Παρασκευή 5 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Κανένα μέτρο για την προστασία των μικρομεσαίων αιγοπροβατοτρόφων

Τη συνέχιση της επίθεσης σε βάρος των μικρομεσαίων αιγοπροβατοτρόφων προδιέγραψε ουσιαστικά η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ολυμπία Τελιγιορίδου, απαντώντας χτες στη Βουλή σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Νίκου Μωραΐτη.

Χωρίς περιστροφές, η υφυπουργός επιβεβαίωσε ότι αυτοί που κάνουν κουμάντο είναι οι μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες. Οταν ρωτήθηκε από τον βουλευτή του ΚΚΕ «πώς θα προστατεύσετε τους παραγωγούς από τις εξευτελιστικές τιμές στο γάλα και θα οριστούν τιμές επιβίωσής τους», η υφυπουργός παραδέχτηκε μεν ότι «αυτήν τη στιγμή υπάρχει μία πίεση από τις γαλακτοβιομηχανίες προς τους αιγοπροβατοτρόφους, ώστε η τιμή του γάλακτος να είναι χαμηλή», ωστόσο διευκρίνισε πως «καταλαβαίνετε ότι δεν μπορούμε στο πλαίσιο του ανταγωνισμού να δούμε αυτό το θέμα, να ορίσουμε εμείς ποια θα είναι η τιμή του γάλακτος από τις γαλακτοβιομηχανίες».

Η απάντηση της υφυπουργού επιβεβαιώνει ότι, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού που υπηρετεί και αυτή η κυβέρνηση, η θέση των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων θα επιδεινώνεται συνεχώς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε ο Ν. Μωραΐτης, από το 2005 έως το 2013 πετάχτηκαν έξω από την παραγωγή 33.490 προβατοτρόφοι και 48.900 αιγοτρόφοι, δηλαδή πάνω από το 33% των κτηνοτρόφων της χώρας.

«Η εγκατάλειψη συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς», τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, αφού το κόστος παραγωγής συνεχώς ανεβαίνει, η τιμή του γάλακτος τα τρία τελευταία χρόνια μειώθηκε επιπλέον 20%, κατρακυλώντας πολύ πιο κάτω από το κόστος, ενώ η πληρωμή των κτηνοτρόφων μπορεί να πάρει και μήνες. Βέβαια, την ίδια ώρα, η εργατική - λαϊκή οικογένεια αγοράζει πανάκριβα τα γαλακτοκομικά προϊόντα...

«Στον αέρα» οι εξισωτικές επιδοτήσεις για τους μικρούς κτηνοτρόφους που θα μείνουν εκτός χαρτών

«Κερασάκι» σε αυτά είναι η προωθούμενη υπουργική απόφαση για την εφαρμογή του Κανονισμού 1305/2013 της ΕΕ, ο οποίος για τις εξισωτικές επιδοτήσεις απαιτεί την επαναχάραξη των χαρτών που αφορούν τις μειονεκτικές περιοχές, δηλαδή τα βοσκοτόπια, αφήνοντας εκτός εκατοντάδες τοπικά και δημοτικά διαμερίσματα.

Ο Ν. Μωραΐτης ρώτησε αν η κυβέρνηση θα πάρει έστω μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής, για φτηνό πετρέλαιο, φτηνό ρεύμα. Οσον αφορά την επαναχάραξη των χαρτών των μειονεκτικών περιοχών, ρώτησε αν οι κτηνοτρόφοι των εκατοντάδων περιοχών σε όλη την Ελλάδα που θα μείνουν εκτός, «θα συνεχίσουν να παίρνουν εξισωτική αποζημίωση μετά το 2019», σημειώνοντας ότι «αν δεν παίρνουν, θα είναι γι' αυτούς η χαριστική βολή, γιατί πραγματικά πρόκειται για φτωχούς κτηνοτρόφους, με μικρό κλήρο, μικρές μονάδες».

Η Ολ. Τελιορίδου, εντείνοντας την πρόκληση, καταρχήν κάλεσε τον βουλευτή... να στοιχειοθετήσει ότι «υπάρχει συγκρότηση καρτέλ ή κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης από την πλευρά των γαλακτοβιομηχανιών», ώστε να επέμβει η Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Αντί για ουσιαστικά μέτρα προστασίας των κτηνοτρόφων, αρκέστηκε να πει για τους αναποτελεσματικούς ελέγχους από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, ότι στηρίζεται η δημιουργία «ομάδων παραγωγών» (δηλαδή ένα εργαλείο που διευκολύνει ακόμα περισσότερο τον έλεγχο των μικρών κτηνοτρόφων από τα μονοπώλια) όπως και ότι ετοιμάζεται η δημιουργία ενός «Παρατηρητηρίου Κόστους Παραγωγής»...

Η ίδια απέφυγε να απαντήσει αν θα συνεχίσουν να παίρνουν εξισωτική επιδότηση οι μικροί κτηνοτρόφοι των μειονεκτικών περιοχών που θα μείνουν εκτός χαρτών, ωστόσο σημείωσε με νόημα ότι «αν δεν γίνει η επαναχάραξη των μειονεκτικών περιοχών, πιστεύω ότι γνωρίζετε πολύ καλά ότι από 1-1-2019 δεν θα υπάρχει η εξισωτική στη χώρα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ