Τρίτη 2 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ - ΕΕ
«Εντάσεις» μετά την κατάθεση του σχεδίου προϋπολογισμού

ΡΩΜΗ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

«Η Ιταλία δεν αποτελεί πρόβλημα για την Ευρώπη, είναι κεφάλαιο», υποστήριξε ο πρωθυπουργός της χώρας Τζουζέπε Κόντε, στο φόντο των αντιδράσεων που έχει προκαλέσει το σχέδιο προϋπολογισμού της Ρώμης και το οποίο θέτει ως στόχο το έλλειμμα να φτάσει το 2,4% για την επόμενη τριετία, πολύ πιο πάνω από τον στόχο της προηγούμενης κυβέρνησης (0,8%).

Ο ηγέτης του «Κινήματος 5 Αστέρων» (που συγκυβερνά με τη εθνικιστική «Λέγκα») και υπουργός Εργασίας και Βιομηχανίας Λουίτζι ντι Μάγιο υποστήριξε ότι «δεν έχουμε την πρόθεση να πάμε σε σύγκρουση. Τώρα ξεκινά ο διάλογος με την Ευρώπη και με τους πρωταγωνιστές του ιδιωτικού τομέα. Δεν ανησυχώ για την αντίδραση των αγορών, μείναμε κάτω από το 3% στη σχέση ελλείμματος - ΑΕΠ και αποδείξαμε ότι είμαστε αξιόπιστοι». Ενώ ο ηγέτης της «Λέγκας» και υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι είπε ότι «οι αγορές θα συμφιλιωθούν με την πραγματικότητα», χαρακτηρίζοντας τα μέτρα της κυβέρνησης «ένα βήμα προς τον πολιτισμό». Πρόσθεσε δε ότι «αν η Ευρώπη απορρίψει το προσχέδιο προϋπολογισμού, εμείς θα τραβήξουμε μπροστά», υποστηρίζοντας ότι «εργαζόμαστε για την ανάπτυξη της χώρας, για να οικοδομηθεί ένα κλίμα εμπιστοσύνης και ελπίδας και για να αυξηθεί η απασχόληση».

Από τη μεριά των Βρυξελλών, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί αντέδρασε λέγοντας ότι «ο προϋπολογισμός της Ιταλίας θα πρέπει να διαμορφωθεί πολύ κάτω από το 2% της αναλογίας χρέους - ΑΕΠ, εάν η Ρώμη θέλει να τηρήσει τη δέσμευσή της για μείωση του διαρθρωτικού ελλείμματος». Είπε πάντως ακόμα ότι «δεν υπάρχει κανένα όφελος από μια κρίση μεταξύ της (Ευρωπαϊκής) Επιτροπής και της Ιταλίας, κανένας δεν θα ωφεληθεί γιατί η Ιταλία είναι μια σημαντική χώρα της Ευρωζώνης», αλλά και πρόσθεσε: «Δεν ωφελεί επίσης αν η Ιταλία δεν σέβεται τους κανόνες και δεν μειώνει το χρέος της, το οποίο παραμένει σε εκρηκτικά επίπεδα».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι ισχυρίστηκε ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι της ιταλικής κυβέρνησης είναι «ενάντια στους πολίτες» και εξέφρασε μεγάλη ανησυχία «για ό,τι συμβαίνει στην Ιταλία».

Στο αμερικανικό πρακτορείο «Μπλούμπεργκ» δημοσιεύτηκε άρθρο με τίτλο «η Ιταλία θέτει σε κίνδυνο το ευρωπαϊκό εγχείρημα». «Αν οι επενδυτές χάσουν την πίστη τους ότι η κυβέρνηση μπορεί να το ελέγξει (σ.σ. το χρέος), οι ηγέτες της Ευρώπης θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τις φοβερές επιλογές της προσπάθειας διάσωσης της Ιταλίας, της επίβλεψης μίας χωρίς προηγούμενο αναδιάρθρωσης χρέους ή του να επιτραπεί στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του ευρώ να φύγει από αυτό», αναφέρεται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ