Τετάρτη 10 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΥΠΕΞ
Σχέδια για στρατιωτική και πολιτική ενδυνάμωση της ΕΕ

Σε μια περίοδο που η «ειρήνη» και η «ασφάλεια» απειλούνται και η Γερμανία διεκδικεί ενισχυμένο ρόλο στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Στην ανάγκη να ενισχυθεί ο ρόλος της ΕΕ και της Γερμανίας στους παγκόσμιους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και στις επεμβάσεις αναφέρθηκε για μία ακόμα φορά ο Γερμανός ΥΠΕΞ Χάικο Μάας, παραθέτοντας και συγκεκριμένες «δομικές» αλλαγές που είναι απαραίτητες για τη στρατιωτική και πολιτική ενδυνάμωση της ιμπεριαλιστικής Ενωσης.

Μιλώντας τη Δευτέρα στην Ομοσπονδιακή Ακαδημία Ασφαλείας, ο Μάας τόνισε ότι για «πρόληψη κρίσεων, διαχείριση συγκρούσεων» και «προώθηση της ειρήνης» χρειάζονται «αποδοτικά εργαλεία πολιτικής και στρατιωτικής δράσης» εντός της ΕΕ. Οπως εξήγησε, στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών πριν από δυο βδομάδες «μια αίσθηση αναταραχής ήταν φανερή» και «αναδείχθηκε σε όλα τα πάνελ». Παράλληλα, υπήρχε «μια αυξημένη προσδοκία έναντι της Γερμανίας. Σε μια νέα παγκόσμια τάξη, πρέπει η Γερμανία, πρέπει η Ευρώπη να αναλάβει περισσότερη ευθύνη», είπε, αποτυπώνοντας τις οξυμένες αντιθέσεις με διάφορα ιμπεριαλιστικά κέντρα και τις γερμανικές «φιλοδοξίες».

Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε τις εξής πτυχές για το τι σημαίνει «εμείς οι Ευρωπαίοι να αναλάβουμε μεγαλύτερη ευθύνη για την ασφάλεια»:

Αρχικά ξεκαθάρισε πως αυτό περιλαμβάνει «μια νέα ισορροπημένη εταιρική σχέση με τις ΗΠΑ, και συγκεκριμένα με την ενίσχυση του ευρωπαϊκού πυλώνα της διατλαντικής συμμαχίας, και στο ΝΑΤΟ».

Στη συνέχεια χαρακτήρισε την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας της ΕΕ το θεμέλιο αυτής της ευρωπαϊκής προσπάθειας και εξύμνησε τη συγκρότηση της Μόνιμης Δομημένης Συνεργασίας (PESCO) το 2017 αλλά και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αμυνας, το σχέδιο του οποίου βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες.

«Τώρα πρέπει επίσης να προχωρήσουμε στην ανάπτυξη στρατιωτικών ικανοτήτων και να κλείσουμε τα υπάρχοντα κενά: Σύγχρονος εξοπλισμός, πλοία ή ελικόπτερα μεταφοράς», είπε, προσθέτοντας πως «το επίκεντρο της δράσης μας είναι η ευρύτερη ευρωπαϊκή γειτονιά: Τα Βαλκάνια, αλλά και η Μέση Ανατολή και η Βόρεια Αφρική».

Πέρα από τη στρατιωτική, «η περαιτέρω πολιτική ανάπτυξη της Κοινής Ευρωπαϊκής Ασφάλειας και Αμυνας αποτελεί βασικό πυλώνα» και «φέτος εργαζόμαστε για μια συμφωνία για την ενίσχυση των πολιτικών ικανοτήτων των κρατών - μελών». Σε έναν κόσμο «επιρρεπή στις συγκρούσεις, πρέπει επίσης να αυξήσουμε την ικανότητα αντίδρασης σε κρίσεις. Για το λόγο αυτό, πρέπει να γίνουμε πιο επαγγελματίες και ταχύτεροι στις ευρωπαϊκές αποστολές», πρόσθεσε ο Μάας, προτείνοντας τη δημιουργία ενός «Ευρωπαϊκού Κέντρου για τη Διαχείριση Πολιτικών Κρίσεων».«Οταν μια πολιτική σύγκρουση κλιμακώνεται, η ΕΕ πρέπει να διαθέτει μια μικρή, εξαιρετικά ευκίνητη μονάδα αναγνωρίσεως», επισήμανε. Μάλιστα, επανέφερε τη θέση οι αποφάσεις για την εξωτερική πολιτική να λαμβάνονται με ειδική πλειοψηφία και να μην απαιτείται ομοφωνία των κρατών - μελών, κάτι που δυσκολεύει την «ευκινησία» της ΕΕ λόγω των εσωτερικών αντιθέσεων.

Τέλος αναφέρθηκε στην ανάγκη για ένα «Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφαλείας. Σε αυτό το σχήμα θα μπορούσαμε να εργαστούμε γρηγορότερα και πιο εντατικά για την επίλυση των σημερινών κρίσεων, σε έναν μικρότερο κύκλο εναλλασσόμενων κρατών - μελών, που θα αντιπροσωπεύει ολόκληρη την ΕΕ. Γι' αυτό πρέπει να προωθήσουμε αυτήν τη συζήτηση στις Βρυξέλλες. Πρέπει τελικά να κάνουμε την ΕΕ ικανή για εξωτερική πολιτική», κατέληξε ο Μάας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ζήτημα «ασφάλειας» της ιμπεριαλιστικής ένωσης η Υγεία (2020-04-07 00:00:00.0)
Βλέπει συγκρούσεις «υψηλής έντασης» και ετοιμάζει «μάχιμες δυνάμεις» (2017-03-17 00:00:00.0)
Γέφυρες στενότερης συνεργασίας και στην εξωτερική πολιτική (2016-07-16 00:00:00.0)
Σχέδια στρατιωτικής «αναβάθμισης» της ΕΕ στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών (2014-03-29 00:00:00.0)
«Δεν ξεχνούν» τα Δυτικά Βαλκάνια (2003-07-30 00:00:00.0)
Διακηρύξεις, δηλώσεις και πραγματικότητα (2003-04-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ