Τετάρτη 10 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - BREXIT
Ξανά στο προσκήνιο η ανεξαρτησία της Σκοτίας

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Δεν καταλαγιάζουν οι κόντρες εντός της κυβέρνησης της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι μπροστά στην προδιαγεγραμμένη διαδικασία για αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ) από την ΕΕ, καθώς τα σκληρά παζάρια δεν φαίνεται να ικανοποιούν όλες τις πλευρές και κυρίως ισχυρά (ντόπια και ξένα) μονοπώλια που βλέπουν να διακυβεύονται τα συμφέροντά τους. Παράλληλα, η Σκοτσέζα πρωθυπουργός από το εθνικιστικό SNP Νίκολα Στέρτζον χτες δήλωσε πως πλέον η λύση «στο πρόβλημα του Brexit» για τη Σκοτία είναι να αποσχιστεί από το Ηνωμένο Βασίλειο. Η ίδια επικαλέστηκε την «περιφρόνηση», όπως τόνισε, που δείχνει η κυβέρνηση της Τ. Μέι στη Σκοτία κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για το Brexit, τονίζοντας πως «αποδεικνύουν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι μια ένωση ίσων». Μιλώντας στο συνέδριο του κόμματός της, κάλεσε τα μέλη της να «είναι υπομονετικοί» για να αυξήσουν τους υποστηρικτές μιας πιθανής ανεξαρτησίας.

Νωρίτερα, ο πρώην υπουργός για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις προέβλεψε ότι οι Συντηρητικοί θα υποστούν σημαντική εκλογική ήττα εάν η Μέι συνεχίσει να προωθεί το σχέδιό της για την αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ. Παράλληλα, ο πρώην υφυπουργός αρμόδιος για το Brexit Στιβ Μπέικερ, μιλώντας στο ΒΒC, υποστήριξε ότι τουλάχιστον 40 βουλευτές από το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα της πρωθυπουργού προτίθενται να καταψηφίσουν την πιθανή συμφωνία της για το Brexit, αν αφήνει το Ηνωμένο Βασίλειο «κατά το ήμισυ έξω» από την ΕΕ.

Στο «κάδρο» της κόντρας μπαίνουν και τα συμφέροντα μεγάλων μονοπωλίων, που δεν βλέπουν με καλό μάτι τη διαπραγμάτευση για το Brexit. Χτες το γερμανικό Οικονομικό Ινστιτούτο IW της Κολωνίας εκτίμησε ότι ένα «σκληρό Brexit» (δίχως πρόσβαση στην ενιαία αγορά της ΕΕ και την τελωνειακή ένωση) θα οδηγούσε ετησίως σε επιπλέον δασμούς άνω των 3 δισ. ευρώ για τις γερμανικές επιχειρήσεις και ότι οι γερμανικές εξαγωγές προς τη Βρετανία θα μπορούσαν να μειωθούν έως και κατά 57%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ