ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 31 Μάρτη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΝΔ
Το «άνοιγμα στην κοινωνία» κόλλησε ... στον Σουφλιά
  • Με ναυάγιο κινδύνευε το συνέδριο, που δεν έχει να προσθέσει τίποτα στη νεοφιλελεύθερη διαχείριση της ΝΔ
  • Το προσκλητήριο προς τον Γ. Σουφλιά περιέσωσε τα προσχήματα για τη σύγκλησή του

Συνέδριο εσωκομματικής κατανάλωσης και τόνωσης του ηθικού των στελεχών, χωρίς όμως να μπορεί να περάσει κάποιο ευκρινές και ιδιαίτερο μήνυμα προς το λαό, φαίνεται ότι θα αποδειχθεί το 5ο Συνέδριο της ΝΔ που ξεκίνησε χθες. Αυτός ήταν και ο λόγος που ο Κ. Καραμανλής αισθάνθηκε την ανάγκη να βγάλει από το μανίκι τον άσο της ανοιχτής πρόσκλησης προς τον Γ. Σουφλιά να επιστρέψει στη ΝΔ.

Η αίσθηση που δημιουργήθηκε ήταν ότι το συνέδριο έγινε ουσιαστικά για να γίνει αυτή η πρόσκληση, με την οποία ο πρόεδρος της ΝΔ επιχειρεί να αντλήσει πολλαπλά οφέλη και κυρίως να δημιουργήσει την εικόνα ότι συσπειρώνει το σύνολο της κεντροδεξιάς και με ενισχυμένη τη θέση της προχωρεί σε ανοίγματα προς τους απογοητευμένους ψηφοφόρους κυρίως του ΠΑΣΟΚ. Στις πρώτες φράσεις της ομιλίας του, ο Κ. Καραμανλής έριξε το «πυροτέχνημα» εκτός κειμένου. Κάνοντας έμμεσα την αυτοκριτική του, είπε ότι «οδυνηρές αποφάσεις μιας φορτισμένης περιόδου με βαραίνουν ακόμα», και πρόσθεσε: «Ο Σουφλιάς όμως - και τότε και τώρα - είναι πιστός στις αρχές της παράταξης». Αφού διαπίστωσε ότι είναι αδιανόητο το παρελθόν να σκιάζει το μέλλον, τόνισε ότι «οφείλουμε και πρώτος εγώ να υπερβούμε το παρελθόν και γι' αυτό λέω απερίφραστα ότι θέλουμε δίπλα μας τον Γ. Σουφλιά». Του υποσχέθηκε, μάλιστα, ρόλο πρωταγωνιστή στον αγώνα σήμερα και αύριο. Αν και μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν ήταν γνωστό πώς θα αντιδράσει ο Λαρισαίος πολιτικός στο προσκλητήριο, ωστόσο στελέχη της ΝΔ άφηναν να εννοηθεί ότι πρέπει να θεωρείται μάλλον δεδομένη η καταφατική απάντησή του, γιατί ο πρόεδρος της ΝΔ θα πρέπει, έλεγαν, να έχει κάνει κάποια προσυνεννόηση μαζί του.

Ο Κ. Καραμανλής εμφάνισε, άλλη μια φορά, το κόμμα του στα πρόθυρα της εξουσίας, ενωμένο και απαλλαγμένο από την εσωστρέφεια, και άρα είναι περισσότερο έτοιμο για την εξουσία. Ετσι, το μόνο μήνυμα που στέλνει είναι ότι η ΝΔ περιμένει τη σειρά της για την εξουσία, ενώ δεν παύει να δηλώνει έτοιμη να «δώσει στον τόπο μια αποτελεσματική και δημιουργική κυβέρνηση μακράς πνοής», εννοείται προς τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης.

Το «όραμα» που προβάλλει δεν είναι τίποτα περισσότερο από το νεοφιλελεύθερο δόγμα «ανοιχτή και ελεύθερη οικονομία, ανοιχτή και ελεύθερη κοινωνία».

Ο πρόεδρος της ΝΔ, στην ομιλία του, έκανε φιλότιμες προσπάθειες να πείσει τους συνέδρους ότι έχει κάποιο νόημα το συνέδριο και επιχειρώντας να προλάβει τυχόν αμφισβητήσεις υποστήριξε ότι «δεν είναι συνέδριο ρουτίνας» ή ότι «δεν είμαστε εδώ για να καταγράψουμε εσωκομματικές ισορροπίες». Είναι, είπε, ένας τελευταίος σταθμός ανεφοδιασμού, πριν αναλάβουμε τη διακυβέρνηση του τόπου.

Ο Κ. Καραμανλής δεν μπόρεσε να βρει κάποιους σοβαρούς λόγους, που να διαφοροποιούν την πολιτική του κόμματός του από αυτήν της κυβέρνησης. Στην πραγματικότητα, δεν έκανε καν τον κόπο, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι, παρά τα αντιθέτως λεγόμενα, αυτό που θέλει είναι να παραπλανήσει τις λαϊκές μάζες και να εφαρμόσει την ίδια νεοφιλελεύθερη διαχείριση. Εξάλλου, η κριτική που άσκησε στην κυβέρνηση ήταν ότι «η κοινωνία έχει κουραστεί από μια γερασμένη κυβέρνηση και από έναν κουρασμένο πρωθυπουργό που ρίχνει τις δικές του ευθύνες σε κουρασμένους συνεργάτες του». Στο πλαίσιο αυτό, έδωσε βάρος έδωσε στο να εμφανίσει το κόμμα του «πρωτοπόρα και προοδευτική δύναμη», ακριβώς για να δημιουργήσει κάποια αντίθεση στα λόγια με το «καθεστωτικό» ΠΑΣΟΚ, με το οποίο όμως από κοινού εφαρμόζουν τα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα. Αναμάσησε ακόμα τα περί κατάργησης των διαχωριστικών γραμμών και ανοίγματος στην κοινωνία, προκειμένου να πείσει ότι το κόμμα του μπορεί να απευθυνθεί σε όλους τους πολίτες και, μάλιστα, εκείνους που «έχουν μεγαλύτερη ανάγκη».

Προσδιορίζοντας την ιδεολογικοπολιτική φυσιογνωμία του κόμματος, είπε ότι «είμαστε η παράταξη της φιλελεύθερης επιλογής, της κοινωνικής αλληλεγγύης και του μεσαίου χώρου, είμαστε οι αυθεντικοί εκφραστές του ευρωπαϊκού προσανατολισμού». Επανέλαβε ότι μεσαίος χώρος «σημαίνει μέτρο και μετριοπάθεια» και, τελικά, είναι «ο χώρος συνάντησης όλων των σύγχρονων ρευμάτων της κοινωνίας». Αναφερόμενος στα εσωκομματικά, εμφάνισε ως λαϊκή απαίτηση «να λειτουργούμε σαν γροθιά» και διαβεβαίωσε ότι υπάρχουν ρόλοι για όλους. Σε ό,τι αφορά τα οργανωτικά, περιορίστηκε να δηλώσει ότι το ζητούμενο είναι οργανωτικά σχήματα «που σήμερα θα αποτελέσουν όχημα για την εκλογική μας νίκης και αύριο θα στηρίξουν το κυβερνητικό έργο μας». Δεν ανέφερε, ωστόσο, κάποια συγκεκριμένη πρόταση. Καταλήγοντας, ο Κ. Καραμανλής προσπάθησε να ανεβάσει το ηθικό των στελεχών, λέγοντας ότι «είμαστε η αυριανή κυβέρνηση του τόπου, είμαστε δύναμη εμπιστοσύνης, κανένας δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο στην πορεία της».

Ο Κ. Μητσοτάκης

Υπέρμαχος της ενότητας και σίγουρος για τη νίκη στις επόμενες εκλογές, εμφανίστηκε στην ομιλία του ο Κ. Μητσοτάκης, χωρίς, ωστόσο, να παραλείψει να αφήσει κάποιες αιχμές σε βάρος της ηγεσίας και να προβάλει τις «δικές του» απόψεις. Εκτίμησε ότι η ΝΔ βαδίζει με βεβαιότητα προς την εξουσία, αλλά πρόσθεσε ότι «η εξουσία δε θα πέσει στα χέρια μας σαν ώριμο φρούτο». Επισήμανε ακόμα με νόημα ότι τα δύο μεγάλα κόμματα πρέπει να καταλάβουν ότι η εμπιστοσύνη του λαού δεν είναι αυτονόητη και κερδίζεται με έργα, ενώ αναφερόμενος έμμεσα στο κόμμα Αβραμόπουλου είπε ότι η Ελλάδα δε χρειάζεται μεσσίες. Επανέλαβε ότι η ΝΔ πρέπει να παραμείνει πολυσυλλεκτικό κόμμα με περισσότερη εσωκομματική δημοκρατία και σύνθεση των διαφορετικών τάσεων που υπάρχουν στους κόλπους της, ενώ δήλωσε «παρών» στο προσκλητήριο «ανόρθωσης και αναγέννησης». Υποστήριξε ότι τα πράγματα σήμερα είναι καλύτερα για τη ΝΔ σε σχέση με την εποχή της κυβέρνησής του, γιατί, όπως ισχυρίστηκε, έχει δικαιωθεί σήμερα στη συνείδηση του ελληνικού λαού η πολιτική της ΝΔ και η πλειοψηφία του λαού ζητά αποκρατικοποιήσεις! Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στα Βαλκάνια, υποστήριξε ότι «ο πρώτος μεγάλος κίνδυνος για την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια είναι ο αλβανικός εθνικισμός» και πως «το αντίδοτο σήμερα σ' αυτόν είναι η ενίσχυση της δημοκρατικής Σερβίας»!

Ο Εβερτ

Ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ εκτίμησε ότι αυτό το συνέδριο θα το θυμούνται τα στελέχη της ΝΔ ως αφετηρία για τη νίκη της ΝΔ, ενώ υποστήριξε ότι η ΝΔ στις επόμενες εκλογές θα ψηφιστεί από τους περισσότερους. Κάλεσε όμως τα στελέχη να απογοητεύσουν τον κόσμο με την εσωστρέφεια. Υποστήριξε το προσκλητήριο προς τον Γ. Σουφλιά, καλώντας τον με τη σειρά του «να πει το μεγάλο ναι» και επισημαίνοντας ότι από εδώ και πέρα αυτός θα φέρει τη μεγάλη ευθύνη. Προεξόφλησε όμως ότι θα πει το ναι «χωρίς όρους και προϋποθέσεις».

Τέλος, ο Γ. Βαρβιτσιώτης ζήτησε συστράτευση «σε μια δυναμική αντιπολίτευση, με συνέπεια στις ιδεολογικές αρχές μας, που θα μας καθιστά τη μόνη αξιόπιστη λύση».

ΟΡΕΣΤΗΣ ΚΟΛΟΖΩΦ
Επιδίωξη των ισχυρών η αποσταθεροποίηση των Βαλκανίων

Εκ μέρους του ΚΚΕ παραβρέθηκε στην εναρκτήρια συνεδρίαση του Συνεδρίου της ΝΔ ο Ορέστης Κολοζώφ, μέλος του Πολιτικού Γραφείου και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος. Παίρνοντας το λόγο, σημείωσε τα εξής:

«Κύριε πρόεδρε

Κυρίες και κύριοι σύνεδροι,

Εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ χαιρετίζω το 5ο τακτικό συνέδριό σας.

Τα συνέδρια των πολιτικών κομμάτων προκαλούν πάντα το ενδιαφέρον όλων μας για τους προβληματισμούς, τις ιδέες και τις πολιτικές προτάσεις που επεξεργάζονται και προτείνουν στην κοινωνία μας. Ιδιαίτερο όμως ενδιαφέρον έχουν οι αποφάσεις εκείνων των κομμάτων όπως το δικό σας, που αν και έχουν εντελώς διαφορετικές ιδεολογίες και πολιτικές αντιλήψεις από εμάς, έχουν από τα πράγματα την πιθανότητα να επηρεάσουν σημαντικά τις πολιτικές επιλογές της χώρας.

Κυρίες και κύριοι σύνεδροι,

Κάτω από τα πιεστικά προβλήματα που δημιουργεί η κυβερνητική πολιτική, και ιδιαίτερα στο βιοτικό επίπεδο, και τα συνεχώς συρρικνούμενα δικαιώματα των εργαζομένων συναντιόμαστε καθημερινά με πάρα πολλούς ανθρώπους, που, αν και ανήκουν σε άλλους πολιτικούς χώρους από το δικό μας, συμφωνούν ότι η κατάσταση δεν πάει άλλο και εκδηλώνουν τη διάθεσή τους να αντιδράσουν, να αντιπαλέψουν τις επιπτώσεις αυτής της πολιτικής, να αλλάξουν τα δεδομένα και τους σημερινούς συσχετισμούς.

Οι διαπιστώσεις που κάνουν οι πολιτικοί φορείς σε μια σειρά από κρίσιμα και θεμελιώδη ζητήματα όπως η συνεχής διεύρυνση του χάσματος μεταξύ πλουσίων και φτωχών, η επέκταση των ζωνών φτώχειας σε πολλές περιοχές της χώρας, τα εκατομμύρια των Ελλήνων που ζουν κάτω από τα επίσημα όρια της φτώχειας, η τεράστια αύξηση της ανεργίας, ο περιορισμός των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών αποτελούν περίπου κοινό τόπο.

Εκεί που εκδηλώνονται τεράστιες διαφορές είναι οι αιτίες που γεννούν αυτά τα προβλήματα και οι πολιτικές που προτείνονται για την αντιμετώπισή τους.

Κυρίες και κύριοι σύνεδροι,

Το συνέδριό σας διεξάγεται σε μια στιγμή όπου η αποσταθεροποίηση των Βαλκανίων, που άρχισε με το διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας και την επέμβαση των χωρών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή, συνεχίζεται και βαθαίνει.

Οι τελευταίες εξελίξεις στη νότια Σερβία και στη FYROM αναδείχνουν σε όλο του το μεγαλείο το γεγονός πως η συμφωνία Ντέιτον, ο πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία, η κατοχή του Κοσσυφοπεδίου από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ, όχι μόνο δεν έλυσαν κανένα πρόβλημα στα Βαλκάνια, αλλά τα περιέπλεξαν ακόμα περισσότερο με αποτέλεσμα σήμερα μια γενικευμένη σύρραξη να μην αποτελεί απλώς μια θεωρητική ανάλυση κάποιου πολιτικού αναλυτή, αλλά δυστυχώς να είναι ήδη μια ορατή απειλή.

Σήμερα νομίζουμε πως αρχίζει να γίνεται όλο και περισσότερο αποδεκτό πως η αποσταθεροποίηση των Βαλκανίων αποτελεί, τουλάχιστον για τα επόμενα χρόνια, μια από τις σταθερές στις επιδιώξεις των ισχυρών, τουλάχιστον μέχρι να καθορίσουν τους κανόνες του παιχνιδιού στις μεταξύ τους σχέσεις στην περιοχή.

Η κατάσταση στη FYROM εξακολουθεί να είναι πολύ επικίνδυνη. Η δράση του UCK έχει ήδη αρχίσει να βρίσκει απήχηση σε ένα μέρος του αλβανικού πληθυσμού της χώρας και οι πιέσεις για διαμελισμό του κράτους, παρά την προσπάθεια πολιτικής συνεννόησης με τα αλβανικά κόμματα της χώρας, εξακολουθούν να είναι ισχυρές.

Μπροστά σ' αυτές τις εξελίξεις η χώρα μας θα πρέπει με αποφασιστικότητα να επιμένει στη μη αλλαγή των συνόρων, στην εφαρμογή της απόφασης 1244, με τη φύλαξη των συνόρων της Γιουγκοσλαβίας συμπεριλαμβανομένου του Κοσσυφοπεδίου, από το σερβικό στρατό.

Είναι φανερό πως η χώρα μας σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εμπλακεί στα εσωτερικά της FYROM με ανάπτυξη ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων είτε αυτές είναι αυτόνομες, είτε ενταγμένες σε κοινούς στρατιωτικούς σχηματισμούς του ΝΑΤΟ ή της ΕΕ ή της Βαλκανικής Ταξιαρχίας.

Κυρίες και κύριοι σύνεδροι,

Με αυτές τις σκέψεις ευχόμαστε επιτυχία στις εργασίες του 5ου τακτικού συνεδρίου σας».

Χαιρετισμοί «εταίρων»

Την ανάγκη μετεξέλιξης του δικομματισμού και προσαρμογής του στα νέα δεδομένα, επισήμανε στο χαιρετισμό του ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Κ. Σκανδαλίδης. Παράλληλα δε δίστασε να αναγνωρίσει τη σημαντική και θετική συμβολή της ΝΔ «στη σταθερότητα της πολιτικής ζωής και την εξέλιξη του πολιτικού συστήματος». Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος, είπε ότι «ο στόχος μας είναι κοινός, η ισχυροποίηση και η ανάπτυξη της χώρας». Ομως το γεγονός ότι υπάρχει «μια απαξίωση της πολιτικής και αποστασιοποίηση των πολιτών από τα δρώμενα», επιβάλλουν, σύμφωνα με τον Κ. Σκανδαλίδη, μια νέα μεταρρύθμιση και μετεξέλιξη του πολιτικού συστήματος, η οποία θα γίνει βέβαια μέσα από τους «σταθερούς πόλους» του δικομματισμού, οι οποίοι συνιστούν και «εναλλακτικές προτάσεις εξουσίας»! Τέλος ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ τάχθηκε αλληλέγγυος στην προσπάθεια της ΝΔ να διαμορφώσει σύγχρονες δομές και λειτουργίες, γιατί τα κόμματα οφείλουν να επιστρέψουν στην κοινωνία.

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος εστίασε στην ανάγκη υπεράσπισης της «ποιότητας του πολιτικού βίου» και από αυτή τη σκοπιά επιτέθηκε στην κυβέρνηση, γιατί με τη συμπεριφορά της, τους διεμβολισμούς και τις αμφίπλευρες διευρύνσεις ακυρώνει «το δημοκρατικό περιεχόμενο του διαλόγου». Επίσης, εξέφρασε την απογοήτευσή του γιατί με την αναθεώρηση του Συντάγματος χάθηκε μια ευκαιρία για «ριζοσπαστικές τομές στο σύστημα διακυβέρνησης και κρατικής οργάνωσης».

Ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων Στ. Μάνος επισήμανε τον κατακερματισμό των δυνάμεων της κεντροδεξιάς μετά τις εκλογές και τόνισε ότι μόνο η συμμαχία και ο συνασπισμός των δυνάμεων μπορεί να οδηγήσει στη νίκη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ