Τρίτη 18 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συνάντηση Τσίπρα - Αναστασιάδη

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Αναστασιάδη, είχε χτες ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, προκειμένου να «ανταλλάξουν απόψεις» ενόψει της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, όπου θα παραβρεθούν.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συμφώνησαν «στη σημασία επανεκκίνησης των συνομιλιών για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες που διαμορφώθηκε κατά τον τερματισμό των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά, μην παραγνωρίζοντας παράλληλα και τα υπόλοιπα θέματα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα».

Επιπλέον, συνομίλησαν για τις εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα, τις ευρωτουρκικές σχέσεις, καθώς και τις τριμερείς και τετραμερείς συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν την επόμενη περίοδο με Ισραήλ και Αίγυπτο.

Κατά την υποδοχή του Ν. Αναστασιάδη ο Αλ. Τσίπρας υποστήριξε πως η «σταθερή στάση» των δύο κυβερνήσεων ως προς την επίλυση του Κυπριακού «έχει δημιουργήσει τις προϋποθέσεις μίας ευρύτερης στήριξης του διεθνούς παράγοντα στις προσπάθειές μας και αναγνώρισης της στάσης αυτής».

Στην αντιφώνησή του ο Ν. Αναστασιάδης μίλησε για «στενότατη συνεργασία» που «έχει συμβάλει σημαντικά στο να δημιουργήσουμε περιφερειακές αλλά και ευρύτερες συνεργασίες» αλλά και στο «να επανατοποθετήσουμε στη σωστή βάση το Κυπριακό, σε πτυχές που έχουν σημασία για το μέλλον», προσθέτοντας ότι «θα μας δοθεί η ευκαιρία να δούμε και για τις τριμερείς, τετραμερείς, όπως τις έχουνε χτίσει οι υπουργοί Εξωτερικών μας και με τα όσα αφορούν την Ενέργεια, την ασφάλεια και την περιφερειακή ειρήνη. Ολα τούτα που οπωσδήποτε έχουν τη σημασία τους και για τη λύση του Κυπριακού».

Επαναφέρει το σενάριο στρατιωτικής βάσης η Αγκυρα

Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν, ξεκαθάριζε ότι η κυβέρνησή του εξακολουθεί να εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα για την Κύπρο επαναφέροντας και την πιθανότητα δημιουργίας στρατιωτικής βάσης στο νησί.

«Εμείς δεν έχουμε πρόβλημα στρατιωτικής βάσης στην "Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου" (σ.σ. το ψευδοκράτος). Είναι θέμα λίγων λεπτών να φτάσουμε εκεί από τα δικά μας εδάφη, όπως και να φτάσουμε στην ανατολική Μεσόγειο», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα δεν έχει μια τέτοια εγγύτητα» και κατέληξε: «Αν έχουμε όμως ανάγκη θα ιδρύσουμε στρατιωτική βάση εκεί. Είναι σημαντική η στρατιωτική μας ύπαρξη εκεί». Μιλώντας για τις συνομιλίες για το Κυπριακό σχολίασε ότι «μας λένε πως πρέπει να μειώσουμε τον αριθμό των στρατιωτικών μας δυνάμεων. Μη μας παρεξηγήσουν όμως, δεν θα τον μειώσουμε τον αριθμό των δυνάμεών μας. Θα τον αυξήσουμε, δεν θα τον μειώσουμε».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, σήμερα και αύριο θα βρεθεί στη Λευκωσία ο Αιγύπτιος υπουργός Πετρελαίου, Τάρεκ Ελ Μόλα, μεταξύ άλλων για να παραστεί στην υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας για τον υποθαλάσσιο αγωγό που θα συνδέσει το κοίτασμα «Αφροδίτη» με τερματικό σταθμό υγροποίησης φυσικού αερίου στην Αίγυπτο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ