Τρίτη 9 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Ξανά «επισημάνσεις» για τα τουρκικά δικαιώματα στη Μεσόγειο

ΑΓΚΥΡΑ.--

«Η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει ποτέ από τα δικαιώματά της στο Αιγαίο ή τη Μεσόγειο», επανέλαβε ο Πρόεδρος της χώρας, Ρ. Τ. Ερντογάν, μιλώντας το Σαββατοκύριακο σε στελέχη του κόμματός του (ΑΚΡ), στο φόντο των πολύπλευρων ανταγωνισμών που «διαπερνούν» όλη την περιφέρεια που «ενώνει» Ευρώπη - Ασία - Αφρική. Δεν είναι τυχαίο ότι στην ίδια ομιλία διαμήνυσε ότι η Αγκυρα δεν θα επιτρέψει τη δημιουργία ενός «διαδρόμου τρομοκρατίας» στα νότια σύνορά της, εννοώντας την αναβάθμιση δυνάμεων που η ίδια θεωρεί απειλή για τα δικά της στρατηγικά συμφέροντα (Κούρδους κ.ά.).

Σε άλλες του δηλώσεις, ο Τούρκος ηγέτης αναφέρθηκε στην κατάσταση της οικονομίας της χώρας του, λέγοντας: «Φυσικά υπάρχουν προβλήματα, αναταραχές, ελλείψεις στην οικονομία μας που πρέπει να αντιμετωπίσουμε (...) Ξεκινήσαμε τις προετοιμασίες για οικονομικές μεταρρυθμίσεις αμέσως μετά τις εκλογές». Υποστήριξε ωστόσο ότι «υπάρχουν σοβαρές αποκλίσεις» ανάμεσα στην πραγματικότητα και σε σχόλια που γίνονται και συνέχισε: «Θα πετύχουμε τους στόχους με τις δικές μας συνταγές και λύσεις, τα δικά μας προγράμματα. Φυσικά, η Τουρκία είναι ανοιχτή σε επενδύσεις, στήριξη και συνεισφορά όλων των ειδών, αρκεί το τίμημα γι' αυτό να μην είναι η κυριαρχία και το μέλλον της χώρας». Ισχυρίστηκε ακόμα ότι πλέον δεν εξετάζεται νέα προσφυγή στο ΔΝΤ για οικονομική βοήθεια.

Στο μεταξύ, τις προηγούμενες μέρες ο Ερντογάν επανέφερε το ενδεχόμενο να οργανωθεί δημοψήφισμα για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ, σχολιάζοντας ότι «είναι 2018 και (οι Ευρωπαίοι) συνεχίζουν να μας αφήνουν να περιμένουμε». Σημειωτέον, η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου υπερψήφισε έκθεση σύμφωνα με την οποία η Τουρκία δεν έχει συμμορφωθεί με τις ευρωπαϊκές «προδιαγραφές» σε κεφάλαια (των ενταξιακών διαπραγματεύσεων) που αφορούν κράτος δικαίου, επίπεδο δημοκρατίας, ανθρώπινα δικαιώματα, ελευθερία του Τύπου και έτσι δεν εγκρίθηκε η παροχή 70 εκατομμυρίων ευρώ από τα προενταξιακά κονδύλια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ