Τρίτη 18 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΕΒ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΑΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ
Στρατηγικές συμπλεύσεις με «παρόμοια ατζέντα»

Φωτ. αρχείου

Eurokinissi

Φωτ. αρχείου
«Δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός σε ό,τι αφορά την πορεία βασικών δεικτών που αποτελούν βαρόμετρο στις αξιολογήσεις των αγορών για τη μακροοικονομική σταθερότητα και υγεία της οικονομίας», επισημαίνει ο ΣΕΒ, στο φόντο των εξαγγελιών τόσο της κυβέρνησης όσο και άλλων αστικών κομμάτων στο πλαίσιο της φετινής ΔΕΘ. Σε κάθε περίπτωση, ως «κοινός παρονομαστής» εμφανίζονται η κλιμάκωση των αναδιαρθρώσεων, η «δημοσιονομική πειθαρχία», οι παρεμβάσεις τόνωσης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων.

Σε αυτό το φόντο, η πλευρά του ΣΕΒ στο «μηνιαίο δελτίο» επισημαίνει πως «οι μεταμνημονιακές πολιτικές πρέπει να εστιάσουν με σαφείς μετρήσιμους στόχους (...) ώστε να βελτιωθεί η εμπιστοσύνη αγορών και εταίρων στη δυνατότητα της Ελλάδας να επιστρέψει σε μια βιώσιμη ανάκαμψη». Μάλιστα, στους μετρήσιμους στόχους που αποτελούν προϋπόθεση για την ανάκαμψη του εγχώριου κεφαλαίου συγκαταλέγονται τόσο η αναδιάρθρωση των τραπεζικών χαρτοφυλακίων («κόκκινα» δάνεια) όσο και η αναδιάρθρωση υπερχρεωμένων επιχειρήσεων, η πληθυσμιακή γήρανση, το ύψος της απασχόλησης, οι δαπάνες για το ασφαλιστικό σύστημα, η παραγωγικότητα της οικονομίας και της εργασίας, το εμπορικό έλλειμμα. Ουσιαστικά πρόκειται για μια σειρά από «μετρήσιμους δείκτες», που θα αξιολογούνται και από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο των «Ευρωπαϊκών Εξαμήνων», όπου από φέτος εντάσσεται και η ελληνική οικονομία, σε συνδυασμό πάντα με το «ενισχυμένο εποπτικό πλαίσιο».

Για τον ΣΕΒ, «στη βάση αυτή, η στρατηγική ανάπτυξης θα πρέπει να προσανατολιστεί, πέρα από την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και στην αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων, έχοντας στο επίκεντρο τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, καθώς αυτό αποτελεί την αναγκαία προϋπόθεση για την προσέλκυση και την τόνωση των επενδύσεων».

Την ίδια ώρα, οι εγχώριοι βιομήχανοι εστιάζουν και στο ζήτημα των διακυμάνσεων στις αγορές, όπως δηλαδή σε «κινδύνους» που προέρχονται από τις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων, συνακόλουθα με τις «δυσκολίες» πρόσβασης για νέα δάνεια από τις διεθνείς χρηματαγορές. Μάλιστα, με φόντο τις «διακυμάνσεις στις αγορές» επισημαίνουν πως «η οικονομία βρίσκεται όμηρος προεκλογικών διακηρύξεων και εξαγγελιών, με τον κίνδυνο ανατροπής της μακροοικονομικής σταθερότητας να ελλοχεύει ανά πάσα στιγμή». Αναφορικά, δε, με τις αντεργατικές αναδιαρθρώσεις, για μια ακόμη φορά, τονίζουν ότι η επαναφορά των εργασιακών σχέσεων «στις κακές πρακτικές του παρελθόντος δεν βοηθάει στην ενδυνάμωση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στις αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας».

«Ευκαιρίες συνεργασίας»

Την ίδια ώρα, είναι χαρακτηριστικό ότι εργοδοτικές ενώσεις (Κεντρική Ενωση Επιμελητηρίων, ΕΣΕΕ) αποτιμούν θετικά τις εξαγγελίες τόσο της κυβέρνησης όσο και άλλων κομμάτων της αστικής διαχείρισης, καθώς όπως οι ίδιοι χαρακτηριστικά διαπιστώνουν, «όλοι υιοθέτησαν παρόμοια ατζέντα».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ, Κ. Μίχαλος, δήλωσε: «Είναι θετικό το γεγονός ότι στη φετινή ΔΕΘ, σχεδόν όλα τα κόμματα, τόσο τα κυβερνητικά, όσο και αυτά της αντιπολίτευσης, έχουν υιοθετήσει, τουλάχιστον στο πεδίο της οικονομίας, σε μεγάλο βαθμό, τις θέσεις και τις προτάσεις της Επιμελητηριακής Κοινότητας».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «με δεδομένο, ότι σχεδόν στο σύνολό τους, τα πολιτικά κόμματα, όπως τουλάχιστον προέκυψε από τις τοποθετήσεις των προέδρων τους από το βήμα της ΔΕΘ, συμφωνούν τόσο στη μείωση της φορολογίας όσο και στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, αποτελείμεγάλη ευκαιρία να αποδείξουν ότι μπορούν να συνεργαστούν φέρνοντας στο αμέσως προσεχές διάστημα στη Βουλή των Ελλήνων σχετικά νομοσχέδια».

Σε αντίστοιχη ρότα ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Β. Κορκίδης, διαπιστώνει ότι «στη φετινή ΔΕΘ τα καθημερινά μας προβλήματα έγιναν αντικείμενο κοινού προβληματισμού, αφού όλοι υιοθέτησαν παρόμοια ατζέντα», εστιάζοντας στις φοροαπαλλαγές που ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ εξήγγειλαν για τους επιχειρηματίες.

Στο «κάδρο» των γεωπολιτικών ανταγωνισμών

Την άμεση σχέση που έχει η εμπλοκή σε ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς με το κυνήγι της καπιταλιστικής κερδοφορίας επιβεβαίωσε σε συνέντευξή του ο αναπ. υπουργός Οικονομίας Στ.Πιτσιόρλας. Αφού ανέφερε ότι σύντομα η κυβέρνηση θα παρουσιάσει τον «οδικό χάρτη» για την ανάπτυξη της βιομηχανίας, δηλαδή για το πώς θα υλοποιηθούν απαρέγκλιτα οι απαιτήσεις των βιομηχάνων, σημείωσε ότι πρέπει να κλείσει και «εκκρεμότητες» στην εξωτερική της πολιτική, «που αποτελούν εμπόδιο στην ανάπτυξη ενός πολυδιάστατου ρόλου στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Μεσογείου».

Ενώ, αναφορικά με τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας επισημαίνει ότι «πρόκειται για ένα απολύτως ισορροπημένο πακέτο μέτρων στη βάση των σημερινών δυνατοτήτων της οικονομίας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μπαράζ αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων στο «κάδρο» των γεωπολιτικών ανταγωνισμών (2019-05-10 00:00:00.0)
Η ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου «κεντρική προτεραιότητα» της κυβέρνησης (2019-04-30 00:00:00.0)
Αντιλαϊκοί «οδοστρωτήρες» για την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου (2018-10-26 00:00:00.0)
Αντιλαϊκό στρατηγικό σχέδιο «μακράς πνοής» με πολιτική συναίνεση (2018-05-08 00:00:00.0)
Μονόδρομος τα αντιλαϊκά μέτρα για την αναδιάρθρωση της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας (2017-07-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ