Σάββατο 6 Οχτώβρη 2018 - Κυριακή 7 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - «ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ»
Πρώτο στο στόχαστρο το Ιράν

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Τη νέα (μετά το 2011) «αντιτρομοκρατική στρατηγική» των ΗΠΑ δημοσιοποίησε αργά το βράδυ της Πέμπτης ο Αμερικανός σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζον Μπόλτον, επικεντρώνοντας την πολεμική του πρωτίστως στο Ιράν - έναν από τους ισχυρότερους γεωπολιτικούς αντιπάλους των ΗΠΑ, όπως και του Ισραήλ και λοιπών συμμάχων τους στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής - και στη λιβανέζικη σιιτική οργάνωση «Χεζμπολάχ».

Παρουσιάζοντας συνοπτικά την 25σέλιδη «εθνική αντιτρομοκρατική στρατηγική» στους δημοσιογράφους, ο Μπόλτον εμφάνισε το Ιράν ως «εξέχοντα υποστηρικτή κρατικής τρομοκρατίας» και «κεντρικό τραπεζίτη της διεθνούς τρομοκρατίας από το 1979, που υποστηρίζει ένοπλες και τρομοκρατικές ομάδες στη Μέση Ανατολή, καλλιεργώντας δίκτυο επιχειρήσεων που θέτει απειλή στις ΗΠΑ και παγκοσμίως». Ακολουθούν αναφορές στη «Χεζμπολάχ», που κατηγορείται πως «χρησιμοποιεί τρομοκρατία και ασύμμετρα μέσα στην εταιρική σχέση με το Ιράν για να αυξήσει την επιρροή της στο Ιράκ, τον Λίβανο, τα παλαιστινιακά εδάφη, τη Συρία και την Υεμένη». Συνδέει επίσης το Ιράν και τη Χεζμπολάχ με τη στήριξη - όπως λέει - «της Χαμάς και άλλων παλαιστινιακών τρομοκρατικών οργανώσεων».

Επιπλέον, οργανώσεις τζιχαντιστών όπως η «Αλ Κάιντα» και το «Ισλαμικό Κράτος» στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, η «Μπόκο Χαράμ» στην Αφρική κ.ά. χαρακτηρίζονται «ριζοσπαστικές ισλαμιστικές τρομοκρατικές οργανώσεις» που αποτελούν «διεθνή τρομοκρατική απειλή για τις ΗΠΑ και τα συμφέροντά τους». Βέβαια αυτές οι οργανώσεις χρηματοδοτήθηκαν, ανδρώθηκαν και εξοπλίστηκαν από τις ΗΠΑ και συμμάχους τους στην περιοχή ως εργαλεία για τις επεμβάσεις τους, για την ανατροπή μη αρεστών κυβερνήσεων και για τα γεωστρατηγικά τους συμφέροντα.

Στην έκθεση γίνεται επίσης ένα τσουβάλιασμα «επαναστατικών, εθνικιστικών και αυτονομιστικών οργανώσεων που απειλούν την ασφάλεια των ΗΠΑ» και αναφέρονται ως παραδείγματα το ακροδεξιό «Νορδικό Κίνημα Αντίστασης» (NRM) στη Δανία και στην Ισλανδία, η «Ομάδα Εθνικής Δράσης» στη Βρετανία, η «Babbar Khalsa International» στην Ινδία κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ