Τρίτη 2 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Προς υλοποίηση επικίνδυνων σχεδιασμών

Ανεβάζουν στροφές τα όργανα του ΝΑΤΟ, εκπονώντας και θέτοντας σε υλοποίηση σχέδια επικίνδυνα για τους λαούς, στα οποία η ελληνική κυβέρνηση αναζητεί ακόμα πιο ενεργό ρόλο. Ενδεικτικά, το Σάββατο συνήλθε σε Σύνοδο στη Βαρσοβία η Στρατιωτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ, σε επίπεδο αρχηγών στρατού (Military Committee Conference in Chiefs of Defence Session), με τη συμμετοχή του Ελληνα αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ναύαρχου Ευάγγελου Αποστολάκη.

Οι θεματικές ενότητες της Συνόδου περιλάμβαναν:

-- Την επισκόπηση των τρεχουσών επιχειρήσεων, αποστολών και επιχειρησιακών δράσεων της Συμμαχίας, με το ΝΑΤΟ να έχει αναπτύξει αυτήν τη στιγμή στρατιωτικές δυνάμεις 20.000 περίπου ατόμων ανά τον κόσμο.

-- Την εξέταση των διαδικασιών «ετοιμότητας, ανταπόκρισης και ενίσχυσης» του στρατιωτικού σκέλους της Συμμαχίας, με στόχο να διασφαλίσουν ότι τα κράτη - μέλη θα έχουν διαθέσιμα προς χρήση από τη Στρατιωτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ «ακόμα καλύτερης ποιότητας, ετοιμοπόλεμες δυνάμεις». Επίσης, να προχωρήσει προς υλοποίηση ο στόχος για τα «4 30άρια» που τέθηκε τον Ιούλη στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, δηλαδή να έχουν έτοιμα για ανάπτυξη σε θέατρα επιχειρήσεων εντός το πολύ 30 ημερών, 30 πλοία μάχης, 30 βαρέος ή μεσαίου οπλισμού τάγματα και 30 αεροπορικές μοίρες.

-- Τον εκσυγχρονισμό και την αναπροσαρμογή της δομής διοίκησης και λειτουργίας του ΝΑΤΟ στις νέες συνθήκες ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης, με αυξανόμενο το ενδιαφέρον των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ για το μέτωπο της Νότιας και Ανατολικής Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας, ζώνες όπου έχει ενταθεί η παρουσία και δράση ανταγωνιστών τους, όπως η Ρωσία και η Κίνα.

-- Τη συμβολή της Στρατιωτικής Επιτροπής στην εκπόνηση της Πολιτικής Οδηγίας («Political Guidance 2019») της λυκοσυμμαχίας - το «πολιτικό πλαίσιο» δράσης της - που περιλαμβάνει και τα προσχήματα για το παραπέρα ξεδίπλωμα της δράσης της, όπως και στην εκπόνηση της στρατιωτικής στρατηγικής του ΝΑΤΟ («NATO's Military Strategy»), των συνακόλουθων στρατιωτικής φύσης σχεδιασμών.

-- Την προετοιμασία της προσεχούς Συνόδου σε επίπεδο υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, που γίνεται αύριο Τετάρτη και την Πέμπτη 4/10 στις Βρυξέλλες, με τον γγ της λυκοσυμμαχίας, Γ. Στόλτενμπεργκ, να παρουσιάζει σήμερα σε συνέντευξη Τύπου τη βασική θεματολογία της.

Με ρόλο και αποστολή η ελληνική κυβέρνηση

Σε ό,τι αφορά την ελληνική κυβέρνηση, ενδεικτικές ήταν οι τοποθετήσεις, στη σύνοδο της Στρατιωτικής Επιτροπής, του Ελληνα αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Ευ. Αποστολάκη, ο οποίος στάθηκε:

-- Στην «επιτακτική ανάγκη» να αναπτυχθούν «συνέργειες με περιφερειακούς και διεθνείς δρώντες», θέμα όπου πρωτοστατεί η κυβέρνηση στήνοντας «άξονες συνεργασίας», κατά τα αμερικανοΝΑΤΟικά πρότυπα και προτάγματα, με καπιταλιστικά κράτη της περιοχής όπως το Ισραήλ, η Αίγυπτος, η Ιορδανία κ.ά., και στην «περαιτέρω ενεργό αξιοποίηση των εκπαιδευτικών οντοτήτων της Συμμαχίας», για το σκοπό αυτό. Ζήτημα όπου πρωτοστατεί και πάλι η κυβέρνηση, με το Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής στη Σούδα ή με τις συνεχείς πολυεθνικές ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις που διοργανώνει στην Ελλάδα, και οι οποίες μάλιστα δίνουν πρόσχημα για περιοδική, πολύμηνη στάθμευση στην Ελλάδα πρόσθετων αμερικανοΝΑΤΟικών δυνάμεων, όπως γίνεται π.χ. με τα αμερικανικά UAV στη Λάρισα και τα αμερικανικά ελικόπτερα στο Στεφανοβίκειο.

-- Στον «επιμερισμό των επιχειρησιακών απαιτήσεων και την εξοικονόμηση πόρων», «με υψηλότερη συνοχή μεταξύ ΝΑΤΟ - ΕΕ - ΟΗΕ και έτερων διεθνών συνασπισμών και πρωτοβουλιών, κυρίως στους τομείς της Διαχείρισης Κρίσεων και της Συνεργατικής Ασφάλειας», καθώς και στη «συνεργασία μεταξύ ΝΑΤΟ και ΕΕ», που «θα επιτρέψει τη βέλτιστη αξιοποίηση των μέσων και δυνατοτήτων των δύο Οργανισμών, εφόσον εξετάζεται υπό το πρίσμα συμπληρωματικότητας (complementarity) και αποφυγής επικάλυψης προσπάθειας (duplication of effort)», «πολλαπλασιάζοντας» έτσι τις δολοφονικές δυνατότητες των δύο ιμπεριαλιστικών συμμαχιών.

-- Στην «προσαρμογή της δομής διοίκησης (Command Structure) της Συμμαχίας», που «πρέπει να ανταποκρίνεται στις δυνατότητες των κρατών - μελών για συνεισφορά και σε κάθε περίπτωση να συμβαδίζει με τη δομή δυνάμεων (Force Structure)». Τοποθέτηση που γεννά ερωτήματα και ανησυχίες, καθώς δείχνει ότι η κυβέρνηση, που έχει να καυχιέται ότι επί ημερών της όλη η χώρα έχει γίνει μια απέραντη αμερικανοΝΑΤΟική βάση, δεν αποκλείεται να διεκδικήσει και τη φιλοξενία εδώ επιπλέον δομών διοίκησης του ΝΑΤΟ, «αναβαθμίζοντας» και έτσι την εμπλοκή της χώρας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ