Πέμπτη 27 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Επαναφέρει τη συζήτηση περί «μεταρρύθμισης του ΟΗΕ»

Το γνώριμο αίτημά της για μια «διαδικασία μεταρρύθμισης του ΟΗΕ χωρίς αποκλεισμούς» επαναφέρει η Τουρκία, της οποίας ο Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, ανέφερε ότι σήμερα ο Οργανισμός «δεν έχει παλμό».

Με αφορμή την ετήσια ΓΣ του ΟΗΕ, το περιοδικό «Foreign Policy» δημοσίευσε άρθρο του Τούρκου ηγέτη που αναφέρει ότι ο ΟΗΕ «υποφέρει σήμερα από μια κρίση αξιοπιστίας άνευ προηγουμένου» και ότι βασική αιτία γι' αυτό είναι «η αποτυχία του Συμβουλίου Ασφαλείας να τηρήσει την υπόσχεσή του όσον αφορά την προώθηση της ειρήνης και της ασφάλειας στον κόσμο».

Συνέχισε υποστηρίζοντας ότι «σε μια εποχή που υπάρχει ανάγκη για παγκόσμια ηγεσία, είναι κρίσιμο το να βελτιώσουμε, αντί να καταστρέψουμε, τον Οργανισμό», προσθέτοντας πάντως ότι «αν δε βοηθήσουν οι παγκόσμιες δυνάμεις, η υπόλοιπη διεθνής κοινότητα πρέπει να πάρει την κατάσταση στα χέρια της» και να επιδιώξει μεγάλες αλλαγές στον ΟΗΕ. Μάλιστα, έκρινε σκόπιμο να συμπεριλάβει τη Γερμανία στο ίδιο «στρατόπεδο άσκησης κριτικής» στον ΟΗΕ που «επιθυμεί μεταρρύθμιση του ΟΗΕ με προσπάθειες να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις του». Το δεύτερο «στρατόπεδο» των επικριτών του ΟΗΕ - που σύμφωνα με τον ίδιο περιλαμβάνει και τις ΗΠΑ - «προτιμά να εκμεταλλεύεται την αδυναμία του ΟΗΕ για να υπονομεύσει τη φιλελεύθερη διεθνή τάξη πραγμάτων». Και μεταξύ άλλων επέμεινε: «Αν οι μεγάλες δυνάμεις αποδειχτεί ότι δεν θέλουν ή δεν μπορούν να δράσουν, η κοινωνία των εθνών - υπό την ομπρέλα του ΟΗΕ ή άλλων οργανισμών - πρέπει να κάνει ό,τι χρειάζεται».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ