Τρίτη 23 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Εκλογές στο κρατίδιο της Εσσης την Κυριακή

Πριμοδότηση «εναλλακτικών» επιλογών του κεφαλαίου δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Εκλογές διεξάγονται την Κυριακή στο κρατίδιο της Εσσης, οι οποίες ενδέχεται να πυροδοτήσουν ευρύτερες πολιτικές εξελίξεις για το μέλλον της ομοσπονδιακής κυβέρνησης του «μεγάλου συνασπισμού» (Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές - Σοσιαλδημοκράτες), αλλά και της ίδιας της καγκελαρίου, Αγκελα Μέρκελ, ενόψει και του συνεδρίου των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) το Δεκέμβρη.

Μετά τις βαριές απώλειες που υπέστη το αδελφό βαυαρικό κόμμα της CDU, η Ενωση Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), στις εκλογές της Βαυαρίας, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως θα πέσει πολύ το ποσοστό της CDU, αλλά και των σοσιαλδημοκρατών (SPD) στην Εσση στις 28 Οκτώβρη. Οι Πράσινοι εμφανίζονται στη δεύτερη θέση, αλλά δεν είναι βέβαιο αν θα συνεχιστεί η κυβερνητική συμμαχία τους με την CDU, καθώς - σύμφωνα πάντα με τις δημοσκοπήσεις - θα είναι δυνατές κι άλλες «εναλλακτικές» για το κεφάλαιο, όπως π.χ. μια τρικομματική κυβέρνηση Πρασίνων - SPD - «Αριστεράς» και πρωθυπουργό τον επικεφαλής των Πρασίνων. Επίσης οι δημοσκοπήσεις δείχνουν το εθνικιστικό - ευρωσκεπτικιστικό «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) να εισέρχεται στο τοπικό κοινοβούλιο με το 12% των ψήφων. Σε αυτήν την περίπτωση θα εκπροσωπείται πλέον και στα 16 ομόσπονδα γερμανικά κρατίδια. Η AfD εμφανίζεται να «αντλεί» ψήφους τόσο από την CDU, αλλά και από όσους απείχαν σε προηγούμενες εκλογές.

Στο μεταξύ, νέα δημοσκόπηση χτες (Ινστιτούτο Forsa) σε εθνικό επίπεδο δείχνει την CDU να υποχωρεί στο 27%, ενώ οι Πράσινοι εμφανίζονται στη δεύτερη θέση με 21%. Ακολουθούν η AfD με 15%, το SPD με 14% και από 9% παίρνουν οι Φιλελεύθεροι του FDP και το σοσιαλδημοκρατικό μόρφωμα «Η Αριστερά». Σε αυτή την περίπτωση θα ήταν δυνατή μια κυβέρνηση CDU - Πράσινοι, κάτι που δεν θεωρείται καθόλου ανέφικτο, δεδομένης της συμφωνίας των δυο κομμάτων σε στρατηγικά ζητήματα. Οι Πράσινοι, με θέσεις «σοσιαλδημοκρατικού τύπου», εμφανίζονται ως «εναλλακτική» εκδοχή του SPD, αλλά είναι και οι «παρά λίγο» κυβερνητικοί εταίροι της CDU και του FDP μετά τις εκλογές του 2017.

Η ίδια δημοσκόπηση δείχνει πως το 35% των σοσιαλδημοκρατών τάσσονται υπέρ της αποχώρησης του SPD από τον «μεγάλο συνασπισμό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ