Τετάρτη 19 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Νέα συνάντηση των δύο ηγετών στην Πιονγιάνγκ

Ο Πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Μουν Τζε-Ιν, ξεκίνησε χτες επίσημες επαφές στην πρωτεύουσα της Βόρειας Κορέας, συνοδευόμενος και από πολλούς επιχειρηματίες

Από την υποδοχή του Νοτιοκορεάτη Προέδρου στο αεροδρόμιο της Πιονγιάνγκ
Από την υποδοχή του Νοτιοκορεάτη Προέδρου στο αεροδρόμιο της Πιονγιάνγκ
ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.--

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν υποδέχτηκε χτες με κάθε επισημότητα τον Πρόεδρο της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-Ιν, στην Πιονγιάνγκ, όπου ο δεύτερος θα πραγματοποιήσει επίσημες επαφές μέχρι και αύριο Πέμπτη. Πρόκειται για επίσημη επίσκεψη που σηματοδοτεί μια νέα Σύνοδο Κορυφής ανάμεσα στις δύο χώρες, σε συνέχεια της πρώτης Δια-κορεατικής Συνόδου που είχε γίνει στα τέλη του Απρίλη, στο μεθοριακό χωριό Πανμουτζόμ. Η αυξημένη κινητικότητα γύρω από το Κορεατικό, η λεγόμενη «διαδικασία αποπυρηνικοποίησης της Χερσονήσου», όπως και μια ενδεχόμενη υπογραφή της Συνθήκης Ειρήνης που δεν έχει υπογραφεί μετά τη λήξη του Κορεατικού πολέμου (1950-1953), δεν μπορούν παρά να εξετάζονται ως μέρος των σύνθετων ενδοϊμπεριαλιστικών διεργασιών και ανταγωνισμών που κλιμακώνονται για τον συσχετισμό δυνάμεων σε όλη την περιφέρεια Ασίας - Ειρηνικού.

Τον Μουν υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο ο ίδιος ο Κιμ και αφού επιθεώρησαν από κοινού στρατιωτικό άγημα, είχαν επίσημη συνάντηση στην έδρα του (κυβερνώντος) Κόμματος Εργατών της Βόρειας Κορέας. Οπως μετέδωσαν νοτιοκορεατικά ΜΜΕ, ο Κιμ δήλωσε ότι «είναι οι προσπάθειες του Μουν που κανόνισαν μια ιστορική Σύνοδο Βόρειας Κορέας - ΗΠΑ. Εξαιτίας της, η περιφερειακή πολιτική κατάσταση έχει σταθεροποιηθεί και έχει σημειωθεί πρόοδος στις σχέσεις Βόρειας Κορέας - ΗΠΑ». Ενώ από τη μεριά του, ο Μουν αναφέρθηκε στην «τολμηρή απόφαση» του Κιμ να ξεκινήσει μια νέα εποχή στις διμερείς σχέσεις, αρχίζοντας από τη συμμετοχή της Βόρειας Κορέας στους Χειμερινούς Αγώνες της Ν. Κορέας.

Οι δύο ηγέτες θα συνεχίσουν τις επαφές τους και σήμερα, ενώ επίσημη ενημέρωση για το περιεχόμενό τους θα υπάρξει ανάλογα με το αποτέλεσμα, όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος της νοτιοκορεατικής κυβέρνησης Γιουν Γιουνγκ - Τσαν. Ο ίδιος ενημέρωσε ότι η νοτιοκορεατική αντιπροσωπεία θα γίνει δεκτή και από τον πρόεδρο της Ανώτατης Συνέλευσης του Λαού (Βουλής) της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ναμ, ενώ τα στελέχη επιχειρήσεων που συνοδεύουν τον Μουν θα συναντήσουν τον αντιπρόεδρο της βορειοκορεατικής κυβέρνησης Ρι Ριόνγκ Ναμ. Στην 52μελή νοτιοκορεατική αποστολή συμμετέχουν διευθύνοντες σύμβουλοι από κολοσσούς όπως οι «Samsung», «Hyundai», SK, LG κ.τ.λ.

Πάντως, ενδεικτικό είναι άρθρο που εμφανίστηκε στη «Ροντόνγκ Σινμούν» (το όργανο του Κόμματος Εργατών), που αναφέρει ότι «οι ΗΠΑ ευθύνονται εντελώς για το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις Βόρειας Κορέας - ΗΠΑ» και προσθέτει ότι η Ουάσιγκτον «επιμένει με πείσμα» να προηγηθεί η διάλυση του πυρηνικού οπλοστασίου της Βόρειας Κορέας, ενώ εκείνη έχει αποτύχει «να δείξει βούληση για την οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης».

Θυμίζουμε ότι στα τέλη Αυγούστου ακυρώθηκε επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ Μ. Πομπέο στην Πιονγιάνγκ, ενώ ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σχολίαζε ότι η Κίνα δεν βοηθά πια «όπως προηγουμένως» στο Κορεατικό, λόγω άλλων διαφορών, όπως π.χ. στο εμπόριο. Ωστόσο, Ουάσιγκτον και Πιονγιάνγκ εμφανίστηκαν μετά να ανταλλάσουν ξανά επιστολές, όπου εκφράζεται διάθεση για νέα διμερή Σύνοδο Κορυφής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ