Σάββατο 6 Οχτώβρη 2018 - Κυριακή 7 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΤΙΕΓΚΟ ΤΟΡΕΣ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΝΕΩΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΜΕΞΙΚΟΥ
Στόχος να ριζώσει στους χώρους δουλειάς και Εκπαίδευσης

Από τις φετινές Πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις με την δυναμική παρουσία των Νέων Κομμουνιστών του Μεξικού
Από τις φετινές Πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις με την δυναμική παρουσία των Νέων Κομμουνιστών του Μεξικού
-- Ποιες προτεραιότητες βάζει στη δράση της η Ομοσπονδία Νέων Κομμουνιστών Μεξικού δίπλα στο Κόμμα;

-- Η Ομοσπονδία Νέων Κομμουνιστών Μεξικού συμμετείχε στο πρόσφατο 6ο Συνέδριο του Κόμματος, στις προετοιμασίες και τις συνεδριάσεις. Ενα συνέδριο που ουσιαστικά ολοκλήρωσε τη φάση της αναδιοργάνωσης του Κόμματος που ξεκίνησε το 2010 με το 4ο Συνέδριο, όπου επαναθεμελιώθηκαν οι αρχές λειτουργίας του Κόμματος Νέου Τύπου, με κοσμοθεωρία του το μαρξισμό - λενινισμό και υπάρχει προγραμματική σαφήνεια και τακτική. Τώρα, το Κόμμα και η Νεολαία επικεντρώνονται στη μαζική διάδοση των θέσεών του. Η Νεολαία αναπτύσσει τη δράση αυτή στις λαϊκές συνοικίες, στους χώρους δουλειάς και Εκπαίδευσης. Δίνεται προτεραιότητα στους νέους εργαζόμενους, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που η σοσιαλδημοκρατία προσπαθεί να τους πείσει ότι είναι απαραίτητη η υποτίμηση της τιμής της εργατικής δύναμης για να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός.

Σε μεγάλους εργασιακούς χώρους η σοσιαλδημοκρατία έχει υποσχεθεί ότι οι φόροι των πατεράδων θα πληρώνουν τους μισθούς των παιδιών τους και έτσι οι επιχειρήσεις θα μειώσουν το «εργατικό κόστος», θα γίνουν πιο ανταγωνιστικές και θα μπορούν να κάνουν νέες προσλήψεις. Αυτή η πολιτική επηρεάζει τις εργατικές οικογένειες. Η θέση μας είναι ότι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι πρέπει να οργανωθούν σε ταξική κατεύθυνση, διεκδικώντας πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και παλεύοντας ενάντια συνολικά στο κεφάλαιο να ανοίξουν το δρόμο για τη δική τους εξουσία.

Ο Ντιέγκο Τόρες, Β' Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚ Μεξικού
Ο Ντιέγκο Τόρες, Β' Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚ Μεξικού
Από τους βασικούς στόχους επομένως της Νεολαίας μας είναι να ριζώσουμε στους χώρους εργασίας και ιδιαίτερα εκεί που απασχολούνται νέοι εργαζόμενοι, στο εμπόριο, στα τηλεφωνικά κέντρα και σε στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεις. Θέλουμε ο κάθε νέος κομμουνιστής να γίνει οργανωτής του αγώνα στο χώρο που δουλεύει.

Επίσης, βήματα έχουν γίνει στο φοιτητικό - σπουδαστικό κίνημα. Πρόσφατα κινητοποιήθηκαν γύρω στους 250.000 φοιτητές και μαθητές στην Πόλη του Μεξικού, αντιδρώντας στις διώξεις κατά αγωνιστών φοιτητών σε μια σχολή Κοινωνικών Επιστημών στο Εθνικό Πανεπιστήμιο. Αρχικά η ειρηνική διαμαρτυρία αντιμετωπίστηκε με σκληρή κρατική καταστολή, ακόμα και με δομές που έχουν συγκαλυμμένο παραστρατιωτικό χαρακτήρα. Εξι φοιτητές χτυπήθηκαν βάναυσα και ένας κινδύνεψε να χάσει το νεφρό του από τα χτυπήματα. Ο στόχος της καταστολής ήταν να τρομοκρατηθούν οι νέοι, αλλά το αποτέλεσμα ήταν ακριβώς το αντίθετο. Ακολούθησαν μαζικότερες αντιδράσεις με μεγάλες κινητοποιήσεις, όπου συμμετείχαν φοιτητές από 36 σχολές (η Ομοσπονδία Νέων Κομμουνιστών έχει παρέμβαση σε 20 από αυτές). Στην πράξη, οι νέοι κομμουνιστές είδαν την αναγκαιότητα να παλέψουν για τον προσανατολισμό του φοιτητικού κινήματος. Συγκροτήθηκαν αγωνιστικές επιτροπές και συντονιστικά, έγιναν μαζικές συνελεύσεις και οργανώθηκε νέα κινητοποίηση με συμμετοχή 40 σχολών, η μεγαλύτερη που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια, όπου η συμμετοχή έφτασε, όπως προείπαμε, τους 250.000 φοιτητές.

-- Τι αποτελέσματα έφερε αυτή η δράση της Οργάνωσης και για την ίδια και για το κίνημα;

-- Μπορούμε να πούμε ότι πολλοί νέοι συνειδητοποιούν πως οι θέσεις των κομμουνιστών βοηθάνε την ανάπτυξη του κινήματος, του δίνουν σωστό προσανατολισμό, ανεβάζουν το βαθμό οργάνωσης και τις δυνατότητες παρέμβασής του μαζί με τους εργαζόμενους. Οπου μπήκαν μπροστά οι νέοι κομμουνιστές οι δυνατότητες της σοσιαλδημοκρατίας να χειραγωγεί περιορίστηκαν, όπως και οι προσπάθειες να αποκλιμακωθεί και να εκτονωθεί το κίνημα, ή να αποπροσανατολιστεί από αναρχικές ή τροτσκιστικές ομάδες.

Με αυτήν τη δουλειά έχουν γίνει βήματα σημαντικά για τη δημιουργία μιας Ομοσπονδίας Φοιτητών στη χώρα, κάτι που δεν υπάρχει εδώ και πολλές δεκαετίες, συγκεκριμένα από το 1920. Αναδείχτηκε στην πράξη η ανάγκη οι φοιτητές, και ιδιαίτερα αυτοί που προέρχονται από τα λαϊκά στρώματα, να συνεχίσουν, πέρα από το κίνημα αλληλεγγύης που αναπτύχθηκε ενάντια στις διώξεις και την κρατική καταστολή, στη δημιουργία των δικών τους οργανώσεων, που θα διεκδικούν αγωνιστικά τα δικαιώματά τους στην Εκπαίδευση και τη ζωή. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί βρίσκεται μπροστά μας ο σχεδιασμός της αστικής τάξης να βαθύνει τις ιδιωτικοποιήσεις στην Εκπαίδευση, να αυξήσει τα υπάρχοντα δίδακτρα. Είναι κρίσιμο λοιπόν με τη δημιουργία της Ομοσπονδίας το κίνημα να βρεθεί ετοιμοπόλεμο να απαντήσει αποφασιστικά.

-- Στο Μεξικό έχει επικρατήσει η νέα κυβέρνηση του σοσιαλδημοκράτη Αντρές Ομπραδόρ. Ποια είναι τα βασικά στοιχεία των πολιτικών εξελίξεων στη χώρα;

-- Πρέπει να πούμε ότι η επιλογή της αστικής τάξης να προωθήσει στην πολιτική εξουσία τον σοσιαλδημοκράτη Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ (σ.σ. στις προεδρικές εκλογές της 1ης Ιούλη πήρε 53,19%) εδράζεται στην πεποίθηση ότι αυτή η νέα σοσιαλδημοκρατία έχει σημαντικά μεγαλύτερες δυνατότητες για να θέσει ψευτοδιλήμματα και αυταπάτες στο λαό. Αυτό είναι το βασικό χαρακτηριστικό της νέας κυβέρνησης. Ο Ομπραδόρ και το κόμμα του, MORENA (Κίνημα Εθνικής Αναζωογόνησης), δίνουν αυτήν τη δυνατότητα στην αστική τάξη, να κυβερνά χωρίς να υπάρχουν εκρήξεις, μέσα από μια ρητορική και πολιτική που είναι πολύ φθηνή και αυτή είναι οι υποσχέσεις. Οι υποσχέσεις δεν στοιχίζουν τίποτε αλλά δημιουργούν μεγάλες προσδοκίες στο λαό, οι οποίες ουσιαστικά δεν πρόκειται να υλοποιηθούν. Ομως, η αστική τάξη ήθελε μια αλλαγή γιατί είχε εξαντληθεί η νεοφιλελεύθερη διαχείριση του προηγούμενου Προέδρου, Ενρίκε Πένια Νιέτο, που πρέπει να θυμίσουμε ότι είναι ο ηθικός αυτουργός της δολοφονίας των 43 σπουδαστών στην Αγιοτσινάπα. Ο νέος Πρόεδρος εμφανίζεται ως δημοκράτης που ανοίγει το δρόμο στη μετάβαση, που θα είναι συνέχιση της ίδιας πολιτικής υπέρ του κεφαλαίου, της εκμετάλλευσης και καταπίεσης των εργαζόμενων μαζών.

Γι' αυτό εμείς αποκαλύπτουμε την κοινή στρατηγική όλων των διαχειριστών. Καλούμε τους εργάτες και τους νέους από τα λαϊκά στρώματα να μη δώσουν ούτε ένα λεπτό εμπιστοσύνη και ανοχή στη νέα κυβέρνηση και να οργανώσουν τον αγώνα τους για τα σύγχρονα δικαιώματα, στην πάλη για την ανατροπή της καπιταλιστικής εξουσίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ