Ταλιμπάν), μιλώντας στο τουρκικό «Haberturk», ανέφερε ότι πρόκειται για «τρομοκρατική ενέργεια που πρέπει να καταδικαστεί από όλο τον κόσμο» και είπε ότι «εξαιτίας της παρουσίας ξένων δυνάμεων σημειώνονται τέτοιες επιθέσεις».

Μετά τις πολυήμερες «προειδοποιήσεις», νέες εκκλήσεις «αντιτρομοκρατικής συνεργασίας»

Οι πληροφορίες για επικείμενη «τρομοκρατική απειλή» στο Αφγανιστάν και ειδικά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ «φούντωναν» όλες τις προηγούμενες μέρες, με τον ίδιο τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να κάνει συγκεκριμένη τέτοια αναφορά στο διάγγελμά του μετά τη σύνοδο του G7 την Τρίτη, επικαλούμενος μάλιστα αυτήν την απειλή για να επιμείνει στο χρονοδιάγραμμα για ολοκλήρωση της αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων έως τις 31 Αυγούστου.

Οι σχετικές πληροφορίες και προειδοποιήσεις «φούντωσαν» ακόμα παραπέρα από νωρίς χτες το πρωί, με δυτικές πρεσβείες να καλούν σε άμεση απομάκρυνση από το αεροδρόμιο, λόγω αξιόπιστων πληροφοριών για τρομοκρατική επίθεση.

Σχολιάζοντας τις αναφορές αυτές, πριν από τις βομβιστικές επιθέσεις, ο Ζ. Μουτζάχιντ δήλωσε ότι οι Ταλιμπάν ήταν αυτοί που προειδοποίησαν τους Δυτικούς για τη σχεδιαζόμενη επίθεση, η οποία, ανέφερε, στοχεύει να πλήξει τη φήμη των Ταλιμπάν. Εμείς «τα τελευταία 20 χρόνια έχουμε διδαχθεί πολλά και έχουμε αλλάξει (...) Θέλουμε να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε αυτό που η αντίπαλη προπαγάνδα μας εμφανίζει», πρόσθεσε.

Μετά τις βομβιστικές επιθέσεις, η Γερμανία υποστήριξε ότι αυτές «αποδεικνύουν πως μια παράταση της επιχείρησης εκκένωσης δεν είναι πιθανή». Πάντως, αν και έκανε λόγο για «ολοκλήρωση της επιχείρησης» από τη μεριά της (όπως έκαναν και Γαλλία, Νορβηγία, Καναδάς κ.τ.λ.), η Γερμανία διευκρίνισε πως βρισκόταν σε συντονισμό και με τους Ταλιμπάν, για «συνέχιση της ασφαλούς απομάκρυνσης πολιτών».

Η δε πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν, ανέφερε πως «η διεθνής κοινότητα πρέπει να συνεργαστεί στενά για να αποφύγει την αναζωπύρωση της τρομοκρατίας στο Αφγανιστάν και όχι μόνο».

Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Ιμράν Καν είπε ότι «όλη η διεθνής κοινότητα πρέπει να βοηθήσει τους Αφγανούς Ταλιμπάν για την αποκατάσταση της ειρήνης στη χώρα».

Νέες επαφές Ταλιμπάν με Κινέζους αξιωματούχους

Στο μεταξύ, όλες τις τελευταίες μέρες ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα αναγόρευαν ήδη τους Ταλιμπάν σε επίδοξους «συνομιλητές» για την «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας».

Χαρακτηριστικά, το ανακοινωθέν της πρόσφατης τηλεδιάσκεψης του G7 ανέφερε ότι οι Ταλιμπάν θα κριθούν από τις πράξεις τους σε ό,τι αφορά την «παρεμπόδιση της τρομοκρατίας».

Εξίσου χαρακτηριστικές είναι οι συναντήσεις που στελέχη των Ταλιμπάν συνεχίζουν με Κινέζους αξιωματούχους. Ο αντιπρόεδρος του πολιτικού γραφείου των Ταλιμπάν στο Κατάρ, Αμπντούλ Σαλάμ Χαναφι, συναντήθηκε την Τρίτη στην Καμπούλ με τον Κινέζο πρέσβη Γουάνγκ Γιου. Σύμφωνα με τον Μοχάμαντ Ναΐμ, επίσης στέλεχος των Ταλιμπάν, οι δύο άνδρες «συζήτησαν για την ασφάλεια της πρεσβείας και των διπλωματών της Κίνας, την τρέχουσα κατάσταση στο Αφγανιστάν, τις διμερείς σχέσεις και την ανθρωπιστική στήριξη της Κίνας».

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Γουάνγκ Γουενμπίν, επιβεβαιώνοντας τη συνάντηση, είπε ότι «Κίνα και Αφγανοί Ταλιμπάν έχουν μια ομαλή και αποτελεσματική επικοινωνία και διαβούλευση. Η Καμπούλ αποτελεί φυσικά μια σημαντική πλατφόρμα και ένα κανάλι για να συζητήσουν οι δύο πλευρές διάφορα σημαντικά θέματα». Και πρόσθεσε ότι «η πολιτική της Κίνας ως προς το Αφγανιστάν είναι σταθερή και σαφής. Σεβόμαστε πάντα την κυριαρχία, ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα του Αφγανιστάν, ακολουθούμε την αρχή της μη ανάμειξης στις εσωτερικές του υποθέσεις και εφαρμόζουμε μια φιλική πολιτική απέναντι στο σύνολο του αφγανικού λαού», αλλά και ότι η χώρα του «είναι έτοιμη να παίξει έναν εποικοδομητικό ρόλο για την ειρήνη και την ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν».

Εντονη κινητικότητα και από τη Ρωσία

Την ίδια στιγμή, ο Ρώσος πρέσβης στην Καμπούλ Ντμίτρι Ζιρνόφ δήλωσε στο «TASS» πως σήμερα στο Αφγανιστάν «δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική στους Ταλιμπάν. Αποτελούν μία πραγματικότητα με όλη την έννοια της λέξης, που δεν ελέγχουν απλά την πρωτεύουσα αλλά ολόκληρη τη χώρα». Ο ίδιος υποστήριξε ότι «οι Ταλιμπάν είναι ανοιχτοί να συμμετέχουμε (σ.σ. οι Ρώσοι) στην οικονομία, περιλαμβανομένης της εκμετάλλευσης κοιτασμάτων». Ακόμα, συνέχισε, οι Ταλιμπάν ενδιαφέρονται και για προώθηση σχεδίων στις μεταφορές και την Ενέργεια μαζί με τις άλλες χώρες της Κεντρικής Ασίας, «θέλουν ειρηνικά σύνορα με την Κεντρική Ασία ώστε να εργαστούν στο Εμπόριο».

Αυτά ενώ η Ρωσία συνεχίζει στρατιωτικά γυμνάσια και στο γειτονικό Τατζικιστάν, με το οποίο άλλωστε συνεργάζονται στον Οργανισμό Συνθήκης για τη Συλλογική Ασφάλεια (CSTO), μαζί με Λευκορωσία, Αρμενία, Καζακστάν, Κιργιστάν.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο Αλεξάντρ Μιχέιεφ, γενικός διευθυντής της «Rosoboronexport» (εξαγωγές ρωσικών όπλων) δήλωσε ότι η Μόσχα παρέλαβε νέες παραγγελίες όπλων από χώρες της Κεντρικής Ασίας και «εργαζόμαστε ήδη για έναν αριθμό παραγγελιών».

Οσον αφορά νέες ασκήσεις που η Ρωσία προετοιμάζει με μέλη της CSTO, εκπρόσωπος του οργανισμού διευκρίνισε ότι αυτές θα έχουν στόχο την εκπαίδευση για την «καταπολέμηση παράνομων ένοπλων οργανώσεων που εισβάλλουν στο έδαφος ενός κράτους - μέλους της CSTO».

Τέλος το παζάρι των Ταλιμπάν δυναμώνει και με την Τουρκία. Ο εκπρόσωπος της διεύθυνσης επικοινωνιών της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν είπε ότι «εμείς ποτέ δεν αντιμετωπίσαμε το ζήτημα του Αφγανιστάν ως ένα προσφυγικό πρόβλημα που πρέπει να εξεταστεί μεμονωμένο» και επανέλαβε πάλι την προθυμία της χώρας του «να παράσχει ασφάλεια στο αεροδρόμιο, αν πληρωθούν κάποιες προϋποθέσεις», αμφισβητώντας μάλιστα την «ικανότητα» των Ταλιμπάν να εγγυηθούν για τις «δομές ασφαλείας» σε αυτό.

  • Εκτακτο Συμβούλιο υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ για το Αφγανιστάν συγκάλεσε για τις 31/8 η σλοβενική προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Χτες πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνεδρίαση για το Αφγανιστάν, σε επίπεδο μονίμων αντιπροσώπων (Coreper), η οποία θα συνεχιστεί και σήμερα. «Σκοπός είναι να διασφαλιστεί η απάντηση της ΕΕ σε μια πιθανή απειλή μετανάστευσης και ασφάλειας», ανέφερε σχετική ανακοίνωση.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Περιοδεία στην Κεντρική Ασία

Με φόντο την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και διεργασιών σε όλη την Κεντρική Ασία, ο Πακιστανός ΥΠΕΞ, Μαχμούντ Κουρέσι, πραγματοποίησε τριήμερη περιοδεία στην περιοχή.

Χτες συνάντησε στην πρωτεύουσα του Τουρκμενιστάν, Ασγκαμπάτ, τον Πρόεδρο της χώρας, Γκουρμπανγκούλι Μπερντιμουκχαμέντοφ, υπογραμμίζοντας «τη σημασία που έχει ένα ειρηνικό και σταθερό Αφγανιστάν για όλη την περιοχή» και «σημειώνοντας την ανάγκη για στενότερο συντονισμό». Οπως ανακοίνωσε το πακιστανικό ΥΠΕΞ, «η περιοχή θα μεταμορφωθεί με όρους ενισχυμένης σταθερότητας, εμπορίου και βελτιωμένης συνδεσιμότητας».

Στα θέματα συζήτησης ήταν και το μέλλον του σχεδίου για τον αγωγό φυσικού αερίου ΤΑΡΙ (για τη μεταφορά τουρκμένικου αερίου σε Αφγανιστάν, Πακιστάν και Ινδία), για τον οποίο έχει εκφράσει ενδιαφέρον και η Κίνα για να τον εντάξει στους «Δρόμους του Μεταξιού». Από τη μεριά του, ο Μπερντιμουκχαμέντοφ χαρακτήρισε το Πακιστάν «σημαντική χώρα» και εξέφρασε προθυμία για ενίσχυση δεσμών «σε όλα τα πεδία αμοιβαίου συμφέροντος».

Την Τετάρτη, στην πρωτεύουσα του Τατζικιστάν, Ντουσάμπε, ο Κουρέσι συνομίλησε με τον Πρόεδρο της χώρας, Εμόμαλι Ραχμόν, ο οποίος κάλεσε τη «διεθνή κοινότητα να λάβει έκτακτα μέτρα για την εγγύηση της ειρήνης και της σταθερότητας στο Αφγανιστάν», αναφέροντας ότι «περαιτέρω αδιαφορία θα μπορούσε να οδηγήσει σε παρατεταμένο εμφύλιο».

Ο Κουρέσι είχε επίσημες επαφές ακόμα σε Ιράν και Ουζμπεκιστάν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ