ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Σεπτέμβρη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Κλιμάκωση της επίθεσης στις λαϊκές συνειδήσεις

Μπαράζ εκβιασμών με αιχμή την καταβολή της έκτης δόσης του δανείου από την τρόικα

Αν οι εκβιασμοί της κυβέρνησης και των συμμάχων της πιάσουν τόπο, ο λαός θα κυλήσει πιο βαθιά στη φτώχεια. Διέξοδο μπορεί να δώσει μόνο η οργάνωση
Αν οι εκβιασμοί της κυβέρνησης και των συμμάχων της πιάσουν τόπο, ο λαός θα κυλήσει πιο βαθιά στη φτώχεια. Διέξοδο μπορεί να δώσει μόνο η οργάνωση
Εντείνονται οι εκβιασμοί κυβέρνησης - ΕΕ - πλουτοκρατίας προς το λαό, με αιχμή την καταβολή της έκτης δόσης του δανείου και την κινδυνολογία περί χρεοκοπίας, προκειμένου να επιβάλουν τη «συναίνεση» στον αντιλαϊκό οδοστρωτήρα. Σε αυτήν την κατεύθυνση, ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, υπογραμμίζει ότι «η Ελλάδα πρέπει να ξέρει πως οι στόχοι που έχουμε θέσει πρέπει να επιτευχθούν και να γίνουν σεβαστοί (...) Σε αντίθετη περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένη η επόμενη εκταμίευση».

Αντίστοιχα, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Αμαντέο Αλταφάζ, εκφράζει την ικανοποίηση της Κομισιόν για τα μέτρα που ανακοίνωσε προχτές η κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι οι συγκεκριμένες ανακοινώσεις απέδειξαν πως «υπήρχε συμπληρωματική δουλειά να γίνει». Σύμφωνα με τον ίδιο, στόχος είναι να επαναληφθούν οι συζητήσεις με την τρόικα το «συντομότερο δυνατόν», ώστε να ολοκληρωθεί γρήγορα η αξιολόγηση. Ο ίδιος σημειώνει ότι είναι θέμα της ελληνικής κυβέρνησης να ενημερώσει πότε είναι έτοιμη για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και διαβεβαιώνει ότι το κλιμάκιο της τρόικας είναι έτοιμο να επισπεύσει την επάνοδό του στην Αθήνα.

Από την πλευρά του, ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ, Ολι Ρεν, εκτιμά ότι η ελληνική κυβέρνηση «θα λάβει έγκαιρα τις απαραίτητες αποφάσεις» προκειμένου να διασφαλιστεί η εκταμίευση της 6ης δόσης. Σημειώνει ακόμα ότι την επόμενη βδομάδα το κλιμάκιο της τρόικας θα επανέλθει στην Ελλάδα για τη συνέχιση της αξιολόγησης και αναμένει ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί «τις επόμενες εβδομάδες», ώστε «πριν από τα μέσα Οκτωβρίου» να διαπιστωθεί από το Γιούρογκρουπ κατά πόσο πληρούνται οι προϋποθέσεις για την εκταμίευση της 6ης δόσης.

Νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ε. Βενιζέλος, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ο. Ρεν και τον ενημέρωσε για τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου. Παράλληλα, και η εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης, Βαλερί Πεκρές, καλεί την «ελληνική κυβέρνηση και το ελληνικό Κοινοβούλιο να εφαρμόσουν πλήρως το σχέδιο σε ό,τι τους αφορά».

Εσωτερικοί ανταγωνισμοί στη Γερμανία

Χτες, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας απέρριψε μια σειρά αγωγών, κρίνοντας νόμιμη τη γερμανική συμμετοχή στα δανειακά πακέτα για την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία. Ωστόσο, έκρινε ότι το γερμανικό Κοινοβούλιο πρέπει να έχει μεγαλύτερο ρόλο σε μελλοντικά πακέτα. Η καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, καλωσόρισε την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, εκτιμώντας ότι «επιβεβαίωσε απολύτως» την πολιτική που ακολουθείται από τη Γερμανία.

Η Α. Μέρκελ επανέλαβε ότι τα δάνεια προς τα κράτη - μέλη θα δίνονται με αυστηρές προϋποθέσεις και στο πλαίσιο αυτό καλεί την ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει τις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις και, παράλληλα, να αξιοποιήσει τους κοινοτικούς πόρους για να προωθήσει την «ανάπτυξη», δηλαδή να δώσει ζεστό χρήμα στις επιχειρήσεις για να κάνουν μπίζνες.

Ακόμα, εκτίμησε πως «καθίσταται απολύτως σαφές ότι τα προβλήματα μιας χώρας, ακόμα και αν είναι μιας χώρας όπως η Ελλάδα, με το 2% του συνολικού ΑΕΠ της Ευρωζώνης, μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο ολόκληρο το κοινό νόμισμα» και επανέλαβε τη θέση για αυστηροποίηση των μηχανισμών ελέγχου τήρησης του Συμφώνου Σταθερότητας και την επιβολή κυρώσεων στα κράτη - μέλη που το παραβιάζουν, σημειώνοντας ότι απαιτούνται αλλαγές στις ευρωπαϊκές Συνθήκες.

Τέλος, η Α. Μέρκελ υπογράμμισε ότι η έκδοση ευρωομολόγων είναι η «οδός προς μια ένωση χρέους (...) Βάζεις όλο το χρέος σ' ένα τσουβάλι και καθιστάς κοινά για όλους τα επιτόκια, τα οποία είναι ο μοναδικός δείκτης στην Ευρωζώνη. Αυτή είναι σίγουρα η εσφαλμένη απάντηση». Οι αντεγκλήσεις ανάμεσα στις διάφορες μερίδες της πλουτοκρατίας, ακόμα και εντός της Γερμανίας, γίνονται όλο και πιο έντονες και εκφράζονται και στις διαφορετικές θέσεις των τριών κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού αναφορικά με την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Ενώ η Α. Μέρκελ τάσσεται κατά της αποχώρησης οποιασδήποτε χώρας από την Ευρωζώνη, ο Χορστ Σεεχόφερ, επικεφαλής του κόμματος των Χριστιανοκοινωνιστών - που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό της Α. Μέρκελ - υπογραμμίζει ότι «η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν μπορεί να αποκλειστεί». Από την άλλη, ο πρόεδρος του έτερου συγκυβερνώντος κόμματος, των Ελεύθερων Δημοκρατών, και υπουργός Οικονομίας, Φίλιπ Ρέσλερ, δηλώνει αντίθετος στο ενδεχόμενο αποκλεισμού της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Εύθραυστος ο συμβιβασμός

Τα «ξύλινα πόδια» του προσωρινού συμβιβασμού της 21ης Ιούλη αποκαλύπτονται ολοένα και πιο καθαρά, καθώς εντείνονται οι αντιπαραθέσεις γύρω από το θέμα της παροχής εγγυήσεων από την Ελλάδα για τη συμμετοχή των κρατών - μελών στο νέο δάνειο. Σύμφωνα με το πρακτορείο «Ρόιτερς», η διαδικασία για την εξεύρεση οριστικής λύσης στο θέμα των εγγυήσεων αναμένεται να διαρκέσει ως και τα τέλη του μήνα, κυρίως λόγω της νομικής πολυπλοκότητας.

Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, Γιαν Κέες ντε Γιάγκερ, δήλωσε ότι η τριμερής συνάντηση των υπουργών Οικονομικών Ολλανδίας, Φινλανδίας και Γερμανίας, που έγινε προχτές στο Βερολίνο, δεν κατέληξε σε κάποια συμφωνία για το θέμα των εγγυήσεων. Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι δεν είναι το θέμα των εγγυήσεων που θα καθυστερήσει την επόμενη δόση του δανείου προς την Ελλάδα, αλλά η συμμόρφωση της Ελλάδας με το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων που έχει δεσμευτεί να εφαρμόσει.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, μιλώντας στο Κοινοβούλιο της χώρας, παρουσίασε σχέδιο βάσει του οποίου τα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης που παραβιάζουν τους δημοσιονομικούς κανόνες θα έχουν την επιλογή της εξόδου από τη ζώνη του ευρώ. «Οι χώρες που δεν είναι έτοιμες να τεθούν υπό διαχειριστικό έλεγχο μπορούν να επιλέγουν τη λύση της αποχώρησης από την Ευρωζώνη», σημειώνει ο Μ. Ρούτε.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, υποστηρίζει ότι επειδή η νομισματική ένωση δεν επιτρέπει σε χώρες όπως η Ελλάδα να χρησιμοποιήσουν το εργαλείο της νομισματικής υποτίμησης, μόνη εναλλακτική λύση για την αύξηση του ανταγωνισμού είναι η πτώση των μισθών. «Η επώδυνη αλήθεια είναι πως το βιοτικό επίπεδο στις χώρες αυτές θα πέσει», τόνισε κυνικά ο Κ. Ρέγκλινγκ.

Στο ίδιο πνεύμα, σύμφωνα με το πρακτορείο «Ρόιτερς», η Κομισιόν τονίζει ότι η ιταλική κυβέρνηση πρέπει να λάβει επιπρόσθετα μέτρα λιτότητας, υπογραμμίζοντας ότι «η λήψη των μέτρων (ύψους 45,5 δισ. ευρώ που έχουν ήδη ανακοινωθεί) επιβεβαιώνει την αποφασιστικότητα των ιταλικών αρχών να επιτύχουν τους στόχους για το έλλειμμα και τη μείωση του χρέους της χώρας».

Φόβοι για περαιτέρω βάθεμα της κρίσης

Αναθεωρούνται αρνητικά οι εκτιμήσεις των διεθνών ιμπεριαλιστικών οργανισμών για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας. Σύμφωνα με το ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ansa», το ΔΝΤ στις 20 του μήνα θα δημοσιοποιήσει νέα αναθεώρηση, την τρίτη κατά σειρά, όπου θα εκτιμά πως ο ρυθμός ανάπτυξης της διεθνούς οικονομίας φέτος θα διαμορφωθεί στο 4% και το 2012 στο 4,2%. Στα τέλη Αυγούστου, προέβλεπε ανάπτυξη της διεθνούς οικονομίας φέτος στο 4,2% και το 2012 στο 4,3% και προηγουμένως, στις 17 Ιούνη, προέβλεπε παγκόσμια ανάπτυξη φέτος με ρυθμό 4,3% και το 2012 με 4,5%. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, για την Ευρωζώνη θα ανακοινώσει ρυθμό ανάπτυξης 1,7% φέτος και 1,3% το 2012, ενώ τον Αύγουστο εκτιμούσε 1,9% και 1,4% αντίστοιχα, και τον Ιούνη 2% και 1,7%, αντίστοιχα.

Από την πλευρά του, ο μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος εκτιμά ότι οι οικονομικές αναταράξεις στην Ευρώπη δείχνουν πως είναι τόσο σοβαρές που θα μπορούσαν να εξαπλωθούν πολύ γρήγορα και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ενώ ενδεχόμενη κατάρρευση μίας μεγάλης ευρωπαϊκής τράπεζας, ως αποτέλεσμα της κρίσης χρέους, θα προκαλούσε πανικό πολύ μεγαλύτερο από την πτώχευση της Lehman Brothers.

Τέλος, ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Μπεν Μπερνάνκι, διαβεβαιώνει ότι η έκθεση των αμερικανικών τραπεζών στην Ελλάδα, στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία είναι διαχειρίσιμη. Προειδοποιεί, όμως, ότι η χρεοκοπία μιας ευρωπαϊκής χώρας θα έπληττε την αμερικανική οικονομία, καθώς θα επηρέαζε πλήθος αγορών και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Περιοδείες και συγκεντρώσεις

Περιοδείες σε τόπους δουλειάς και ομιλίες σε συγκεντρώσεις εργαζομένων, προγραμματίζει για τις επόμενες μέρες η Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ.

Σήμερα, Πέμπτη:

  • Στις 10 π.μ. περιοδεία και συγκέντρωση στην αρτοβιομηχανία «ΚΑΡΑΜΟΛΕΓΚΟΣ» με επικεφαλής τον Γ. Μαυρίκο, μέλος της ΚΕ και βουλευτή του ΚΚΕ.
  • Στις 7.30 μ.μ. στο γκαράζ του Δήμου Αθηναίων (Ιερά Οδός), σε συγκέντρωση εργαζομένων στην καθαριότητα θα μιλήσει η Λιάνα Κανέλλη, βουλευτής του ΚΚΕ.

Αύριο, Παρασκευή 9/9:

  • Στις 10.30 π.μ. περιοδεία στη «ΦΑΓΕ ΑΕ» με επικεφαλής τον Γ. Γκιόκα, βουλευτή του ΚΚΕ.
  • Στις 10 π.μ. περιοδεία στην «ELITE ΑΕ» με επικεφαλής τον Ν. Παπακωνσταντίνου, βουλευτή του ΚΚΕ.

Τη Δευτέρα 12/09:

  • Στις 7 μ.μ., στα γραφεία της ΚΟ Μπραχαμίου (οδός Αγ.Δημητρίου) διοργανώνεται σύσκεψη ΕΒΕ της περιοχής με θέμα: «Οι πολιτικές εξελίξεις και η πρόταση του ΚΚΕ». Θα μιλήσει ο Θανάσης Τζίμας, μέλος της ΕΠ Αττικής και γραμματέας της Αχτίδας ΕΒΕ.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ