ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Αυγούστου 1998
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Καραμπινάτο σκάνδαλο το ξεπούλημα

Στην Εγνατία Τράπεζα αποφάσισε η διοίκηση της ΑΤΕ να παραχωρήσει την κερδοφόρα θυγατρική της

Σε καραμπινάτο σκάνδαλο εξελίσσεται η υπόθεση του ξεπουλήματος της Τράπεζας Κεντρικής Ελλάδας, καθώς χτες η διοίκηση της Αγροτικής Τράπεζας αποφάσισε στο άψε - σβήσε την παραχώρησή της στην Εγνατία Τράπεζα, έναντι του ευτελούς τιμήματος των 17,3 δισεκατομμυρίων δραχμών. Το θέμα συνδέεται κατ' αρχήν με την ίδια την πώληση της τράπεζας σε ιδιώτες στα πλαίσια της παραπέρα αποδυνάμωσης του δημόσιου τομέα των τραπεζών γενικά και της Αγροτικής Τράπεζας ειδικότερα. Ωστόσο, ιδιαίτερα μεγάλη πρόκληση θεωρείται και το τίμημα με το οποίο τελικά το 51% των μετοχών της τράπεζας θα περάσει στην Εγνατία (συμφερόντων εκπροσώπων του ιδιωτικού κεφαλαίου μεταξύ των οποίων και ο μεγαλοεπιχειρηματίας Θεοχαράκης που έκλεισε τη μονάδα αυτοκινητοβιομηχανίας στο Βόλο). Το θράσος των εκπροσώπων της κυβέρνησης φτάνει στο σημείο να κάνουν λόγο για "ικανοποιητική εξέλιξη" και "ικανοποιητικό τίμημα", η αλήθεια ωστόσο είναι εντελώς διαφορετική.

Αξίζει ν' αναφέρει κανείς ότι η χρηματιστηριακή αξία της Τράπεζας Κεντρικής Ελλάδας έχει αγγίξει μέσα στο χρόνο τα 110 δισεκατομμύρια δραχμές, ενώ την Παρασκευή που κατατέθηκαν οι προσφορές, η σχετική της αξία κινήθηκε ακόμα και γύρω στα 85 δισεκατομμύρια δραχμές, ποσά που δείχνουν το κραυγαλέο χάσμα που υπάρχει ανάμεσα στις χρηματιστηριακές τιμές και στο τίμημα εκποίησης της Τράπεζας.

Την ικανοποίησή του για τις εξελίξεις στην Τράπεζα Κεντρικής Ελλάδας - όπως κάθε φορά που ξεπουλιέται ένα κομμάτι της δημόσιας περιουσίας - εξέφρασε χτες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας. "Η κυβέρνηση, είπε, θεωρεί θετική - ικανοποιητική εξέλιξη και ενισχύει την πολιτική των αποκρατικοποιήσεων", ενώ για το θέμα των τελικών αποφάσεων παρέπεμψε στη διορισμένη από τον ίδιο διοίκηση της ΑΤΕ, λέγοντας ότι "η πώληση αφορά μόνο τη διοίκηση της Αγροτικής", λες και αυτή θα μπορούσε να πάρει οποιαδήποτε άλλη απόφαση. Θέλοντας μάλιστα να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που έχουν δημιουργηθεί από την εξευτελιστική τιμή πώλησης, ο Γ. Παπαντωνίου υποστήριξε ότι "οι ιδιωτικοποιήσεις προχωρούν μόνο όταν εξασφαλίζουν ικανοποιητικό τίμημα" και από αυτή την άποψη είπε ότι "η Εμπορική πρέπει να σταθμίσει τις προσφορές που θα γίνουν" για την πώληση της Ιονικής.

Ο Σύλλογος Υπαλλήλων της Τράπεζας Κεντρικής Ελλάδας με ανακοίνωσή του εκφράζει τις επιφυλάξεις του για τιςμεθοδεύσεις πώλησης της Τράπεζας και διατυπώνει το εύλογο ερώτημα πώς είναι δυνατό να μην κηρύσσεται άγονος ο διαγωνισμός μέσω του οποίου προσφέρεται τόσο χαμηλό τίμημα σε σχέση με τη χρηματιστηριακή αξία της τράπεζας όταν μόλις πριν από λίγες μέρες είχαν απορριφθεί οι προσφορές για την πώληση των Καταστημάτων Αφορολόγητων Ειδών, παρά το γεγονός ότι η σχετική "ψαλίδα" ανάμεσα στο προσφερόμενο τίμημα και τη χρηματιστηριακή τιμή ήταν πολύ μικρότερη.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
Τσάμπα χρήμα για τους μεγαλοεπιχειρηματίες

Αμβλύνονται τα κριτήρια εισαγωγής επιχειρήσεων στην οδό Σοφοκλέους, προκειμένου και η υπόθεση χρηματοδότησης των επιχειρηματιών να μεταφερθεί στους ώμους των χιλιάδων αποταμιευτών, που σπρώχνονται στο χρηματιστηριακό τζόγο

Στην ενίσχυση του χρηματιστηριακού τζόγου, στον απεγκλωβισμό όλο και περισσοτέρων επιχειρήσεων από τον τραπεζικό δανεισμό και στην εξασφάλιση "τζάμπα" χρήματος από το Χρηματιστήριο στοχεύει η κυβέρνηση με το Σχέδιο Νόμου περί "ρυθμίσεων θεμάτων της χρηματιστηριακής αγοράς", που παρουσίασε χτες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας.

Δικαιολογώντας τις προτάσεις ελαστικοποίησης των όρων εισαγωγής των εταιριών στο Χρηματιστήριο, ο Γ. Παπαντωνίου επικαλέστηκε τον εντεινόμενο ανταγωνισμό των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, στα οποία - όπως υποστήριξε - μπορούν να προσφύγουν ελληνικές επιχειρήσεις για την άντληση κεφαλαίων, ανταγωνισμός ο οποίος θα ενταθεί με την καθιέρωση του ΕΥΡΩ...

Το βέβαιο είναι ότι η κυβέρνηση Σημίτη ανακηρύσσει τη Σοφοκλέους σε βασικό μοχλό εύκολης και δωρεάν χρηματοδότησης των επιχειρηματιών, καθαγιάζει το χρηματιστηριακό τζόγο και την ιδέα του εύκολου κέρδους, σπρώχνοντας προς το Χρηματιστήριο απλούς πολίτες, παρά τους τεράστιους κινδύνους που υπάρχουν να δουν τις αποταμιεύσεις τους να... κάνουν φτερά.

Οι κυριότερες αλλαγές για την εισαγωγή μετοχών εταιριών στο Χρηματιστήριο είναι:

  • Αντί για πέντε συνεχή χρόνια κερδοφορίας, που ήταν μέχρι τώρα, προϋπόθεση πλέον για την εισαγωγή είναι απλά να έχουν δημοσιευτεί επί τρία χρόνια ισολογισμοί της ενδιαφερόμενης επιχείρησης. Μάλιστα αν πρόκειται για συνδεδεμένες επιχειρήσεις (Holding Company) η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μπορεί να αποφασίσει την εισαγωγή τους και χωρίς τη δημοσίευση τριών ισολογισμών.
  • Στην προηγούμενη θέση της ικανοποιητικής περιουσιακής διάρθρωσης των υποψήφιας εταιρίας τίθεται απλώς ως όρος η ικανοποιητική περιουσιακή διάρθρωση σύμφωνα με τον τελευταίο ισολογισμό. Αυξάνει επίσης το όριο των ιδίων κεφαλαίων των προς εισαγωγή εταιριών από 1 σε 1,5 δισ. δραχμές - Το όριο αυτό το εκπληρώνουν σήμερα πολλές επιχειρήσεις, αν κρίνουμε από τα αποτελέσματα των ισολογισμών τους, όλη τη δεκαετία του 1990.
  • Καταργείται η υποχρέωση των εισαγόμενων εταιριών να προχωρούν, κατά την εισαγωγή τους, σε αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου.
  • Η τιμή διάθεσης των νεοεισηγμένων μετοχών μπορεί να είναι καθοριζόμενη, είτε κυμαινόμενη σε εύρος μέχρι 15%.
  • Επιτρέπεται τέλος στις εταιρίες αναδόχους της εισαγωγής των μετοχών, να επεμβαίνουν, επί ένα εξάμηνο από την ημερομηνία της εισαγωγής, ώστε να "σταθεροποιείται" η τιμή τους και να μην παρουσιάζει μεγάλες διακυμάνσεις. Με τον τρόπο αυτό επιχειρείται να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της απότομης ύψωσης της τιμής των μετοχών κατά τις τρεις πρώτες ημέρες της ελεύθερης διαπραγμάτευσής τους στο Χρηματιστήριο, γεγονός που επιτρέπει σε αετονύχηδες να "ξεπουπουλιάζουν" τους αδαείς.
ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Διευκολύνσεις για τις τράπεζες...

Αυξάνονται τα όρια και μειώνονται τα επιτόκια των δανείων των εμπορικών τραπεζών με ενέχυρο τίτλους του δημοσίου

Νέες ρυθμίσεις για την ενίσχυση των τραπεζιτών αποφάσισε το Συμβούλιο Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας Ελλάδας, που με την απόφαση 6/98 αυξάνει τα όρια χρηματοδότησης των τραπεζών με ενέχυρο τίτλους του δημοσίου, αμβλύνει τα κριτήρια χρηματοδότησης, και μειώνει κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες το σχετικό επιτόκιο. Το γεγονός ότι η συγκεκριμένη απόφαση στοχεύει στην εξυπηρέτηση των τραπεζών και της ρευστότητάς τους, οι αρμόδιοι όχι μόνο δεν το κρύβουν, αλλά το προβάλλουν και στη σχετική ανακοίνωση, όπου αναφέρεται ότι οι τροποποιήσεις που γίνονται - και οι οποίες θα ισχύσουν από αύριο 5 Αυγούστου - "αποσκοπούν κυρίως στην προσαρμογή προς την αντίστοιχη πιστωτική διευκόλυνση, που προβλέπεται να προσφέρει το ευρωπαϊκό σύστημα κεντρικών τραπεζών".

Με τις νέες ρυθμίσεις αυξάνεται γενικά από 150 δισ. δρχ. σε 200 δισεκατομμύρια το όριο της χρηματοδότησης των τραπεζών έναντι ενέχυρου τίτλων του δημοσίου, ενώ παρέχεται και πρόσθετη "πιστωτική διευκόλυνση" προς τους "Βασικούς Διαπραγματευτές", τις τράπεζες δηλαδή που ουσιαστικά διαχειρίζονται τις εκδόσεις τίτλων του δημοσίου και καθορίζουν τα σχετικά επιτόκια. Παράλληλα, παύει να ισχύει το κριτήριο των ιδίων κεφαλαίων της κάθε τράπεζας βάσει του οποίου μέχρι τώρα γίνονταν οι σχετικές χρηματοδοτήσεις, "ώστε να λαμβάνεται υπόψη - όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση - η συνολική δραστηριότητα των πιστωτικών ιδρυμάτων". Με τον τρόπο αυτό πρόσβαση στη χρηματοδότηση θα έχουν και οι τράπεζες που έχουν μεν λίγα ίδια κεφάλαια, κάνουν όμως αστρονομικούς τζίρους στα διάφορα τραπεζικά συναλλαγματικά και χρηματιστηριακά παιχνίδια. Τέλος, μειώνεται από 19% σε 16% το επιτόκιο αυτών των χρηματοδοτήσεων (ποσοστό μείωσης 15,8%), γεγονός που καθιστά ακόμα πιο ευνοϊκά τέτοια δάνεια για τους τραπεζίτες. Για να γίνει αυτό κατανοητό, αρκεί να σημειώσει κανείς ότι η οποιαδήποτε τράπεζα μπορεί να εξασφαλίζει πληρώνοντας επιτόκιο 16% συγκεκριμένα κεφάλαια, τα οποία την ίδια στιγμή μπορεί να τα "προσφέρει" σε πελάτες της, με επιτόκια 23%, 24% και 25% (καταναλωτικά δάνεια, πιστωτικές κάρτες κλπ.)

ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
Αρχισαν τις εκπτώσεις στη... "συμφωνία"

Η συμφωνία έγινε χωρίς εμάς, λένε οι εκπρόσωποι των βιομηχάνων τροφίμων. Στάση, που οι ιδιοκτήτες των σούπερ μάρκετ προβάλλουν ήδη ως πρόσχημα, για να μην προχωρήσουν σε μειώσεις τιμών

Σκέτη κοροϊδία, συντομότερα απ' ό,τι θα περίμενε κανείς, αποδείχτηκε η πρόσφατη "συμφωνία κυρίων" για μειώσεις τιμών, σε μια σειρά είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, που διακήρυττε με περηφάνια ότι πέτυχε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης την προηγούμενη βδομάδα με τους εκπροσώπους των ιδιοκτητών σούπερ μάρκετ. Οπως αποδεικνύεται, παρά τα ανταλλάγματα που θέλουν οι πληροφορίες να 'χει παράσχει το υπουργείο Ανάπτυξης στους ιδιοκτήτες σούπερ μάρκετ, προκειμένου να μειώσουν μέχρι 10% τις τιμές σε πέντε είδη που επιβαρύνουν τον τιμάριθμο, οι τελευταίοι αρχίζουν να προβάλλουν προφάσεις και έτσι το ποσοστό αρχίζει σταδιακά να περιορίζεται. Αυτό προκύπτει από χτεσινή ανακοίνωση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας (ΣΕΣΜΕ), με την οποία οι ιδιοκτήτες ξεκαθαρίζουν ότι το περίφημο 10%, που ανακοινώθηκε από το υπουργείο δεν είναι μόνο δική τους υπόθεση, αλλά και των βιομηχάνων τροφίμων. Οι τελευταίοι, όμως, δε φέρονται διατεθειμένοι να πορευτούν, με βάση τη συμφωνία που ανακοινώθηκε. Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ), με ανακοίνωσή του ουσιαστικά δήλωνε ότι η "συμφωνία κυρίων" έγινε εν αγνοία του, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δε δεσμεύεται για την υλοποίησή της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η παραπάνω "συμφωνία" ήταν αποτέλεσμα πολυήμερων παζαριών μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου και των εκπροσώπων των ιδιοκτητών σούπερ μάρκετ, τα οποία - καθόλου τυχαία, όπως υποστηρίζουν γνώστες της αγοράς, αλλά ομολογούν και στελέχη του υπουργείου - ξεκίνησαν μετά την έκδοση της αγορανομικής διάταξης για γνωστοποίηση των εκπτώσεων, που παρέχουν οι βιομηχανίες προς τα σούπερ μάρκετ, πράγμα το οποίο εάν εφαρμοζόταν θα έπρεπε να συνεπάγεται μείωση τιμών σε πολλά είδη. Πηγές αναφέρουν ότι η"συμφωνία" για μείωση των τιμών σε ζυμαρικά, όσπρια, αλλαντικά, ρύζι και χαρτικά, με στόχο την άμεση ελάφρυνση του τιμάριθμου, έγινε με άμεσο αντάλλαγμα την "ελαστικότερη" εφαρμογή της αγορανομικής διάταξης. Αλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι η πρώτη άμεση και αυτονόητη αντίδραση του ΣΕΣΜΕ στη διάταξη αυτή ήταν αρνητική, αφού ζήτησε την ανάκλησή της, απειλώντας με αλυσιδωτές αυξήσεις σε μια σειρά είδη, ακόμα και με μαζικές απολύσεις εργαζομένων.

Χτες, δόθηκε στη δημοσιότητα και η αγορανομική διάταξη του υπουργείου Ανάπτυξης, με την οποία παρατείνεται μέχρι τις 15 Οκτώβρη η ημερομηνία υποβολής των τιμοκαταλόγων χονδρικής πώλησης των ανταλλακτικών στο υπουργείο Ανάπτυξης, ενώ δύο μήνες αργότερα μετατίθεται η ημερομηνία ισχύος της κατάργησης των ενδεικτικών τιμοκαταλόγων λιανικής πώλησης προς τα συνεργεία, δηλαδή από 1η Νοέμβρη αντί για 1η Σεπτέμβρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ