Παρασκευή 12 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΞΙΣΩΤΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ
Η κυβέρνηση επιμένει στον αποκλεισμό χιλιάδων φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων

Να μη χάσει κανείς φτωχός αγρότης και κτηνοτρόφος την αποζημίωση, απαίτησε με Επίκαιρη Ερώτηση το ΚΚΕ

Την προσήλωση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στον αποκλεισμό χιλιάδων φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων από τις εξισωτικές αποζημιώσεις για τις μειονεκτικές περιοχές, με την επαναχάραξη των σχετικών χαρτών με βάση τον Κανονισμό 1305/2013 της ΕΕ, επιβεβαίωσε χτες στη Βουλή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Στ. Αραχωβίτης, απαντώντας στην Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Νίκου Μωραΐτη.

Συγκεκριμένα, ο Στ. Αραχωβίτης χωρίς περιστροφές απάντησε ότι «τα κριτήρια είναι βιοφυσικά και όχι κοινωνικά», δεν λαμβάνουν υπόψη δηλαδή το κριτήριο της επιβίωσης των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων. Πρόσθεσε δε ότι «αν δεν προχωρήσουμε σε αυτήν την οριοθέτηση (....) προπάντων σύμφωνα με τα κριτήρια που θέτει ο Κανονισμός, θα κινδυνεύσουν οι επιδοτήσεις» από το 2019 και μετά.

Επιχειρώντας να μαζέψει τα ασυμμάζευτα για το νέο αντιλαϊκό χτύπημα, ανέφερε ότι εξετάζεται η ενσωμάτωση των βοσκοτόπων στις ειδικές περιοχές, όπως και η ένταξη όλων των νησιωτικών και παραμεθόριων περιοχών. Είπε ακόμα πως «παραμένουν ως είχαν» οι ορεινές περιοχές.

Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, δεν απάντησε στην ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ τι θα γίνουν οι φτωχοί αγροτοκτηνοτρόφοι των περιοχών που θα μείνουν «εκτός» χαρτών.

Η τοποθέτηση του ΚΚΕ

Ο Ν. Μωραΐτης επισήμανε ότι είναι χιλιάδες οι φτωχοί και μεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι σε όλη τη χώρα «που αποκλείονται μετά το 2019 από την εξισωτική αποζημίωση, σύμφωνα με τη νέα οριοθέτηση περιοχών με φυσικούς περιορισμούς και ειδικά μειονεκτήματα. Οριοθέτηση που γίνεται οριζόντια σε αυτές τις περιοχές και δεν παίρνει υπόψη της κανένα κριτήριο επιβίωσης των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων στις περιοχές που μένουν και απεντάσσονται, ενώ στην προηγούμενη οριοθέτηση ήταν εντός αυτών των περιοχών, δηλαδή ήταν μειονεκτικές περιοχές».

«Μιλάμε για εκεί που υπάρχουν μικρές κτηνοτροφικές μονάδες, μικρός άγονος κλήρος», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι υπάρχουν τοπικά διαμερίσματα, ακόμα και ολόκληροι δήμοι που μένουν εκτός, ενώ υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση, εφαρμόζοντας αποφασιστικά τη στρατηγική της ΕΕ, «λειτουργεί με τη λογική της σκούπας» σε βάρος των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων, εξασφαλίζοντας παραπέρα συγκέντρωση της γης και της παραγωγής, μεγαλύτερα κέρδη για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον τομέα.

Η εξέλιξη αυτή, τόνισε, «σε συνδυασμό με την αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ - μεγάλο κόστος παραγωγής, κατρακύλισμα στην τιμή γάλακτος, καθυστέρηση πληρωμών, ανοιχτές τιμές κ.ά. - θα επιταχύνει το ξεκλήρισμα των αυτοαπασχολούμενων αγροτοκτηνοτρόφων, που ήδη είχαν δει την εξισωτική που λάμβαναν να μειώνεται μέχρι και 50% από το 2016».

Ο Ν. Μωραΐτης έθεσε επίσης και το προκλητικό γεγονός ότι «όλη η χώρα γίνεται ένα απέραντο αγροτοδικείο», για το οποίο ο υπουργός δεν έβγαλε άχνα...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ