Παρασκευή 28 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
73η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΟΗΕ
Καταγγελία της ισραηλινής κατοχής και όσων την στηρίζουν

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Την επιδείνωση της ισραηλινής κατοχής σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού, τη μετατροπή του Ισραήλ σε ρατσιστικό κράτος, παρόμοιο με το νοτιοαφρικανικό επί απαρτχάιντ, ιδιαίτερα μετά την ψήφιση του νόμου περί εβραϊκού κράτους, τον περασμένο Ιούλη, αλλά και τις μεθοδεύσεις των ΗΠΑ για υπονόμευση της ειρηνευτικής διαδικασίας, περιέγραψε χτες με ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, Μαχμούτ Αμπάς.

Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος ξεκίνησε την ομιλία του τονίζοντας ότι «η Ιερουσαλήμ δεν είναι για πούλημα!». Διαβεβαίωσε ότι ο λαός του παρά τις κακουχίες και τις θυσίες διατηρεί την πίστη του στην ειρήνη «γιατί ο αγώνας μας είναι δίκαιος». Κατηγόρησε τις ΗΠΑ για μεροληψία υπέρ του Ισραήλ που αποδυναμώνει το ρόλο του «δίκαιου μεσολαβητή» τον οποίο θέλουν να παίξουν στη διαπραγμάτευση μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών. Τόνισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη δίχως ανεξάρτητο Παλαιστινιακό κράτος με απόλυτα καθορισμένα σύνορα και πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Κατήγγειλε επίσης τις ΗΠΑ ότι επιχειρούν να αφαιρέσουν από την πολιτική διαπραγμάτευση και το Προσφυγικό μειώνοντας τα 6 εκατ. Παλαιστινίων προσφύγων σε 40.000 και αφετέρου σταματώντας τη χρηματοδότηση της υπηρεσίας αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA).

Κατήγγειλε το Ισραηλινό Ανώτατο Δικαστήριο ότι καθημερινά αποφασίζει «σαν να μην υπάρχουμε» και ότι σχεδιάζει την έγκριση απόφασης ώστε να «διαιρέσει» το τέμενος Αλ Ακσα και χρονικά και χωρικά. Κατηγόρησε τον ΟΗΕ ότι επιτρέπει στο Ισραήλ να δρα ατιμώρητα αφού από το 1947 έως σήμερα καμία από τις πάνω από 700 αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας σε βάρος του Ισραήλ δεν εφαρμόστηκε. Ζήτησε έτσι από όποιες χώρες δεν το έχουν κάνει ήδη να αναγνωρίσουν το Παλαιστινιακό κράτος, γιατί έτσι θα ενθαρρυνθεί η ειρηνευτική διαδικασία.

Προκλητικός ο Νετανιάχου

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, επικέντρωσε την ομιλία του στο ρόλο του Ιράν στην περιοχή κατηγορώντας το για «τρομοκρατία» και σχέδια απόκτησης πυρηνικών όπλων. Κατηγόρησε τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας που δεν διενήργησε έρευνες σε στοιχεία που του παρουσίασε το Ισραήλ για δραστηριότητες που αφορούν «το αρχείο ιρανικού πυρηνικού προγράμματος». Αποκάλυψε, «για πρώτη φορά», ότι «το Ιράν διαθέτει αποθήκη ατομικών όπλων σε απόσταση τριών μιλίων μακριά από την Τεχεράνη, δεύτερη μυστική τοποθεσία». Κάλεσε επίσης τον επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, Γιουκία Αμάνο, να διενεργήσει έρευνες «άμεσα» σε νέες τοποθεσίες του Ιράν για τις οποίες το Ισραήλ διαθέτει στοιχεία περί «ατομικών όπλων». Απείλησε έτσι το Ιράν ότι θα επιτεθεί εναντίον του «όπου βρίσκεται», όπως στον Λίβανο, στη Συρία, στη Γάζα. Απευθυνόμενος στη «Χεζμπολάχ» του Λιβάνου, την κατηγόρησε ότι δρα υπό την επιρροή και με βοήθεια του Ιράν λέγοντας: «Το Ισραήλ ξέρει πού βρίσκεστε και δεν θα γλιτώσετε».

Σε άλλο σημείο επέκρινε χώρες της ΕΕ και άλλες δυνάμεις ότι προσπαθούν να βοηθήσουν το Ιράν «να γλιτώσει» από τις αμερικανικές κυρώσεις, τονίζοντας ότι «εμείς στο Ισραήλ δεν χρειαζόμαστε εγερτήριο ξύπνημα όσον αφορά το Ιράν. Αντί να αγκαλιάζετε τους δικτάτορες του Ιράν, ελάτε με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ...», είπε απευθυνόμενος στην ΕΕ.

Αναφερόμενος στο Παλαιστινιακό, προσπάθησε να αντιμετωπίσει τις καταγγελίες Αμπάς περί κατοχής, ρατσιστικού κράτους και αδιαλλαξίας με το τετριμμένο «επιχείρημα» περί «αντισημιτισμού». Αντιπαρήλθε τις λοιδορίες Αμπάς περί ρατσιστικού κράτους με τον πρόσφατο νόμο περί «εβραϊκού κράτους» επικαλούμενος «παλαιστινιακό νόμο που απαγόρευε την πώληση γης σε Εβραίους». Δήλωσε, τέλος, υπερήφανος ως πρωθυπουργός... «του εβραϊκού και δημοκρατικού κράτους του Ισραήλ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ