Παρασκευή 5 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΕΕ - ΝΑΤΟ
Νέα κλιμάκωση του ανταγωνισμού με τη Ρωσία

Γίνεται λόγος για «απόπειρα ρωσικής κυβερνο-επίθεσης» στην έδρα του διεθνούς Οργανισμού Απαγόρευσης Χημικών Οπλων

Από άσκηση «ηλεκτρονικού πολέμου» του ΝΑΤΟ φέτος το Φλεβάρη στη Γερμανία
Από άσκηση «ηλεκτρονικού πολέμου» του ΝΑΤΟ φέτος το Φλεβάρη στη Γερμανία
ΛΟΝΔΙΝΟ - ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Κλιμακώνεται ο ενδοϊμπεριαλιστικός ανταγωνισμός ισχυρών χωρών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία, που είναι ένας από τους μεγαλύτερους ανταγωνιστές τους στην περιοχή της Ευρασίας και της Μέσης Ανατολής. Χτες, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από Βρετανία, Ολλανδία και τους συμμάχους τους σε ΕΕ και ΝΑΤΟ κατηγόρησαν τις ρωσικές στρατιωτικές μυστικές υπηρεσίες, GRU, ότι επιχείρησαν κυβερνο-επίθεση στην έδρα του διεθνούς Οργανισμού Απαγόρευσης Χημικών Οπλων (ΟΑΧΟ) στη Χάγη.

Οι πρωθυπουργοί Βρετανίας, Τερέζα Μέι, και Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, επέλεξαν τη διήμερη Σύνοδο υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, που ολοκληρώθηκε χτες στις Βρυξέλλες, προκειμένου να κατηγορήσουν τις ρωσικές στρατιωτικές μυστικές υπηρεσίες (GRU) ότι επιχείρησαν τον... περασμένο Απρίλη να κάνουν κυβερνο-κατασκοπεία στις εγκαταστάσεις του ΟΑΧΟ στη Χάγη. Δεν παρουσίασαν απτά τεκμήρια, αλλά αρκέστηκαν στην ανακοίνωση διαφόρων «στοιχείων». Ανέφεραν πως τέσσερις άνδρες των ρωσικών στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών είχαν αυτοκίνητο «γεμάτο από εξοπλισμό κυβερνο-κατασκοπείας» έξω από το στρατηγείο του διεθνούς οργανισμού στη Χάγη. Στη συνέχεια, η υπουργός Αμυνας της Ολλανδίας, Ανκ Μπίγλεβελντ, υποστήριξε ότι οι ολλανδικές υπηρεσίες πληροφοριών σε συνεργασία με τη Βρετανία εμπόδισαν την επιχείρηση κυβερνο-επίθεσης και ότι οι τέσσερις Ρώσοι απελάθηκαν. Η Μπίγλεβελντ κάλεσε τη Ρωσία να σταματήσει τις ενέργειές της στον κυβερνοχώρο που επιδιώκουν να «υπονομεύσουν τις δυτικές Δημοκρατίες».

Ο Βρετανός ομόλογός της, Γκάρι Γουίλιαμσον, κατηγόρησε επίσης τη Ρωσία για «σειρά διεθνών κυβερνοεπιθέσεων» κάνοντας λόγο και για «άλλες παράτολμες ενέργειες από μία χώρα - παρία». Μετά τη συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζέιμς Μάτις και άλλους ΝΑΤΟικούς υπουργούς, ο Γουίλιαμσον διαβεβαίωσε ότι η Βρετανία και οι σύμμαχοί της στο ΝΑΤΟ «θα ξεσκεπάσουν και άλλες δραστηριότητες στο μέλλον», δείχνοντας αποφασισμένος να οξύνει και άλλο την αντιπαράθεση με τη Ρωσία». Επίσης, το Βρετανικό Κέντρο Εθνικής Κυβερνο-ασφάλειας ανακοίνωσε άλλες «τέσσερις νέες επιθέσεις που συνδέονται με τις ρωσικές στρατιωτικές μυστικές υπηρεσίες, GRU», όπως «κυβερνο-επίθεση στην Παγκόσμια Ομοσπονδία Αντιντόμπινγκ (WADΑ), σε ουκρανικά συστήματα μεταφορών, στις προεδρικές εκλογές του 2016 στις ΗΠΑ, κ.ά.

Στη συνέχεια, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα θέσουν στη διάθεση του ΝΑΤΟ τα μέσα που διαθέτουν για την κυβερνοασφάλεια, για να αποτρέψουν ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις.

Ανάλογες κατηγορίες σε βάρος της Ρωσίας εξαπέλυσαν ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Σκοτ Μόρισον, και η υπουργός Εξωτερικών, Μαρίζ Πέιν, που ισχυρίστηκαν ότι η GRU είναι «υπεύθυνη για ένα πρότυπο κακόβουλης δραστηριότητας στο κυβερνοδιάστημα».

Στο μπαράζ αντιρωσικών κατηγοριών συμμετείχαν αργότερα χτες και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, και η επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Φεντερίκα Μογκερίνι. Εξέφρασαν «σοβαρές ανησυχίες» για την «προσπάθεια υπονόμευσης της ακεραιότητας του OAXO» και τις ρωσικές επιθέσεις στον κυβερνοχώρο.

Απέναντι σε αυτές τις κατηγορίες, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών διαπιστώνει ότι η δυτική «κατασκοπευτική μανία» κερδίζει έδαφος. Πηγή του υπουργείου δήλωσε αργότερα στο δίκτυο «Sputnik», με εμφανή ειρωνική διάθεση, ότι «δεν έγιναν επιθέσεις από τη Ρωσία γιατί η Μόσχα διαθέτει ελεύθερη πρόσβαση στο δίκτυο πληροφοριών του ΟΑΧΟ στη Χάγη, οπότε δεν υπήρχε λόγος για επίθεση». Πάντως, το κλίμα που διαμορφώθηκε με την υπόθεση της δηλητηρίασης του Ρώσου πρώην πράκτορα Β. Σκριπάλ και της κόρης του στο Σόλσμπερι της Βρετανίας και συνοδεύτηκε από κυρώσεις κατά της Ρωσίας, κλιμακώνεται με την ολοένα και πιο επιθετική πολιτική των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, που εξελίσσεται και με πρόβες πολέμου, όπως οι μεγάλες ασκήσεις που προγραμματίζονται το επόμενο διάστημα στη Νορβηγία και τη Βαλτική με σενάριο «την αντιμετώπιση ρωσικής επίθεσης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ