Τρίτη 18 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

Την περασμένη Κυριακή στις Βρυξέλλες, με κεντρικό ομιλητή τον Σ. Ζαριανόπουλο, ευρωβουλευτή του Κόμματος

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ στις 16/9 στις Βρυξέλλες, με κεντρικό ομιλητή τον ευρωβουλευτή του Κόμματος, Σωτήρη Ζαριανόπουλο, και θέμα «Καμία εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων. Εξω οι βάσεις και τα ορμητήρια τους από τη χώρα μας».

Ο Σ. Ζαριανόπουλος στην ομιλία του τόνισε: «Μέσα στα πλαίσια όλο και πιο οξυμένων ανταγωνισμών οικονομικής, πολιτικής, στρατιωτικής ισχύος, η γειτονιά της χώρας μας είναι στρατηγικής σημασίας. Παγκόσμιες δυνάμεις (ΗΠΑ, ΕΕ, Κίνα, Ρωσία), αστικά κράτη και πολιτικοστρατιωτικές συμμαχίες όπως ΝΑΤΟ, ΕΕ που στρατιωτικοποιείται, αναβαθμίζουν τη παρουσία τους και με στρατιωτικές δυνάμεις και βάσεις...

Τα σύννεφα του πολέμου πυκνώνουν, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, σε ρόλο σημαιοφόρου των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, βαθαίνει την εμπλοκή της χώρας στους σχεδιασμούς τους. Βάζει σε άμεσο κίνδυνο τον ελληνικό και τους γειτονικούς λαούς. Η ανάγκη της λαϊκής κινητοποίησης ενάντια στα σχέδια αυτά προβάλλει επιτακτική».

Πρόσθεσε ότι «πρέπει να ξεκαθαρίσουν στη συνείδηση των λαών η πραγματική αιτία και οι υπαίτιοι των ανταγωνισμών και των πολέμων. Να μπει στο στόχαστρο της πάλης του το σύστημα του καπιταλισμού - ιμπεριαλισμού, η ρίζα του, η ατομική ιδιοκτησία στον πλούτο και τα μέσα παραγωγής».


Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε επίσης: «Στην πολιτική ενίσχυσης του ΝΑΤΟ (και με τη συμφωνία των Πρεσπών), και της ΕΕ με τη διεύρυνσή της στα Δυτικά Βαλκάνια, πρωταγωνιστεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ σαν σημαιοφόρος των ΝΑΤΟ - ΗΠΑ - ΕΕ στη περιοχή. Σπέρνει όλη την Ελλάδα με στρατιωτικές βάσεις ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, αναβαθμίζει τις υπάρχουσες. Διαγκωνίζεται με τα άλλα αστικά κόμματα ποιος θα δώσει περισσότερα διαπιστευτήρια, ποιος θα εξυπηρετήσει καλύτερα το εγχώριο κεφάλαιο, με τη "γεωστρατηγική αναβάθμισή" του στα διεθνή παζάρια, και όχι το λαό. "Ξεπλένει" τον ιμπεριαλισμό, επιδιώκει να ενσωματώσει το λαό στα συμφέροντα του κεφαλαίου με τα επιχειρήματα της "δίκαιης ανάπτυξης" και της "ασφάλειας" υπό την ομπρέλα του ιμπεριαλισμού. Πρόκειται για πλήρη αντιστροφή της πραγματικότητας».

Και έκλεισε τονίζοντας: «Επιβάλλεται η πλατιά ενημέρωση του λαού. ΝΑΤΟ και βάσεις σημαίνουν όχι ασφάλεια αλλά μόνο κινδύνους για το λαό, που πληρώνει την "ειρήνη" με φτώχεια και τον πόλεμό τους με αίμα. Να αποκαλυφθεί ο επικίνδυνος ρόλος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και των άλλων αστικών κομμάτων, που συμπίπτουν στρατηγικά.

Οι στόχοι αυτοί να εντάσσονται σταθερά στο πλαίσιο πάλης συνδικάτων, λαϊκών επιτροπών, των λαϊκών οργανώσεων, όχι πρόσθετοι στόχοι αλλά δεμένοι με τα αιτήματα της καθημερινής πάλης, για τους μισθούς, τις συντάξεις κ.λπ. Να αποτελέσουν κριτήρια για τη στάση του καθενός στις επερχόμενες εκλογές - εθνικές, ευρωεκλογές, τοπικές. Να ενισχυθεί αποφασιστικά το ΚΚΕ, το μοναδικό κόμμα που προειδοποιεί και παλεύει για την ειρήνη, την ασφάλεια, τις ανάγκες του λαού».

Οι παρεμβάσεις των φορέων

Στην εκδήλωση συμμετείχαν φορείς και σωματεία από διάφορες περιοχές της Ελλάδας τα οποία λαμβάνουν μέρος στο κίνημα που παλεύει ενάντια στις ΝΑΤΟικές βάσεις και στην εμπλοκή της χώρας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια ΝΑΤΟ, ΕΕ, ΗΠΑ και αστικών κυβερνήσεων.

Στις παρεμβάσεις τους οι Ν. Πατεράκης, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Ηρακλείου, και Γ. Φραγκιουδάκης, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Χανίων, και οι δύο μέλη του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ, μίλησαν για την αναβάθμιση της βάσης της Σούδας, που παίζει κομβικό ρόλο στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην περιοχή, καθώς και για τις υπόλοιπες δραστηριότητες που «πλαισιώνουν» τη βάση, όπως το Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) και το Πεδίο Βολής Κρήτης.

Η Μ. Γκιδίκα, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Αλεξανδρούπολης, μίλησε για την πλούσια δράση της Επιτροπής ενάντια στα σχέδια για εγκατάσταση βάσης των ΗΠΑ στην περιοχή, αλλά και για την ενημέρωση του λαού σχετικά με τα ενεργειακά και άλλα σχέδια που αποτελούν «μαγνήτη» ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και κινδύνων για το λαό.

Ο Γ. Θάνος, μέλος της Επιτροπής Ειρήνης Λάρισας και μέλος του ΕΣ της ΕΕΔΥΕ, ασχολήθηκε στην παρέμβασή του με τη μετεγκατάσταση των αμερικανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) στην πόλη, καθώς και με τη δραστηριότητα που αναπτύσσουν η Επιτροπή Ειρήνης και το Εργατικό Κέντρο της πόλης για την ενημέρωση και την οργάνωση της δράσης.

Η Ξ. Παπαγεωργίου, μέλος του προεδρείου της ΟΓΕ, μίλησε για τη δράση της ΟΓΕ απέναντι στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, αλλά και για την οργάνωση της αλληλεγγύης στις χιλιοβασανισμένες γυναίκες - θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, στις χιλιάδες πρόσφυγες και τα παιδιά τους.

Ο Γρ. Συμεωνίδης, στέλεχος της Επιτροπής Ειρήνης Πάτρας, απόστρατος αντισμήναρχος, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες των μαζικών φορέων της περιοχής, της δημοτικής αρχής και της Επιτροπής Ειρήνης της πόλης, ενάντια στην προώθηση των σχεδίων για πυρηνικά στον Αραξο, στο νέο ρόλο της Ανδραβίδας και στη συνεχή χρήση του Ακτίου, που καθιστούν τη Δυτική Ελλάδα «στόχο» των επικίνδυνων ανταγωνισμών.

Ο Απ. Καλλιστρατίδης, μέλος της Επιτροπής Ειρήνης Κιλκίς, στάθηκε στο ρόλο που παίζει το στρατόπεδο της Ν. Σάντας στο Κιλκίς και τον «σχηματισμό μάχης» της ΕΕ που εδρεύει εκεί, ως κρίκος στην αλυσίδα μετατροπής της Βόρειας Ελλάδας σε ΝΑΤΟικό στρατιωτικό κόμβο, μαζί με το ΝΑΤΟικό στρατηγείο του πρώην 3ου Σώματος Στρατού της Θεσσαλονίκης. Αναφέρθηκε επίσης στα σχέδια για νέα βάση των ΗΠΑ στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Ο Γ. Μοσχονάς, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Ηλείας, μίλησε για τα ΝΑΤΟικά σχέδια για τη Δυτική Ελλάδα, στην πρόσφατη άσκηση - «πρόβα πολέμου», «Ηνίοχος», που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή, καθώς και για τη δραστηριότητα που ανέπτυξε το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα σε σχολεία της περιοχής, με αφορμή και τη σχετική καμπάνια της ΕΕΔΥΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ