Παρασκευή 21 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ ΕΥΒΟΙΑΣ
Συντονίζουν τη δράση τους απέναντι στην αντιλαϊκή κλιμάκωση

Από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Χαλκίδα
Από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Χαλκίδα
Σύσκεψη εργαζομένων, σωματείων και μαζικών φορέων της Εύβοιας οργανώθηκε την Τετάρτη 19/9 στη Χαλκίδα, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου, μετά από κάλεσμα των Συνδικάτων Τροφίμων - Ποτών Εύβοιας και Βοιωτίας, Μετάλλου Εύβοιας, Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας και Τεχνιτών Οικοδόμων Χαλκίδας.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε η ανάγκη οργάνωσης του αγώνα κόντρα στην εργασιακή ζούγκλα στους χώρους δουλειάς, απέναντι στα προβλήματα των λαϊκών οικογενειών αλλά και στην κυβερνητική κοροϊδία για τη «νέα εποχή».

Πρόγραμμα δράσης και προετοιμασία απεργιακής απάντησης

Στη σύσκεψη τέθηκαν οι βασικοί άξονες της δράσης σωματείων και φορέων για το επόμενο διάστημα.

Αποφασίστηκε η οργάνωση συλλαλητηρίου στις 18/10 στη Χαλκίδα και η προετοιμασία για απεργιακή κλιμάκωση, στην κατεύθυνση της διεκδίκησης των σύγχρονων εργατικών αναγκών.

Στις 25/9 θα γίνει εκδήλωση για την έναρξη της λειτουργίας του Λαϊκού Φροντιστηρίου τη νέα σχολική χρονιά, στο κτίριο των ΕΠΑΛ στον Βούρκο.

Επίσης σχεδιάζονται παρεμβάσεις στη ΔΕΗ, πρωτοβουλίες ανάδειξης των ελλείψεων σε υποδομές για την προστασία του λαού, αλλά και για το πρόβλημα του αποκλεισμού 300 και πλέον παιδιών από τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς στη Χαλκίδα.

Τους αγώνες που δίνουν τα σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ στην περιοχή μετέφερε μιλώντας εισηγητικά ο Γιάννης Τζαβάρας, πρόεδρος του Συνδικάτου Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας - Βοιωτίας και μέλος της Διοίκησης της Ομοσπονδίας του κλάδου.

«Σε χώρους δουλειάς όπως στον "Νηρέα", αλλά και αλλού, παλεύουμε για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων με αυξήσεις. Σε χώρους δουλειάς όπως στον "Κελαϊδίτη ΑΕ" και αλλού, για να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα, ανεξάρτητα ποιο θα είναι το επιχειρηματικό σχήμα που θα εκμεταλλεύεται τη σημερινή επιχείρηση. Στη "Μελισσοκομική Αθηνών" στο Σχηματάρι, το καλοκαίρι που μας πέρασε, υπερασπιστήκαμε το δικαίωμα στην εργασία και ακυρώσαμε την απόλυση πρωτοπόρου συναδέλφου, που είχε γίνει εκδικητικά, επειδή απέργησε διεκδικώντας το δίκιο του».

Αγωνιστική προετοιμασία και στο Ηράκλειο μπροστά στις 27 Σεπτέμβρη

Στο συλλαλητήριο που οργανώνουν εργατικά σωματεία του νομού στις 27 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ. στην πλατεία Λιονταριών, καλεί η Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ, παίρνοντας το νήμα από τα συλλαλητήρια που έγιναν στην Αττική και τη ΔΕΘ, με σύνθημα «Μπροστά οι δικές μας ανάγκες και όχι τα κέρδη των λίγων» και με στόχο να αποτελέσουν βήμα κλιμάκωσης του αγώνα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης - κεφαλαίου - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Στο κάλεσμά της για την κινητοποίηση, η Γραμματεία του ΠΑΜΕ σημειώνει πως η κυβέρνηση προσπαθεί να κρύψει ότι «η "ανάπτυξη" που ευαγγελίζονται πατάει στα αποκαΐδια των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων (...). Και εδώ, στο νομό μας, έχουμε νιώσει βαθιά στο πετσί μας τι πραγματικά σημαίνει "ανάπτυξη" και "κανονικότητα" για την κυβέρνηση και αυτούς που υπηρετεί.

"Κανονικότητα" στα ξενοδοχεία είναι να δουλεύουν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι ολόκληρη σεζόν χωρίς ρεπό, 12ωρα - 14ωρα με μισθούς πείνας, λιποθυμίες και εντατικοποίηση που τσακίζει κόκαλα, την ίδια ώρα που οι μεγαλοξενοδόχοι βγάζουν για άλλη μια χρονιά αμύθητα κέρδη.

"Κανονικότητα" στο εμπόριο με την κατάργηση της κλαδικής Σύμβασης είναι το τσάκισμα των μισθών από 918 ευρώ μεικτά το 2011 στα 511 ευρώ μεικτά το 2018, η κατάργηση της Κυριακής αργίας, η προσπάθεια για ανοιχτά καταστήματα έως τις 11 το βράδυ, οι λευκές νύχτες, τα Open Mall κ.ά.

"Κανονικότητα" στην Ανακύκλωση είναι να δουλεύουν απλήρωτοι και με τον φόβο του εργατικού ατυχήματος. (...)».

Η Γραμματεία καλεί τους εργαζόμενους να δώσουν απάντηση «κόντρα σε κυβέρνηση, κεφάλαιο, ΝΑΤΟ, ΕΕ. (...) Δυναμώνουμε τα σωματεία, την οργάνωση στους τόπους δουλειάς. Δυναμώνουμε τις απαιτήσεις και τις διεκδικήσεις μας απέναντι στην εργοδοσία. Αλλάζουμε τους συσχετισμούς στα σωματεία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ