Πέμπτη 27 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Νέες συλλήψεις εργαζομένων που αγωνίζονται

Ανακοίνωση - καταγγελία από το ΠΑΜΕ

Από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην αλυσίδα καταστημάτων «Real»
Από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην αλυσίδα καταστημάτων «Real»
Δυναμώνει η κρατική και εργοδοτική καταστολή και στην Τουρκία. Μετά τους αγωνιζόμενους εργάτες του νέου αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης, επίθεση δέχτηκαν και εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ «Real» (αλυσίδα την οποία εξαγόρασαν τα «Media Markt»), που συμμετείχαν σε κινητοποίηση για την καταβολή δεδουλευμένων. Είναι ενδεικτικό ότι η εργοδοσία, ολοφάνερα πιεσμένη από τον αγώνα των εργαζομένων, όχι μόνο αθετούσε υποσχέσεις για τα δεδουλευμένα, αλλά με τη βοήθεια της αστυνομίας πέτυχε τη σύλληψη πρωτοπόρων συνδικαλιστών και εργαζομένων, ανάμεσά τους και στελεχών της ΠΣΟ. Ωστόσο, η άμεση και αγωνιστική αντίδραση οδήγησε στην απελευθέρωση των συλληφθέντων.

Ολόπλευρη συμπαράσταση στους εργαζόμενους εκφράζει το ΠΑΜΕ με ανακοίνωσή του, στην οποία αναφέρονται τα εξής:

«Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει τις συλλήψεις συνδικαλιστών και εργαζομένων στην Τουρκία κατά τη διάρκεια κινητοποίησης του Συνδικάτου NakliyatIs, μέλους της ΠΣΟ, για την καταβολή οφειλόμενων των εργαζομένων των σούπερ μάρκετ "Real".

Οι εργαζόμενοι των "Real", αφού εξαγοράστηκε η επιχείρηση στην οποία δούλευαν από τον όμιλο "Makro - Media Markt", προχώρησαν σε κινητοποιήσεις για την επαναπρόσληψή τους και την καταβολή των οφειλόμενων. Μετά από κινητοποιήσεις μηνών και με τη συμπαράσταση και των Σωματείων Εμποροϋπαλλήλων της Ελλάδας και του ΠΑΜΕ, η εργοδοσία υποσχέθηκε αρχικά την καταβολή του 50% των οφειλόμενων στις 20 Σεπτέμβρη. Αφού η εργοδοσία αθέτησε και αυτήν της τη δέσμευση, οι εργαζόμενοι μαζί με το Συνδικάτο προχώρησαν σε κινητοποίηση σε καταστήματα του ομίλου. Η εργοδοσία απάντησε με τη βοήθεια της αστυνομίας και τη σύλληψη 15 εργαζομένων και συνδικαλιστών, μεταξύ των οποίων του προέδρου του Συνδικάτου και μέλους του Προεδρικού Συμβουλίου της ΠΣΟ, Αλί-Ριζά Κουσμάνογλου. Μετά από μαζική κινητοποίηση στο αστυνομικό τμήμα, και έπειτα από αρκετές ώρες κράτησης, οι συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι».

Το ΠΑΜΕ σημειώνει ότι «και στην Τουρκία, όπως και στην Ελλάδα με τα συνεχή αγροτοδικεία, συλλήψεις και διώξεις συνδικαλιστών, καταστολή των κινητοποιήσεων ενάντια στους πλειστηριασμούς κ.λπ., αποδεικνύεται ότι οι κυβερνήσεις και οι μηχανισμοί καταστολής βρίσκονται στη διάθεση των εργοδοτών για την κατάπνιξη των εργατικών διεκδικήσεων». Ξεκαθαρίζει ότι «ο αγώνας για το δίκιο των εργατών δεν σταματά με συλλήψεις και τρομοκρατία. Στεκόμαστε στο πλευρό των εργαζομένων των σούπερ μάρκετ "Real" και του Συνδικάτου NakliyatIs στον δίκαιο αγώνα τους».

Νέο «ατύχημα» στο νέο αεροδρόμιο

Στο μεταξύ, στο εργοτάξιο του νέου αεροδρομίου στην Κωνσταντινούπολη έγινε προχτές νέο εργατικό «ατύχημα» και, όπως τονίζει άλλη ανακοίνωση του ΠΑΜΕ, «τα ασθενοφόρα που χρησιμοποιήθηκαν δεν έπαιξαν τις σειρήνες τους, για να αποφύγουν τις αντιδράσεις των εργαζομένων, που παίζουν τη ζωή τους κορόνα - γράμματα». Το ΠΑΜΕ αναφέρει ότι «οι απεργίες και οι διακοπές των εργασιών ανάγκασαν την κυβέρνηση της Τουρκίας στην αναβολή των μεγαλοπρεπών εγκαινίων που σχεδίαζε για τις 29 Οκτώβρη. Είναι και αυτό ένα στοιχείο της πίεσης που ασκούν οι εργαζόμενοι για τις άθλιες συνθήκες δουλειάς» και προσθέτει πως «χρειάζεται επιμονή και αποφασιστικότητα στον αγώνα μέχρι την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων, την βελτίωση των όρων δουλειάς και ασφάλειας στους εργασιακούς χώρους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ