Σάββατο 20 Οχτώβρη 2018 - Κυριακή 21 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΦΟΝΙΚΗ ΠΥΡΓΚΑΓΙΑ ΣΤΟ ΜΑΤΙ
Τρεις μήνες μετά, τα προβλήματα παραμένουν «βουνό»...

Οι πυρόπληκτοι βιώνουν μια απίστευτη ταλαιπωρία για να μπορέσουν να πάρουν μερικά από τα ψίχουλα που τους έταξε η κυβέρνηση, ενώ βασικές παρεμβάσεις που δεν έχουν γίνει θέτουν σε κίνδυνο την υγεία τους

Αμίαντος παρατημένος σε οικόπεδο
Αμίαντος παρατημένος σε οικόπεδο
Την ερχόμενη Τρίτη 23 Οκτώβρη, συμπληρώνονται ακριβώς 3 μήνες από τη μεγάλη πυρκαγιά στο Μάτι. Μια φονική φωτιά που άφησε πίσω της 99 νεκρούς.

Τώρα, που τα φώτα της δημοσιότητας έχουν σβήσει, οι πυρόπληκτοι περιμένουν την υλοποίηση των κυβερνητικών εξαγγελιών που γίνονται με πολύ αργούς ρυθμούς. Και συνεχίζουν να μετρούν πληγές.

Σε πολλά σημεία της περιοχής τα καμένα δέντρα δεν έχουν κοπεί...

Τα κορμοπλέγματα δεν έχουν γίνει...

Δεν έχουν καταβληθεί πλήρως όλα τα επιδόματα στους δικαιούχους...

Οι πυρόπληκτοι τρέχουν με φακέλους υπό μάλης από υπηρεσία σε υπηρεσία, αφού οι σχετικές διαδικασίες είναι περίπλοκες, χρονοβόρες και χρειάζονται πολλά δικαιολογητικά...

Η συλλογή του τοξικού αμιάντου, που εντάσσεται στη διαδικασία απορρύπανσης της περιοχής, έχει «βαλτώσει»... Μάλιστα, σύμφωνα με καταγγελίες, σε οικόπεδο της περιοχής εδώ και ένα μήνα είναι παρατημένα σακιά που περιέχουν αμίαντο.

Μιλήσαμε με τον Γιάννη Γιαννόπουλο, μέλος της Επιτροπής Πυρόπληκτων Κατοίκων Ραφήνας - Μαραθώνα. «Τα επιδόματα πρώτων αναγκών και αντικατάστασης οικοσκευής των 586 και "έως 5.869 ευρώ" δεν έχουν δοθεί σε όλους», λέει. Από το ρεπορτάζ προκύπτει πως στους 4.000 δικαιούχους του δήμου Μαραθώνα, έχουν δοθεί μόλις σε 1.700 πυρόπληκτους. «Αυτά είχαν χαρακτηριστεί έκτακτο επίδομα, άμεσα μέτρα, που έπρεπε να είχαν δοθεί από την πρώτη βδομάδα και όχι να το συζητάμε μετά από τρεις μήνες. Η καταβολή στους δικαιούχους προχωρά αργά διότι χρειάζεται πολλή χαρτούρα. Υπάρχει μια γραφειοκρατία που προκαλεί αποκλεισμούς, γιατί αν γινόταν χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με την ταυτότητά τους οι πυρόπληκτοι θα έπαιρναν όλοι το επίδομα. Αυτό, όμως, σημαίνει μεγάλο κόστος για το κράτος. Για να πάρω εγώ αυτά τα "έως 5.800" - τελικά μου δόθηκαν 4.100 - με ρώτησαν πόσοι μέναμε στο σπίτι. Μου έδωσαν 4.100, γιατί με βάση το Ε9 μέναμε στο σπίτι εγώ, η σύζυγος και το παιδί. Εμενε όμως και η πεθερά μου, ως φιλοξενούμενη, αλλά αυτό δεν το "λέει" το Ε9, οπότε αποκλείστηκε, έτσι, ένα άτομο. Δεν είχε δηλωθεί. Πού να φανταστεί ότι θα γινόντουσαν όλα στάχτη και μπούρμπερη. Ετσι πήραμε κάτι λιγότερο».

Κομμένοι κορμοί αφημένοι σε οικόπεδο
Κομμένοι κορμοί αφημένοι σε οικόπεδο
Οσον αφορά την επιδότηση ενοικίου «πρέπει να βρεις να νοικιάσεις ή να συγκατοικήσεις - να σε φιλοξενήσουν - σε σπίτι. Αυτό λέγεται επιδότηση ενοικίου ή φιλοξενίας, αλλά η φιλοξενία προϋποθέτει ότι μένει και ο ιδιοκτήτης μέσα στο σπίτι. Αυτό πρέπει να αποδειχτεί με χαρτιά και γίνεται με τη φορολογική δήλωση του ιδιοκτήτη που δείχνει ποια είναι η πρώτη του κατοικία. Για να πάρεις επίδομα σε σπίτι που δεν μένει ο ιδιοκτήτης, πρέπει να κάνεις συμβόλαιο ενοικίου. Το ποσό είναι ίδιο»....

Οι εξαιρέσεις από την επιδότηση είναι ...ο κανόνας

Είναι γνωστό ότι για την επιδότηση ενοικίου που συμπεριλαμβάνεται στα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση για τους πληγέντες, σχετική διάταξη εξαιρεί έναν σημαντικό αριθμό πυροπλήκτων. Αν, δηλαδή, κάποιος έχει σπίτι στα 50 χλμ., κόβεται στον πυρόπληκτο το επίδομα, γιατί θεωρείται ότι είναι κοντά και μπορεί να μείνει σε αυτό, αλλά αν νοικιάσει σπίτι στα 50 χλμ. έξω από την περιφερειακή ενότητα βάσει του νόμου πάλι δεν δικαιούται την επιδότηση. Για παράδειγμα, αν πυρόπληκτος νοικιάσει σπίτι στην Αγ. Παρασκευή δεν μπορεί να μείνει επιδοτούμενος σε αυτό, διότι ο δήμος ανήκει σε άλλη γεωγραφική ενότητα και όχι στην Ανατολική Αττική. Μπορεί, όμως, να πάει στο Λαύριο ή στο Μενίδι.

«Οσον αφορά την ανοικοδόμηση και εδώ διάφοροι ...αρμόδιοι διέδιδαν ότι όσα κατεστραμμένα σπίτια ήταν σε αιγιαλό και ρέματα δεν θα πάρουν τίποτα. Ελεγαν ότι αν βγουν οι δασικοί χάρτες τα κατεδαφιστέα δεν θα παίρνουν άδεια. Αφηναν, λοιπόν, να εννοηθεί ότι τα "κίτρινα" θα παίρνουν άδεια επισκευής. Οτι δεν εμπλέκεται το δασαρχείο για την άδεια επισκευής. Ελεγαν μισόλογα. Σήμερα, το τελευταίο ΦΕΚ λέει ότι δεν ισχύει τίποτα από αυτά. Επρόκειτο για μεθόδευση. Με αυτήν την μεθόδευση μετατρέψανε πολλά "κόκκινα" σπίτια σε "κίτρινα". Αυτό σημαίνει τη μισή αποζημίωση», υπογραμμίζει.

Ο Γ. Γιαννόπουλος προσθέτει πως «στους δημόσιους χώρους, το καθάρισμά τους τον πρώτο καιρό είχε κάποια κινητικότητα. Οι υλοτόμοι κόβανε δένδρα. Τώρα έχουν φρενάρει όλα. Σε κάποια σημεία έχουν κόψει κορμούς, σε άλλα τους έχουν κόψει και τους έχουν εγκαταλείψει, άλλους τους έχουν μεταφέρει σε νοικιασμένο οικόπεδο. Τώρα όσον αφορά τον αμίαντο, είναι στοιβαγμένος σε σακιά. Κοντά στη στρογγυλή πλατεία, σ' ένα οικόπεδο, είναι στοιβαγμένα τα σακιά με τον αμίαντο σε περιοχή όπου βρίσκεται το 3ο Δημοτικό Σχολείο Ραφήνας. Από το δικό μου σπίτι που είχε αμίαντο δεν τον έχουν μαζέψει ακόμα. Αν πάνε να το κατεδαφίσουν με μπουλντόζα, τα σωματίδιά του θα σκορπίσουν προς όλες τις κατευθύνσεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ