ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Νοέμβρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Στην Τουρκία για διαβουλεύσεις σε φόντο ανταγωνισμών

Από τη συνάντηση αντιπροσωπειών των κυβερνήσεων Ελλάδας - Τουρκίας το Σεπτέμβρη του 2014 στην Ουαλία, στο πλαίσιο της Συνόδου του ΝΑΤΟ

Eurokinissi

Από τη συνάντηση αντιπροσωπειών των κυβερνήσεων Ελλάδας - Τουρκίας το Σεπτέμβρη του 2014 στην Ουαλία, στο πλαίσιο της Συνόδου του ΝΑΤΟ
Στην Τουρκία θα βρίσκεται σήμερα και αύριο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευ. Βενιζέλος, για επαφές με την τουρκική ηγεσία.

Σε αυτή τη βάση, ο Βενιζέλος συναντάται στην Αγκυρα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μ. Τσαβούσογλου, και τον Τούρκο Πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν, στο πλαίσιο προετοιμασίας του 3ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας, που θα συνεδριάσει στην Αθήνα στις 5 - 6/12 υπό την προεδρία των πρωθυπουργών Αντ. Σαμαρά και Α. Νταβούτογλου, με τη συμμετοχή πλήθους υπουργών των δύο χωρών. Από ελληνικής πλευράς προγραμματίζεται να συμμετάσχουν στο Συμβούλιο οι υπουργοί Πολιτισμού, Τουρισμού, Δημόσιας Τάξης, Δικαιοσύνης, Ανάπτυξης, Ναυτιλίας, Μεταφορών, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, και Αγροτικής Ανάπτυξης.

«Κλειδί» το Κυπριακό

Ο Ευ. Βενιζέλος έδωσε ήδη ένα στίγμα των θέσεων της ελληνικής κυβέρνησης με συνέντευξη που παραχώρησε σε δημοσιογράφο τουρκικού ΜΜΕ, πριν αναχωρήσει για Αγκυρα:

Υπερασπίστηκε την απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης να διακόψει τις συνομιλίες με την τουρκοκυπριακή ηγεσία ως «αποτέλεσμα της βάναυσης παραβίασης του διεθνούς δικαίου και κυρίως του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας λόγω της παρουσίας του τουρκικού πλοίου, του περίφημου Barbaros, στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, χωρίς άδεια, χωρίς κανενός είδους δικαίωμα». Τόνισε ότι «λύση προκειμένου να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις και να ξαναρχίσει η διαπραγματευτική διαδικασία (...) είναι να σταματήσει η παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Παραπέρα έστειλε μήνυμα στην άλλη πλευρά ότι «προϋπόθεση για όλα είναι η αποφυγή οποιασδήποτε κλιμάκωσης, η οργάνωση με παραγωγικό τρόπο της αποκλιμάκωσης και η επανέναρξη των διακοινοτικών διαπραγματεύσεων στην Κύπρο, καθώς το κυπριακό ζήτημα είναι, όπως καταλαβαίνω, το κλειδί για οτιδήποτε αφορά τις σχέσεις μας, τις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, καθώς και για την εξεύρεση λύσης στην ευρύτερη περιοχή».

Συνέχισε: «Εχουμε μια πολύ πλούσια ατζέντα διμερών ζητημάτων και είμαστε πάντα ανοικτοί σε συζητήσεις, στην εξεύρεση λύσεων, στην οργάνωση νέων βημάτων προς μια πολύ καλή γειτονία και μια πολύ ειρηνική και ισχυρή συνεργασία, όχι μόνο προς όφελος των δύο λαών μας, αλλά και προς όφελος της περιοχής μας. Αλλά, από νομικής άποψης, είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε τις διαβουλεύσεις μας για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών. Αλλά, επαναλαμβάνω πάλι: το κλειδί για όλα είναι μια βιώσιμη λύση στην Κύπρο, και, πρωτίστως, ο τερματισμός της έντασης και η αποχώρηση του περίφημου πλοίου Barbaros από την ΑΟΖ της Κύπρου».

Σε αυτή τη βάση, και στην προσπάθεια εξεύρεσης κάποιας φόρμουλας συμβιβασμού με την τουρκική αστική τάξη, δεν απέκλειε και κάποιου είδους «ενεργειακή» συμφωνία με την Τουρκία: «Η πρόσκλησή μας προς την Τουρκία προκειμένου η τελευταία να συμμετάσχει σε αυτό το είδος τριμερούς ή πολυμερούς συνεργασίας (σ.σ.: με Ελλάδα, Κύπρο, Αίγυπτο, Ισραήλ) είναι πάντα ανοικτή, ειλικρινής και, από αυτή την άποψη, η επίσκεψή μου στην Αγκυρα καθώς και η σύγκληση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ των δύο κυβερνήσεων στην Αθήνα σε μερικές ημέρες, αποτελούν δύο εξαιρετικές ευκαιρίες προκειμένου να συζητήσουμε άλλες ιδέες με βάση την ίδια αρχή, δηλαδή τη συνεργασία, την αποκλιμάκωση, την ειρηνική συζήτηση επί όλων των θεμάτων».

Δεν παρέλειψε να τονίσει ότι «για την Τουρκία η Ελλάδα είναι ο καλύτερος γείτονας, διότι η Ελλάδα είναι ένα ευρωπαϊκό κράτος με δυτικό τρόπο σκέψης που έχει την καλή θέληση να συνεργαστεί σε διάφορους τομείς. Και σε αυτή την τεταμένη περίοδο, σε αυτή την περίοδο της κρίσης και των απειλών, η διμερής συνεργασία μας στη Βαλκανική Χερσόνησο και την Ανατολική Μεσόγειο είναι προϋπόθεση για τη σταθεροποίηση και την ευημερία της περιοχής».

Εταξε δε, σχετικά με την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, ότι «εάν μπορέσουμε να επιλύσουμε αυτό το πρόβλημα (σ.σ.: το Κυπριακό), να επιτύχουμε μια κοινά αποδεκτή και βιώσιμη λύση, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κεκτημένου, στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στο πλαίσιο του κοινού ανακοινωθέντος του Φεβρουαρίου 2014 (σ.σ.: φέρνει νέο διχοτομικό σχέδιο τύπου Ανάν), η επιτάχυνση της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας είναι κάτι που μπορεί να γίνει πολύ εύκολα».

Στο ίδιο μήκος κύματος, αναφέρθηκε στον τουρισμό ως «μια εξαιρετική κοινή βιομηχανία», υποσχόμενος στην άλλη πλευρά σχετικά με ζητήματα θεωρήσεων που απασχολούν τους Τούρκους επιχειρηματίες του κλάδου, ότι «βούληση και πρόθεσή μας είναι να ξεπεράσουμε αυτού του είδους τα εμπόδια προκειμένου να διευκολύνουμε την αύξηση της επισκεψιμότητας και τη δημιουργία ενός νέου τουριστικού κύματος από την Τουρκία προς την Ελλάδα και αντιστρόφως».

Και με τον ΣΥΡΙΖΑ

Επιστρέφοντας ο Βενιζέλος από την Τουρκία, θα ενημερώσει, μεθαύριο, Δευτέρα, στο υπουργείο Εξωτερικών, τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρα, για «θέματα εξωτερικής πολιτικής», όπως ανακοινώθηκε επισήμως. Ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί ρόλο σε όλα αυτά τα διαβούλια, προς εξυπηρέτηση φυσικά των συμφερόντων των αστών. Αλλωστε, τα λεγόμενα εθνικά θέματα είναι άλλο ένα πεδίο όπου ψήνεται η ευρύτερη δυνατή συναίνεση των αστικών πολιτικών δυνάμεων.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Δηλώσεις και διάφορα «σενάρια»

Οι απόψεις και των δύο πλευρών για το θέμα των υδρογονανθράκων «έχουν κάποια βάση», ανέφερε προχτές ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, μιλώντας σε εκδήλωση στο πανεπιστήμιο της Λευκωσίας, συμπληρώνοντας ότι η παρουσία του «Μπαρμπαρός» στην κυπριακή ΑΟΖ παραβιάζει το διεθνές δίκαιο αλλά δεν αποτελεί εισβολή.

Οι δηλώσεις Αϊντε προκάλεσαν την αντίδραση της Λευκωσίας, καθώς χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε ότι μόνο ο Αϊντε βλέπει δικαιολογημένες τις ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και όφειλε να είναι πιο προσεκτικός. Ο Χριστοδουλίδης υποστήριξε ότι οι δηλώσεις Αϊντε δεν έχουν συνέπεια με όσα ειπώθηκαν στη συνάντηση με τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη. Ακόμα, πρόσθεσε ότι όταν ο σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ μιλά για μονομερείς πράξεις της Κυπριακής Δημοκρατίας δημιουργείται πρόβλημα.

Στο μεταξύ, ενδεικτικό των διεργασιών και (παρασκηνιακών) διαβουλεύσεων που συνεχίζονται είναι προχτεσινό δημοσίευμα του «Εκόνομιστ». Με τίτλο «Κυπριακό: ανεξέλεγκτο ή αδύνατο να λυθεί;», η εφημερίδα υποστηρίζει ότι η επίλυση του Κυπριακού γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Παρουσιάζοντας «εναλλακτικές» που διάφορα κέντρα διατυπώνουν, αναφέρεται σε πρόταση του «International Crisis Group» (μιας από τις ΜΚΟ που φυτρώνουν σε όλο τον πλανήτη συνδιαμορφώνοντας «σενάρια» για την επίλυση «κρίσεων», τροχιοδεικτικά για τις επενδύσεις μονοπωλίων) για δύο χωριστά κράτη εντός της ΕΕ και άλλες που υποστηρίζουν μια «χαλαρή» ομοσπονδία ή ακόμα και «ανοιχτή» διχοτόμηση. «Η διχοτόμηση θα άνοιγε ξανά τα "σύνορα", θα επέτρεπε την επιστροφή περισσότερων περιουσιών και γης (συμπεριλαμβανομένων των Βαρωσίων) στους Ελληνοκύπριους και θα τερμάτιζε τη "διεθνή απομόνωση" των Τουρκοκυπρίων. Αν αποτύχουν οι τελευταίες συνομιλίες, ίσως έρθει η ώρα της», καταλήγει το σχετικό δημοσίευμα.

Στο επίκεντρο οι τομείς δράσης του κεφαλαίου

Πάντως, το σίγουρο είναι ότι στα γραφεία διαφόρων πολυεθνικών δίνουν και παίρνουν οι συζητήσεις για τα νέα δεδομένα που θα συμβάλλουν στην προσέλκυση κεφαλαίων σε μια σειρά τομείς. Ο ίδιος ο Αϊντε, στην προχτεσινή του παρέμβαση, υπογράμμισε ότι έχουν μεγάλη σημασία θέματα που απασχολούν μια οικονομία η οποία βασίζεται στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, όπως η τεχνολογία που θα προτιμηθεί (σ.σ. στις εργασίες εξόρυξη), την ταχύτητα με την οποία τα έσοδα θα διοχετευτούν στην οικονομία, τις διαδρομές μεταφοράς, με ποιον τρόπο δε θα υπάρξει σύγκρουση με άλλους τομείς της οικονομίας, όπως ο τουρισμός και άλλα ζητήματα. Ουσιαστικά, δηλαδή, κατέγραψε μια σειρά τομείς και δεδομένα που ξεχωρίζουν στους ανταγωνισμούς μονοπωλίων και ιμπεριαλιστικών κέντρων, μεγαλώνοντας τις πιέσεις για «λύση», με στόχο την επίσπευση των σχετικών επενδύσεων.

Παράλληλα, σε συνέντευξή του στο «Ρόιτερς», ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής Εργκιούν Ολγκιούν τόνισε ότι η επίτευξη μιας οριστικής συμφωνίας για το Κυπριακό δε θα είναι εφικτή εάν η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν κάνει μια συμφωνία με την τουρκοκυπριακή για την εξερεύνηση και την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου νότια της Κύπρου. Ο Ολγκιούν πρότεινε τη σύσταση κοινής επιτροπής που θα αποφασίσει σχετικά με την ανάθεση συμβάσεων και το διαμοιρασμό των κερδών. Εάν οι Ελληνοκύπριοι αρνηθούν να συνεργαστούν «θα ασκήσουμε τα δικαιώματά μας στη δική μας ιδιοκτησία» και θα δημιουργηθεί μια κατάσταση «που θα αρχίσουμε να μιλάμε για ένα βελούδινο διαζύγιο των δύο πλευρών».

  • Ο Κύπριος Πρόεδρος ζήτησε την άμεση διερεύνηση καταγγελιών για παρέμβασή του υπέρ της εταιρείας «Ράιαν Εϊρ» στο θέμα της εξαγοράς των «Κυπριακών Αερογραμμών» και δήλωσε ότι αν αποδειχθεί κάτι τέτοιο θα παραιτηθεί.
Τουρκικές προκλήσεις και μονάδες στα σύνορα

Την ώρα που οι αστικές τάξεις Ελλάδας και Τουρκίας ετοιμάζονται για διαβουλεύσεις σε ανώτερο επίπεδο, έχουμε συνέχιση προκλήσεων από τουρκικής πλευράς.

Συγκεκριμένα, κατά την επίσκεψη, προχτές, του Ελληνα υπουργού Αμυνας, Ν. Δένδια, στο Καστελόριζο, Τούρκοι ελεγκτές του εναέριου χώρου κάλεσαν, μέσω των συστημάτων επικοινωνίας, το πλήρωμα του ελικοπτέρου που τον μετέφερε στο νησί να απομακρυνθεί γιατί «πετάει σε τουρκικό εναέριο χώρο»! Το πλήρωμα του ελικοπτέρου δεν απάντησε στην τουρκική κλήση. Την ώρα, δε, που ο Δένδιας προσγειωνόταν στο νησί δύο τουρκικά F-16 προσέγγισαν την περιοχή, χωρίς ωστόσο να προχωρήσουν σε παραπέρα ενέργειες.

Σε κάθε περίπτωση, εκτιμάται ότι η εν λόγω τουρκική πρόκληση έχει τη σημασία της και σηματοδοτεί ότι η Αγκυρα κλιμακώνει την «παρέμβασή» της στο Καστελόριζο. Αλλωστε, το νησί μαζί με τις νησίδες Στρογγύλη και Ρω αποτελούν τα απώτατα ανατολικά όρια της ελληνικής επικράτειας, στρατηγικά σημεία για τα οποία υπάρχουν τριβές με την Τουρκία.

Σε αυτήν ακριβώς την περιοχή (όπως επιβεβαιώθηκε κατά την επίσκεψη του Δένδια στην ευρύτερη περιοχή της Ρόδου όπου παρατήρησε και στρατιωτική άσκηση) στάλθηκε να περιπολεί η πυραυλάκατος «ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ», πλοίο με ενισχυμένες δυνατότητες που θεωρείται στη γλώσσα του Πολεμικού Ναυτικού «φρεγάτα τσέπης». Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει προώθηση και άλλων μάχιμων μονάδων των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ