Παρασκευή 26 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΚΟΛΙΝ ΠΑΟΥΕΛ
Το Ραμαζάνι και ο βασιλιάς

Οι τελευταίες δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών αποσαφηνίζουν αφ' ενός ότι οι επιχειρήσεις δεν πρόκειται να σταματήσουν κατά το Ραμαζάνι και αφ' ετέρου ότι ο πρώην μονάρχης θα έχει «έναν ειδικά σημαντικό ρόλο»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιθυμούν να επιτύχουν και εξασφαλίσουν τους στρατιωτικούς τους στόχους εντός του Αφγανιστάν μέσα στις επόμενες μέρες, αλλά εάν αυτό δε γίνει κατορθωτό, τότε η Ουάσιγκτον δεν πρόκειται να αφήσει το Ραμαζάνι να μεταβάλει τα σχέδιά της».

Τάδε έφη η «περιστερά» της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ. Ο Κόλιν Πάουελ ήταν απολύτως σαφής και κατηγορηματικός όσον αφορά την πορεία της στρατιωτικής επιχείρησης «Διαρκής Ελευθερία», παρότι θέλησε να «λειάνει» τις δηλώσεις του, τονίζοντας ότι παρά τη θέση αυτή οι «ΗΠΑ έχουν κάθε σεβασμό για τον ιερό μήνα των Μουσουλμάνων»... Τις δηλώσεις αυτές έκανε μετά τη συνάντηση που είχε με τον Βρετανό ομόλογό του, Τζακ Στρο, στην αμερικανική πρωτεύουσα. Ο Στρο, που πραγματοποίησε 24ωρη επίσημη επίσκεψη και είχε συναντήσεις τόσο με τον Πάουελ όσο με τον αντιπρόεδρο Ντικ Τσένι και τους επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών και των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο, κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του, για μία ακόμη φορά, επέμεινε ότι η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί τους θα πρέπει να είναι πάρα πολύ προσεκτικοί όσον αφορά στην επέκταση των επιθέσεών τους και κατά του Ιράκ, στο πλαίσιο του «αγώνα κατά της τρομοκρατίας». Αντίστοιχα και ο Πάουελ έδειξε να συναινεί με τον προβληματισμό του Στρο, επανέλαβε όμως ότι οι ΗΠΑ «παρακολουθούν πολύ στενά τον Σαντάμ Χουσεΐν»...

Ο Πάουελ και ο βασιλιάς

Ομως δεν ήταν οι μόνες δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών όσον αφορά τις εξελίξεις στον πόλεμο που έχουν εξαπολύσει οι ΗΠΑ κατά του Αφγανιστάν. Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας τόνισε ότι οι ΗΠΑ αναμένουν πως ο πρώην μονάρχης θα διαδραματίσει έναν «ειδικά σημαντικό ρόλο» στην εξεύρεση εναλλακτικής λύσης απέναντι στους Ταλιμπάν, την κυβέρνηση των οποίων προσπαθεί να ανατρέψει η Ουάσιγκτον. Ο Πάουελ, σκιαγραφώντας το μέλλον του Αφγανιστάν μετά τον τερματισμό της στρατιωτικής εκστρατείας, είπε ότι ο 86χρονος βασιλιάς Ζαχέρ Σαχ θα μπορούσε να αποτελέσει έναν πόλο συσπείρωσης για τους Αφγανούς και δεν έκανε καμία αναφορά στην πιθανότητα να συμμετάσχουν στην επόμενη κυβέρνηση του Αφγανιστάν και μετριοπαθείς Ταλιμπάν. «Πρέπει να υποστούν τις συνέπειες και η κυβέρνηση των Ταλιμπάν πρέπει τώρα να φύγει, επειδή είναι ενιαίο και αναπόσπαστο τμήμα της "Αλ-Κάιντα"», είπε ο Πάουελ χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με το ρόλο που διαδραματίζουν τα Ηνωμένα Εθνη, ο Πάουελ διευκρίνισε ότι συμμετέχουν στη διαδικασία μέσω του ειδικού απεσταλμένου, πρώην υπουργού Εξωτερικών της Αλγερίας Λαχντάρ Μπραχίμι. Οπως είπε ο Πάουελ, ο Ρίτσαρντ Χάας συνεργάζεται για το θέμα με τον Μπραχίμι και τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν. Πρόσθεσε όμως ότι δε θα υπάρξει αποτέλεσμα, «αν οποιαδήποτε χώρα υπαγορεύσει τη μελλοντική κυβέρνηση του Αφγανιστάν, ακόμη και αν αυτή η χώρα είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες. Πρέπει να βρουν τη λύση χρησιμοποιώντας το δικό τους σύστημα, τις παραδόσεις των φυλών και το κύρος του βασιλιά».

Τέλος, το Πακιστάν, που βοήθησε στην εγκαθίδρυση της κυβέρνησης των Ταλιμπάν κατά τη δεκαετία του '90, δεν μπορεί να υπαγορεύσει τι είδους θα είναι η νέα κυβέρνηση, όμως ως γειτονική χώρα που φιλοξενεί εκατομμύρια πρόσφυγες, έχει πραγματικό ενδιαφέρον για το Αφγανιστάν, κατέληξε ο Πάουελ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αναβάθμιση των επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν με ευρύτερες στοχεύσεις (2017-08-23 00:00:00.0)
«Καιρός για δράση και όχι λόγια» (2001-11-13 00:00:00.0)
Σεναριολογίας συνέχεια... (2001-10-23 00:00:00.0)
Ακατάπαυστη σεναριολογία (2001-10-18 00:00:00.0)
"Προωθούνται" οι Ταλιμπάν (1999-08-12 00:00:00.0)
(Απέλπιδες) ειρηνευτικές συνομιλίες (1999-07-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ