ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Μάη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟΣ
Προς αναζήτηση συμβιβαστικής πρότασης

Απομονωμένη μεταξύ εταίρων και συμμάχων, η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει ότι θα υπάρξει, μέχρι το τέλος της ισπανικής προεδρίας στην ΕΕ, κάποια συμβιβαστική πρόταση που θα διασώζει τα προσχήματα και θα επιτρέπει στον πρωθυπουργό να δεχτεί τις αμερικανοβρετανικές ιδέες για τον ευρωστρατό.

Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι από τις διαβουλεύσεις που έχουν γίνει μέχρι στιγμής, δε δημιουργούνται αισιόδοξες προσδοκίες για άρση του αδιεξόδου μέχρι το τέλος του μήνα που ολοκληρώνει τον κύκλο της η ισπανική προεδρία.

Το αδιέξοδο καταγράφεται, καθώς το κείμενο της Αγκυρας, στο οποίο συνοψίζονται οι αμερικανοβρετανικές απόψεις για τον ευρωστρατό, θεωρείται από τις ΗΠΑ και την πλειοψηφία των εταίρων στην ΕΕ, «κοινοτικό κεκτημένο», με το οποίο η Αθήνα έχει την υποχρέωση να συμμορφωθεί. Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός και αρμόδιοι υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί παράγοντες εμφανίζονται σε δημόσιες δηλώσεις τους να σηκώνουν τον πήχη των ελληνικών απαιτήσεων.

Ο πρωθυπουργός, για παράδειγμα, τόσο σε δημόσιες τοποθετήσεις του το τελευταίο διάστημα όσο και στην ενημέρωση προς τους πολιτικούς αρχηγούς, υπογραμμίζει, σε όλους τους τόνους, ότι δε σκοπεύει να αποδεχτεί το κείμενο της Αγκυρας, αν προηγουμένως δεν υπάρξουν ουσιαστικές αλλαγές. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Αμυνας σε ομιλία του την περασμένη Κυριακή υπεραμύνθηκε των ελληνικών αρνήσεων, γιατί το κείμενο της Αγκυρας «εισάγει την Τουρκία σαν συμμέτοχο σε αποφάσεις της ΕΕ, ακόμη κι αν ο ευρωστρατός δε στηρίζεται σε ΝΑΤΟικές εγκαταστάσεις. Και δεύτερον, συμπλήρωσε ο Γ. Παπαντωνίου, στο κείμενο υπάρχουν διατυπώσεις που θέτουν τα εθνικά συμφέροντα της Τουρκίας, ή μιας τρίτης χώρας, μέλους της ΕΕ».

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις με τις επαφές που θα έχει σήμερα στη Ρώμη ο υπουργός Εξωτερικών στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ είπε ότι δεν έχουν τεθεί από καμία πλευρά χρονοδιαγράμματα για τις εξελίξεις στο θέμα αυτό. «Η διαπραγμάτευση σε σχέση με το θέμα αυτό συνεχίζεται, στο πλαίσιο της εντολής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Βαρκελώνης», είπε ο Π. Μπεγλίτης και πρόσθεσε πως αυτή η διαπραγμάτευση έχει δυναμικό χαρακτήρα, ενώ διατύπωσε και την ελπίδα ότι θα εξευρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση, η οποία θα ικανοποιήσει και τις δύο πλευρές.

Οι διαβουλεύσεις αναμένεται να κλιμακωθούν, καθώς στις 11 Ιουνίου θα επισκεφτεί την Αθήνα ο προεδρεύων της ΕΕ πρωθυπουργός της Ισπανίας Χοσέ Μαρί Αθνάρ. Πριν από αυτή την επίσκεψη ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση όπου θα ληφθούν και οι τελικές αποφάσεις για τη στάση της Αθήνας με τους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας.

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Και συναίνεση και «υψηλοί τόνοι»!

Δεδομένη θεωρεί τη συναίνεσή της προς την κυβερνητική πολιτική στα εθνικά θέματα, αλλά και στην οικονομία η ηγεσία της ΝΔ. Ακριβώς γι' αυτό επιχειρεί να ανεβάσει τους ανούσιους, προεκλογικούς και δήθεν αντιπολιτευτικούς τόνους, σε μια προσπάθεια να πείσει ότι «δεν ταυτίζεται» με την εφαρμοζόμενη πολιτική, με απώτερο σκοπό βέβαια να εισπράξει τη λαϊκή δυσαρέσκεια.

Ο Κ. Καραμανλής, κατά τη διάρκεια της περιοδείας του σε Κάλυμνο και Κω, αναφερόμενος στα εθνικά θέματα τόνισε: «Μπροστά στο εθνικό συμφέρον, μπροστά στα εθνικά μας ζητήματά μας όλοι οι Ελληνες είμαστε ενωμένοι. Η εθνική ομοψυχία είναι δεδομένη. Και η ΝΔ απέδειξε, κατ' επανάληψη, την απόλυτή αφοσίωσή της στην αρχή αυτή». Καυχήθηκε μάλιστα ότι το κόμμα του στήριξε τον Κ. Σημίτη στο ταξίδι του στις ΗΠΑ, ενώ πάντα κατέθετε προτάσεις για τη «στήριξη των εθνικών θεμάτων». Ειδικά για το θέμα του ευρωστρατού επανέλαβε τη γνωστή κριτική, ότι δηλαδή η κυβέρνηση δεν παρέμβηκε έγκαιρα και «δεν κατάφερε να καταστήσει κατανοητές και σαφείς τις ελληνικές θέσεις», ενώ επισήμανε ότι ο πρωθυπουργός τώρα επισείει το βέτο και για πρώτη φορά θεώρησε σκόπιμο να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς, γεγονός που, κατά τον πρόεδρο της ΝΔ, δύο πράγματα μπορεί να σημαίνει: «Είτε ότι απέτυχε η πολιτική που ακολουθούσε ως τώρα και βρισκόμαστε σε δύσκολη καμπή είτε επιχειρούν να εμπλέξουν τα εθνικά ζητήματά μας σε κομματικά και ενδοκομματικά παιχνίδια». Γι' αυτό καταλήγοντας είπε ότι «στηρίζουμε σε κάθε περίπτωση και έναντι οιουδήποτε κομματικού τιμήματος τις εθνικές θέσεις, όμως λευκή εντολή δε δίνουμε σε κανέναν».

Ταυτόχρονα ο Κ. Καραμανλής κατηγόρησε τον Κ. Σημίτη ότι «προσπαθεί να ξαναδιχάσει τους Ελληνες», καταφεύγοντας στο σκληρό ροκ και στην ύψωση διαχωριστικών γραμμών. Ο ίδιος παρουσιάστηκε στον αντίποδα, επιχειρώντας άλλο ένα φραστικό και ψηφοθηρικό «άνοιγμα προς την αριστερά»: «Δε με χωρίζει τίποτε με κάποιον απλώς και μόνον επειδή οι γονείς μας βρέθηκαν σε διαφορετικά στρατόπεδα στα "πέτρινα χρόνια" της δεκαετίας του '40» είπε και πρόσθεσε: «Σημασία έχει τώρα που επουλώσαμε τις πληγές, τώρα που μπορούμε να κοιτάμε μπροστά χωρίς προκαταλήψεις από το χθες, τώρα να θέσουμε σε ενέργεια την πραγματικά επωφελή διάσταση της συνεργασίας. Και αυτό ζητώ να το κάνουμε πράξη πριν από όλα στο χώρο της αυτοδιοίκησης».

Από την Κω ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε στο ζήτημα της μετανάστευσης, πριμοδοτώντας μια πολιτική αστυνομικής αντιμετώπισης και ενίσχυσης της ξενοφοβίας και του ρατσισμού. «Δεν μπορεί η Ελλάδα να παρουσιάζει εικόνα ξέφραγου αμπελιού», τόνισε, ενώ συνέδεσε το φαινόμενο της μετανάστευσης με το οργανωμένο έγκλημα και τη διακίνηση ναρκωτικών, καλώντας την κυβέρνηση «να ξυπνήσει» και να ακολουθήσει «πιο ενεργό πολιτική»!

Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
Εγκώμια για οικονομική πολιτική!

Επαινετικές αναφορές για την εφαρμοζόμενη πολιτική σε εθνικά θέματα και οικονομία έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενώ δε δίστασε να απαντήσει στο «αιώνιο ερώτημα»... αν ζει ο «Μεγαλέξανδρος»! Κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στους νομούς Πέλλας και Ημαθίας ο Κ. Στεφανόπουλος αναφέρθηκε στα εθνικά θέματα επισημαίνοντας ότι «ο πολιτικός κόσμος δείχνει γενική σύμπνοια, η οποία όμως δεν αρκεί να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες που υπάρχουν». «Οι δυσκολίες -τόνισε- προέρχονται από το γεγονός, ότι έχουμε διαφορές με μια γειτονική χώρα, οι οποίες δε βρίσκουν εύκολα λύση», και πρόσθεσε ότι «υπάρχει το μέγα πρόβλημα της Κύπρου, που ταλανίζει την Κύπρο και την Ελλάδα για είκοσι οκτώ χρόνια». Οσον αφορά στην πορεία της οικονομίας, ο Κ. Στεφανόπουλος εξέφρασε την εκτίμηση ότι έχει σημειωθεί πρόοδος και υπογράμμισε πως «ο αντίλογος, σύμφωνα με τον οποίο θα μπορούσαν να έχουν γίνει ακόμα περισσότερα, δεν αλλάζει την καλή εικόνα της». Ο κ. Στεφανόπουλος παρατήρησε ωστόσο ότι η τελευταία θέση που κατέχει η ελληνική οικονομία στην ΕΕ, δεν της αρμόζει.

Στα αποκαλυπτήρια του Μνημείου των Ποντίων στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας είπε ότι «ποτέ δε θα λησμονήσουμε τη γενοκτονία των Ποντίων», ενώ άφησε αιχμές για τον τρόπο διδασκαλίας, προσθέτοντας ότι «δεν τη λησμονούμε, αλλά ίσως δεν τη διδασκόμασταν επαρκώς την Ιστορία μας». Στα αποκαλυπτήρια ανδριάντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Πέλλα ο Κ. Στεφανόπουλος είπε: «Εθεώρησα υποχρέωσή μου να είμαι παρών, για να απαντήσω στο αιώνιο ερώτημα, που η σπουδαία αδελφή του Μεγαλέξανδρου, η γοργόνα, υποβάλει σε όλους. Ζει ο Μεγαλέξανδρος; Ζει και πάντοτε θα ζει ο Μεγαλέξανδρος»(!).

Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
Είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο...

Το «κάζους μπέλι» (αιτία πολέμου), υπενθύμισε χτες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γ. Παπαντωνίου σε δηλώσεις του, μετά τη συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία του Παγκύπριου Συνδέσμου Εφέδρων Καταδρομέων. Αναφερόμενος στην ετοιμότητα της Ελλάδας να αντιμετωπίσει κάθε ενδεχόμενο και σχολιάζοντας τον κατάπλου του τουρκικού ερευνητικού πλοίου «Σισμίκ» στη θαλάσσια περιοχή κοντά στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου, υπογράμμισε, ότι με βάση το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα, η Ελλάδα θα θεωρήσει επίθεση εναντίον της, κάθε επίθεση εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Συγκεκριμένα είπε: «Η αμυντική σχέση της Ελλάδας με την Κύπρο είναι πάρα πολύ ισχυρή. Ο ενιαίος αμυντικός χώρος, το ενιαίο αμυντικό δόγμα, βάσει του οποίου η Ελλάδα θα θεωρήσει επίθεση στο δικό της έδαφος κάθε επίθεση κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ενεργό. Και η αναδιοργάνωση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων βαδίζει πάνω στη γραμμή της αξιόπιστης υλοποίησης του ενιαίου αμυντικού δόγματος. Ελπίζω να μη χρειαστεί. Η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί δεδομένο ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση, πέρα και ανεξάρτητα από την επίλυση του πολιτικού προβλήματος. Σε οποιαδήποτε όμως περίπτωση, είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο».

Στη Ρώμη ο Κ. Σημίτης

Για τη Ρώμη αναχώρησε χτες ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, όπου συνέρχεται σήμερα η Γενική Συνέλευση του ΝΑΤΟ, για τη δημιουργία του Συμβουλίου Σύνδεσης ΝΑΤΟ - Ρωσίας, όπου θα υπογραφεί και το σχετικό πρακτικό στο περιθώριο της συνέλευσης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ