Σάββατο 29 Σεπτέμβρη 2018 - Κυριακή 30 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Κρίσιμη η αναμέτρηση με τους ιδεολογικοπολιτικούς μηχανισμούς του κεφαλαίου

Από παλιότερη κινητοποίηση των Τούρκων κομμουνιστών
Από παλιότερη κινητοποίηση των Τούρκων κομμουνιστών
Η αστική τάξη της Τουρκίας επενδύει πολύ στην καθυπόταξη της νέας γενιάς, αφού χρειάζεται τη λαϊκή ανοχή και στήριξη (ο μέσος όρος ηλικίας στη χώρα είναι 31 ετών) στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει τις γεωπολιτικές ανακατατάξεις και τους σκληρούς ανταγωνισμούς που απλώνονται σε όλη τη γειτονιά μας. «Ο στόχος τους (σ.σ. των αστών και των επιτελείων τους) είναι να μεγαλώσουν μια γενιά που θα είναι αφοσιωμένη στην έχθρα και τη θρησκεία τους», σημειώνει στον «Ριζοσπάστη» ο Ιμπραχίμ Τζαν, υπεύθυνος του τμήματος Διεθνών Σχέσεων του ΚΣ της Κομμουνιστικής Νεολαίας Τουρκίας, που περιγράφει πόσο κρίσιμη είναι η αναμέτρηση με τους ιδεολογικοπολιτικούς μηχανισμούς των αστών σε μια χώρα όπου δυναμώνει η αξιοποίηση της θρησκείας, και αυτό φαίνεται σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Στη συζήτησή του με τον «Ριζοσπάστη», ο Ιμπραχίμ Τζαν περιέγραψε βασικούς άξονες της προσπάθειας ενίσχυσης της Κομμουνιστικής Νεολαίας, μετά το 2014 και τη διαδικασία ανασυγκρότησης του ΚΚ Τουρκίας (ΤΚΡ).

-- Ποιοι είναι οι βασικοί στόχοι της Οργάνωσης σήμερα;

-- Βασική δυναμική στη δουλειά μας είναι η παρέμβαση στους φοιτητές. Στη σημερινή εποχή, που οι ανάγκες της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης αυξάνουν όσους σπουδάζουν, η Οργάνωση έχει ως σύνθημα το "Ενας νέος που μορφώνεται πρέπει να είναι υπεύθυνος για το λαό του". Μέχρι πρόσφατα υπήρχε η αντίληψη ότι όποιος σπουδάζει είναι προνομιούχος, σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει. Τώρα μιλάμε για εργαζόμενους - φοιτητές. Σχεδόν οι μισοί αναγκάζονται να δουλέψουν για να καλύψουν τις ανάγκες τους. Βρίσκουν δουλειές "ευέλικτες". Τις κάνουν απλά για να βρουν χρήματα, όχι γιατί τους αρέσει. Προσπαθούμε να παρέμβουμε και να τους οργανώσουμε στους κλάδους όπου απασχολούνται.

-- Ποιες είναι οι βασικές δυσκολίες με τις οποίες έχετε να αναμετρηθείτε;

-- Πριν από δέκα χρόνια θα μπορούσαμε να πούμε ότι υπάρχει ένα κίνημα στα πανεπιστήμια. Σήμερα υπάρχει μεγάλη καταστολή, από τη Μέση Εκπαίδευση ακόμα. Ενοχλούνται (οι αστοί και το μεγάλο κεφάλαιο) ακόμα και από την ανάπτυξη της οποιασδήποτε πολιτιστικής δραστηριότητας.

Επίσης, υπάρχουν οι ιδεολογικοπολιτικές επιπτώσεις που έχει η ευθεία παρέμβαση του ιδιωτικού τομέα στα λύκεια, ειδικά στην Τεχνική Εκπαίδευση, σε παιδιά 15 - 18 ετών.

Ακόμα, ένα μεγάλο μέρος των λυκείων - σχεδόν το 30% - αποκτούν όλο και περισσότερο θρησκευτικό χαρακτήρα. Για παράδειγμα, διδάσκεται κανονικά το Κοράνι. Εμφανίζονται πολλά μαθήματα επιλογής, που ουσιαστικά σπρώχνουν σε θρησκευτικές "σπουδές".

Για να αντιμετωπίσουμε αυτήν την κατάσταση, οργανώνουμε συχνά καμπάνιες ενημέρωσης και εκστρατείες ιδεολογικοπολιτικής παρέμβασης. Πέρυσι κάναμε εθνική καμπάνια με θέμα τη γέννηση και το έργο του Ναζίμ Χικμέτ, παρουσιάσαμε θεατρικά διάφορα έργα του, οργανώσαμε πολιτιστικές εκδηλώσεις. Σε συντονισμό και με τις δυνάμεις του Κόμματος στους δασκάλους, κάναμε παρέμβαση για το "χαμένο κεφάλαιο", όπως περιγράφαμε τη Θεωρία της Εξέλιξης, που πλέον βγήκε από τη διδακτέα ύλη. Το Φλεβάρη και το Μάρτη οργανώσαμε την καμπάνια κατά του ΝΑΤΟ, για να ξεμπροστιάσουμε την υποκρισία της κυβέρνησης και του ΑΚΡ, που από τη μία εμφανίζεται ότι διαφωνεί με τις ΗΠΑ κι από την άλλη εξακολουθεί να πρωτοστατεί σε όλες τις δραστηριότητες του ΝΑΤΟ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ