ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Απρίλη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΠΕΞ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ
Στον απόηχο του Brexit για διμερείς σχέσεις και Κυπριακό

Eurokinissi

Τον Βρετανό ομόλογό του, Μπ. Τζόνσον, υποδέχτηκε χτες στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, στον απόηχο της ενεργοποίησης από πλευράς Λονδίνου των διαδικασιών για αποχώρηση από την ΕΕ.

Στις κοινές τους δηλώσεις, ο Ελληνας ΥΠΕΞ είπε, μεταξύ άλλων, ότι οι σχέσεις Ελλάδας - Βρετανίας «είναι ιστορικές, μακράς πνοής και με μεγάλο μέλλον». Πρόσθεσε ότι το Brexit «πρέπει να γίνει συντεταγμένα, με φιλία κι όχι εκδικητικότητα, για να μείνει το Ηνωμένο Βασίλειο κοντά στην ΕΕ». Να γίνουν διαπραγματεύσεις μεταξύ ΕΕ - Βρετανίας «για να ελαχιστοποιήσουμε απώλειες και να μεγιστοποιήσουμε δυνατότητες». Πρόσθεσε, άλλωστε, ότι, πέραν των δικαιωμάτων των Ελλήνων μεταναστών στη Βρετανία, κύριες επιδιώξεις της Αθήνας είναι η ελαχιστοποίηση του όποιου δημοσιονομικού κόστους του Brexit και η προστασία του ελληνικού τουρισμού, ο οποίος υποδέχεται κάθε έτος «εκατομμύρια» επισκέπτες από τη Βρετανία. Πρόσθεσε ότι με τον Βρετανό ομόλογό του συζήτησαν και για το Κυπριακό, με την κυβέρνηση να ζητά κατάργηση των παρεμβατικών δικαιωμάτων και την αποχώρηση του τουρκικού στρατού.

Ο Τζόνσον είπε ότι οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Βρετανίας έχουν κοινό στόχο να ενισχύσουν τις σχέσεις τους μετά το Brexit. Σημείωσε ότι περίπου 50.000 Ελληνες πολίτες ζουν αυτή τη στιγμή στη Βρετανία, περιλαμβανομένων 12.000 φοιτητών, και «είναι ευπρόσδεκτοι». Απέφυγε, ωστόσο, να δεσμευτεί ότι η συμφωνία για το Brexit θα προβλέπει μεταβατική «περίοδο εφαρμογής», κατά την οποία θα επιτρέπεται σταθερά η ελεύθερη είσοδος κοινοτικών εργαζομένων και σπουδαστών στη Βρετανία, σενάριο που άφησε ανοιχτό την Τετάρτη η πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι. Επίσης, επαίνεσε τους ηγέτες των δυο κοινοτήτων της Κύπρου για την προσπάθεια που έχουν καταβάλει έως τώρα για την «επανένωση» της νήσου και ευχήθηκε αυτή να συνεχιστεί.

Ανησυχίες για τις επιπτώσεις στην εγχώρια καπιταλιστική οικονομία

Θυμίζουμε, εξάλλου, ότι στο ΥΠΕΞ έχει συσταθεί Ομάδα Εργασίας με αντικείμενο τη μελέτη και προετοιμασία ενόψει επιπτώσεων του Brexit «σε νευραλγικά ζητήματα που αφορούν την ελληνική οικονομία. Για παράδειγμα, ποιες θα είναι οι επιπτώσεις του Brexit στον τομέα του τουρισμού λόγω της διολίσθησης της αξίας της βρετανικής λίρας, καθώς και στη ζωή των Ελλήνων πολιτών που διαμένουν και εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Με αφορμή εξάλλου το Brexit, διπλωμάτες στην Αθήνα έχουν επισημάνει εδώ και κάποιο διάστημα ότι «η Ευρώπη βρίσκεται ενώπιον τεράστιων και πρωτόγνωρων προκλήσεων. Η οικονομική κρίση, το Προσφυγικό, η έξαρση της τρομοκρατίας, οι πολλαπλές εντάσεις στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και οι φυγόκεντρες τάσεις που αναπτύσσονται στο εσωτερικό της απειλούν, για πρώτη φορά στην ιστορία του ευρωπαϊκού εγχειρήματος, την ευημερία, συνοχή και της EΕ».

Ο ίδιοι παράγοντες εκτιμούσαν ότι το Brexit «θα έχει τεράστιες επιπτώσεις σε όλες τις λειτουργίες της ΕΕ, αλλά και σε καθεμία χώρα ξεχωριστά, τόσο ως προς τις χώρες που η Βρετανία έχει άμεση διασύνδεση, όπως Μάλτα, Κύπρος, Ιρλανδία, όσο και ως προς τις γειτονικές της χώρες, καθώς και με κάθε μέλος ξεχωριστά. Είναι βέβαιο, επίσης, ότι από την αποχώρηση της Βρετανίας θα επηρεαστούν οι εσωτερικοί συσχετισμοί (γαλλογερμανικός άξονας, ανατολικό μπλοκ, χώρες Βορρά - Νότου, ατλαντικό μπλοκ, ομάδα φιλελεύθερων χωρών) που επηρεάζουν την πορεία και πολιτική της ΕΕ σε σειρά θεμάτων», ενώ όπως σημείωναν: «Προφανώς, θα επηρεαστεί και το σύστημα λήψης αποφάσεων, καθώς θα πρέπει να εξευρεθεί μια νέα ισορροπία/συμφωνία ως προς τη νέα στάθμιση ψήφων μετά την έξοδο της Βρετανίας».

Ακόμα, σημείωναν τις ανησυχίες τους «για τις επιπτώσεις της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου στον προϋπολογισμό της ΕΕ, καθώς η Βρετανία, που συνεισφέρει καθαρά στον προϋπολογισμό, καταβάλλει περίπου 11,5 δισ. ευρώ (2014) και είναι βέβαιο ότι θα προκύψουν ζητήματα ως προς τα κοινοτικά προγράμματα και κονδύλια», αλλά και για τομείς όπως «η Κοινή Εξωτερική Πολιτική και η Πολιτική Αμυνας (ΚΕΠΠΑ) και οι σχέσεις ΝΑΤΟ και ΕΕ, αλλά και τομείς όπως η Διεύρυνση, δεδομένου ότι αποχωρεί μια δύναμη η οποία τηρούσε μια συγκεκριμένη στάση στα θέματα διεύρυνσης τόσο ως προς τα Βαλκάνια όσο και ως προς την Τουρκία».

ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας χτες για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Εκατοντάδες αγωνιστές της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, φίλοι και απόγονοί τους συγκεντρώθηκαν χτες, μέρα - επέτειο της εισβολής των κατοχικών στρατευμάτων, έξω από τα γραφεία της Κομαντατούρ, στην πλατεία Κοραή της Αθήνας, όπου βασανίστηκαν χιλιάδες Ελλήνων από τις ναζιστικές δυνάμεις Κατοχής.

Μετά τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργανώθηκε από την ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα (ΕΣΔΟΓΕ), ακολούθησε πορεία προς τη γερμανική πρεσβεία, με σύνθημα: «Η Ελλάδα απαιτεί δικαιοσύνη, η Γερμανία να πληρώσει τώρα τις πολεμικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο». Μπροστά στη γερμανική πρεσβεία μάλιστα, επιτροπή των συγκεντρωμένων θυροκόλλησε το ψήφισμα της συγκέντρωσης, αφού δεν βρέθηκε κάποιος αρμόδιος για να το παραλάβει.

Στη συγκέντρωση χαιρέτισε ο πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Χρήστος Τσιντζιλώνης, ο οποίος αφού θύμισε τα μύρια όσα δεινά και τις καταστροφές που προκάλεσαν στη χώρα και στον ελληνικό λαό οι κατακτητές, υπογράμμισε την απαίτηση να πληρωθούν τώρα οι γερμανικές αποζημιώσεις. Επισήμανε ότι η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ από την ίδρυσή της διεκδικεί τις αποζημιώσεις, θυμίζοντας και τη σχετική αναφορά της Οργάνωσης που κατέθεσε πρόσφατα στο Ευρωκοινοβούλιο η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, την οποία αρνήθηκε η ΕΕ να συζητήσει. Ο ομιλητής τόνισε ωστόσο ότι η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, και στο πλαίσιο του ΕΣΔΟΓΕ, συνεχίζει τον αγώνα μέχρι να αποδοθεί το δίκιο. Κατήγγειλε την απαράδεκτη τακτική όλων των αστικών κυβερνήσεων, που ουσιαστικά αποφεύγουν να απαιτήσουν από τη Γερμανία τις οφειλές, και απαίτησε να ληφθούν τώρα πρακτικά μέτρα διεκδίκησής τους από την κυβέρνηση.

Καταλήγοντας, ο Χρ. Τσιντζιλώνης επέστησε την προσοχή των συγκεντρωμένων στους κινδύνους νέου ιμπεριαλιστικού πολέμου στην περιοχή, καλώντας σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση.

Πριν ξεκινήσει η πορεία προς τη γερμανική πρεσβεία, ο αντιπρόεδρος της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Γρηγόρης Τουγλίδης διάβασε ψήφισμα συμπαράστασης της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αντιστασιακών - Αντιφασιστών (FIR), που στηρίζει το δίκαιο αίτημα του ελληνικού λαού για τις γερμανικές αποζημιώσεις.

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν επίσης ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ και ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, αντιπροσωπεία του ΣΦΕΑ με επικεφαλής τον αντιπρόεδρό του Σπύρο Χαλβατζή, αντιπροσωπεία της ΠΕΚΑΜ, καθώς και πολλά παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ με τα λάβαρά τους.

«ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ»
Νέα δείγματα εμπλοκής σε επικίνδυνα σχέδια

Χωρίς τέλος είναι οι διαβεβαιώσεις που παρέχει η κυβέρνηση στον ευρωατλαντικό άξονα ότι (και) με τις Ενοπλες Δυνάμεις της είναι έτοιμη να εμπλακεί ακόμα βαθύτερα στην υπόθεση υλοποίησης των επικίνδυνων για το λαό ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.

Ενδεικτικά, ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, δήλωνε χτες ότι «η Ελλάδα, όπως όλοι γνωρίζουμε, είναι δύναμη ασφάλειας και πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου. Μέσω των ισχυρών Ενόπλων Δυνάμεων, της μαχητικής τους ικανότητας και της αποτρεπτικής τους δύναμης υπηρετούμε την ειρήνη».

Στο δικό του ρόλο, ο Α/ΓΕΕΘΑ, ναύαρχος Ευ. Αποστολάκης, στο πλαίσιο επίσκεψης που πραγματοποιεί στο Κουβέιτ, και σε επαφές που είχε εκεί συζήτησε την «απαίτηση δημιουργίας συναντίληψης μεταξύ των κρατικών δρώντων της ευρύτερης περιοχής ενδιαφέροντος, στο πλαίσιο ενίσχυσης της σταθερότητας και της ασφάλειας».

Την ίδια ώρα, το ΓΕΝ ανακοίνωνε ότι «στο πλαίσιο των πολυμερών συνεργασιών με τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και τις ΗΠΑ, με σκοπό την ενίσχυση της περιφερειακής σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή», το Πολεμικό Ναυτικό συμμετείχε, 22/3 - 6/4, στην τριεθνή άσκηση «NOBLE DINA 2017», που συνδιοργανώνεται ετησίως από το ΠΝ με το Ναυτικό των ΗΠΑ και αυτό του Ισραήλ, ενώ συμμετείχε και το Ναυτικό της Κύπρου, υπό καθεστώς παρατηρητή.

Η άσκηση διεξήχθη στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του Κρητικού Πελάγους και της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ περιελάμβανε και εν όρμω δραστηριότητες στις εγκαταστάσεις του ΝΑΤΟικού Κέντρου Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής - ΚΕΝΑΠ στην Κρήτη και στο Ναύσταθμο στη Χάιφα. Τα κύρια αντικείμενα εστιάστηκαν στη συνεκπαίδευση των τριών Ναυτικών στον τομέα της «Θαλάσσιας Ασφάλειας» και στην «αντιμετώπιση σύγχρονων προκλήσεων και απειλών στο θαλάσσιο περιβάλλον, με σκοπό την προαγωγή της αμοιβαίας κατανόησης και του επιπέδου της συνεργασίας των συμμετασχόντων σε πολυεθνικό επιχειρησιακό και τακτικό/τεχνικό επίπεδο. Επιπρόσθετα, η συνεκπαίδευση συνέβαλε στην ενίσχυση της επιχειρησιακής και μαχητικής ικανότητας και ετοιμότητας των συμμετασχόντων», αναφέρεται από το ΓΕΝ.

ΕΕΔΥΕ
Σύσκεψη των Επιτροπών Ειρήνης Αττικής

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη πραγματοποιεί σύσκεψη των Γραμματειών των Επιτροπών Ειρήνης Αττικής, την Τρίτη 11 Απρίλη στις 7 μ.μ. στην αίθουσα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος), με θέματα:

-- Τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις και την εμπειρία από τη δράση της ΕΕΔΥΕ.

-- Τη συμμετοχή στις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ για την Εργατική Πρωτομαγιά.

-- Την προετοιμασία της 37ης Μαραθώνιας Πορείας Ειρήνης που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 14 Μάη 2017.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ