Σάββατο 6 Οχτώβρη 2018 - Κυριακή 7 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΜΠΕΛ ΕΙΡΗΝΗΣ 2018
Απονεμήθηκε σε Κονγκολέζο γυναικολόγο και 25χρονη Ιρακινή γιαζίντι

ΟΣΛΟ.--

Στον 63χρονο Κονγκολέζο γυναικολόγο χειρουργό Ντένις Μουκουέγκε και στην 25χρονη γιαζίντι από το Βόρειο Ιράκ, Νάντια Μουράντ, δόθηκε το φετινό Νόμπελ Ειρήνης, για την προσφορά τους στην προστασία των γυναικών από τη σεξουαλική βία ως όπλο πολέμου. Ο πρώτος βοήθησε στην πολυκλινική του θύματα κακοποίησης και η δεύτερη κατήγγειλε το «Ισλαμικό Κράτος», που την απήγαγε και τη χρησιμοποίησε ως σκλάβα, αλλά εκείνη κατάφερε να αποδράσει και να δημοσιοποιήσει το θέμα, ενώ έγινε πρέσβειρα καλής θέλησης του ΟΗΕ για την καταπολέμηση του δουλεμπορίου. Οι δύο νικητές θα μοιραστούν επιταγή περίπου 1,01 εκατομμυρίων δολαρίων που συνοδεύει το Νόμπελ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ειδικά το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης πάντα κρύβει σκοπιμότητα και ισορροπίες γεωπολιτικής. Για παράδειγμα, το 2009 απονεμήθηκε στον τότε Αμερικανό Πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, για τις ...ειρηνικές προθέσεις του.

Οπως προβλέπεται, η λίστα των υποψηφίων απαγορεύεται να δοθεί στη δημοσιότητα. Το μόνο που αναφέρθηκε είναι ότι είχαν προταθεί 331 πρόσωπα και οργανισμοί. Από διαρροές στον Τύπο, πάντως, γίνεται λόγος για υποψήφιους όπως ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντ. Τραμπ, οι ηγέτες Νότιας και Βόρειας Κορέας, Μουν Τζε Ιν και Κιμ Γιονγκ Ουν, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ και ο Πάπας Φραγκίσκος, ενώ ελληνικά ΜΜΕ ανέφεραν και τους πρωθυπουργούς Ελλάδας και ΠΓΔΜ, Αλ. Τσίπρα και Ζ. Ζάεφ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ