Παρασκευή 5 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Ολα για τη θωράκιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος

Απαρχή νέων πιέσεων στο λαό η ρύθμιση με βάση την οποία νομικά πρόσωπα του Δημοσίου, ΔΕΚΟ, ΟΤΑ θα παρέχουν στοιχεία σε διατραπεζικές εταιρείες

Υπερψηφίστηκε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής ένα ακόμα νομοσχέδιο της κυβέρνησης που αφορά τη διαμόρφωση του κατάλληλου επιχειρηματικού περιβάλλοντος για την προσέλκυση επενδύσεων, σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων. Εχει τίτλο: «Ι) Κεντρικά Αποθετήρια Τίτλων, ΙΙ) Προσαρμογή της Ελληνικής Νομοθεσίας στις διατάξεις της Οδηγίας (ΕΕ) 2016/2258 και άλλες διατάξεις και ΙΙΙ) Λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Οικονομικών».

Και το νομοσχέδιο αυτό, το οποίο έφερε το υπουργείο Οικονομικών, όπως επισήμανε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής, καταψηφίζοντάς το, αναδεικνύει την ταξική πολιτική της κυβέρνησης, αφού οι ρυθμίσεις του διαμορφώνουν συνθήκες «ώστε η ελληνική αγορά τίτλων να γίνει πιο ελκυστική στους ξένους επενδυτές, στα ξένα κεφάλαια χρηματοδότησης, αλλά και στις επιχειρήσεις, ντόπιες και ξένες, που επιζητούν λύσεις αποϋλοποίησης των τίτλων τους για την καλύτερη πρόσβασή τους σε μηχανισμούς τέτοιας χρηματοδότησης». Δηλαδή ,τα άρθρα του προβλέπουν την ενίσχυση της χρηματιστηριακής αγοράς «ιδίως την αγορά άυλων τίτλων, το τμήμα δηλαδή της πιο επιθετικής κερδοσκοπίας του κεφαλαίου. Επιδιώκουν τη μεγαλύτερη συγκέντρωση των μονοπωλιακών χρηματιστικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο, τη διασφάλιση της κερδοφορίας τους και την ενίσχυση της θέσης τους στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς».

Στο ίδιο νομοσχέδιο περιέχεται ρύθμιση, που κατατέθηκε από την κυβέρνηση με μορφή τροπολογίας προχτές αργά τη νύχτα, η οποία προβλέπει, για την προστασία των τραπεζών, ότι νομικά πρόσωπα του Δημοσίου, ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ), ΟΤΑ, δημοτικές επιχειρήσεις, μπορούν να παρέχουν στοιχεία σε διατραπεζικές εταιρείες που διαχειρίζονται αρχεία δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς, να δίνουν στοιχεία για το πώς αποπληρώνονται ή όχι κάθε είδους λογαριασμοί από τα λαϊκά στρώματα, ακόμα και για τα δημοτικά τέλη, στο όνομα της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και της «μείωσης των επισφαλειών».

Η υφυπουργός Οικονομικών, Κ. Παπανάτσιου, για να υποβαθμίσει τη ρύθμιση είπε ότι πρόκειται «απλά για διασταύρωση στοιχείων».

Ο Σ. Βαρδαλής όσο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος καταψήφισαν και ζήτησαν την απόσυρση της τροπολογίας, προειδοποιώντας ότι πρόκειται για την απαρχή μιας προσπάθειας κλιμάκωσης της πίεσης σε υπερχρεωμένα νοικοκυριά να καλύψουν πιο γρήγορα τις οφειλές τους σε τράπεζες, είτε σε δήμους, σε δημοτικές επιχειρήσεις, σε ΔΕΚΟ κ.λπ.

Την τροπολογία καταψήφισαν ΝΔ, Ενωση Κεντρώων και ΧΑ. ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι ψήφισαν «παρών».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίζεται το σταδιακό ξήλωμα της Κυριακής αργίας (2020-11-18 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2020-02-13 00:00:00.0)
Ψηφίστηκαν οι νέες προσαρμογές του αστικού κράτους στα ζητούμενα του κεφαλαίου (2017-07-27 00:00:00.0)
Φορτώνει νέα βάρη στο λαό με πρόσχημα τη φοροδιαφυγή των ομίλων (2017-06-07 00:00:00.0)
Με στόχο τη θωράκιση του τραπεζικού κεφαλαίου (2016-11-22 00:00:00.0)
Νέοι, υποταγμένοι στο ΝΑΤΟ (1997-06-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ