Παρασκευή 19 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΕ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΓΙΑ BREXIT
Συμφώνησαν σε νέα σκληρότερα παζάρια

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Τη συνέχιση των σκληρών διαπραγματεύσεων και την πιθανή παράταση της μεταβατικής περιόδου κατά αρκετές βδομάδες ή μήνες επιβεβαίωσαν μετά την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες ανώτατοι αξιωματούχοι της ΕΕ και η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, επιβεβαιώνοντας ότι παρά τη σημαντική πρόοδο στις πρόσφατες εντατικές διαβουλεύσεις παραμένουν αξεπέραστες οι διαφωνίες σε καίρια ζητήματα, όπως οι τελωνειακοί έλεγχοι στα σύνορα Ιρλανδίας - Βόρειας Ιρλανδίας.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν το απόγευμα εξέφρασαν «συγκρατημένη αισιοδοξία». Εκτίμησαν επίσης πως οι συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία θα οδηγήσουν σε μία συμφωνία για την αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ, με τον Γιούνκερ να επισημαίνει ότι η μη επίτευξη συμφωνίας θα ήταν «επικίνδυνη και για τη Βρετανία και για την ΕΕ». Ο Τουσκ είπε πως κατά τη Σύνοδο «αποκόμισαν καλύτερη διάθεση» σε σχέση με την προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στο Σάλτσμπουργκ, εκτιμώντας ότι είμαστε από τότε «πιο κοντά σε μία συμφωνία». Αναφερόμενος στην παράταση της μεταβατικής περιόδου είπε απλώς πως συζητήθηκε χωρίς να καθοριστεί επακριβώς.

Νωρίτερα, άλλοι αξιωματούχοι της ΕΕ υποστήριξαν πως δεν έχει καθοριστεί για το Νοέμβρη έκτακτη Σύνοδος Κορυφής αποκλειστικά για το Brexit, μη αποκλείοντάς την στην περίπτωση που επιτευχθεί μία συμφωνία.

Σε δηλώσεις που έκανε αργότερα η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, ανέφερε ότι όσον αφορά το Brexit δεν νιώθει ούτε περισσότερο απαισιόδοξη ούτε πιο αισιόδοξη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ