ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Ιούλη 2014
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΑΒΑΛΑ
Συλλαλητήριο ενάντια στην εγκατάσταση μονάδας υγροποιημένου αερίου

Μεγάλο συλλαλητήριο ενάντια στα σχέδια εγκατάστασης μονάδας υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στον κόλπο της Καβάλας, που αποτελεί μια από τις προτεραιότητες των μονοπωλιακών ομίλων που ανταγωνίζονται στον κλάδο της Ενέργειας, πραγματοποίησε χτες το πρωί ο λαός της Καβάλας.

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν μαζικά οι εργαζόμενοι με τα σωματεία τους, οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι και οι αλιείς που έφτασαν με τα καΐκια τους από τη θάλασσα, οι μικροί και αυτοαπασχολούμενοι ΕΒΕ που χτες έκλεισαν τα καταστήματά τους και μαζικοί φορείς του νομού. Επίσης, έμειναν κλειστές οι υπηρεσίες των δήμων και της Αντιπεριφέρειας Καβάλας, για περίπου τρεις ώρες. Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της ΤΕ Καβάλας του ΚΚΕ, που έδωσε τη μάχη για την επιτυχία του συλλαλητηρίου, για την ενημέρωση των εργαζομένων της Καβάλας ολόπλευρα, αντικειμενικά και με κριτήριο την ίδια τη ζωή και τα δικαιώματά τους.

Μαζική και μαχητική ήταν η παρουσία των ταξικών δυνάμεων που διαδήλωσαν με το μπλοκ του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ, του ΜΑΣ και της ΟΓΕ. Με τα πανό και τα συνθήματά τους κατήγγειλαν την πολιτική απελευθέρωσης της Ενέργειας, που υπηρετεί την κερδοφορία των μονοπωλίων και θυσιάζει τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα.

Η ΤΕ Καβάλας του ΚΚΕ

Η Τομεακή Επιτροπή Καβάλας του ΚΚΕ χαιρετίζει τη μεγαλειώδη κινητοποίηση του καβαλιώτικου λαού, που, όπως σημειώνει, «απέδειξε ότι υπάρχουν οι δυνατότητες το λαϊκό κίνημα οργανωμένα και με αποφασιστικότητα να δίνει απάντηση σε αντιλαϊκά σενάρια, σε σχέδια που στρέφονται εναντίον του. Οτι είναι ανεξάντλητη και μέχρι στιγμής ανεκμετάλλευτη ως ένα βαθμό η δυναμική του λαϊκού παράγοντα».

Υπογραμμίζει ότι «αυτός ο αγώνας για να έχει διάρκεια, αντοχή, αποτελεσματικότητα χρειάζεται να βάλει στο στόχαστρο τους πραγματικούς αντιπάλους».

Καλεί σε αγωνιστική επαγρύπνηση και ετοιμότητα, τονίζοντας: «Αν θέλουμε το συλλαλητήριο να αποτελέσει παρακαταθήκη για το μέλλον, οφείλουμε να διακρίνουμε όσους αν και εχθροί, έρχονται "ντυμένοι φίλοι". Οσους συμφωνούν με την ανταγωνιστικότητα, με την πολιτική της απελευθέρωσης της Ενέργειας, πίνουν νερό στο όνομα της ΕΕ και της κερδοφορίας των μονοπωλίων, αλλά τώρα φορούν το μανδύα του αγώνα. Είναι αυτοί οι ίδιοι που με την πολιτική τους μας καταδικάζουν καθημερινά στη φτώχεια και την εξαθλίωση, που μας φορτώνουν τα βάρη της καπιταλιστικής κρίσης για να την "βγάλουν καθαρή" μια χούφτα επιχειρηματικών ομίλων. Πρόκειται γι' αυτούς που ήδη ξεκίνησαν τη "συζήτηση" για την αλλαγή της χωροθέτησης του LNG, λες και έτσι εξαλείφονται όλοι οι υπόλοιποι περιβαλλοντικοί, γεωστρατηγικοί κίνδυνοι, λες και έτσι δεν θα είναι πάλι κερδισμένοι οι επιχειρηματικοί κολοσσοί της Ενέργειας, δεν θα είναι πάλι χαμένος ο λαός.

Το ΚΚΕ καλεί το λαό να παλέψει με στόχο τη δημιουργία ενός ενιαίου κρατικού φορέα παραγωγής και διαχείρισης της Ενέργειας, με κριτήριο τις ανάγκες του λαού και όχι τα κέρδη της πλουτοκρατίας».

ΕΛΛΑΔΑ - ΑΛΒΑΝΙΑ
Αντιπαράθεση για τους υδρογονάνθρακες

Αντιπαραθέσεις υποβόσκουν μεταξύ των αστικών τάξεων Ελλάδας και Αλβανίας για τα όρια των ΑΟΖ των δυο χωρών, το ποιος θα βγάλει στο «σφυρί» θαλάσσια οικόπεδα όπου υπολογίζεται ότι κρύβονται υδρογονάνθρακες.

Ενδεικτικά, δημοσιεύματα του αλβανικού Τύπου ανέφεραν ότι περιοχές για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων που προτίθεται να προκηρύξει η ελληνική κυβέρνηση εκτείνονται και εντός αλβανικών χωρικών υδάτων. Απαντώντας ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κούτρας, είπε: «Η Ελλάδα σέβεται, απολύτως, το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Εχει ληφθεί μέριμνα, ώστε οι περιοχές που θα προκηρυχθούν να μη δημιουργούν απολύτως κανένα πρόβλημα με καμία όμορη χώρα και εν προκειμένω με την Αλβανία. Βεβαίως, το πλαίσιο αναφοράς μας είναι, πάντα, η από κοινού αποδοχή και ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας».

Σημειωτέον, οι αντιθέσεις αυτές δείχνουν να εκδηλώνονται λίγες μέρες αφότου το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της ΕΕ (26 - 27 Ιούνη) αποφάσισε 2014 να παραχωρήσει στην Αλβανία το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας. Παράλληλα υιοθέτησε «Θαλάσσια στρατηγική για τη μεγαπεριφέρεια της Αδριατικής και του Ιονίου». Αποφάσεις που στοχεύουν στην αναβάθμιση του ρόλου των ευρωενωσιακών μονοπωλίων και τη διασύνδεσή τους με το αλβανικό κεφάλαιο, θέτοντας ως προτεραιότητα τη ρύθμιση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας στο τρίγωνο Ελλάδας - Ιταλίας - Αλβανίας.

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ (ΣΕΒ)
Στήνει γέφυρες με τα μονοπώλια της Ενέργειας

Η κλιμάκωση των «διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» που κρίνονται αναγκαίες για το κεφάλαιο, ανταγωνιστικές συνθήκες χρηματοδότησης και κατάλληλο «ρυθμιστικό περιβάλλον» για τους επιχειρηματίες, και «χωρίς πισωγυρίσματα», η «στρατηγική συμμαχία των κοινωνικών εταίρων» είναι ορισμένες από τις κατευθύνσεις της πολιτικής που υποδεικνύουν οι βιομήχανοι.

Ο επικεφαλής του ΣΕΒ Θ. Φέσσας, στο πλαίσιο συνέντευξής του στην «Οικονομική Επιθεώρηση», σημειώνει χαρακτηριστικά ότι τα «πρώτα σημάδια» από το νέο παραγωγικό μοντέλο «μπορεί να τα δει κανείς σε δέκα με δεκαπέντε χρόνια από σήμερα, αν με συνέπεια επιλεγεί αυτός ο δρόμος». Ταυτόχρονα, η «νέα» ηγεσία του ΣΕΒ επιχειρεί να αναλάβει ενεργό ρόλο σε ζητήματα ανταγωνισμού στα τμήματα του κεφαλαίου: «Σαφώς και υπάρχουν θέματα τα οποία δεν μπορεί να λύσει κανείς συνολικά γιατί εμπίπτουν στον ανταγωνισμό των επιχειρηματιών, κάποιος αγοράζει ενέργεια άλλος παράγει ενέργεια, ένας προσπαθεί να πουλήσει ακριβά, άλλος προσπαθεί να την αγοράσει φθηνά», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΕΒ. Επιχειρώντας να ρίξει γέφυρες ανάμεσα στις ανταγωνιζόμενες μερίδες του κεφαλαίου, συμπλήρωσε: «Αυτός που παράγει ενέργεια πρέπει να κερδίσει και αυτός που αγοράζει πρέπει να ζήσει, συνεπώς υπάρχει ένα σημείο ισορροπίας, στο οποίο μπορεί και πρέπει να βρεθεί λύση». Είναι απόλυτα φανερό το γεγονός ότι οι κόντρες και οι «γέφυρες» δεν αφορούν τα τιμολόγια της λαϊκής κατανάλωσης, αλλά τη μείωση του ενεργειακού κόστους των βιομηχάνων και μάλιστα σε συνεννόηση με τα μονοπώλια της Ενέργειας...

Από την πλευρά των συμφερόντων που εκπροσωπεί, ο Θ. Φέσσας έδωσε «αβάντα» στο ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι «δεν διαθέτει εμπειρία διακυβέρνησης, άρα δεν μπορούμε να τον αξιολογήσουμε, ούτε μπορούμε να προβλέψουμε πώς θα λειτουργήσει στην περίπτωση που αναλάβει κυβερνητικές ευθύνες». Σε αυτό το πλαίσιο σημείωσε την «πάγια»-ταξική αρχή του ΣΕΒ, λέγοντας ότι «κρίνουμε πολιτικές, όχι κόμματα»...

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Με γνώμονα τη διοχέτευση φτηνών κεφαλαίων στην παραγωγή

Η εφαρμογή των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων από τις κυβερνήσεις των κρατών της Ευρωζώνης και η ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών, είναι το μήνυμα που απέστειλε χτες ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μ. Ντράγκι. Δίνοντας το σινιάλο στους τραπεζίτες και τις χρηματαγορές επανέλαβε την απόφαση της ΕΚΤ να προχωρήσει «εφόσον χρειαστεί» σε νέα μέτρα διοχέτευσης ρευστότητας, προκειμένου να στηριχτεί η οικονομία της Ευρωζώνης. Πρόκειται για τα ζητήματα της νομισματικής πολιτικής, γύρω από τα οποία εκδηλώνονται οι ανταγωνισμοί κρατών και κυβερνήσεων, με στόχο την ενίσχυση των τμημάτων του κεφαλαίου που καθένας από αυτούς στηρίζει και εκπροσωπεί. Η ΕΚΤ, στο πλαίσιο της χτεσινής μηνιαίας συνεδρίασης, αποφάσισε να διατηρήσει τα βασικά παρεμβατικά επιτόκια του ευρώ στα «ιστορικά χαμηλότερα επίπεδα», για μακρά χρονική περίοδο.

Στις δηλώσεις του, ο Μ. Ντράγκι έδωσε ορισμένες «τεχνικού χαρακτήρα» διευκρινήσεις σχετικά με το σχέδιο διοχέτευσης φτηνής ρευστότητας προς τις τράπεζες, οι οποίες με τη σειρά τους προτρέπονται να τα αποδώσουν με τη μορφή δανεισμού στα τμήματα του κεφαλαίου στην παραγωγή, προκειμένου να στηριχτεί η καπιταλιστική ανάκαμψη.

Ο συγκεκριμένος σχεδιασμός ξετυλίγεται σε δυο άξονες και συγκεκριμένα:

--Φτηνή μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση μέσω 2 δημοπρασιών που θα πραγματοποιηθούν στις 18 Σεπτέμβρη και 11 Δεκέμβρη 2014. Προβλέπονται ειδικές τεχνικές διαδικασίες και διαφορετικά επιτόκια ανάμεσα στις τράπεζες εκείνες που αυξάνουν τον όγκο του δανεισμού στους επιχειρηματικούς ομίλους και σε εκείνες που το μειώνουν. Στόχος είναι η διοχέτευση των παρεχόμενων κεφαλαίων προς τη λεγόμενη «πραγματική οικονομία» (βιομηχανία κ.ά).

--Η ΕΚΤ θα προχωρήσει στην αγορά επιλεγμένων τίτλων που κατέχουν οι τράπεζες του Ευρωσυστήματος. Αγνωστο για την ώρα είναι το είδος και τα χαρακτηριστικά των τίτλων που θα αγοραστούν (όπως για παράδειγμα ομόλογα, τιτλοποιημένα δάνεια κ.ά). Σύμφωνα με τον Ντράγκι, έχουν ξεκινήσει οι προπαρασκευαστικές ενέργειες, ενώ ο στόχος του προγράμματος είναι η «μετάδοση της νομισματικής πολιτικής στην πραγματική οικονομία της Ευρωζώνης».

ΛΙΑΝΙΚΕΣ ΠΩΛΗΣΕΙΣ
Ενίσχυση 0,7% στην Ευρωζώνη

Ρυθμούς ενίσχυσης 0,7% στην Ευρωζώνη των 18 και 1,2% συνολικά στην ΕΕ των 28 κρατών μελών, εμφανίζει για το μήνα Μάη του 2014 όγκος των λιανικών πωλήσεων, σε σχέση με τα επίπεδα του Μάη 2013. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία από τη Γιούροστατ, ρυθμοί ανόδου καταγράφονται στη Γαλλία με 2,1%, Ιρλανδία με 3,6%, Ισπανία με 0,7%, ενώ αντίθετα στη Γερμανία καταγράφεται υποχώρηση 0,6%. Το μήνα Απρίλη, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, στην Ελλάδα εμφανίζεται ανάκαμψη 7,3%.

ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ
«Προβληματισμοί» για την κερδοφορία τους

Τα προβληματικά δάνεια, το μακροοικονομικό περιβάλλον και οι συνθήκες χρηματοδότησης αποτελούν τους βασικούς άξονες της έκθεσης του αμερικανικού μονοπωλίου της «Goldman Sachs» σχετικά με τους ελληνικούς τραπεζικούς ομίλους. Προς ενημέρωση των «επενδυτών» σημειώνει ότι η «ποιότητα» των δανείων ενδέχεται να αποδειχτεί χειρότερη από τις υπάρχουσες εκτιμήσεις, ιδιαίτερα στην περίπτωση της Ελλάδας, όπου η οικονομία περνάει από «μεγάλη προσαρμογή». Διαβλέπει σειρά ενδείξεων για ρυθμούς ανάκαμψης μέσα στο 2014, αλλά και εμπόδια τα οποία και εντοπίζει στο βάρος του κρατικού χρέους και της δημοσιονομικής προσαρμογής. Σχετικά με τους όρους της τραπεζικής χρηματοδότησης σημειώνει ότι η ανάγκη των τραπεζών για προσέλκυση καταθέσεων ενδέχεται να σταθεί εμπόδιο στην αύξηση του «επιτοκιακού περιθωρίου» (σε όφελος των τραπεζών), το οποίο συναρτάται και με τις εξελίξεις και τις συνθήκες στις χρηματαγορές.

Η διάρθρωση του χρέους

Το 75% του ελληνικού κρατικού χρέους αποτελείται από δάνεια και το 25% από ομολογιακούς τίτλους, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γιούροστατ για το έτος 2013. Το συγκεκριμένο γεγονός οφείλεται στο «κούρεμα» και την αναδιάρθρωση του χρέους που έγινε το 2012, ταυτόχρονα με τη χορήγηση νέων δανείων απευθείας από τους «μηχανισμούς στήριξης» της τρόικας. Στην Ευρωζώνη, το 79% του χρέους είναι τίτλοι, το 18% δάνεια και το 3% ταμειακά διαθέσιμα και καταθέσεις. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το 96% του ελληνικού κρατικού χρέους έχει συναφθεί σε ευρώ και το 4% σε άλλα νομίσματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ