Παρασκευή 26 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ «Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ»
Ο εφιάλτης του αντιαμερικανισμού

Οταν ο Θ. Πάγκαλος ξεπερνά τον Α. Ανδριανόπουλο σε αμερικανοδουλεία

«Οι διεθνείς εξελίξεις μετά το τρομοκρατικό χτύπημα». Αυτό ήταν το θέμα της χτεσινοβραδινής εκδήλωσης του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κ. Καραμανλής. Οι ομιλητές όμως (Πάγκαλος, Ανδριανόπουλος, Παπαχελάς), προφανώς για να αποσπάσουν την εύνοια Τ. Μίλερ το άλλαξαν στην πράξη και το έκαναν: «Ο αντιαμερικανισμός στην Ελλάδα και πώς θα αντιμετωπιστεί»!

Εκείνος που έδινε συνεχώς εξετάσεις και «έγλειφε» κατά τρόπο ξεδιάντροπο τον Αμερικανό πρεσβευτή ήταν ο Θ. Πάγκαλος, ο οποίος ξεπέρασε ακόμα και τον Α. Ανδριανόπουλο σε επίδειξη αμερικανοδουλείας.

Ο Θ. Πάγκαλος πρώτος έθεσε το θέμα του αντιαμερικανισμού στην Ελλάδα, προφανώς γιατί γνώριζε τι ήθελε να ακούσει ο Αμερικανός αξιωματούχος. Εμφανίστηκε ενοχλημένος από το γεγονός ότι τα γκάλοπ δείχνουν ότι η «συμπεριφορά των ΗΠΑ είναι το πρόβλημα και όχι η τρομοκρατία» για τους περισσότερους Ελληνες, και έσπευσε να απορρίψει το επιχείρημα ότι ο αντιαμερικανισμός έχει ιστορικές ρίζες, γιατί, όπως είπε, ο Κλίντον κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα ζήτησε συγνώμη για τη στάση των ΗΠΑ στη χούντα! Στη συνέχεια επιδόθηκε σε ένα παραλήρημα υποτέλειας στην προσπάθειά του να υποστηρίξει γιατί πρέπει άνευ όρων να ταχθούμε αλληλέγγυοι στην κυβέρνηση των ΗΠΑ (κοινές αξίες, κοινά συμφέροντα, κοινός τρόπος ζωής και πολιτισμός).

Ακολούθως δε δίστασε να δείξει τον «εχθρό» εξαπολύοντας επίθεση κατά του «Ριζοσπάστη», γιατί σε πρόσφατο σχόλιο στηλίτευε τις παραπάνω θέσεις του, και ειδικότερα όσον αφορά τα περί «κοινού συμφέροντος» με τις ΗΠΑ, στις οποίες και επέμεινε. Παράλληλα έκανε λόγο και για «δεξιό αντιαμερικανισμό», ενώ είπε ότι είναι καθήκον των διανοουμένων και των δημοσιογράφων να αντιμετωπίσουν τον «τυφλό και αδιέξοδο αντιαμερικανισμό»!

Επωφελούμενος από την παρουσία Μίλερ έφτασε στο σημείο, απαντώντας στη συνέχεια σε ερωτήσεις, να κατηγορήσει τον Μιλόσεβιτς ότι τον εξαπατούσε κατά τις επαφές που είχε μαζί του ως υπουργός, «πράξεις που μου στοίχισαν απέναντι στις ΗΠΑ»! Χαρακτήρισε σωστή και συνεπή τη στάση της κυβέρνησης στον πόλεμο των ΗΠΑ και των συμμάχων της κατά του Αφγανιστάν, αλλά ζήτησε να μην επεκταθεί για να μη «χαλάσει» η αντιτρομοκρατική συμμαχία που έχει συγκροτηθεί μέχρι τώρα.

Οσον αφορά τη «λύση» τάχθηκε υπέρ της ανατροπής του καθεστώτος των Ταλιμπάν και της αντικατάστασής του από ένα καθεστώς «συμβατό» με τη νέα τάξη. Μάλιστα το δικαιολόγησε με το ακαταμάχητο επιχείρημα ότι «δεν υπάρχει αφγανικός λαός και πρέπει να κατασκευαστεί»!

Παρεμβαίνοντας ο δημοσιογράφος Αλ. Παπαχελάς απέδωσε την ευθύνη για τον αντιαμερικανισμό στα ΜΜΕ γιατί καλούν στις συζητήσεις κάποιους "γραφικούς" και όχι ειδήμονες και επιστήμονες, ενώ υπενθύμισε τη μεροληπτική κάλυψη του πολέμου κατά της Γιουγκοσλαβίας.

Οι παραπάνω τοποθετήσεις έδωσαν τη δυνατότητα στον Τ. Μίλερ να εμφανιστεί περισσότερο συγκρατημένος και μετριοπαθής. Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα που του έγινε, αρχικά είπε ότι ο αντιαμερικανισμός είναι απόρροια ορισμένων πραγμάτων που πράξαμε στην Ελλάδα στη χούντα και τη δεκαετία του '80, αλλά διαπίστωσε ότι τον τελευταίο καιρό υπάρχει μια αλλαγή στις διαθέσεις του ελληνικού λαού, γεγονός που χαρακτήρισε ευχάριστη έκπληξη. Εφερε μάλιστα ως παράδειγμα τις διαδηλώσεις στην αμερικανική πρεσβεία, οι οποίες τώρα, όπως είπε, ανέρχονται σε μερικές εκατοντάδες κόσμου, ενώ επί εποχής Α. Παπανδρέου διαδήλωναν εκατοντάδες χιλιάδες! Υπάρχει, πρόσθεσε, ακόμα ένας πυρήνας αλλά είναι μικρός.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη διάρκεια του πολέμου κατά του Αφγανιστάν ο Τ. Μίλερ είπε ότι δεν ξέρει πόσο θα διαρκέσει και παρέπεμψε στις δηλώσεις Μπους, ο οποίος έχει πει ότι θα διαρκέσει όσο χρειάζεται. «Λυπάμαι, πρέπει να το καταλάβετε, ότι δε θα τελειώσει σε λίγες εβδομάδες», είπε χαρακτηριστικά! Επίσης δικαιολόγησε τους βομβαρδισμούς των αμάχων λέγοντας ότι «οι "έξυπνες βόμβες" δεν είναι πάντα έξυπνες - θα υπάρχουν πάντα αυτά»!!!.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ