Σάββατο 20 Οχτώβρη 2018 - Κυριακή 21 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΥΡΙΟΥ - ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Η αλληλεγγύη θα συνεχιστεί!

Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, από την πρώτη στιγμή, ανέπτυξε δράσεις αλληλεγγύης. Δεν σταμάτησε ποτέ να βρίσκεται δίπλα στους πληγέντες, ενώ το επόμενο διάστημα ετοιμάζει και νέες πρωτοβουλίες στήριξης και διεκδίκησης. Ο Βάλσαμος Συρίγος, μέλος της διοίκησης του ΕΚ Λαυρίου, μας λέει:

«Οι κινήσεις αλληλεγγύης ξεκίνησαν άμεσα, όπως εκφράστηκαν και από το Στέκι Αλληλεγγύης. Η αλληλεγγύη πήρε και διεθνή χαρακτήρα, αφού συνέδραμαν ομοσπονδίες και συνδικάτα άλλων χωρών. Συνεχίζεται η λειτουργία του Στεκιού και φυσικά συνεχίζουμε τη δράση για να αποκατασταθούν τα προβλήματα των πυροπαθών, σε επικοινωνία με την Επιτροπή των πυρόπληκτων. Αυτή έχει αναδείξει τα αιτήματα που "καίνε" τους πυρόπληκτους, τα στηρίζουμε και σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία παίρνει η Επιτροπή συμμετέχουμε.

Το ΕΚ θα συνεχίσει να αναδεικνύει τα προβλήματα. Να μην σκεπαστούν. Αυτό είναι μια δέσμευση στον κόσμο που είμαστε στο πλάι του και θα συνεχίσουμε, γιατί είναι ένα κομμάτι από εμάς, από τους ίδιους τους εργαζόμενους και έχουμε υποχρέωση να τους στηρίξουμε.

Το επόμενο διάστημα θέλουμε να πάρουμε νέες πρωτοβουλίες όσον αφορά την αλληλεγγύη. Εξετάζουμε ορισμένες περιπτώσεις, μήπως γίνει κάποιος χώρος πολιτιστικός, αθλητικός, κάποιο σχολείο, κάποια πλατεία. Για παράδειγμα, να διατεθούν χρήματα που συγκεντρώθηκαν για επισκευές σε κάποιο σχολείο, ή σε παιδική χαρά ή σε αθλητικό χώρο. Πιστεύουμε ότι θα μπορέσουμε να δώσουμε στους κατοίκους μια υποδομή σε κάποια από αυτά τα ζητήματα, που είναι σημαντικά για τη νεολαία της περιοχής και για τους πυρόπληκτους».

Ο Β. Συρίγος τονίζει πως το Εργατικό Κέντρο παίρνει σοβαρά υπόψη του ότι η περιοχή έχει έλλειψη υποδομών. «Αναδεικνύουμε το ζήτημα του νοσοκομείου για την Ανατολική Αττική. Ζητήματα επίσης που έχουν να κάνουν με τη μετακίνηση και τις συγκοινωνίες που είναι τραγικές. Μόνο μέσα από την πάλη και τη διεκδίκηση, θα βγουν κερδισμένοι πυρόπληκτοι και κάτοικοι.

Αυτά τα ζητήματα εντάσσονται στις διεκδικήσεις του εργατικού κινήματος, μπαίνουν στην προμετωπίδα του αγώνα. Να μην ξεχνάμε ότι έχουμε μπροστά μας την απεργία στις 8 του Νοέμβρη, έχουμε τα ζητήματα των Συλλογικών Συμβάσεων, τα αιτήματα για κατάργηση του νόμου Αχτσιόγλου - Βρούτση, 751 ευρώ κατώτατο μισθό, αυξήσεις σε μισθούς και βελτίωση των όρων δουλειάς. Και βέβαια, εντάσσουμε κάθε ζήτημα που αφορά τη ζωή της εργατικής - λαϊκής οικογένειας, όπως είναι η χωματερή που θέλουν να φτιάξουν στο Κορωπί».

Ο Β. Συρίγος θυμίζει ότι πριν από ένα χρόνο, το Εργατικό Κέντρο είχε πάρει πρωτοβουλία για το ζήτημα της Υγείας, για το νοσοκομείο και τα υποβαθμισμένα Κέντρα Υγείας. «Συγκεντρώσαμε υπογραφές και κάναμε σύσκεψη φορέων για την αναβάθμιση των υπηρεσιών Υγείας στην περιοχή. Αναδείξαμε το ζήτημα των υποβαθμισμένων Κέντρων Υγείας, την ανάγκη ύπαρξης νοσοκομείου και ότι πρέπει να υπάρχουν στελεχωμένα Κέντρα Υγείας ως πρωτοβάθμια που να καλύπτουν τις ανάγκες των κατοίκων», μας λέει.

Τέλος, αναδεικνύει μια ακόμα πλευρά των δράσεων αλληλεγγύης που οργάνωσε και συντόνισε το Εργατικό Κέντρο για τη στήριξη των πυρόπληκτων της περιοχής: «Με πρωτοβουλία του ΕΚ υδραυλικοί, οικοδόμοι, ηλεκτρολόγοι, παρενέβησαν σε σπίτια πυρόπληκτων, κάτι που συνεχίζεται και σήμερα. Καθάρισαν μπάζα, σκέπασαν σπίτια, βάλαμε ρεύματα, έγιναν έλεγχοι αν είναι γερά κάποια σπίτια, υδραυλικές επανασυνδέσεις. Αυτά έγιναν και γίνονται στο πλαίσιο της αλληλεγγύης.

Η πρακτική αυτή γίνεται με συγκεκριμένα συνεργεία. Ετσι, τα σωματεία αποκτούν και επαφή με εργαζόμενους, μαθαίνουν τα προβλήματα που υπάρχουν στους χώρους δουλειάς, τους φέρνουμε σε επαφή με τα σωματεία τους για να διεκδικήσουν τα ζητήματα μέσα από οργανωμένη πάλη. Το ΕΚ έκανε παρέμβαση και σε ξενοδοχεία για να μην απολυθούν οι εργαζόμενοι και αν έκλεινε κάποια επιχείρηση, να αποζημιωθούν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ