ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Ιούνη 2000
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ
Δυο γραμμές σε δυο ώρες...

«Δεν συζητάμε για τις ταυτότητες», είναι το μήνυμα που ήθελαν να περάσουν, μετά τη χτεσινή σύσκεψη στο Μαξίμου, οι κυβερνητικοί παράγοντες, αν και νωρίτερα είχε διαφανεί πρόθεση να ανοίξει «παράθυρο συνεννόησης» με την Ιεραρχία

Οι δυο γραμμές που επικρατούν στην κυβέρνηση για τον από δω και πέρα χειρισμό του θέματος των ταυτοτήτων «έλαμψαν» χτες, αφού τα όσα είχαν ανακοινωθεί το μεσημέρι από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο αναιρέθηκαν - και πάλι από τον Δ. Ρέππα - μέσα σε διάστημα δυο ωρών! Εκείνο που παρεμβλήθηκε μεταξύ της αρχικής και της τελικής «γραμμής», ήταν μια σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μαξίμου, υπό την προεδρία του Κ. Σημίτη, στην οποία, εκτός του υπουργού και υφυπουργού Τύπου, συμμετείχε και ο Π. Ευθυμίου.

Το συμπέρασμα που προκύπτει από τις «δεύτερες» δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου είναι ότι η κυβέρνηση εμμένει στη θέση της μη συζήτησης με την Εκκλησία για το θέμα των ταυτοτήτων. Οπως είπε ο Δ. Ρέππας, στη συνεδρίαση τέθηκαν τα ζητήματα που αφορούν στις σχέσεις κράτους και Εκκλησίας, για να συμπληρώσει, όμως, πως «ασφαλώς ανάμεσα σε αυτά δεν είναι και το θέμα που αφορά στις ταυτότητες». Οσο για τα υπόλοιπα θέματα - πλην των ταυτοτήτων - «η πολιτεία και η Εκκλησία πρέπει να συναντηθούν και να συζητήσουν», αλλά, όπως πρόσθεσε ο υπουργός, το θέμα των ταυτοτήτων «έχει αντιμετωπιστεί και έχει κλείσει οριστικά». Από εκεί και πέρα, κατέληξε, ο διάλογος πρέπει να γίνει «με γνώμονα πάντοτε την αρχή που διακηρύσσουμε ότι οι ρόλοι είναι διακριτοί και αμοιβαίως σεβαστοί».

Λίγο αργότερα, οι κυβερνητικοί παράγοντες, που κλήθηκαν να αποκωδικοποιήσουν τις παραπάνω τοποθετήσεις, έλεγαν ότι εφόσον η Ιεραρχία επιμείνει να ζητήσει συνάντηση με θέμα τις ταυτότητες, η απάντηση θα είναι αρνητική. Πρόσθεταν ότι για να υπάρξει ανταπόκριση της κυβέρνησης, κατ' αρχήν το αίτημα θα πρέπει να το διατυπώσει η Ιεραρχία και θα πρέπει να περιλαμβάνει εκείνα τα θέματα που άπτονται «κοινής αντιμετώπισης», όπως η εκκλησιαστική δικαιοσύνη, η εκκλησιαστική εκπαίδευση, η εκκλησιαστική περιουσία, η χρηματοδότηση από το Γ` ΚΠΣ κλπ. Για τα θέματα αυτά, συμπλήρωναν, υπήρξε ενημέρωση του πρωθυπουργού από τον Π. Ευθυμίου.

Κυβερνητικοί κύκλοι, θέλοντας να δώσουν την εικόνα μιας «σκληρής» εκ μέρους του πρωθυπουργού αντιμετώπισης, αλλά και να μεταφέρουν τη «δυσφορία» του για την απροθυμία των κυβερνητικών στελεχών να τον στηρίξουν, υποστήριζαν ότι κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο Κ. Σημίτης επισήμανε πως «το θέμα των ταυτοτήτων έχει κλείσει και πως η θέση του αυτή έχει αποδέκτη τους πάντες»... Επίσης, ανέφεραν - υπό μορφή... προειδοποίησης - πως αν επαναληφθεί σήμερα η κίνηση που έγινε από τον κ. Χριστόδουλο, κατά την προηγούμενη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου (η οποία διεκόπη για να ζητηθεί συνάντηση με τον πρωθυπουργό), τότε η κυβέρνηση «θα καταγγείλει την τακτική της Ιεραρχίας»...

Δεν είναι όλοι σύμφωνοι...

Η επιλογή της «σκληρής γραμμής», πάντως, δε φαίνεται να βρίσκει σύμφωνο το σύνολο του επιτελείου που χειρίζεται την κρίση. Πληροφορίες κάνουν λόγο για «δυο αντιλήψεις», μέσα στον κύκλο των συνεργατών του πρωθυπουργού, με τους Δ. Ρέππα και Τηλ. Χυτήρη να κατατάσσονται στους «διαλλακτικούς» και τους Γ. Πανταγιά και Ν. Θέμελη στους υπέρμαχους της άποψης, που λέει «ούτε βήμα πίσω».

Ανεξαρτήτως αν οι πληροφορίες αυτές ευσταθούν, είναι σίγουρο ότι οι πρώτες δηλώσεις του Δ. Ρέππα, εκείνες που προηγήθηκαν της σύσκεψης, κινούνταν σε άλλο μήκος κύματος. Συγκεκριμένα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε πει, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ότι «η πολιτεία, ένα θέμα που είναι της δικής της αποκλειστικής αρμοδιότητας, δεν έχει λόγο να το θέσει στην Εκκλησία», αλλά, συμπλήρωσε με νόημα «οι φορείς της Εκκλησίας είναι αυτοί, οι οποίοι ζητούν συζήτηση επί του συγκεκριμένου θέματος» και «άρα, θα πρέπει να αναλάβουν μια σχετική πρωτοβουλία, αν έτσι έχει το θέμα».

Επιπλέον, ο υπουργός δεν παρέμεινε εκεί και στη συνέχεια υπήρξε εξόχως διαλλακτικός: «Ασφαλώς, εφόσον διατυπωθεί αίτημα για συνάντηση με τον πρωθυπουργό, θα αντιμετωπιστεί αναλόγως και θετικά», ήταν τα λόγια του και συνέχισε: «Η Εκκλησία, εφόσον θεωρεί ότι υπάρχει ένα θέμα, θα πρέπει να αντιμετωπίσει το θέμα, που, κατά τη γνώμη της, υπάρχει και εναπόκειται σε αυτή να αναλάβει τις σχετικές πρωτοβουλίες»...

Οταν αργότερα κυβερνητικοί κύκλοι καλούνταν να δώσουν απάντηση για την απόσταση που χωρίζει τις πρώτες από τις δεύτερες δηλώσεις, απλώς ...χαμογελούσαν, χωρίς να μπαίνουν στον κόπο ούτε καν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις.

ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ
Σήμερα οι τελικές αποφάσεις

Ολοκληρώνει σήμερα τις τριήμερες εργασίες της η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, όπου αναμένεται να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τα παραπέρα βήματα της Ιεραρχίας στο μέτωπο των ταυτοτήτων.

Η παρατεταμένη αυτή συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου έγινε για να διευκολυνθούν τυχόν προσπάθειες προσέγγισης με την κυβέρνηση, που ωστόσο μέχρι χτες το βράδυ, σύμφωνα με εκτιμήσεις ανωτάτων ιεραρχών, δεν έφεραν αποτέλεσμα. Μετά τη χτεσινή συνεδρίαση δεν υπήρξαν νεότερες ανακοινώσεις επί της ουσίας, καθώς βρισκόταν σε εξέλιξη το παρασκήνιο. Ομως αυτό που επισημάνθηκε και πάλι από τον εκπρόσωπο της Ιεράς Συνόδου μητροπολίτη Πειραιά Καλλίνικο είναι ότι αυτό το οποίο ζητά η Εκκλησία είναι διάλογος με την κυβέρνηση, με αποκλειστικό θέμα αυτό των ταυτοτήτων.

Ετσι, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η Ιεραρχία, εκτιμώντας ότι δεν τελεσφόρησαν οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις με την κυβέρνηση, προσανατολίζεται στη λήψη απόφασης, στην κατεύθυνση της κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης με πρώτο βήμα, όπως είχε προαναγγείλει ο αρχιεπίσκοπος κατά τη συγκέντρωση του Συντάγματος, την έναρξη καμπάνιας ανά την Ελλάδα για συγκέντρωση υπογραφών από τις ενορίες, υπέρ της προαιρετικής αναγραφής του θρησκεύματος στις αστυνομικές ταυτότητες.

Στο μεταξύ ορισμένοι ιεράρχες έχουν ήδη προτρέξει. Ο μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιος ξεκίνησε πρωτοβουλία για ανοιχτό δημοψήφισμα και για το σκοπό αυτό εκτύπωσε κάρτες, με τις οποίες καλεί τους πιστούς να δηλώσουν την επιθυμία τους για αναγραφή του θρησκεύματος στην αστυνομική τους ταυτότητα. Ο μητροπολίτης Πειραιά που κλήθηκε να σχολιάσει το γεγονός, είπε ότι «είναι μια ενέργεια καλή της μητροπόλεώς του». Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι η Ιερά Σύνοδος άτυπα αποφάσισε να μην προσκαλεί τον πρόεδρο της Βουλής σε εκδηλώσεις της, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη στάση του και τους χαρακτηρισμούς που έκανε σε βάρος των ιεραρχών.

Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
Θα βρεθεί σύντομα λύση

Την ευχή αλλά και τη βεβαιότητά του ότι θα βρεθεί σύντομα λύση που θα αποκαταστήσει τις σχέσεις κράτους και Εκκλησίας, εξέφρασε χτες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλος, απαντώντας σε σχετική Ερώτηση μετά τη συνάντησή του στη Μόσχα με τον Πατριάρχη Μόσχας και Πάσης Ρωσίας Αλέξιο το Β'.

Στη διάρκεια της επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλου, στη μονή Ντανίλοφ, όπου συναντήθηκε με τον Πατριάρχη της Ρωσίας, Αλέξιο Β', ο κ. Στεφανόπουλος απάντησε σε ερωτήσεις για την υπόθεση της αναγραφής ή όχι του θρησκεύματος στις ταυτότητες. Απαντώντας σε ερώτηση για την κρίση που υπάρχει, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε ως εξής: «Εύχομαι να βρεθεί λύση και βεβαίως σύντομα θα βρεθεί λύση και θα αποκατασταθούν πλήρως οι αρμονικές σχέσεις κράτους και Εκκλησίας». O Πατριάρχης Αλέξιος Β' απαντώντας σε ερώτηση για το πώς ο ίδιος βλέπει την οριοθέτηση των σχέσεων Εκκλησίας και κράτους, δήλωσε ότι στην Ελλάδα η Εκκλησία δεν είναι διαχωρισμένη από το κράτος, αντίθετα με εμάς. Η άποψή μας είναι, αν και όταν υπάρχουν προβλήματα μεταξύ κράτους - Εκκλησίας πρέπει να γίνεται διάλογος και αμοιβαία προσέγγιση. Οταν ρωτήθηκε αν θα επισκεφτεί την Ελλάδα για τη σύναξη των προκαθήμενων, τον προσεχή Οκτώβρη, απάντησε καταφατικά.

ΑΠ. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ
«Είπα και ελάλησα... »

«Εγώ είπα και ελάλησα και αμαρτίαν ουκ έχω. Ο Χριστός δίδαξε την αγάπη, όχι την εμπάθεια. Και μάλιστα διαρκείας». Με τα παραπάνω λόγια απάντησε χτες ο πρόεδρος της Βουλής στα όσα λέχθηκαν εναντίον του κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Ιεράς Συνόδου. Οταν ρωτήθηκε εάν μπορεί να εξευρεθεί λύση στο πρόβλημα που ανέκυψε με την Εκκλησία, ανέφερε: «Σε όλα τα προβλήματα υπάρχουν λύσεις όταν υπάρχει καλή διάθεση και όταν το σκοπούμενο είναι η εξεύρεση λύσεων και όχι η προσέγγιση άλλων στόχων».

Στο μεταξύ ο υπουργός Δικαιοσύνης με έγγραφη απάντησή του σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Π. Κρητικού, τονίζει ότι η προαιρετική αναγραφή του θρησκεύματος ενέχει τον κίνδυνο να δημιουργήσει διακρίσεις μεταξύ πολιτών και να οδηγήσει σε κρούσματα θρησκευτικής μισαλλοδοξίας, όχι κατά εκείνων που έχουν δηλώσει το θρήσκευμά τους οικειοθελώς, αλλά κατά εκείνων που αρνήθηκαν να το δηλώσουν.

Ο Μ. Σταθόπουλος τονίζει ότι το δικαίωμα του πολίτη να δηλώνει το θρήσκευμά του μπορεί να ασκηθεί με πολλούς άλλους τρόπους, αφού η αστυνομική ταυτότητα είναι πράξη της πολιτείας που εξυπηρετεί πρακτικές ανάγκες και όχι πράξη αυτοπροσδιορισμού του πολίτη.

Απαντώντας στις δηλώσεις του προέδρου της Βουλής ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Π. Παυλόπουλος υπενθύμισε ότι το 1993 ο Απ. Κακλαμάνης επιχειρηματολογούσε υπέρ της υποχρεωτικής αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες.

Κ, ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
«Διάλογος» εκ του ασφαλούς

Με οξεία επίθεση κατά της κυβέρνησης αλλά και με εκκλήσεις για επιστροφή στο διάλογο, ο πρόεδρος της ΝΔ επιχείρησε να βγάλει το κόμμα του από το αδιέξοδο και τη δυσχερή θέση στην οποία έχει περιέλθει εξαιτίας της στάσης του στο θέμα των ταυτοτήτων. Ο Κ. Καραμανλής, μιλώντας στην ΚΕ του κόμματός του, προσπάθησε ανεπιτυχώς να συμβιβάσει τη θέση του για προαιρετική αναγραφή του θρησκεύματος και τη στήριξη των συλλαλητηρίων του σκοταδισμού με την εικόνα του ανοίγματος στο «μεσαίο χώρο».

Στη χτεσινή ομιλία του απέδωσε την αναίτια σύγκρουση με την Εκκλησία στις καθεστωτικές αντιλήψεις που καθοδηγούν την ηγεσία της κυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός, είπε, επιλέγοντας το θέμα των ταυτοτήτων επιδίωξε να προκαλέσει την Εκκλησία, να συγκρουστεί μαζί της και να καταγράψει μια εύκολη, δήθεν, νίκη. Επέδειξε επικίνδυνη αλαζονεία και καθαρά καθεστωτική πρακτική. Επιδίωξαν, συνέχισε, να διχάσουν την κοινωνία για να κατασκευάσουν νέες διαχωριστικές γραμμές και πολιτικές αντιθέσεις και να αυτοχαρακτηριστούν, όπως βολεύονται. Εμφανιζόμενος υπέρμαχος της συνεννόησης και της συναίνεσης, κάλεσε τον πρωθυπουργό να επιστρέψει αμέσως στο διάλογο, υποστηρίζοντας ότι στο ζήτημα των ταυτοτήτων μπορεί να βρεθεί λύση. Απέφυγε όμως, προφανώς όχι τυχαία, να επαναφέρει την πρότασή του κόμματός του ότι, δηλαδή, βάση αυτού του διαλόγου μπορεί να αποτελέσει η προαιρετική αναγραφή του θρησκεύματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ